AnonymBruker Skrevet 7. januar 2022 #41 Del Skrevet 7. januar 2022 AnonymBruker skrev (15 minutter siden):Når man tar hensyn til kvalitet så er det faktisk ingen land i verden som får i seg anbefalt mengde protein! Og når inntaket av planteprotein går opp, så går proteinkvaliteten ned. Animalsk er protein av høy kvalitet. Planteprotein er lavere kvalitet. Jeg tror mange misforstår hva minimumsanbefaling er. Det er ikke minimum for god helse, men minimum for ikke å bli syk. For noe tull. Man kunne selvsagt gravd fram en drøss av linker til forskning som sier det motsatte men det gidder jeg ikke. Proteinmangel er ikke et problem i den vestlige verden. Folk lever lengre enn aldri før. Vegetarianere lever enda lengre. Hovedutfordringen for nordmenn er at man får i seg for lite grønnsaker og for mye salt, sukker, fett og bearbeida kjøttprodukter: likevel er det proteiner man av en eller annen grunn henger seg opp i. Alle burde spist mer plantebasert. Anonymkode: 5638a...e02 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. januar 2022 #42 Del Skrevet 7. januar 2022 Hvis du systematisk har gått igjennom food map, vet du vel hva du ikke tåler? Og så må både du og legen forholde dere til det. Er legen din spesialist på mage-tarm-sykdommer eller en vanlig fastlege? Anonymkode: 21ce2...c4d Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Inwe Skrevet 7. januar 2022 #43 Del Skrevet 7. januar 2022 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Dette er faktisk helseskadelige råd. Ikke bare protein-rådene, men IBS. Du har tydeligvis ingen kunnskaper om IBS og bør virkelig ikke gi noen råd om det. Bønner, linser og soya er matvarer som ofte trigger IBS-symptomer. Det er faktisk ikke gøy å tilbringe timer og dager på do med smerter fordi man spiser planter man ikke tåler. Det er en veldig vanlig lidelse og utrolig mange vet ikke at de har det en gang. Man anslår at ca 15% av nordmenn har IBS. Protein er ikke protein. Det er direkte feil å påstå at de aller fleste av oss får i oss mye mer protein enn vi trenger. Nei, til og med ikke toppidrettsutøvere som er vegetarianere får i seg nok protein. 40% av amerikanerne får ikke i seg minimum anbefalt proteinmengde. Og dette er med gamle, lavere minimumsanbefaling og da er kvalitet heller ikke tatt hensyn til. Når man tar hensyn til kvalitet så er det faktisk ingen land i verden som får i seg anbefalt mengde protein! Og når inntaket av planteprotein går opp, så går proteinkvaliteten ned. Animalsk er protein av høy kvalitet. Planteprotein er lavere kvalitet. Jeg tror mange misforstår hva minimumsanbefaling er. Det er ikke minimum for god helse, men minimum for ikke å bli syk. Se på bøtta over. Den laveste tilgjengelig ressursen (aminosyren) avgjør. Du kan nyttiggjøre deg av så mye protein som den aminosyren du får i deg minst av. Resten går bare ut igjen. Og så trenger vi ca 3 gram L-leucin en til to ganger daglig for å vedlikeholde og bygge muskler. L-leucin er det vanskelig å få mye nok av fra planter. Det er lett å få nok L-leucin fra animalske kilder. 150 gram biff eller kjøttdeig for eksempel. Anekdotisk bevisføring er laveste kvalitet av bevis. De er ikke ubrukelige, men når de blir motbevist av studier igjen og igjen og igjen, så begynner man jo å lure på om de er sanne. Her er noen flere studier: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29319158/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1570677X16300065#! https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/relationship-between-animal-protein-intake-and-muscle-mass-index-in-healthy-women/FDD4EBFB12C8089E4FF69555FF6BB98C https://madridge.org/journal-of-obesity-and-nutritional-science/ijons-1000101.pdf https://apps.who.int/iris/handle/10665/43411 Anonymkode: fed32...a17 Nei jeg kan ingenting om IBS, noe jeg er veldig glad for. Men jeg regner med at legen til ts vet mer enn meg. Hun har ikke hatt effekt ved lav foodmap, da er det vel dumt å fortsette med det? Det var det jeg mente med innlegget mitt. Legen anbefaler plantebasert, da er det jo noe som er verdt å prøve. Du ser også flere i tråden her som sier de har hatt god effekt av plantebasert ved IBS, de har til og med spist belgvekster. Når det kommer til resten synes jeg AB under her sier det fint. Du kan finne forskning for og mot alt, det betyr ikke at det stemmer. AnonymBruker skrev (4 timer siden): For noe tull. Man kunne selvsagt gravd fram en drøss av linker til forskning som sier det motsatte men det gidder jeg ikke. Proteinmangel er ikke et problem i den vestlige verden. Folk lever lengre enn aldri før. Vegetarianere lever enda lengre. Hovedutfordringen for nordmenn er at man får i seg for lite grønnsaker og for mye salt, sukker, fett og bearbeida kjøttprodukter: likevel er det proteiner man av en eller annen grunn henger seg opp i. Alle burde spist mer plantebasert. Anonymkode: 5638a...e02 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. januar 2022 #44 Del Skrevet 7. januar 2022 AnonymBruker skrev (6 timer siden): Hvis du systematisk har gått igjennom food map, vet du vel hva du ikke tåler? Og så må både du og legen forholde dere til det. Er legen din spesialist på mage-tarm-sykdommer eller en vanlig fastlege? Anonymkode: 21ce2...c4d Så vidt jeg vet er vanlig fastlege, men jeg tror hun har mye peiling på plantebasert kosthold for når hun snakker så høres hun ganske fanatisk ut. Ts Anonymkode: a6e47...b74 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. januar 2022 #45 Del Skrevet 7. januar 2022 Jeg kan ikke noe om ibs, men vil legge til noe rundt det å spise kjøtt vs grønnsaker. Jeg har selv lagt om kostholdet, kuttet ut mel ig sukker. Spiser masse grønt, både frukt og grønnsaker, og litt rent kjøtt. Men ikke kjøtt hver dag. De to første dagene var magen helt sprø, men nå siste tiden har den vært helt super. Mye mindre luft i tarmen og oppblåsthet enn noensinne, det er bemerkelsesverdig faktisk. Så man skal ikke se bort i fra vi alle hadde hatt godt av et mer plantebasert kosthold, og mye mindre bearbeidet kjøtt osv. Anonymkode: 0ff19...f22 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. januar 2022 #46 Del Skrevet 8. januar 2022 AnonymBruker skrev (14 timer siden): Jeg kan ikke noe om ibs, men vil legge til noe rundt det å spise kjøtt vs grønnsaker. Jeg har selv lagt om kostholdet, kuttet ut mel ig sukker. Spiser masse grønt, både frukt og grønnsaker, og litt rent kjøtt. Men ikke kjøtt hver dag. De to første dagene var magen helt sprø, men nå siste tiden har den vært helt super. Mye mindre luft i tarmen og oppblåsthet enn noensinne, det er bemerkelsesverdig faktisk. Så man skal ikke se bort i fra vi alle hadde hatt godt av et mer plantebasert kosthold, og mye mindre bearbeidet kjøtt osv. Anonymkode: 0ff19...f22 La meg se om jeg forstår deg rett: du sier "jeg har det bra etter kostholdsomleggingen min, derfor ser jeg ikke bort fra at alle andre vil oppleve det samme"? Jeg har IBD (Crohns) og var mye på LMFs forum den gangen det eksisterte. Der inne var det en periode veldig mange som prøvde dietten fra "Bryt den onde cyklus", som skulle være en tilpasset diett for alle med IBD, IBS, cøliaki, divertikulitt, cystisk fibrose osv, og som reklamerte for denne dietten som den rene mirakelkuren. Denne dietten gikk ut på å kutte ut alt av stivelse, sukker, melkeprodukter, kornprodukter, og kjøttprodukter. Altså dette som du anbefaler her. Det vi så var at gruppen som prøvde denne dietten ble delt i tre: De denne dietten passet godt for, de som ble verre av den, og de som ikke merket noen forskjell. Konklusjonen var at hva av mat som trigget og lindret symptomene var svært individuelt. For andre passet det langt bedre med "steinalderkosthold" (som går ut på å spise i hovedsak grønnsaker og kjøtt, men kan spise noe nøtter, frø, egg og frukt. Bare rene produkter, ingen bearbeidede matvarer), og for en tredje gruppe var det andre varianter som passet bedre. Når det kommer til mage/tarm er det ikke så enkelt som å si: "dette passet for meg, og jeg ser ikke bort i fra at at den er bra for alle andre også". Anonymkode: fa236...45b 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. januar 2022 #47 Del Skrevet 8. januar 2022 AnonymBruker skrev (På 7.1.2022 den 6.19): For noe tull. Man kunne selvsagt gravd fram en drøss av linker til forskning som sier det motsatte men det gidder jeg ikke. Proteinmangel er ikke et problem i den vestlige verden. Folk lever lengre enn aldri før. Vegetarianere lever enda lengre. Hovedutfordringen for nordmenn er at man får i seg for lite grønnsaker og for mye salt, sukker, fett og bearbeida kjøttprodukter: likevel er det proteiner man av en eller annen grunn henger seg opp i. Alle burde spist mer plantebasert. Anonymkode: 5638a...e02 Spenstig å gå imot WHO og andre offentlige instanser uten å gidde å begrunne hvorfor man mener at disse tar feil. (denne linken fra ABen du svarte på) Sitat Balance studies in rapidly growing animals and young children show clear and predictable differences between protein sources in terms of digestibility, biological value and consequent net protein utilization, with values ranging from near-perfect utilization (net protein utilization = 1) for animal proteins, to much lower values for some plant-based diets. Sitat Implications of the apparent inadequacy of the diets in developing countries It is clear that, on the basis of the definitions and data analysis associated with the derivation of the requirements for protein and amino acids adopted in this report, this analysis of risk of deficiency has identified a significant problem. Furthermore, while the problem is most marked for the diet typical of a developing country, it is also identified within some groups consuming vegetarian diets typical of developed countries Proteinmangelen er størst hos de som har kuttet ut kjøtt altså, og animalsk protein er de beste kildene, mens mange planter er elendige kilder. Folk lever lengre fordi vi har gjort fremskritt på helsefronten, til tross for dårligere kosthold. Vegetarianere lever lengre fordi de er mer helsebevisste og summen av endringene de har gjort er gunstig, til tross for at noen av endringene (som å kutte ut rent kjøtt) er negativt for helsa. Når de sammenligner helsebevisste vegetarianere med ikke-helsebevisste altetere så er vegetarianerne sunnere. Når de sammenligner helsebevisste vegetarianere med helsebevisste altetere så er alteterne sunnere. Når de sammenligner ikke-helsebevisste vegetarianere med ikke-helsebevisste altetere, så er alteterne sunnere. Anonymkode: 2da9c...20e 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. januar 2022 #48 Del Skrevet 8. januar 2022 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Spenstig å gå imot WHO og andre offentlige instanser uten å gidde å begrunne hvorfor man mener at disse tar feil. (denne linken fra ABen du svarte på) Proteinmangelen er størst hos de som har kuttet ut kjøtt altså, og animalsk protein er de beste kildene, mens mange planter er elendige kilder. Folk lever lengre fordi vi har gjort fremskritt på helsefronten, til tross for dårligere kosthold. Vegetarianere lever lengre fordi de er mer helsebevisste og summen av endringene de har gjort er gunstig, til tross for at noen av endringene (som å kutte ut rent kjøtt) er negativt for helsa. Når de sammenligner helsebevisste vegetarianere med ikke-helsebevisste altetere så er vegetarianerne sunnere. Når de sammenligner helsebevisste vegetarianere med helsebevisste altetere så er alteterne sunnere. Når de sammenligner ikke-helsebevisste vegetarianere med ikke-helsebevisste altetere, så er alteterne sunnere. Anonymkode: 2da9c...20e https://www.google.no/amp/s/pan-norway.org/mat-helse/hva-sier-fageksperter-om-plantebasert-kosthold/%3famp https://www.google.no/amp/s/www.greenqueen.com.hk/amp/all-nutritional-needs-can-be-met-on-plant-based-diet-says-new-study/ One of the most important findings of the study, which would convince more people to consider reducing their meat intake, is that plant-based proteins could be just as, if not more nutritious than the real animal counterparts in terms of protein, vitamin and fatty-acid contributions. https://www.healthline.com/nutrition/incomplete-protein#vegetarian-and-vegan-diet Many people believe that due to vegetarian and vegan diets’ low content of animal-based protein, they often lack sufficient amounts of “complete” protein. However, apart from a few exceptions, this is very seldom the reality. Anonymkode: 641d3...2a4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. januar 2022 #49 Del Skrevet 8. januar 2022 AnonymBruker skrev (8 timer siden): La meg se om jeg forstår deg rett: du sier "jeg har det bra etter kostholdsomleggingen min, derfor ser jeg ikke bort fra at alle andre vil oppleve det samme"? Jeg har IBD (Crohns) og var mye på LMFs forum den gangen det eksisterte. Der inne var det en periode veldig mange som prøvde dietten fra "Bryt den onde cyklus", som skulle være en tilpasset diett for alle med IBD, IBS, cøliaki, divertikulitt, cystisk fibrose osv, og som reklamerte for denne dietten som den rene mirakelkuren. Denne dietten gikk ut på å kutte ut alt av stivelse, sukker, melkeprodukter, kornprodukter, og kjøttprodukter. Altså dette som du anbefaler her. Det vi så var at gruppen som prøvde denne dietten ble delt i tre: De denne dietten passet godt for, de som ble verre av den, og de som ikke merket noen forskjell. Konklusjonen var at hva av mat som trigget og lindret symptomene var svært individuelt. For andre passet det langt bedre med "steinalderkosthold" (som går ut på å spise i hovedsak grønnsaker og kjøtt, men kan spise noe nøtter, frø, egg og frukt. Bare rene produkter, ingen bearbeidede matvarer), og for en tredje gruppe var det andre varianter som passet bedre. Når det kommer til mage/tarm er det ikke så enkelt som å si: "dette passet for meg, og jeg ser ikke bort i fra at at den er bra for alle andre også". Anonymkode: fa236...45b Oi, jeg mente det da ikke så bastant. Jeg ville bare komme med et innspill om at jeg tror det kan fungere for mange å spise mer grønt og frukt i kostholdet. Men jeg mente det selvsagt ikke så bokstavelig, og ikke at det absolutt må gjelde for alle. Skjønner ikke helt hvorfor du skrev så aggressivt tilbake. Anonymkode: 0ff19...f22 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. januar 2022 #50 Del Skrevet 8. januar 2022 AnonymBruker skrev (42 minutter siden): https://www.google.no/amp/s/pan-norway.org/mat-helse/hva-sier-fageksperter-om-plantebasert-kosthold/%3famp https://www.google.no/amp/s/www.greenqueen.com.hk/amp/all-nutritional-needs-can-be-met-on-plant-based-diet-says-new-study/ One of the most important findings of the study, which would convince more people to consider reducing their meat intake, is that plant-based proteins could be just as, if not more nutritious than the real animal counterparts in terms of protein, vitamin and fatty-acid contributions. https://www.healthline.com/nutrition/incomplete-protein#vegetarian-and-vegan-diet Many people believe that due to vegetarian and vegan diets’ low content of animal-based protein, they often lack sufficient amounts of “complete” protein. However, apart from a few exceptions, this is very seldom the reality. Anonymkode: 641d3...2a4 Til og med ikke kilden din påstår at det er sunt å kutte ut kjøtt. Fra første linken din: Sitat Our universal healthy reference diet largely consists of vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts, and unsaturated oils, includes a low to moderate amount of seafood and poultry, and includes no or a low quantity of red meat, processed meat, added sugar, refined grains, and starchy vegetables. Og den andre kilden går imot hva offentlige instanser sier og tar ikke hensyn til DIAAS (protein-kvalitet) eller antinæringsstoffer som hemmer opptak av vitaminer og mineraler. FAO sier: Sitat Animal food sources make a vital contribution to global nutrition and are an excellent source of macro- and micronutrients. Sitat Animal production, in its many forms, plays an integral role in the food system, making use of marginal lands, turning co-products into edible goods, contributing to crop productivity and turning edible crops into highly nutritious, protein-rich food. Og ja, du vil alltid finne studier som bekrefter begge sider. Alle studier er ikke gode. Det er viktig å være skeptisk og klare å se logiske brister. Observasjonsstudier er ikke de beste studiene, men de er ikke ubrukelige. De kan aldri bevise noe, men de kan antyde sammenhenger som må forskes videre på i randomiserte kontrollerte studier (RCT). Observasjonsstudier vil være påvirket av healthy user bias, som betyr at helsebevisste mennesker er mer sannsynlige at de gjør ting folk flest tror er sunne og mindre sannsynlig at de gjør ting folk flest tror er usunt. Mennesker som er opptatt av helse trener regelmessig, røyker ikke, drikker lite alkohol, passer på å få nok søvn, og spiser ren mat med mye grønnsaker, mye frukt, mye fiber, mye grovt korn og kutter ned på rødt kjøtt, kanskje til og med helt ut. Det betyr ikke at alle disse tingene er sunne. Hadde folk flest trodd at brokkoli var usunt, så hadde helsebevisste mennesker spist lite av det og observasjonsstudier hadde antydet at brokkoli var usunt. Det er et godt eksempel på dette der en stor observasjonsstudie antydet at det var veldig gunstig for kvinner å ta østrogen-tilskudd. Så gjorde de en RCT-studie på det og den viste det stikk motsatte. Det var veldig skadelig. Men det var helsebevisste kvinner som hadde tatt østrogentilskudd og de gjorde andre ting som var positivt for helsa. Summen var positiv selv om enkelte av tingene skadet helsa. Når man ser at vegetarianere har lavere muskelmasse, lavere beintetthet, lavere nivåer av vitaminer og mineraler, så er det et klart tegn på at de IKKE får i seg nok protein og ikke nok næringsrik mat. Husk at disse folkene er generelt mer helsebevisste... Og til tross for det så skader de kroppen sin. Kanskje du skal se videoen som ble postet her i tråden om protein? Den forklarer det bra. Anonymkode: 2da9c...20e 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. januar 2022 #51 Del Skrevet 8. januar 2022 AnonymBruker skrev (1 time siden): Oi, jeg mente det da ikke så bastant. Jeg ville bare komme med et innspill om at jeg tror det kan fungere for mange å spise mer grønt og frukt i kostholdet. Men jeg mente det selvsagt ikke så bokstavelig, og ikke at det absolutt må gjelde for alle. Skjønner ikke helt hvorfor du skrev så aggressivt tilbake. Anonymkode: 0ff19...f22 Jeg skjønner ikke helt hva jeg skrev som var så aggressivt, men siden du oppfattet det slik må jeg bare beklage. Innlegget var ment informativt, at en løsning passer ikke alle. Anonymkode: fa236...45b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå