AnonymBruker Skrevet 10. januar 2022 #1 Del Skrevet 10. januar 2022 Hvor lang tid sånn ca tar det fra man er bitt smitta av forkjølelse virus til man kjenner symptomer på forkjølelse? Anonymkode: d13ea...99d Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lonehill Skrevet 11. januar 2022 #2 Del Skrevet 11. januar 2022 AnonymBruker skrev (1 time siden): Hvor lang tid sånn ca tar det fra man er bitt smitta av forkjølelse virus til man kjenner symptomer på forkjølelse? Anonymkode: d13ea...99d Hvor lang tid det tar å bli syk kommer an på hvor lang tid immunforsvaret ditt bruker på å klekke ut et nytt antistoff mot viruset. Tida fra du blir smitta til du kjenner symptomer kalles inkubasjonstid. Det er den tida immunforsvaret bruker på å ruge fram et nytt antistoff mot et ukjent virus. Inkubere betyr å ruge ut/dyrke fram. Dette kalles en primær immunreaksjon. Når immunforsvaret har fått konstruert det nye antistoffet, blir oppskrifta lagra i immunforsvarets hukommelsesceller. Det betyr at neste gang det samme viruset kommer på besøk har immunforsvaret oppskrifta klar og kan oversvømme viruset med antistoff med en gang det blir oppdaga. Da blir vi ikke syke. Det kalles at vi er immune. Infeksjon uten inkubasjonstid kalles en sekundær immunreaksjon. Årsaken til at vi får symptomer, er at viruset rekker å infisere cellene våre når immunforsvaret må ta tenkepause for å klekke ut et nytt antistoff. Antistoff virker ikke på virus som allerede har trengt inn i cellene våre. Når viruset har kommet seg inn i cellene våre, må T-cellene i immunforsvaret trø til og drepe de infiserte cellene. Det gjør vondt, fordi T-cellene bruker kjemisk krigføring og dreper infiserte celler med cellegift. Når cellegiften TNF-alfa kommer inn i hjernen og forstyrerrer termostaten vår, som ligger i en klump i hjernen som heter hypotalamus, får vi feber også. Symptomene vi opplever kommer altså ikke fra viruset, men som en bivirkning av at T-cellene må drepe infiserte celler. Denne artikkelen fra Universitetet i Oslo forklarer opplegget med litt flere fremmedord. Grafen under her viser forskjellen på en primær og sekundær immunreaksjon. Kurven til venstre viser hva som skjer første gang viruset infiserer oss. Da tar det lang tid før immunforsvaret har noe å stille opp mot viruset og det blir produsert lite antistoff. Og da blir vi syke. Kurven til høyre beskriver en sekundær immunreaksjon. Der har immunforsvaret oppskrifta på antistoff klar og kan starte storproduksjon av antistoff med en gang. Da blir viruset slått ut før det får infisert cellene våre og vi er immune. Kurven over viser også hva som er poenget med en vaksine: Vaksinen skaper en primær immunreaksjon med et virus som ikke er i stand til å infisere oss. Vaksinen gir oss en inkubasjonstid som ikke ender med sykdom. Problemet med forkjølelsesvirus (f.eks. koronavirus) er at de muterer hele tida. Derfor kjenner ikke immunforsvaret igjen viruset fra gang til gang og hver infeksjon ender med en ny inkubasjonstid, ny mobilisering av T-cellene og en ny runde med cellegift. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. januar 2022 #3 Del Skrevet 11. januar 2022 Lonehill skrev (50 minutter siden): Hvor lang tid det tar å bli syk kommer an på hvor lang tid immunforsvaret ditt bruker på å klekke ut et nytt antistoff mot viruset. Tida fra du blir smitta til du kjenner symptomer kalles inkubasjonstid. Det er den tida immunforsvaret bruker på å ruge fram et nytt antistoff mot et ukjent virus. Inkubere betyr å ruge ut/dyrke fram. Dette kalles en primær immunreaksjon. Når immunforsvaret har fått konstruert det nye antistoffet, blir oppskrifta lagra i immunforsvarets hukommelsesceller. Det betyr at neste gang det samme viruset kommer på besøk har immunforsvaret oppskrifta klar og kan oversvømme viruset med antistoff med en gang det blir oppdaga. Da blir vi ikke syke. Det kalles at vi er immune. Infeksjon uten inkubasjonstid kalles en sekundær immunreaksjon. Årsaken til at vi får symptomer, er at viruset rekker å infisere cellene våre når immunforsvaret må ta tenkepause for å klekke ut et nytt antistoff. Antistoff virker ikke på virus som allerede har trengt inn i cellene våre. Når viruset har kommet seg inn i cellene våre, må T-cellene i immunforsvaret trø til og drepe de infiserte cellene. Det gjør vondt, fordi T-cellene bruker kjemisk krigføring og dreper infiserte celler med cellegift. Når cellegiften TNF-alfa kommer inn i hjernen og forstyrerrer termostaten vår, som ligger i en klump i hjernen som heter hypotalamus, får vi feber også. Symptomene vi opplever kommer altså ikke fra viruset, men som en bivirkning av at T-cellene må drepe infiserte celler. Denne artikkelen fra Universitetet i Oslo forklarer opplegget med litt flere fremmedord. Grafen under her viser forskjellen på en primær og sekundær immunreaksjon. Kurven til venstre viser hva som skjer første gang viruset infiserer oss. Da tar det lang tid før immunforsvaret har noe å stille opp mot viruset og det blir produsert lite antistoff. Og da blir vi syke. Kurven til høyre beskriver en sekundær immunreaksjon. Der har immunforsvaret oppskrifta på antistoff klar og kan starte storproduksjon av antistoff med en gang. Da blir viruset slått ut før det får infisert cellene våre og vi er immune. Kurven over viser også hva som er poenget med en vaksine: Vaksinen skaper en primær immunreaksjon med et virus som ikke er i stand til å infisere oss. Vaksinen gir oss en inkubasjonstid som ikke ender med sykdom. Problemet med forkjølelsesvirus (f.eks. koronavirus) er at de muterer hele tida. Derfor kjenner ikke immunforsvaret igjen viruset fra gang til gang og hver infeksjon ender med en ny inkubasjonstid, ny mobilisering av T-cellene og en ny runde med cellegift. Fantastisk🤗👏 E du lærer innen fysiologi/anatomi området? Såfall burde du vært det😊 Anonymkode: 139ec...f72 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå