Gå til innhold

Allergivennlig saus


Anbefalte innlegg

Skrevet

Er ikke enkelt for har svært få ingredienser som er trygt å spise. 
Kan bruke glutenfri mel, kokos eller rismelk, olivenolje, salt/pepper, ingefær, til tider litt matfløte og hvitløk burde gå greit. 

Finnes det en enkel 1-2-3 saus man kan lage til pasta, ris og hva enn man vil spise? 
 

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Kan du ikke spise noe av kjøtt, fisk, skalldyr eller grønnsaker?

Anonymkode: eef01...b65

Skrevet
AnonymBruker skrev (46 minutter siden):

Kan du ikke spise noe av kjøtt, fisk, skalldyr eller grønnsaker?

Anonymkode: eef01...b65

Er en vanskelig autoimmun sykdom, så mat er komplisert. Kan spise noen økologisk grønnsaker som ikke blir for ille. Gulrot, blomkål, brokkoli. Vet man kan lage hvit saus av blomkål som base men tenkte mer noe lignende en vanlig hvit saus feks,  bare uten vanlig melk og hvetemel. Vet ikke om noen har prøvd med kokosmel eller rismel? Hvit saus er jo en grei ting da den er god å bruke som base til alt mulig mat. 

Skrevet
Uheldig skrev (23 minutter siden):

Er en vanskelig autoimmun sykdom, så mat er komplisert. Kan spise noen økologisk grønnsaker som ikke blir for ille. Gulrot, blomkål, brokkoli. Vet man kan lage hvit saus av blomkål som base men tenkte mer noe lignende en vanlig hvit saus feks,  bare uten vanlig melk og hvetemel. Vet ikke om noen har prøvd med kokosmel eller rismel? Hvit saus er jo en grei ting da den er god å bruke som base til alt mulig mat. 

Skjønner. Jeg spør fordi jeg tror det vil være mer hensiktsmessig for deg å tenke på en annen måte omkring "saus", dvs bruke de råvarene du kan bruke enten til å lage saus, eller i stedet for saus. 

Du får ikke en hvit saus med god smak uten noen form for kraft (og heller ikke melkeprodukter?). Det hjelper ikke om hvit saus i prinsippet passer til mye hvis den ikke smaker noe som helst.

En blomkålpuré eller en gulrotpuré (med ingefær!) til et stykke fisk eller kylling er en mye bedre løsning, feks. Du kan lage den med litt matfløte, eller med kokosmelk. Da trenger du ikke saus i det hele tatt. 

Lime eller sitronbåt til å presse over fisk/kjøtt/grønnsaker er også et godt triks - dersom du eventuelt kan spise sitrus.

Å bruke hjemmekokt kraft for å lage mat med smak er også vesentlig når man må lage mat fra bunnen med rene råvarer (forutsatt at du ikke må spise helt vegetarisk selvsagt). Lær deg å koke feks kyllingkraft om du ikke kan det, eller bruk kraft fra Jacobs som ikke har noen tilsetningsstoffer: 
https://meny.no/Sok/?query=kraft&expanded=products

Hvis du kan spise kokosmel vil jeg også anta at kokosmelk er mulig? Når du i tillegg nevner ingefær kan du bruke dette som basis for saus, som i retter av denne typen: https://www.bbc.co.uk/food/recipes/chilli-spiked_greens_in_93947

Anonymkode: eef01...b65

  • Nyttig 1
Skrevet

PS: Her er ellers en artikkel om å bruke rismel til å tykne saus i stedet for feks maizenna: https://www.leaf.tv/articles/corn-starch-vs-rice-flour-as-thickening-agent/

En veldig enkel løsning vil da være å koke opp/inn kyllingkraft fra Jacobs til den smaker ok, tykne med rismel blandet med litt kaldt vann, og så evt runde av med litt matfløte. 

Anonymkode: eef01...b65

  • Nyttig 1
Skrevet
Uheldig skrev (3 timer siden):

Er ikke enkelt for har svært få ingredienser som er trygt å spise. 
Kan bruke glutenfri mel, kokos eller rismelk, olivenolje, salt/pepper, ingefær, til tider litt matfløte og hvitløk burde gå greit. 

Finnes det en enkel 1-2-3 saus man kan lage til pasta, ris og hva enn man vil spise? 
 

Det "enkleste" når det kommer til saus er å mikse den selv. Hvordan pakkesausen har klart å markedsføre seg selv når saus er restene i stekepanna+vann/vin+rismel er meg en gåte.

Og det er svaret ditt: saus er restene i stekepanna tilsatt litt vann og så tilsatt en skje ris- eller maismel.

Til ris er en klunk soyasaus, litt chilisaus, noe eddik og litt olje rørt sammen saus nok. 

Som ps: om du har problemer med en rekke typer mat er fløte noe du absolutt bare bør innta i laktosefri form. Særlig om du skal koke den opp. Hvitløk er også en farlig ingrediens som du bør følge med på effektene av.

Anonymkode: bc08c...05e

Skrevet
Uheldig skrev (1 time siden):

Må dessverre lage fra bunnen av. Men takk for tipset! 

Da har jeg misforstått 1-2-3 begrepet. Beklager.

Anonymkode: bb6a6...d8b

Skrevet
AnonymBruker skrev (19 minutter siden):

Det "enkleste" når det kommer til saus er å mikse den selv. Hvordan pakkesausen har klart å markedsføre seg selv når saus er restene i stekepanna+vann/vin+rismel er meg en gåte.

Og det er svaret ditt: saus er restene i stekepanna tilsatt litt vann og så tilsatt en skje ris- eller maismel.

Til ris er en klunk soyasaus, litt chilisaus, noe eddik og litt olje rørt sammen saus nok. 

Som ps: om du har problemer med en rekke typer mat er fløte noe du absolutt bare bør innta i laktosefri form. Særlig om du skal koke den opp. Hvitløk er også en farlig ingrediens som du bør følge med på effektene av.

Anonymkode: bc08c...05e

Tror du det skal gå an å lage saus av usøtet kokosmelk, ris eller kokosmel, smør/olje og litt krydder? Er ikke så fryktelig kresen på at det må smake veldig mye. 

soya, chili, eddik er noen få ting jeg må holde meg langt unna. Frustrende men er bare å lære seg hva man kan erstatte hva med. 

Skrevet

Det går helt fint lage saus på plantemelk, hvitløk, salt/pepper og valgfri meltype. Kan du bruke kraft av kjøtt eller grønnsaker, så får du enda flere alternativer. Det er bare begynne prøve seg fram med de ulike tingene du kan spise, og se hva du selv liker best.

Til hvit saus kan du bruke kokosmelk, rismelk, hvetemelk, soyamelk, mandelmelk, eller hva annen melk du finner... Plantemelk har litt andre smaker, så mengdeforhold må du prøve deg fram med...

Skrevet

Du får prøve deg litt fram med de typene plantemelk du tåler. Jeg har selv en del allergi, og lager hvit saus av havremelk, melkefritt smør og glutenfritt mel fra toro. Og den blir godkjent av andre og. 

Anonymkode: 627cd...c92

Skrevet
Uheldig skrev (6 timer siden):

Er ikke enkelt for har svært få ingredienser som er trygt å spise. 
Kan bruke glutenfri mel, kokos eller rismelk, olivenolje, salt/pepper, ingefær, til tider litt matfløte og hvitløk burde gå greit. 

Finnes det en enkel 1-2-3 saus man kan lage til pasta, ris og hva enn man vil spise? 
 

2 dl vann  
1 ss maisenna 
1,5 dl kokosmelk 
1 skje   grønnsaksbuljong (uten løk:         https://www.diggbox.no/butikk/middag/bays-kitchen-vegetable-stock/)                                     1- 2 ss sitronolje smakes til 
havsalt evt himalayasalt, smakes til 
pepper smakes til

Variasjoner

Klassisk hvit saus: Smak til med litt revet muskatnøtt

“Ostesaus”: Smak til med næringsgjær (fås kjøpt på helsekost)

Bechamel-saus (til lasagne f.eks): Smak til med næringsgjær og litt revet muskatnøtt

Karrisaus: Smak til med karripulver

Dillsaus: Smak til med frisk eller tørket dill

Urtesaus: Tilsett urter etter ønske

Hvitvinssaus: Bytt ut noe av vannet med hvitvin (f.eks halvparten)

Sitronsaus: Smak til med sitronsaft

 

Anonymkode: da14a...40b

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...