Gå til innhold

Billige og sunne middager


Anbefalte innlegg

Skrevet

Har lyst å bruke minst mulig penger på mat i Mars, og se hvor lite jeg klarer å bruke. Gi meg dine beste tips på gode billige sunne middager. Ikke snakke om å snu på krona, men ett ønske om å prøve spise godt og billig 🙂

Anonymkode: 32217...c00

  • Liker 2
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Aller først.jeg lager alltid større porsjoner og fryse ned

Gulrotgryte 
 1/2kilo gulrøtter, i skiver (= ca 5 voksne   gulrøtter)
2 gule løk, grovhakket
1/2 dl rapsolje
1 stor bit fersk ingefær, hakket smått (= en god 1 dl)
5 store fedd hvitløk, finhakket (= ca 1/2 dl)
2 bokser kokosmelk (= 8 dl)

krydder:
2 ss paprikapulver 
1 ss malt spisskummen 
1 ss hele spisskummenfrø
1 ss gurkemeiepulver
1,5 ts salt
ca 1 krm chilipulver (smak til)

has i helt til slutt:
saften av 1/2 lime 
en liten neve frisk persille, finhakket 

1. Varm oljen i en stor kjele og blank løken i dette. Tilsett ingefær og hvitløk og stek videre et par minutter.
2. Hell oppi kokosmelka og tilsett alle krydderne, kok opp. 
3. Ha i gulrotskivene og la det hele småkoke under lokk til gulrota er såvidt mør, ca 15-20 min. 
4. Smak til med limesaft og rør inn hakket persille. 

Chana  masala

1 gul løk 
2 fedd hvitløk 
0,5 dl rapsolje 
2 ss garam masala 
1 ts gurkemeie 
1/4 - 1/2 ts chilipulver (smak til) 
2 bokser hakka tomater 
1 boks kikerter, skylt og avrent (eller 1,5 dl tørre som du bløtlegger over natta og koker møre.Er mere økonomisk lønnsomt med tørre) 
litt salt (smak til) 

1. Fres hakka løk og hvitløk i olje i en kjele. 
2. Tilsett krydderet, la det frese litt. Rør! Det skal ikke bli brent. 
3. Sleng oppi tomater og kikerter, la det koke ca 10 min. Smak til med ev. mer krydder og salt.
 

Blomkålsuppe med hvite bønner

1 desiliter tørka hvite bønner 
1 sjalottløk 
2 hvitløksfedd 
Olje til steking 
1,5 liter vann (eller mer) grønnsaksbuljongpulver 
1 blomkål salt og pepper 
Muskat 
Sitron

1.La bønnene ligge i bløt over natten.  2.Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm opp litt olje i en gryte, og stek løkbitene blanke. 
Ha i bønnene, og hell over vann med buljongpulver. Vannet skal dekke flere centimeter over bønnene. 
3.Rens blomkålet, og del det opp i buketter. Når bønnene har kokt i mellom en halvtime og tre kvarter har du bukettene i. Spe eventuelt med litt vann. Kok videre til alt er mørt. Plukk ut et par buketter til pynt. 
4.Sil av væsken, men ta vare på den. Ha  bønnene og blomkålbukettene i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en helt jevn masse. Ha tilbake i gryta, og spe med kokevæsken til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat og litt nypresset sitronsaft. 
5. Sever med grovt brød

 

Gulrotsuppe med byggryn 

600 g  Gulrøtter  
2 Store sjalottløk  
3 fedd  Hvitløk  
1 l  Vann/grønnsakskraft  
0.25 Chili  
2 ts  Fersk ingefær  
0.5 Appelsin, saften  
Byggryn 

1.Skrell gulrøtter og kutt dem i terninger. Hakk opp løk og hvitløk og surr det sammen med gulrøtter på middels varme. 
2.Tilsett finhakket ingefær og chili. Bruk  en romslig kjele med litt olje. 
3.Tilsett så grønnsakskraft eller buljong. La det koke til det er mørt. 
4.Rør inn appelsinsaft og bruk en stavmikser for å gjøre suppen glatt. Kok opp igjen og smak til med salt.

Ertesuppe
2 dl tørre gule erter
vann
litt havsalt
ca 2 ss vegansk buljongpulver
2 medium gulrøtter, i biter
2 skiver kålrabi, i biter
1/2 purre, kuttet
 
1. Bløtlegg ertene over natta.  
2. Skyll de bløtlagte ertene godt og ha dem i en stor kjele. Fyll på med ca dobbelt mengde vann + litt havsalt og kok i 1,5 time. 
3. Tilsett grønnsaker og buljong og la det hele koke i ca 1/2 time, eller til alt er mørt. Smak til med salt, pepper og ev. mer buljong.

Spiser med rundstykke/grovt brød

Anonymkode: 6bb7c...f2b

  • Liker 4
Skrevet

Daal, fiskeboller med hvit saus og karry, løksuppe, (nam!), de fleste vegetariske supper/gryter, pastaretter uten kjøtt, torskeblokk/seiblokk fra frysern i fiskesuppe, fiskegryte eller bakt i ovnen. Gratinert blomkål, tacosuppe med kjøttdeig eller vegetarisk. Det fins så masse. Google billig hverdagsmat. Frosne grønnsaker er billige og sunne. Kjøp billige kjøttstykker som knoke, høyrygg ett. 

Anonymkode: f3d95...888

Skrevet

Fiskegrateng med potet og revet gulrot

Anonymkode: 9b214...f68

Skrevet

Oppskrifter er èn ting, men skal du gjøre det billig, sunt og godt, er planlegging viktig.   Tenk på hva du skal lage til middag dagen før, og ut i fra hva du har i skap og fryser.  

Frys ned alle rester.  Plutselig har du en full middag til hele familien.   

Anonymkode: fcdd6...450

  • Liker 1
Skrevet

Grillet kylling med salat og feta ost. 
Fiskegrateng. 
Chicken nuggets eller fiskepinner med salat. 
Tomatsuppe med egg.

 

  • Liker 1
Skrevet

Ingen middagsforslag, men ville bare gi noen generelle tips. Det er lurt å bruke datohyllene på butikkene aktivt. Du kan få godt kjøtt og fisk til halv pris fordi det går ut på dato snart og du trenger dermed ikke leve på bønner eller suppe for å spise billig. Fyll fryseren med datovarer så har du billig mat lenge. :) 

Ta vare på alt av rester! Ikke kast mat som er god bare fordi det er lite av den. Spis til lunsj, bruk restene i morgendagens middag eller frys ned til du har nok rester til hele familien. 

Anonymkode: 2f946...3b6

  • Nyttig 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 25.2.2022 den 11.16):

Du kan få godt kjøtt og fisk til halv pris fordi det går ut på dato snart og du trenger dermed ikke leve på bønner eller suppe for å spise billig.

Eller du kan spise bønner og linser og trenger å spise kjøtt :) 

Anonymkode: 224a6...7fe

Skrevet
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Eller du kan spise bønner og linser og trenger å spise kjøtt :) 

Anonymkode: 224a6...7fe

Trenger IKKE å spise kjøtt, skulle det stå.

Anonymkode: 224a6...7fe

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...