Gå til innhold
Noe nedetid og ustabilitet mellom 11:00 - 11:30 ×

Svineknoke. Trenger litt hjelp.


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Smakte svineknoke en gang i ertesuppe, det var så godt! Har lyst til å kjøpe svineknoke og lage til suppe og lapskaus og fryse ned i posjonspakker da jeg bor alene.

Har aldri laget disse tingene. Bør jeg kjøpe røkt eller salt knoke. Kan det være greit å kjøpe en av hver og blande? Kjøper man de i ferskvaredisk eller ligger det ute i butikken?

Hvordan går jeg frem å koker/lager knoke?

Har dere gode enkle oppskrift på suppe og lapskaus?

Anonymkode: 4fcdd...d92

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg bruker salt svineknoke, men nå er ikke jeg så glad i røkt kjøtt. Det pleier å ligge blant annet kjøtt ute i butikken, men om det ikke ligger der så spør i ferskvaredisken.

 

Anonymkode: abc2b...679

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var på tilbud hos spar denne uka. Jeg kjøper salt, liker heller ikke røkt smak så godt. 

Trekker i ca 3 timer, så har man masse deilig kjøtt og kraft, man kan ta utgangspunkt i. 

Vi skal ha svineknoker med rotmos til middag i dag, og de ser jeg på klokka at jeg skal gå og sette på nå, takk for påminnelsen :) 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg pleier å kjøpe på Coop Extra, synes den er bedre enn den de har på Rema (Gilde?). Jeg er glad i røkt, så jeg pleier å kjøpe det, men salt er også godt. 

Jeg trekker (skal ikke koke, bare småsyde) i 2,5 - 3 timer med laurbærblad og pepperkorn i vannet. Pleier å ta utgangspunkt i en oppskrift fra Hellstrøm. 

Anonymkode: a6c59...226

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takker for svar 🙂 Er det noe skinn utenpå knoken man må fjerne eller brukes alt minus ben? Er det en ide og koke mange på en gang og fryse ned rester av knokekjøttet til andre retter en annen gang? Er det et poeng å fryse ned rester av krafta også? Har aldri laget dette før, men fikk så lyst å prøve 👍

Ts

Anonymkode: 4fcdd...d92

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, AnonymBruker said:

Takker for svar 🙂 Er det noe skinn utenpå knoken man må fjerne eller brukes alt minus ben? Er det en ide og koke mange på en gang og fryse ned rester av knokekjøttet til andre retter en annen gang? Er det et poeng å fryse ned rester av krafta også? Har aldri laget dette før, men fikk så lyst å prøve 👍

Ts

Anonymkode: 4fcdd...d92

Det er svor utenpå knoken, det fjerner du når det er ferdig kokt. Ja, hvis du har stor nok kjele, kan du koke flere samtidig og fryse ned med kraften. Kraften blir salt, så du må smake deg fram når du skal lage suppe, lapskaus eller andre ting. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mye svor og fett som må fjernes etter koking, ja. Husk også å skumme av i begynnelsen av kokingen. Jeg har ikke stor nok kjele til mer enn 1 knoke, men det går fint å koke flere hvis du har stor nok kjele. sjekk oppskrifter på nett. 

Anonymkode: a6c59...226

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker igjen for svar. Skal se om jeg får kjøpt inn og testet ut til uka 🥰

Ts

Anonymkode: 4fcdd...d92

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den største kjelen min rommer 9liter. Det er kanskje litt lite for 2knoker?

Anonymkode: 4fcdd...d92

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du liker salt eller røkt best, må du nesten finne ut av selv :) Uansett går det veldig fint å blande.

Hvis du kjøper saltet svineknoke, kan det være lurt å legge den i vann over natta først. Noen er så salte at krafta blir ramsalt, og at den dermed må vannes ut såpass mye etterpå at mesteparten av smaken forsvinner.

Gammeldags ertesuppe er helt fantastisk mat! 😍

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (6 timer siden):

Smakte svineknoke en gang i ertesuppe, det var så godt! Har lyst til å kjøpe svineknoke og lage til suppe og lapskaus og fryse ned i posjonspakker da jeg bor alene.

Har aldri laget disse tingene. Bør jeg kjøpe røkt eller salt knoke. Kan det være greit å kjøpe en av hver og blande? Kjøper man de i ferskvaredisk eller ligger det ute i butikken?

Hvordan går jeg frem å koker/lager knoke?

Har dere gode enkle oppskrift på suppe og lapskaus?

Anonymkode: 4fcdd...d92

 

Jeg lager av og til hjemmelaget gul ertesuppe med svineknoke, og bruker da lettsaltet svineknoke i. Du finner oppskrifter på nettet. Jeg har en jeg bruker og som jeg i sin tid fant på nett. Gulrøtter, løk, sellerirot, poteter i biter (poteter i biter står ikke i oppskriften, men både jeg og faren min bruker det i gul ertesuppe). Jeg bruker å tilsette byggryn også, og de bløtlegges dagen før samtidig med de gule, tørre ertene. Dette må ligge i vann et døgn før man skal bruke det.

Svineknoken legges i gryten hel, og erter, byggryn legges i og det fylles opp med vann til det omtrent dekker svineknoken. Pleier å gå med ca to liter vann her. Kok opp og skum av (grått og hvitt skum som kommer på overflaten fjernes). 

Når det er en time igjen av koketiden, tar jeg opp svineknoken med to gafler og legger den på et serveringsfat. Der skjærer jeg av huden på den og kaster huden. Så skjærer jeg resten av knokekjøttet av og i små, passende munnfullbiter. Bitene legges tilbake i suppen, og koker sammen med grønnsakene den siste tiden. 

Svineknoken som er saltet, avgir salt til suppen, så jeg trenger aldri å salte i tillegg. Peprer litt bare.

Ikke gi knokebeinet som blir igjen til hunden din om du har det, da kokt bein kan splintre og forårsake skader og forstoppelse hos hunder.

Endret av Million
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (17 minutter siden):

Den største kjelen min rommer 9liter. Det er kanskje litt lite for 2knoker?

Anonymkode: 4fcdd...d92

Du trenger bare en knoke til en omgang suppe. Det skal bli suppe, ikke gryterett :) Bruk lettsaltet svineknoke. Det passer best i smak til en suppe enn røkt gjør, tror jeg. Jeg har bare brukt lettsaltet knoke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så flotte tips! Takker 👍 Grunnen til at jeg tenkte å lage to av gangen var for enten og både teste ut røkt og salt evt to lettsaltede og fryse ned det ferdige ekstra kjøttet eller lage flere posjoner av matretten til senere bruk. Jeg er alene, så trenger bare en til to posjoner til hver middag, men iom det tar tid å koke knoken, tenkte jeg å lage ekstra siden jeg i en hverdag ikke gidder å kokkelere flere timer alene etter jobb.

Primært ertesuppe og lapskaus jeg tenkte, men har også lyst å teste ut kjøttet med løksaus som jeg har hørt er godt, men aldri smakt 🙂

Ts 

Anonymkode: 4fcdd...d92

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjøper 1/2 økologisk frilandsgris hver november, så jeg har måttet prøve meg litt frem med alle stykningsdelene. Svineknokene tørrsalter jeg i 2-3 dager før jeg skyller av og koker suppe på dem. En knoke holder til 5 pers (10 porsjoner). Husk at det er mye proteiner som metter godt i erter!

Jeg bruker gule erter som bløtlegges natten over, en løk, 2 laubærblad og 1-2 gulrøtter i kjelen mens jeg trekker knoken. Når jeg tar ut knoka for å rense den for kjøttet så skrur jeg opp temperaturen så kraften koker og har i terninger av gulrot, kålrot, sellerirot, litt potet og purre. Vi liker ikke byggryn oppi, hadde det en gang og ble nedstemt 😆

La koke i 25 min ish, så grønnsakene blir Møre men ikke mushy, det holder at ertene er det 😉

Om kraften blir for salt kan du ha oppi en hel skrelt potet som du kan fiske ut og kaste. Den tiltrekker seg mye saltet i krafta.

Og ps; dette er også en super måte å bruke opp pinnekjøttrester, sammen med kålrotstappa og potetrestene, man koker det i krafta til pinnekjøttet

Endret av Summeer
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Superenkelt.  Kok den til beina løsner.  Ta den ut og avkjøl. Skjær kjøtt i små biter. Kok erter (som er bløtet en natt)  gulrot, purre, bygggryn, litt timian, pepper i litt av krafta (smak, den kan være salt)  Ha i kjøttet på slutten av koketid. 

Endret av Djungelvrål
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men du må for all del ikke kaste huden, slik noen her har skrevet!

Tørk den veldig godt, gni den inn med salt, klipp den opp i strimler eller ruter, og legg den under grillen i stekeovnen til den blir sprø. Nam!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ahh. Gleder meg allerede å teste ut! Tusen takk for tips og hjelp. Har som sagt aldri prøvd meg på knoke og tenkt det tar for lang tid og tullete når man bare er en person i huset. Men har nå veldig lyst til å prøve ut og også få fryst noe ned til å ta opp skikkelig digg mat raskt etter en lang dag på jobb 👍

Men hvis jeg koker to knoker og bruker bare en. Ville dere fryst resten av kjøttet for seg selv eller i kokekraften?

Ts

Anonymkode: 4fcdd...d92

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lafamiglia skrev (5 minutter siden):

Men du må for all del ikke kaste huden, slik noen her har skrevet!

Tørk den veldig godt, gni den inn med salt, klipp den opp i strimler eller ruter, og legg den under grillen i stekeovnen til den blir sprø. Nam!

Kjenner den sitter litt inne, men blir vel som ribbesvor eller?

Ts

Anonymkode: 4fcdd...d92

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...