Gå til innhold

Hva skal til for å bli god på strikking??


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Det er også viktig at du husker at det er veldig mange som helt ukritisk gir ut oppskrifter på strikking , tilsynelatende uten å først få noen til å strikke gjennom beskrivelsen av hvordan det skal gjøres. Så om du ikke forstår oppskriften du har fremfor deg er det en god sjanse for at den faktisk ikke er forståelig. Spesielt strikkebøker bør du søke opp omtaler om før du skaffer deg. Mye rart som er utgitt.

Folk som har strikket lenge kan da si "åja, men her feller jeg ikke, det står feil antall runder" eller tilsvarende - en amatør er prisgitt forklaringen.

Så mitt tips til oppstart: finn en oppskrift på en genser (eller vest) uten for mye "faff" i form av mønster, og i kun en farge (mange farger er vanskeligere enn en). Finn en oppskrift som begynner i halsen (dette er viktig). Les gjennom hele oppskriften noen ganger og forsøk å lage deg et vagt bilde av de ulike trinnene - når kommer ermer, når felles og økes det etc. Så slår du opp hver masketype på youtube og ser videoforklaring va dem. Lagre videoene så du kan se opp igjen (og opp igjen) om du ikke forstår eller husker.

Så begynner du på plagget ditt. Strikk hals. Prøv den på. Liker du vidden? Behold. Liker du ikke vidden? Rekk opp og øk eller reduser. Fortsett slik nedover. Når du kommer til brystet (gitt at du er dame) bør du øke (selv om oppskriften ikke sier dette, men det er meningen du skal ha plass til puppene, så dette gjør strikkere bare i stillhet). Samme med lengden - det er du, ikke oppskriften, som bestemmer hvor lang genseren skal bli. Avslutt når du er happy. Å tilpasse er ikke vrient - det er tidkrevende. Men ikke vanskelig. For dette er hele poenget med å ta seg bryet med å strikke plagg selv: at de er laget for å passe deg, ikke noen andre. Folk som feks er skjeve i ryggrad e.l. strikker skjeve plagg, laget for å forme seg rundt dem.

Sist, og viktig: å rekke opp et prosjekt mange, mange, mange ganger i løpet av en genser er ikke et tegn på at du er en dårlig strikker. Det er et tegn på at du er i ferd med å bli god. Å bli fort ferdig er kun viktig for nybegynneren - å bli ferdig med en genser du realistisk får mye bruk utav er viktig for den drevne. De fleste som strikker angrer på at de ikke rakte opp sine første plagg mange flere ganger enn de gjorde, for de plaggene ligger ubrukt bakerst i skapet på grunn av dårlig passform. Logikken er at å produsere en eneste veldig fin og god genser spesialtilpasset deg på et år er vesentlig bedre enn å produsere 12 som sitter dårlig.

Anonymkode: e5659...428

I utgangspunktet tenker jeg at du har mange gode tips (spesielt det med strikkebøker), men de egner seg ikke så godt til en nybegynner som skal strikke sin første genser. Prøv på, er lurt, men det er vanskelig å bare begynne å øke i vei for å få plass til puppene. Resultatet blir fort dårlig.

Om man ikke har strikket før, bør man velge en god oppskrift og holde seg til den. Når man er mer øvet, kan man tilpasse mer selv.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

På facebook er det mange strikkesider der du får både tips og ideer. Utrolig hjelpsomme damer på alle nivå, og spør du om noe, får du kjapt svar 🙂 Anbefaler både "strikkesia - for alle" og "strikkesiden.no". Du finner også mer spesifikke sider, både for Islandsstrikk, selbuvotter, Skappeldesign osv osv

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Øvelse og tålmodighet.

Og det er så mange fine forklarende videoer på Youtube. 
Jeg har lært masse derfra underveis som jeg ikke har kunnet tidligere.

Og genser kan nesten være enklere enn små plagg som votter og sokker synes jeg. Selv med mønster. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kunne strikke rett siden barneskolen, men der stoppet det. 
I voksen alder bestemte jeg meg for å lære meg å strikke. Jeg var på strikkebutikk og fikk hjelp til å velge en ikke alt for komplisert genser. Jeg brukte litt YouTube og når det ikke hjalp gikk jeg innom butikken og fikk god hjelp.

Etterhvert har jeg begynt å strikke mer avanserte ting (sokker med mønster ol). Det er bare øvelse som gjør mester. Jeg anbefaler å prøve på en genser f.eks. Mye mer motiverende når det er noe man ønsker å lage.

Anonymkode: 626d9...71e

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som start anbefaler jeg genser med rundfelling, da slipper du avansert montering. Mange fine å velge i med mønster. 
Den som intet våger intet vinner.. Lykke til.

Anonymkode: 09863...fa0

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du strikker genser, kan det være nyttig å måle en genser du liker og bestemme størrelse ut fra målene på den. Vil du ha innsving i livet, a-fasong eller rett fasong? Som nybegynner kan det være lurt å velge en oppskrift som har en fasong du vet du kler. Velger du en oppskrift der du strikker ovenfra og ned, kan du prøve genseren på underveis. 

Vær obs på at garnet kan sige, krympe eller utvide seg i vask. Ideelt sett bør du strikke en prøvelapp og vaske den, både for å kunne måle reell strikkefasthet og få en formening om hvordan genseren blir i bruk, men må vel innrømme at jeg ikke begynte med det før jeg var mer erfaren og hadde mer spesifikke tanker om hvordan passformen skulle være.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

TS her - herregud for en fin gjeng dere er her inne - tusen, tusen takk! Nå ble jeg litt mer motivert igjen og skal ta til meg alle de gode tipsene. Dere er herlige! 

Er feks en skappelgenser en grei start? Står den skal være superenkel, og har veldig lyst å prøve en enkel genser nå som jeg har lest her. Takk for at dere tar dere tid til å motivere og svare!

Anonymkode: a2c8a...a77

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (26 minutter siden):

TS her - herregud for en fin gjeng dere er her inne - tusen, tusen takk! Nå ble jeg litt mer motivert igjen og skal ta til meg alle de gode tipsene. Dere er herlige! 

Er feks en skappelgenser en grei start? Står den skal være superenkel, og har veldig lyst å prøve en enkel genser nå som jeg har lest her. Takk for at dere tar dere tid til å motivere og svare!

Anonymkode: a2c8a...a77

Jeg liker ikke Skappeloppskriftene for de er sånn 'strikk så langt du ønsker', garnet er dyrt og siger. Start heller med en enkel en fra enten Pickles eller Petitknit. De har vanskelighetsgrad angitt på sidene sine og forklarer enkelt og greit med videoer. 

Heia deg. Med strikketøy kjeder du deg sjeldent. Sier sjeldent siden trådfesting og montering ikke er min favoritt 😉 

Anonymkode: 9f2c1...c67

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (19 timer siden):

Jeg har som voksen begynt å lære meg å strikke. Må lære meg alt selv via google da ingen i min krets strikker. Klarer det helt basice og strikker helt enkle ting som skjerf, kluter etc. I starten masse feiling, men går seg til. Men derfra til å forstå en oppskrift, strikke mønster og andre former enn firkanter - det virker jo helt umulig.. Hvordan fpr man fremdrift egentlig? Jeg føler jeg ikke får til det helt enkle engang. Mens andre strikker avansere lusekofter etc uten å blunke. Men hvordan kommer man dit? Jeg forstår det simpethen ikke.. 

Begynner å bli lei kluter, men føler jeg står helt fast på barneskolenivå. Og det er jammen ikke bare å begynne på noe mer avansert når man ikke får til det enkle og ikke forstår bæret. Er det sånn at noen bare har det? At man egentlig må lære fra tidlig alder? At man har en strikkekyndig person som viser? 

Har en stor drøm om å kunne strikke gensere etc med diverse farger og mønstre, men føler mest for å gi opp. Tar det liksom mange år på basic nivå før man kan forstå ting og få det til? Føler meg dum og mislykka her...

Anonymkode: a2c8a...a77

jeg lærte basic strikking i tenårene, og strikket mønster med flere farger da. Det ble ikke spesielt fint, men jeg hadde jo litt grunnlag da jeg tok det opp igjen som voksen. Som voksen lærte jeg meg opp selv ved hjelp av strikkeblogger, amerikanske strikkeblader som kan bli ganske nerdete, og søker fremdeles opp youtube-videoer når jeg vil lære en ny teknikk. Jeg ble ganske god som voksen, og det tro jeg skyldes en kombinasjon av mengdetrening, og gleden ved å nerde litt med det, og så har jeg vel kanskje litt anlegg for det ,en slags intuitiv forståelse om du vil. Har aldri hatt strikkekyndige personer til hjelp når jeg står fast - har alltid vært nødt til å finne ut av det selv, og det har jeg gjort på internett (bortsett fra at mamma sikkert viste meg litt da jeg var yngre, men det var nok helt basic ting).

Men for å svare på spørsmålet ditt - nei, man må ikke være mange år på basic nivå og man må ikke ha strikkekyndige folk rundt seg. Men man må være villig til å prøve noe som utenfor komforsonen, og til å legge ned en del tid, og alltid være villig til lå rekke opp og begynne på ny.  Jeg begynte på vanskelige ting med en gang. Min aller første genser som jeg strikket da jeg var 13 hadde bærestykke med mønster i flere farger, og det var kanskje litt i overkant, men det skjønte jeg ikke før etterpå.  Jeg tror egentlig det er derfor jeg har blitt god. Jeg strikker hva jeg vil, uansett om det er en teknikk jeg aldri har prøvd før, og tenker at jeg kan jo lese, så det er jo bare å følge oppskriften. Står jeg fast, har jeg alltid internett.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

ellers er jeg enig med de som anbefaler Petiteknit sine oppskrifter, for de er så detaljerte. De "gamle", som Sandnesgarn, Dale og Rauma har en tendens til å skrive for folk som kan strikke fra før, så det er mye basic de ikke forklarer. Selv om de har blitt bedre.  Og så tenker jeg det er veldig viktig for strikkegleden at man begynner med et prosjekt der pinnene og garnet hjelper litt til - som noen sa over - ikke strikk med tynt mohairgarn når du er nybegynner, og jeg vil heller ikke anbefale verken for tynne eller for tykke pinner. Str 3,4 eller 5 er bra. Men akkurat her synes jeg både petiteknit og sandnesgarn er litt dårlige, for de kan finne på si at en genser som strikkes med 5 tråder silk mohair på pinne r 8 passer for nybegynnere, og det er jeg dypt uenig i.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

TS her - herregud for en fin gjeng dere er her inne - tusen, tusen takk! Nå ble jeg litt mer motivert igjen og skal ta til meg alle de gode tipsene. Dere er herlige! 

Er feks en skappelgenser en grei start? Står den skal være superenkel, og har veldig lyst å prøve en enkel genser nå som jeg har lest her. Takk for at dere tar dere tid til å motivere og svare!

Anonymkode: a2c8a...a77

Jeg vil heller anbefale novice sweater fra petiteknit. Hun er i en helt egen klasse når det kommer til strikkeoppskrifter👏🏽

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...