Blueberry Skrevet 16. oktober 2005 #1 Del Skrevet 16. oktober 2005 Jeg gikk for en tid tilbake over til å bruke solsikkeolje til steking i steden for olivenolje (bruker bare olivenolje hvis det står spesifisert i oppskrifter). Dere som har så mange meninger om det meste har kanskje en fornuftig mening om oljer også. Er det noen vesentlig forskjell på solsikkeolje og olivenolje? Noe spesielt å ta hensyn til? Tenker da både på helsen og på kokkeleringen. PS: Vi snakker om vanlig olivenolje her, ikke extra virgin og de greiene der... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nella Skrevet 16. oktober 2005 #2 Del Skrevet 16. oktober 2005 Smaken. Solsikkeolje er smaksnøytral og passe til all steking. Olivenolje setter olivensmak på maten. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Pecado Skrevet 16. oktober 2005 #3 Del Skrevet 16. oktober 2005 Bruker og solsikkeolje til alt. Olivenolje setter jo smak på alt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 16. oktober 2005 #4 Del Skrevet 16. oktober 2005 Jeg gikk over til rapsolje fra solsikkeolje, det er visstnok sunnere! fungerer likt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mito24 Skrevet 17. oktober 2005 #5 Del Skrevet 17. oktober 2005 Olivenolje. Solsikkeolje er for det meste flerumettede fettsyrer, som tåler høye temperaturer svært dårlig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 17. oktober 2005 #6 Del Skrevet 17. oktober 2005 Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 17. oktober 2005 #7 Del Skrevet 17. oktober 2005 Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering? ← Det stemmer. Rapsolje er visst hakket sunnere, men det er slettes ikke smaksnøytralt Personlig synes jeg olivenolje bare egner seg visse typer italiensk mat, pizzadeig feks. Bruker helst extra virgin i dressinger. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 17. oktober 2005 #8 Del Skrevet 17. oktober 2005 Jeg har brukt rapsolje til steking og i noe bakst, men solsikkeolje er kanskje bedre om det er mer nøytral smak? Bruker forøvrig olivenolje til bla dressing Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 17. oktober 2005 #9 Del Skrevet 17. oktober 2005 Jeg har brukt rapsolje til steking og i noe bakst, men solsikkeolje er kanskje bedre om det er mer nøytral smak? Bruker forøvrig olivenolje til bla dressing ← Jeg synes at solsikkeolje er mye mer smaksnøytralt i hvert fall. Rapsolje smaker skikkelig ekkelt, men vet om flere som mener det er smaksnøytralt. Kommer kanskje an på merket..? Hvem vet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 17. oktober 2005 #10 Del Skrevet 17. oktober 2005 Jeg merker ikke at rapsoljen jeg bruker setter smak. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
skrue Skrevet 18. oktober 2005 #11 Del Skrevet 18. oktober 2005 Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering? ← Det kommer an på type olivenolje. Kaldpressete (virgin-oljer) er ikke så godt egnet, mens de som er laget av olivenfrukten etter at den har blitt kladpresset kan brukes. Jeg er ikke sikker på hvor sterk smak det er av denne varmpressete oljen. Jeg bruker den ikke selv. Ellers: Steking: Maisolje Baking: Solsikkeolje Italiensk mat og endel salater: Olivenolje (virgin). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Hippopotamus Skrevet 20. oktober 2005 #12 Del Skrevet 20. oktober 2005 Hmmm, jeg har hørt at olivenolje tåler høye temperaturer dårlig, og at solsikkeolje er et godt alternativ til for eksempel fritering? ← Jepp. Olivenolje tåler høye temperaturer svært dårlig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Calla Skrevet 20. oktober 2005 #13 Del Skrevet 20. oktober 2005 Stemmer at oliveolje ikke tåler så høy varme, gir fort en ganske besk smak. Når det gjelder helse så er det vel egentlig ikke store forskjellen hva man bruker til steking...? Når oljen når en viss temperatur så forsvinner jo uansett mye av næringen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjest1 Skrevet 20. oktober 2005 #14 Del Skrevet 20. oktober 2005 Planteoljer Slik bruker du planteoljene Planteoljer som kosttilskudd - Udo's Choice - Hampfrøolje - Linfrøolje - Kokosolje Planteoljer til kalde retter - Linfrøolje - Hampfrøolje - Rapsolje (uraffinert) - Soyaolje (uraffinert) Planteoljer til både kalde og varme retter (til steking bør du velge disse matoljene i prioritert rekkefølge) - Kokosolje - Solsikkeolje med mye oljesyre (blir solgt som steikeolje av helios) - Tistelolje med mye oljesyre - Peanøttolje - Sesamolje - Avokadoolje - Olivenolje - Rapsolje (raffinert) Disse oljene blir minst ødelagt av høye temperaturer og oksygen. De er rimelig stabile på grunn av spesielle antioksidanter og/eller forholdsvis lite essensielle fet-tsyrer, særlig Omega-3-fettsyrer. Steik uansett ved lav varme og bruk vann og krydder i panna. Oppskrift på god steikeolje: 1/3 kokosolje + 1/3 sesamolje + 1/3 olivenolje. Varm opp kokosoljen til 80 grader og bland sammen. Olivenolje kan erstattes med solsikke- eller tistelolje som inneholder mye oljesyre. (High oleic) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest nico Skrevet 18. september 2007 #15 Del Skrevet 18. september 2007 <span style='font-size:14pt;line-height:100%'>Planteoljer</span> Slik bruker du planteoljene Planteoljer som kosttilskudd - Udo's Choice - Hampfrøolje - Linfrøolje - Kokosolje Planteoljer til kalde retter - Linfrøolje - Hampfrøolje - Rapsolje (uraffinert) - Soyaolje (uraffinert) Planteoljer til både kalde og varme retter (til steking bør du velge disse matoljene i prioritert rekkefølge) - Kokosolje - Solsikkeolje med mye oljesyre (blir solgt som steikeolje av helios) - Tistelolje med mye oljesyre - Peanøttolje - Sesamolje - Avokadoolje - Olivenolje - Rapsolje (raffinert) Disse oljene blir minst ødelagt av høye temperaturer og oksygen. De er rimelig stabile på grunn av spesielle antioksidanter og/eller forholdsvis lite essensielle fet-tsyrer, særlig Omega-3-fettsyrer. Steik uansett ved lav varme og bruk vann og krydder i panna. Oppskrift på god steikeolje: 1/3 kokosolje + 1/3 sesamolje + 1/3 olivenolje. Varm opp kokosoljen til 80 grader og bland sammen. Olivenolje kan erstattes med solsikke- eller tistelolje som inneholder mye oljesyre. (High oleic) Ang. fett, så er det værre å steke i olivenolje enn smør. Det skjer noen bindinger ved visse temperaturer som ikke er bra, ved bruk av olivenolje i stekepannen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Neria Skrevet 18. september 2007 #16 Del Skrevet 18. september 2007 Jeg slenger på et spørsmål til her... Hvilken olje er mest nøytral på smak til baking av søte bakverk? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 18. september 2007 #17 Del Skrevet 18. september 2007 Jeg slenger på et spørsmål til her... Hvilken olje er mest nøytral på smak til baking av søte bakverk? Jeg ville brukt solsikkeolje eller maisolje. Har også brukt rapsolje uten at jeg synes det gir smak (men kanskje litt farge) på bakverk - men synes riktignok denne oljen gir smak i steking, dressinger o.l. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå