Gå til innhold

Billigere middager, tips?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Vi er en familie på 6, og 3 av de er tenåringer. Vi har et ok matbusjett men merker jo strømregningen også.

Tips til middager som ikke er så dyrt? 

Vi har noe pytt i panne, lapskaus men må ha noe som er sunt, med grønt og proteiner også.

Anonymkode: db7cc...ccb

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Liker dere insdisk?  Da er ulike linse og bønne curryer et godt alternativ.  

En enkel en som vi lager ofte er med 3 dl tørre røde linser, 1 boks kikerter, 1 blomkål, 2-4 gulrot og 1-2 løk sausen er veldig enkel med i boks kokosmelk og 1-2 ss gul karripasta ( middels sterk) og ca 3 dl vann. Spe med mer vann om nødvendig, linsene suger til seg vann når de koker. Smak til med salt.  Serverer med brun ris eller nanbrød.  Strør over litt hakka peanøtter og koriander ved servering.  Det  blir en ganske stor porsjon, vi er bare to stykker og får to-tre middager ut av denne oppskriften. 

Dere kan selvsagt variere med de grønnsakene dere liker, f.eks frosne erter, litt potet, brokkoli, sopp, squash, søtpotet osv.

 

Anonymkode: 88231...7f2

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (16 timer siden):

Vi er en familie på 6, og 3 av de er tenåringer. Vi har et ok matbusjett men merker jo strømregningen også.

Tips til middager som ikke er så dyrt? 

Vi har noe pytt i panne, lapskaus men må ha noe som er sunt, med grønt og proteiner også.

Anonymkode: db7cc...ccb

 

Linser,edamebønner og kikerter er ingredienser vi pimper opp lapskaus,pytt i panne ol. Ellers støtter jeg forslaget om indisk og andre type gryter :)

Indisk daal 

2 dl tørka røde linser (billigere enn linser på boks)
1 sjalottløk 
1 -2 hvitløksfedd 
0,5 rød chili 
2 ss olje til steking 
1 ss garam masala 
2 ts spisskummen                                                2 ts gurkemeie 
3,5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terning 
2 bokser knuste tomater (ca. 8 dl til sammen) 
1 boks koksmelk (ca. 4 dl) 
1 sitron salt 
frisk koriander (valgfritt) 
ris til servering (valgfritt)

Skyll linsene i litt kaldt vann. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og chili og la det surre i et par minutter. Rør inn garam masala, spisskummen og gurkemeie, la det surre i et par minutter til. Rør inn linser og hell på vann med buljongterning, tomater og kokosmelk. La det koke opp, ha deretter på lokk og skru ned varmen litt. La det småkoke til linsene er møre, cirka 20 minutter. Du trenger ikke å ha lokk på gryten.

Smak til med sitronsaft og salt. Grovhakk koriander og ha over rett før servering. Daal smaker godt som den er, og passer også veldig bra sammen med ris.

Chana masala 

1 stk gul løk 
2 fedd hvitløk 
2 cm ingefær 
1 stk grønn chili 
2 ts malt koriander 
1 ts malt spisskummen 
1/2 ts gurkemeie 
1 boks hermetiske tomater 
2-3 bokser kikerter 
Vann 
1 ts garam masala 
Salt 
Sitronsaft 
Koriander

Finhakk løk, hvitløk og ingefær. Surr løken i litt olje til den har blitt blank og myk, tilsett hvitløk, ingefær og grønn chili, og surr ytterligere et par minutter.

Lag en liten grop midt i pannen som du har krydderet i (koriander, spisskummen, gurkemeie). Du kan også riste krydderet i en panne ved siden av. Krydderet rister du på medium varme til det begynner å lukte skikkelig.

Bland krydderet med den ferdigsurrete løken, tilsett hakkede tomater og la koke noen minutter.

Hell av væsken av kikertene og ha de oppi gryten. Tilsett litt vann til du får en passende konsistens. La de stå å trekke i minst 10 minutter, men gjerne lengre om du har tid.

Tilsett garam masala, litt sitronsaft, og smak til med salt

Ha oppi litt fersk koriander rett før servering. Server gjerne chana masala med en enkel salat, med ris/nanbrød 
 

Søtpotetcurry

2 løk, finhakket 
3 hvitløksfedd, finhakket 
ca. 2 cm fersk ingefær, finrevet 
olje til steking 
1 ss karripulver 
1 boks (400g) kokosmelk 
1 boks (400g) hakkede tomater 
1/2 ts salt 
1 boks (300g) linser 
2 mellomstore søt poteter, skrelt, i terninger 
200g fersk spinat 
1/2 lime

Tilbehør 
ris  
lime 

Stek løk, ingefær og hvitløk i litt olje over middelsvarme 5-10 minutter til myk. Løken skal ikke ha farge.

Tilsett karripulver og stek videre noen minutter for å frigjøre aromaene i krydderene.

Tilsett kokosmelk, hakkedetomater og linser (uten lake).

Rør sammen og la det koke opp. Smak til med salt.

Ha søtpotet i curryen og la det småkoke 15-20 minutter (gjerne under lokk) til søtpoteten er mør.

Det er fullt mulig å tilsette mer væske (vann) til curryen om du synes den trenger det. Husk å smake og ev. justere krydder i såfall.

Tilsett spinat og rør inn. Spinaten visner etterhvert i den varme curryen. Gjør dette gjerne i omganger om du ikke får plass til all spinaten på en gang.

Rør inn limesaft og smak til med salt. Curryen er klart for servering. 

 

Anonymkode: ca1b8...aff

  • Liker 2
Skrevet

Er så mange gode, billige muligheter: Seigryte med tomat, løk og gulrot. Lapskaus med kjøttpølser. Gulrotsuppe, potetsuppe. Kjøp store kvanta kyllingfilet, nakkekoteletter,  Osv osv 

Anonymkode: 3c278...c09

  • Liker 1
Skrevet

Spinatsaus med pasta er kjempegodt. Kok opp 1 pose frosne erter , en pose frossen spinat, en løk, to fedd hvitløk, med 1dl matfløte og spe pureen med kokevannet fra pasta. Da trenger du bare litt sprøstekt spekeskinke/kylling/sprøstekte kikerter eller laks (som vi pleier å ha til). 

Ovnsbakte rotgrønnsaker (som er i sesong nå) med nakkekoteletter er også relativt rimelig. 

 

Skrevet

Egg er billig, sunt og godt. Jeg lager omelett (eller strengt tatt heter det vel frittata) i ildfast form. Sånn 20-25 egg, en god slump med fløte, skinke, revet ost, paprika, løk eller hva nå du ønsker å putte oppi. Pluss krydder da.

Anonymkode: 5de90...dc2

  • Liker 2
Skrevet

Og det billigste: bruk opp maten! Planlegg så du enten har en restemiddag, eller middager som du kan bruke opp restene i fortløpende 

  • Liker 2
Skrevet

Poteter, fryste grønnsaker og tørrvarer! 
 

protein i form av bønner og kikerter for eks :) metter og er veldig billig. Særlig på innvandrerbutikker 

Anonymkode: 897dc...55f

Skrevet

Kjøp inn store pakker med feks koteletter. 

Med så stor familie har dere kanskje ofte matrester? Et restetips er å ha en isboks i fryseren som du fyller med kjøttrester etter middager. Feks to koteletter til overs en dag, sleng de i isboksen. En annen gang har dere kanskje karbonader/kjøttboller. Frys ned restene. Når isboksen er full, bruk det i kjøttsuppe. Det finnes frosne lapskausgrønnsaker av butikkens egne merker som er billige, selv bruker vi potet, gulrot, løk, purreløk, kålrot. Buljongterninger eller kraft.

Anonymkode: ac0e7...9db

  • Liker 2
Skrevet

Følg med på tilbud (og sjekk at det faktisk er et godt tilbud, dvs, vær obs på hva ting koster til vanlig i ulike butikker.. salg på obsen = ofte dyrere enn vanlig pris på kiwi f.eks.). 

 

Anonymkode: b3015...1c4

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Kjøp inn store pakker med feks koteletter. 

Med så stor familie har dere kanskje ofte matrester? Et restetips er å ha en isboks i fryseren som du fyller med kjøttrester etter middager. Feks to koteletter til overs en dag, sleng de i isboksen. En annen gang har dere kanskje karbonader/kjøttboller. Frys ned restene. Når isboksen er full, bruk det i kjøttsuppe. Det finnes frosne lapskausgrønnsaker av butikkens egne merker som er billige, selv bruker vi potet, gulrot, løk, purreløk, kålrot. Buljongterninger eller kraft.

Anonymkode: ac0e7...9db

Ja rester blir etterhvert til lapskaus. 

Omelett i form var lurt. Og gryteretter. 

Anonymkode: db7cc...ccb

Skrevet

Levergryte

Lever i fløtesaus

Anonymkode: 5de90...dc2

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...