AnonymBruker Skrevet 1. mars 2022 #21 Del Skrevet 1. mars 2022 38 minutter siden, AnonymBruker said: Ett enkelt cohort studie sier ikke så veldig mye i forhold til den tyngden vi har av forskning som sier planter er preventativt for de fleste livsstilssykdommer. Cohort studier er sjeldent representativt på et slikt nivå. Anonymkode: beb74...9a6 Hvilke studier sikter du til? Rådene om å spise mye planter er vel stort sett basert på nettopp slike studier. Anonymkode: dc354...c37 1 1 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest rampenissen72 Skrevet 1. mars 2022 #22 Del Skrevet 1. mars 2022 AnonymBruker skrev (På 28.2.2022 den 19.11): Æsj kunne ikke levd et liv uten grønnsaker, belgfrukter, frukt. Korn er jeg mer skeptisk til, spesielt hvitt hvetemel, det er jo en såpass "moderne" oppfinnelse. Blir fysisk uvel av å lese om den Carnivore-dietten og måke nedpå en pakke kjøttdeig og slurpe buljong en gang i døgnet, nei gi meg de saftige lyse freshe grønnsakene mine hver eneste dag i alle mulige former og varianter. Anonymkode: 4f011...ab6 ♥️ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mars 2022 #23 Del Skrevet 2. mars 2022 Det er masse antioksidanter i frukt og grønt, og de beskytter mot kreft. Kreft var ikke en del av denne studien! Anonymkode: fdaa0...efc 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. mars 2022 #24 Del Skrevet 4. mars 2022 AnonymBruker skrev (På 2.3.2022 den 18.27): Det er masse antioksidanter i frukt og grønt, og de beskytter mot kreft. Kreft var ikke en del av denne studien! Anonymkode: fdaa0...efc Nå ja. Det er en teori om at antioksidanter i mat beskytter mot kreft. Derimot er det bevist at de har en skremmende ødeleggende effekt i menneskekroppen. Antioksidanter i planter er for å beskytte planten mot blant annet oss. Har du noen gang tenkt på hva oksidanter er? Og at man kanskje heller bør fokusere på å senke oksidanter i stedet for å øke inntaket av antioksidanter? Det blir som å fokusere på søppelfjerning i stedet for å fokusere på hvor søppelet kommer fra og om man kan redusere det. Det beste er jo å ha mindre søppel slik at det blir mindre søppel å fjerne, eller hva? Oksidanter kommer blant annet fra omega-6 (kommer hovedsaklig fra planter) og annet umettet fett hvis fettet har blitt ødelagt av varme, lys eller luft. Mettet fett er stabilt og tåler mye, mye mer. Men du... Det er masse antioksanter i kjøtt og animalske produkter også. Anonymkode: 2d711...5cb 1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
S.Hawk Skrevet 4. mars 2022 #25 Del Skrevet 4. mars 2022 (endret) Dersom du ser på fenomener som "Blå soner", har alle sonene det felles at dietten er plantebasert og inntaket av animalske produkter er lavt. Siden dette er på tvers av populasjoner, kulturer og ulike steder på kloden, er det mer trolig at det de gjør i disse sonene kan generaliseres som helsefremmende for arten menneske. Studier på aldring bygger også opp under det man ser i de blå sonene. David Sinclair har gjort mye på feltet tilgjengelig for offentligheten, for de som er interesserte. Konklusjonen fra slike studier viser også til at bla. animalske produkter, og særlig rødt kjøtt, antakelig bidrar til raskere aldring som igjen fører til at aldersrelaterte sykdommer debuterer tidligere. En diett med lite prosesserte matvarer og lavt inntak av animalske produkter er for øyeblikket det som scorer best om målsetningen er å leve et friskt og langt liv, dersom man ser på det helhetlige bildet av tilgjengelig, relevant forskning på feltet. Endret 4. mars 2022 av S.Hawk 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. mars 2022 #26 Del Skrevet 4. mars 2022 S.Hawk skrev (53 minutter siden): Dersom du ser på fenomener som "Blå soner", har alle sonene det felles at dietten er plantebasert og inntaket av animalske produkter er lavt. Siden dette er på tvers av populasjoner, kulturer og ulike steder på kloden, er det mer trolig at det de gjør i disse sonene kan generaliseres som helsefremmende for arten menneske. Studier på aldring bygger også opp under det man ser i de blå sonene. David Sinclair har gjort mye på feltet tilgjengelig for offentligheten, for de som er interesserte. Konklusjonen fra slike studier viser også til at bla. animalske produkter, og særlig rødt kjøtt, antakelig bidrar til raskere aldring som igjen fører til at aldersrelaterte sykdommer debuterer tidligere. En diett med lite prosesserte matvarer og lavt inntak av animalske produkter er for øyeblikket det som scorer best om målsetningen er å leve et friskt og langt liv, dersom man ser på det helhetlige bildet av tilgjengelig, relevant forskning på feltet. Haha, nei blue zones er ikke plantebasert. Kan folk oppdatere seg og slutte å spre feilinformasjon? Blue zones er bare cherry-picking og det er mange andre eksempler på regioner og folk som spiser helt annerledes som har bedre helse enn andre rundt seg. De har en betydelig andel kjøtt i kostholdet, og er kjent for å steke i animalsk fett i stedet for planteolje for eksempel. Alle bortsett fra Loma Linda, som er et unntak fra det meste i verden. Der er de seventh day adventists og gjør mange endringer i levesett, som at de ikke røyker, ikke drikker alkohol, ikke spiser godteri, ikke spiser junk food, og de fokuserer veldig på familieverdier. Så man skulle trodd at de var sunnere enn folk flest, eller hva? Men nei, de har elendig spermkvalitet som er et tydelig bevis på at kostholdet deres er mangelfullt. Men ja, seventh day adventists lever ca 7 år lengre enn folk i samme region (Sør-California), men det gjør også mormonere som lever ca likt som seventh day adventists, men spiser mye mer kjøtt. Okinawa var kjent for å ha veldig mye svin i kostholdet. De spiste nesten bare søtpotet noen år etter andre verdenskrig, og så har noen tolket det som at det var kostholdet deres hele livet... Det var et unntakskosthold i noen få år på grunn av at øya var ødelagt av krig... Og du, kjøtt er det eneste som hadde en positiv assosiasjon til telomer-lengde. Det er det motsatte av det du påstår. Anonymkode: 5bb6a...fa4 1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
S.Hawk Skrevet 4. mars 2022 #27 Del Skrevet 4. mars 2022 AnonymBruker skrev (1 time siden): Haha, nei blue zones er ikke plantebasert. Kan folk oppdatere seg og slutte å spre feilinformasjon? Blue zones er bare cherry-picking og det er mange andre eksempler på regioner og folk som spiser helt annerledes som har bedre helse enn andre rundt seg. De har en betydelig andel kjøtt i kostholdet, og er kjent for å steke i animalsk fett i stedet for planteolje for eksempel. Anonymkode: 5bb6a...fa4 Plantebasert betyr er ikke det samme som en vegansk diett, det betyr en diett med mye vegetabilsk føde og lite animalsk. Det er ikke feilinformasjon at dette er diettene i blue zones, du får linke til dine kilder som viser til annet. Vis gjerne til disse eksemplene på andre regioner og folk som spiser helt annerledes og har bedre helse enn i blue zones. Sitat Alle bortsett fra Loma Linda, som er et unntak fra det meste i verden. Der er de seventh day adventists og gjør mange endringer i levesett, som at de ikke røyker, ikke drikker alkohol, ikke spiser godteri, ikke spiser junk food, og de fokuserer veldig på familieverdier. Så man skulle trodd at de var sunnere enn folk flest, eller hva? Men nei, de har elendig spermkvalitet som er et tydelig bevis på at kostholdet deres er mangelfullt. Men ja, seventh day adventists lever ca 7 år lengre enn folk i samme region (Sør-California), men det gjør også mormonere som lever ca likt som seventh day adventists, men spiser mye mer kjøtt. Nei, dårlig spermkvalitet sier ikke noe om hvor god helse du har på andre områder den tiden du lever eller hvor lenge du lever. I alle blue zones er det fokus på fysisk aktivitet, sosiale fellesskap og lite tobakksbruk. De spiser særlig lite rødt kjøtt. I flere av dem drikker de rødvin i moderate mengder. Dette som helhet har uten tvil sin påvirkning på helse og levealder, men det eliminerer ikke dietten deres som en medvirkende faktor. Sitat Okinawa var kjent for å ha veldig mye svin i kostholdet. De spiste nesten bare søtpotet noen år etter andre verdenskrig, og så har noen tolket det som at det var kostholdet deres hele livet... Det var et unntakskosthold i noen få år på grunn av at øya var ødelagt av krig... Okinawane lever ikke på søtpotet, de spiser et variert utvalg av grønnsaker, korn, belgfrukter osv. og litt svin og annet animalsk i tillegg. Og når jeg skriver litt er det vel maks et par ganger i uka, altså i moderate mengder. Sitat Og du, kjøtt er det eneste som hadde en positiv assosiasjon til telomer-lengde. Det er det motsatte av det du påstår. Da oppfordrer jeg deg til å lese om blant annet mTOR og kjøttkonsum. Du kan lese om dette og mye mer interessant i "Lifespan" av Dr. Sinclair, den er også en podcast nå (https://www.youtube.com/watch?v=wD8reCw3Kls). Mye mer nyttig enn å sitte å cherry-picke enkeltstudier som ikke sier noe om hva det nyeste på feltet indikerer per i dag. 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars 2022 #28 Del Skrevet 5. mars 2022 S.Hawk skrev (11 timer siden): Plantebasert betyr er ikke det samme som en vegansk diett, det betyr en diett med mye vegetabilsk føde og lite animalsk. Det er ikke feilinformasjon at dette er diettene i blue zones, du får linke til dine kilder som viser til annet. Vis gjerne til disse eksemplene på andre regioner og folk som spiser helt annerledes og har bedre helse enn i blue zones. Nei, dårlig spermkvalitet sier ikke noe om hvor god helse du har på andre områder den tiden du lever eller hvor lenge du lever. I alle blue zones er det fokus på fysisk aktivitet, sosiale fellesskap og lite tobakksbruk. De spiser særlig lite rødt kjøtt. I flere av dem drikker de rødvin i moderate mengder. Dette som helhet har uten tvil sin påvirkning på helse og levealder, men det eliminerer ikke dietten deres som en medvirkende faktor. Okinawane lever ikke på søtpotet, de spiser et variert utvalg av grønnsaker, korn, belgfrukter osv. og litt svin og annet animalsk i tillegg. Og når jeg skriver litt er det vel maks et par ganger i uka, altså i moderate mengder. Da oppfordrer jeg deg til å lese om blant annet mTOR og kjøttkonsum. Du kan lese om dette og mye mer interessant i "Lifespan" av Dr. Sinclair, den er også en podcast nå (https://www.youtube.com/watch?v=wD8reCw3Kls). Mye mer nyttig enn å sitte å cherry-picke enkeltstudier som ikke sier noe om hva det nyeste på feltet indikerer per i dag. Mormoner lever flere år lengre enn ikke-religiøse i samme område, akkurat som seventh day adventists. Forskjellen er at mormoner ikke gjør noen endring i kjøttinntaket, ellers lever de ganske like liv. Hong Kong ligger ca i toppen på kjøttforbruk per person i verden, og de ligger også ca på toppen av forventet levealder i verden. De spiser ca 664 gram kjøtt per person per dag, og har en forventet levealder på 85 år. Og denne grafen her med kjøttkonsum per innbygger i 164 land og forventet levealder slår ganske godt foten under "plantebaserte" blue zones, eller hva? Og jo, fruktbarhet har veldig mye med helse å gjøre. Dette er elementær biologi. Hva skjer med dyr ute i naturen når de har god tilgang på sunn, næringsrik mat? De blir mer fruktbare. De får oftere avkom og flere avkom. Hva er noe av det første som kroppen prioriterer bort når helsa forfaller? Fruktbarheten. Hvis vi ikke er friske, så får vi heller ikke friske barn. Kroppen ønsker å lege seg selv først før den produserer avkom. Jeg sier absolutt ikke at kostholdet ikke har noe å si for helsa og levealder. Selvfølgelig har det det. Men jeg sier at det er ikke slik at folk flest har rett om hver eneste faktor. Er det virkelig skadelig med rent kjøtt? Nei. Kan en vegetarianer være sunnere enn en alteter likevel? Absolutt. En vegetarianer er generelt mer helsebevisst og gjør flere gode endringer enn dårlige. Selv om totalen er positiv, så betyr det ikke at alle endringene er positive. Det er positivt at de trener mer, er flinkere til å passe på å få nok søvn, stresser mindre, drikker mindre alkohol, røyker mindre, spiser mindre junk food. Det er negativt for helsa deres at de kutter ut rent kjøtt. Totalen kan likevel bli positiv, og uvitende folk drar den feilslutningen at alle endringene var positive. Angående Okinawa, du er klar over at de som lever lengst er de som spiser mer kjøtt enn gjennomsnittet? Nutrition for the Japanese elderly Sitat 1. Nutrient intakes in 94 Japanese centenarians investigated between 1972 and 1973 showed a higher proportion of animal protein to total proteins than in contemporary average Japanese. 2. High intakes of milk and fats and oils had favorable effects on 10-year (1976-1986) survivorship in 422 urban residents aged 69-71. The survivors revealed a longitudinal increase in intakes of animal foods such as eggs, milk, fish and meat over the 10 years. Hva prøver du å si om mTOR og kjøttkonsum? Vi trenger litt mTOR. Uten mTOR hadde det bare vært nedbrytning. Vi trenger både oppbygning og nedbrytning. Det beste er mTOR-aktivering i et kort spisevindu og så så faste resten av døgnet. Det er viktig å la kroppen få resirkulere litt gamle, ødelagte celler også. Såkalt autofagi. Insulin er forresten en mye større trigger på mTOR enn kjøtt. Så folk som spiser mange små måltider med karbohydrater hele dagen aktiverer mTOR hele tiden... Anonymkode: 2d711...5cb 1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars 2022 #29 Del Skrevet 5. mars 2022 Noe av problemet med veganere og de som bare spiser grønnsaker (beklager er usikker på termene) er at de står i fare for å få i seg store mengder kobber. Sink, blant annet, finnes primært i animalske produkter, kobner eliminerer sink og jernlagre i kroppen. Å få overskudd av kobber er ikke bra, så alle som bare spiser grønnsaker og belgvekster bør passe på det. Venninnen min havnet nesten på sykehuset til slutt av blodmangel. Anonymkode: b7136...9b6 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars 2022 #30 Del Skrevet 5. mars 2022 AnonymBruker skrev (1 time siden): Noe av problemet med veganere og de som bare spiser grønnsaker (beklager er usikker på termene) er at de står i fare for å få i seg store mengder kobber. Sink, blant annet, finnes primært i animalske produkter, kobner eliminerer sink og jernlagre i kroppen. Å få overskudd av kobber er ikke bra, så alle som bare spiser grønnsaker og belgvekster bør passe på det. Venninnen min havnet nesten på sykehuset til slutt av blodmangel. Anonymkode: b7136...9b6 Og jeg kjenner kjøttetere som har blitt innlagt grunner blodmangel. Cluet med alt man gjør i livet er kunnskap. Anonymkode: ddc06...41d 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars 2022 #31 Del Skrevet 5. mars 2022 Jeg tenker: Alt med måte. Uansett om det er frukt, grønt, kjøtt, melk, korn, sukker, fett osv. Et variert kosthold, en normalvektig kropp, aktivitet, lite stress og et "godt" liv er oppskriften mot og for alt. Anonymkode: 1ca52...c63 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
S.Hawk Skrevet 5. mars 2022 #32 Del Skrevet 5. mars 2022 AnonymBruker skrev (1 time siden): Mormoner lever flere år lengre enn ikke-religiøse i samme område, akkurat som seventh day adventists. Forskjellen er at mormoner ikke gjør noen endring i kjøttinntaket, ellers lever de ganske like liv. Dette er en studie fra tidlig 90-tall, forskning som er mer enn 10 år kan man regne som utdatert i stor grad. Seventh day adventist, og andre i blå soner, lever ofte friskere og mer aktive liv langt inn i 90-årene og mange blir over 100 år. Det er en del mer enn det mormonerne i denne studien du linker til levde, og den sier heller ikke noe om deres helse i høy alder. Høy alder uten god helse har lite for seg. Sitat Hong Kong ligger ca i toppen på kjøttforbruk per person i verden, og de ligger også ca på toppen av forventet levealder i verden. De spiser ca 664 gram kjøtt per person per dag, og har en forventet levealder på 85 år. Og denne grafen her med kjøttkonsum per innbygger i 164 land og forventet levealder slår ganske godt foten under "plantebaserte" blue zones, eller hva? Her viser du ikke til noen kilde, da er det umulig å kommentere den fordi jeg vet ikke hva dette er basert på. Sitat Og jo, fruktbarhet har veldig mye med helse å gjøre. Dette er elementær biologi. Hva skjer med dyr ute i naturen når de har god tilgang på sunn, næringsrik mat? De blir mer fruktbare. De får oftere avkom og flere avkom. Hva er noe av det første som kroppen prioriterer bort når helsa forfaller? Fruktbarheten. Hvis vi ikke er friske, så får vi heller ikke friske barn. Kroppen ønsker å lege seg selv først før den produserer avkom. Fruktbarhet sier noe om helse og biologisk alder, men å være i stand til å produsere avkom og å leve et langt, friskt liv er to forskjellige målsetninger. Mange mennesker er infertile selv om de er ved svært god fysisk helse ellers. Det er også mange grunner til infertilitet som ikke har med kosthold å gjøre også, siden kostholdet i blå soner er ganske like er det neppe dietten alene som har en fatal påvirkning på adventistenes spermkvalitet. Sitat Jeg sier absolutt ikke at kostholdet ikke har noe å si for helsa og levealder. Selvfølgelig har det det. Men jeg sier at det er ikke slik at folk flest har rett om hver eneste faktor. Er det virkelig skadelig med rent kjøtt? Nei. Kan en vegetarianer være sunnere enn en alteter likevel? Absolutt. En vegetarianer er generelt mer helsebevisst og gjør flere gode endringer enn dårlige. Selv om totalen er positiv, så betyr det ikke at alle endringene er positive. Det er positivt at de trener mer, er flinkere til å passe på å få nok søvn, stresser mindre, drikker mindre alkohol, røyker mindre, spiser mindre junk food. Det er negativt for helsa deres at de kutter ut rent kjøtt. Totalen kan likevel bli positiv, og uvitende folk drar den feilslutningen at alle endringene var positive. Jeg er enig i at det ikke er skadelig med kjøtt i små mengder, sett bort fra dyrevelferdshensyn, er det ingen grunn til å gå for en vegansk diett. Problemet er at folk på nett påstår at man kan dytte i seg animalske produkter i store kvanta og begrunner dette med at det vil gi god helse, noe omtrent all anerkjent forskning på feltet ikke støtter opp om. Kjøtt gir god helse på kort sikt, for det er en svært næringsrik matvare helt riktig, men dataene tyder på at det ikke gunstig om målet er å leve lenge og være frisk så lenge som mulig. Sitat Angående Okinawa, du er klar over at de som lever lengst er de som spiser mer kjøtt enn gjennomsnittet? Nutrition for the Japanese elderly Igjen, en svært gammel studie. Ikke kan jeg lese hele heller, som gjør at jeg ikke aner hva de faktisk spiste eller hvilke mengder det er snakk om. Mange steder i verden lever man omtrent på kun hvit ris, det sier seg selv at det ikke er spesielt helsefremmedne. I andre ytterkanten finner man et moderne vestlige kostholdet med overflod av kjøtt. Man vet også i dag at rødt kjøtt er mer skadelig enn kylling, mens egg og fisk er gunstigere enn hvitt kjøtt igjen. Sitat Hva prøver du å si om mTOR og kjøttkonsum? Vi trenger litt mTOR. Uten mTOR hadde det bare vært nedbrytning. Vi trenger både oppbygning og nedbrytning. Det beste er mTOR-aktivering i et kort spisevindu og så så faste resten av døgnet. Det er viktig å la kroppen få resirkulere litt gamle, ødelagte celler også. Såkalt autofagi. Insulin er forresten en mye større trigger på mTOR enn kjøtt. Så folk som spiser mange små måltider med karbohydrater hele dagen aktiverer mTOR hele tiden... mTOR er et gen, et protein kompleks som registrerer aminosyrer. Når du inntar protein, aktiveres dette genet, som fører til at cellen kan bygge (f.eks muskler). Rødt kjøtt fører til mye aktivitet i mTOR. Det studier viser er at lite aktivitet her er gunstig for å leve lenge, fordi det aktiverer autofagi (resirkulering av proteiner). Fasting er svært viktig som du sier, men hvis du dytter innpå med masse rødt kjøtt (og andre proteinrike, animalske produkter) får du veldig mye aktivitet i mTOR som er ugunstig. Du har rett i at mye glukose (og fruktose) ikke er bra for god helse og å leve lenge, det handler om at det virker som en inhibitor på andre mekanismer som vi tror er med på å øke levealder og beskytte mot sykdom (les om AMPK og sirtuins). Dette betyr at man vil holde glukosenivået i blodet lavt og uten store svingninger, altså kutte ut raffinert sukker, hvit ris, potetigull og lignende som gir raske svingninger. Men (!) å spise andre typer karbohydrater i form av fullkorn, grønnsaker og belgfrukter gir en helt annen effekt og er bra for deg. Fasting er selvfølgelig bra, på grunn av begge aspektene nevnt over. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars 2022 #33 Del Skrevet 5. mars 2022 S.Hawk skrev (8 timer siden): Dette er en studie fra tidlig 90-tall, forskning som er mer enn 10 år kan man regne som utdatert i stor grad. Spesiell påstand når gjennomsnittsalderen på blue zones-studiene er 17 år (fra 2005), Kun 22 av 153 studier er publisert etter 2012, og den nyeste nærmer seg også din "foreldelsesgrense" (2014). Fascinerende at du mener at 86% av studiene de har brukt til Blue Zones-teorien ikke kan brukes... Og "Nutrition for the Japanese elderly" er på lista til studiene til Blue Zones-teorien. Sitat Seventh day adventist, og andre i blå soner, lever ofte friskere og mer aktive liv langt inn i 90-årene og mange blir over 100 år. Det er en del mer enn det mormonerne i denne studien du linker til levde, og den sier heller ikke noe om deres helse i høy alder. Høy alder uten god helse har lite for seg. Man sammenligner med folkene rundt. Mormonerne lever flere år eldre enn menneskene rundt dem. Forventet levealder er høyere i Sør-California enn i Utah. Sitat Her viser du ikke til noen kilde, da er det umulig å kommentere den fordi jeg vet ikke hva dette er basert på. Hong Kong Life Expectancy (liste over verden under grafen). Hong Kong meat consumption. "an average Hong Kong inhabitant consumed about 664 g and 258 g of meat and dairy products daily in 2016 (figure 3), which is consistent with previous reports (FAO 2017)" Grafen jeg linket til er laget av data fra denne studien: Influence of Alcohol and Red Meat Consumption on Life Expectancy: Results of 164 Countries from 1992 to 2013 Sitat Fruktbarhet sier noe om helse og biologisk alder, men å være i stand til å produsere avkom og å leve et langt, friskt liv er to forskjellige målsetninger. Mange mennesker er infertile selv om de er ved svært god fysisk helse ellers. Det er også mange grunner til infertilitet som ikke har med kosthold å gjøre også, siden kostholdet i blå soner er ganske like er det neppe dietten alene som har en fatal påvirkning på adventistenes spermkvalitet. Nei, mange mennesker er ikke infertile til tross for god helse. Da har de dårlig helse skjult bak en fasade av sunnhet. Det er selvsagt noen få unntak, men ikke "mange". Nei, du har misforstått kraftig her. Et friskt menneske i fertil alder ER fertil i nesten alle tilfeller. Nedsatt fruktbarhet i fruktbar alder er et tegn på dårlig helse. Sitat Problemet er at folk på nett påstår at man kan dytte i seg animalske produkter i store kvanta og begrunner dette med at det vil gi god helse, noe omtrent all anerkjent forskning på feltet ikke støtter opp om. Kjøtt gir god helse på kort sikt, for det er en svært næringsrik matvare helt riktig, men dataene tyder på at det ikke gunstig om målet er å leve lenge og være frisk så lenge som mulig. Dataene støtter ikke det du sier, men du må gjerne tro at det er slik. Men ikke fremlegg det som fakta når det ikke er belegg for det. Sitat Man vet også i dag at rødt kjøtt er mer skadelig enn kylling, mens egg og fisk er gunstigere enn hvitt kjøtt igjen. Vi vet ikke det. Folk flest tror. Det er noe helt annet. Menneskene i Hong Kong som har ca den høyeste levealderen i verden spiser biff og svin. Har du hørt om Healthy User Bias? Hvis folk flest hadde trodd at brokkoli var usunt, så ville en observasjonsstudie antydet at brokkoli er dårlig for helsa vår fordi helsebevisste mennesker vil spise lite av det. Rødt kjøtt har blitt demonisert lenge nå, og helsebevisste mennesker spiser lite av det. I ernæring er det lite kontrollerte studier og mest observasjonsstudier. Observasjonsstudier er ikke ubrukelige, men de kan ikke bevise noe om årsaken. De kan antyde sammenhenger som må forskes videre på i RCT-studier. Kjøtt har aldri blitt bevist å være negativt for helsa i RCT-studier. Alt er basert på observasjonsstudier, som er påvirket av "healthy user bias" og den andre siden av samme saken; "unhealthy user bias". Sitat mTOR er et gen, et protein kompleks som registrerer aminosyrer. Når du inntar protein, aktiveres dette genet, som fører til at cellen kan bygge (f.eks muskler). Rødt kjøtt fører til mye aktivitet i mTOR. Det studier viser er at lite aktivitet her er gunstig for å leve lenge, fordi det aktiverer autofagi (resirkulering av proteiner). Fasting er svært viktig som du sier, men hvis du dytter innpå med masse rødt kjøtt (og andre proteinrike, animalske produkter) får du veldig mye aktivitet i mTOR som er ugunstig. Du har rett i at mye glukose (og fruktose) ikke er bra for god helse og å leve lenge, det handler om at det virker som en inhibitor på andre mekanismer som vi tror er med på å øke levealder og beskytte mot sykdom (les om AMPK og sirtuins). Dette betyr at man vil holde glukosenivået i blodet lavt og uten store svingninger, altså kutte ut raffinert sukker, hvit ris, potetigull og lignende som gir raske svingninger. Men (!) å spise andre typer karbohydrater i form av fullkorn, grønnsaker og belgfrukter gir en helt annen effekt og er bra for deg. Fasting er selvfølgelig bra, på grunn av begge aspektene nevnt over. Til og med han Sinclair-fyren din sier at det betyr mer når du spiser enn hva du spiser med tanke på mTOR. Han demoniserer ikke kjøtt og vil egentlig spise kjøtt selv. Han har kuttet ut kjøtt fordi døtrene hans er hardcore vegetarianere og maste på ham. Som sagt, insulin (altså karbohydrater) har en mye sterkere aktivering av mTOR enn kjøtt. Det blir for dumt å demonisere kjøtt på grunnlag av mTOR når karbohydrater gir mer mTOR-aktivering. Og du motsier deg selv, kanskje uten å vite det? Litt mangel på kunnskap om karbohydrater og insulin kanskje? Insulin er insulin, uansett hva du har spist eller gjort. Spiser du mye karbohydrater, men med lavere GI, så betyr det bare at det gir insulinrespons over lengre tid, altså det motsatte av det du vil når du fokuserer på mTOR. Fokuserer du på mTOR så vil du jo heller ha en insulinspike og så faste for at ikke mTOR skal være aktivert lengre. Insulin har en veldig kort halveringstid (6 minutter), så jo mer "komplekse" karbohydrater, jo verre for mTOR fordi mTOR vil være aktivert lengre. Anonymkode: 2d711...5cb 1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. mars 2022 #34 Del Skrevet 5. mars 2022 AnonymBruker skrev (12 timer siden): Og jeg kjenner kjøttetere som har blitt innlagt grunner blodmangel. Cluet med alt man gjør i livet er kunnskap. Anonymkode: ddc06...41d Og jeg vet om folk som har dødd i bilulykke selv om de brukte bilbelte. Har ikke tenkt å kutte ut bilbelte likevel. Det er mye tryggere å kjøre med bilbelte. Og det er mye tryggere å spise kjøtt. Anonymkode: 49e25...f38 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
S.Hawk Skrevet 6. mars 2022 #35 Del Skrevet 6. mars 2022 AnonymBruker skrev (11 timer siden): Spesiell påstand når gjennomsnittsalderen på blue zones-studiene er 17 år (fra 2005), Kun 22 av 153 studier er publisert etter 2012, og den nyeste nærmer seg også din "foreldelsesgrense" (2014). Fascinerende at du mener at 86% av studiene de har brukt til Blue Zones-teorien ikke kan brukes... Og "Nutrition for the Japanese elderly" er på lista til studiene til Blue Zones-teorien. Anonymkode: 2d711...5cb Og hvor mange studier er gjort og publisert om helsen til mormonerne, de siste 10 år og tidligere enn det? Det er jo en ganske relevant sammenligning. Mulig alderen på mer generelle studier på blå soner begynner å bli gamle, men det finnes veldig mye som er gjort på hver individuelle diett som har nyere ting å vise til enn slutten av 80-tallet som den du har plukket ut ble gjort på. Det eneste man kan lese ut fra "Nutrition for the Japanese elderly" uten å få tilgang til hele artikkelen, er bare at Okinawane får nok vitaminer, mineraler og proteiner. Man kan jo ikke kontrollere for hva den andre gruppen spiste, for alt vi to vet var den andre gruppen underernærte? AnonymBruker skrev (11 timer siden): Hong Kong Life Expectancy (liste over verden under grafen). Hong Kong meat consumption. "an average Hong Kong inhabitant consumed about 664 g and 258 g of meat and dairy products daily in 2016 (figure 3), which is consistent with previous reports (FAO 2017)" de: 2d711...5cb Joda, men at levealderen i Hong Kong er gjennomsnittlig 85 år sier ingenting om hvilken helse de har i alderdommen. Poenget med hvorfor blå soner er interessante er at folk der i større grad lever inn i 90-årene uten kronisk sykdom og i større grad blir over 100 år. Sitat Grafen jeg linket til er laget av data fra denne studien: Influence of Alcohol and Red Meat Consumption on Life Expectancy: Results of 164 Countries from 1992 to 2013 Konklusjonen er "Red meat and alcohol consumption appeared to have a negative impact on life expectancy in high-income countries (HIC) and upper-middle-income countries (UMIC), although it had no significant association with life expectancy in low-income countries (LIC) or lower-middle-income countries (LMIC). " Den underbygger jo at det store kjøttforbruket i vesten ikke er gunstig? At det ikke har påvirkning på levalder i lavinntektsland kan blant annet være fordi forbruket deres av kjøtt er mindre og at det gir viktige næringsstoffer i land der man har generelt lite utvalg av matvarer. AnonymBruker skrev (11 timer siden): Vi vet ikke det. Folk flest tror. Det er noe helt annet. Menneskene i Hong Kong som har ca den høyeste levealderen i verden spiser biff og svin. Har du hørt om Healthy User Bias? Hvis folk flest hadde trodd at brokkoli var usunt, så ville en observasjonsstudie antydet at brokkoli er dårlig for helsa vår fordi helsebevisste mennesker vil spise lite av det. Rødt kjøtt har blitt demonisert lenge nå, og helsebevisste mennesker spiser lite av det. I ernæring er det lite kontrollerte studier og mest observasjonsstudier. Observasjonsstudier er ikke ubrukelige, men de kan ikke bevise noe om årsaken. De kan antyde sammenhenger som må forskes videre på i RCT-studier. Kjøtt har aldri blitt bevist å være negativt for helsa i RCT-studier. Alt er basert på observasjonsstudier, som er påvirket av "healthy user bias" og den andre siden av samme saken; "unhealthy user bias". Ingen metode kan bevise kausalitet, uansett metode, at man ser to ting forekomme samtidig betyr ikke at det har noen sammenheng. Skal man bevise direkte sammenheng må det flere studier til med ulike vinklinger på temaet som kan kontrollere for andre faktorer. Det er nettopp den helheten av tilgjengelige studier, som benytter seg av ulike metoder og vinklinger på ernæring, helse og levealder, som er grunnlaget for tanken om at det sannsynligvis er bra å spise mindre kjøtt og meieriprodukter enn vi gjør i vesten i dag. Sitat Til og med han Sinclair-fyren din sier at det betyr mer når du spiser enn hva du spiser med tanke på mTOR. Han demoniserer ikke kjøtt og vil egentlig spise kjøtt selv. Han har kuttet ut kjøtt fordi døtrene hans er hardcore vegetarianere og maste på ham. Som sagt, insulin (altså karbohydrater) har en mye sterkere aktivering av mTOR enn kjøtt. Det blir for dumt å demonisere kjøtt på grunnlag av mTOR når karbohydrater gir mer mTOR-aktivering. Og du motsier deg selv, kanskje uten å vite det? Litt mangel på kunnskap om karbohydrater og insulin kanskje? Insulin er insulin, uansett hva du har spist eller gjort. Spiser du mye karbohydrater, men med lavere GI, så betyr det bare at det gir insulinrespons over lengre tid, altså det motsatte av det du vil når du fokuserer på mTOR. Fokuserer du på mTOR så vil du jo heller ha en insulinspike og så faste for at ikke mTOR skal være aktivert lengre. Insulin har en veldig kort halveringstid (6 minutter), så jo mer "komplekse" karbohydrater, jo verre for mTOR fordi mTOR vil være aktivert lengre. Anonymko Jeg anbefaler deg å lese hva han faktisk skriver og høre på innslagene hans, mange av påstandene dine over er feil (det han spiser er basert på forskningen hans, ikke hva barna liker) eller ikke fullstendige. Han framhever for eksempel kombinasjonen aktivering av sirtuin (som responderer på insulin og blodsukker og aktiveres under faste) og nedregulering av mTOR (som skjer ved lavt nivå av aminosyrer) som spesielt gunstig. Igjen handler det om helhet, ikke bruddstykker. Du velger selvfølgelig selv hva du ønsker å bruke for å underbygge din sannhet om kjøtt. Jeg forholder meg til det som per i dag er konsensus blant de mer anerkjente i forskningsmiljøene på ernæring, helse og levealder. Vi to får bare være enige om å være uenige. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2022 #36 Del Skrevet 6. mars 2022 AnonymBruker skrev (14 timer siden): Og jeg vet om folk som har dødd i bilulykke selv om de brukte bilbelte. Har ikke tenkt å kutte ut bilbelte likevel. Det er mye tryggere å kjøre med bilbelte. Og det er mye tryggere å spise kjøtt. Anonymkode: 49e25...f38 Ja hvis man ikke kan lese og tilegne seg kunnskap, så er det kanskje tryggere men når man kan lese så går det helt fint å få i seg alt man trenger uten å spise døde dyr Anonymkode: ddc06...41d 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Meridian Skrevet 6. mars 2022 #37 Del Skrevet 6. mars 2022 AnonymBruker skrev (På 28.2.2022 den 19.05): https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.831470/full Varmebehandlede grønnsaker hadde absolutt ingen assosiasjon. Rå grønnsaker hadde en liten assosiasjon, men den forsvant når de tok hensyn til andre variabler (røyking, trening, osv) Hva tenker du? Har det mer å si at man spiser ren mat enn at man spiser grønnsaker? Har grønnsaker fått et ufortjent godt rykte? Har kjøtt og andre animalske råvarer fått et ufortjent dårlig rykte? Anonymkode: a57a1...087 Altså, om man spiser gluten og melkeprodukter samtidig som man spiser grønsaker kokt eller rå, så ødelegger man jo opptaket av næring. Jeg har sett mange nordmenn som er så rynkete og slapp i huden pga de spiser gluten og har dårlig hud pga de spiser gluten og melkeprodukter, og de spiser ikke noe frukt eller grønsaker. Så kommer det mennesker fra andre land som har flott hud fordi de spiser mye frukt og grønnsaker, og spiser lite eller ingen gluten eller melkeprodukter. Selv spiser jeg ikke gluten eller melkeprodukter, og spiser mye grønsaker og frukt og har veldig fin hud. Folk tror jeg er så ung at det er slitsomt. Mange utenlandske blir sjokkert over hvor ung jeg ser ut da de syns de fleste ser så gamle og slitne ut. Viktig å ta vare på seg selv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2022 #38 Del Skrevet 6. mars 2022 6 minutter siden, AnonymBruker said: Ja hvis man ikke kan lese og tilegne seg kunnskap, så er det kanskje tryggere men når man kan lese så går det helt fint å få i seg alt man trenger uten å spise døde dyr Anonymkode: ddc06...41d Og jeg vet om folk som har dødd fordi de kan lese og tilegne seg kunnskap Anonymkode: 26fcb...41b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2022 #39 Del Skrevet 6. mars 2022 AnonymBruker skrev (2 timer siden): Og jeg vet om folk som har dødd fordi de kan lese og tilegne seg kunnskap Anonymkode: 26fcb...41b Ja vel... Anonymkode: ddc06...41d Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2022 #40 Del Skrevet 6. mars 2022 S.Hawk skrev (8 timer siden): Og hvor mange studier er gjort og publisert om helsen til mormonerne, de siste 10 år og tidligere enn det? Det er jo en ganske relevant sammenligning. Mulig alderen på mer generelle studier på blå soner begynner å bli gamle, men det finnes veldig mye som er gjort på hver individuelle diett som har nyere ting å vise til enn slutten av 80-tallet som den du har plukket ut ble gjort på. Det eneste man kan lese ut fra "Nutrition for the Japanese elderly" uten å få tilgang til hele artikkelen, er bare at Okinawane får nok vitaminer, mineraler og proteiner. Man kan jo ikke kontrollere for hva den andre gruppen spiste, for alt vi to vet var den andre gruppen underernærte? Joda, men at levealderen i Hong Kong er gjennomsnittlig 85 år sier ingenting om hvilken helse de har i alderdommen. Poenget med hvorfor blå soner er interessante er at folk der i større grad lever inn i 90-årene uten kronisk sykdom og i større grad blir over 100 år. Konklusjonen er "Red meat and alcohol consumption appeared to have a negative impact on life expectancy in high-income countries (HIC) and upper-middle-income countries (UMIC), although it had no significant association with life expectancy in low-income countries (LIC) or lower-middle-income countries (LMIC). " Den underbygger jo at det store kjøttforbruket i vesten ikke er gunstig? At det ikke har påvirkning på levalder i lavinntektsland kan blant annet være fordi forbruket deres av kjøtt er mindre og at det gir viktige næringsstoffer i land der man har generelt lite utvalg av matvarer. Ingen metode kan bevise kausalitet, uansett metode, at man ser to ting forekomme samtidig betyr ikke at det har noen sammenheng. Skal man bevise direkte sammenheng må det flere studier til med ulike vinklinger på temaet som kan kontrollere for andre faktorer. Det er nettopp den helheten av tilgjengelige studier, som benytter seg av ulike metoder og vinklinger på ernæring, helse og levealder, som er grunnlaget for tanken om at det sannsynligvis er bra å spise mindre kjøtt og meieriprodukter enn vi gjør i vesten i dag. Jeg anbefaler deg å lese hva han faktisk skriver og høre på innslagene hans, mange av påstandene dine over er feil (det han spiser er basert på forskningen hans, ikke hva barna liker) eller ikke fullstendige. Han framhever for eksempel kombinasjonen aktivering av sirtuin (som responderer på insulin og blodsukker og aktiveres under faste) og nedregulering av mTOR (som skjer ved lavt nivå av aminosyrer) som spesielt gunstig. Igjen handler det om helhet, ikke bruddstykker. Du velger selvfølgelig selv hva du ønsker å bruke for å underbygge din sannhet om kjøtt. Jeg forholder meg til det som per i dag er konsensus blant de mer anerkjente i forskningsmiljøene på ernæring, helse og levealder. Vi to får bare være enige om å være uenige. Her er en ganske så fersk studie, du som bryr deg mest om alderen på studien. Total Meat Intake is Associated with Life Expectancy: A Cross-Sectional Data Analysis of 175 Contemporary Populations Sitat Background: The association between a plant-based diet (vegetarianism) and extended life span is increasingly criticised since it may be based on the lack of representative data and insufficient removal of confounders such as lifestyles. Sitat Results: Worldwide, bivariate correlation analyses revealed that meat intake is positively correlated with life expectancies. This relationship remained significant when influences of caloric intake, urbanization, obesity, education and carbohydrate crops were statistically controlled. Stepwise linear regression selected meat intake, not carbohydrate crops, as one of the significant predictors of life expectancy. In contrast, carbohydrate crops showed weak and negative correlation with life expectancy. Sitat This study has shown that meat intake is positively associated with life expectancy at national level. The underlying reasons may be that meat not only provides energy but also complete nutrients to human body. Merk særlig den siste der. Kjøtt gir komplett næring til menneskekroppen!!! ❤️ Det betyr alt, kjøtt gir oss absolutt alle næringsstoffer vi trenger når vi bare spiser nok av det. De har også skrevet mye om hvorfor noen feilaktig drar slutningen at det er sunt å kutte ut kjøtt i denne studien, men det blir for langt å lime inn her. Men det begynner med "These studies have received criticism due to questionable study designs:" Og jeg søkte opp en podcast med Sinclair og hørte på den. Der sa han nøyaktig det jeg skrev. Denne så jeg: Does Red Meat Accelerate Aging, with David Sinclair PhD. Og en liten kommentar om den studien min som påstod at kjøtt-inntak i vesten er negativt. Healthy user bias. I Vesten tror folk flest at det er sunt å kutte ut kjøtt og vi har økonomi til å prøve å erstatte den komplette næringen i kjøtt, så derfor er ikke vegetarianisme like skadelig her som for fattige. Anonymkode: 2d711...5cb 1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå