Gå til innhold

Tilbehør til kalkun


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg skal lage kalkun for første gang i år og lurer på dette med tilbehør. 

Hva er vanlig? Hva passer til? Hva må jeg for alt i verden ikke glemme? 

Tar gjerne imot spennende forslag også, så jeg har litt å velge i. 

Så fyr løs! 

Anonymkode: c784d...5b4

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Brekkbønner, potetstappe og en god saus.

Anonymkode: dd7aa...dea

Skrevet

Jeg bruker fløte eller soppsaus til, potetstappe/m eller potetbåter med masse fersk hvitløk og urter. Ovnsbakte rosenkål (kuttet i to) med masse parmesan er kjempe godt til. Jeg lager også ofte grønne brekkbønner som jeg sauterer kjapt med cherrytomater. Tar det ut av pannen og blander med masse fetaost og krydder og olje. Kremet mais er også veldig godt til: Tar mais i en gryte og fyller opp med fløte så det akkurat dekker maisen. Tilsetter salt, pepper, paprika, chilipepper (gjerne fersk) og lar det småkoke en times tid til fløten har trukket inn. 

Anonymkode: 00014...689

Skrevet

Det du ikke må glemme er waldorf salat, det er veldig viktig :)

Brun saus laget på innmat og kraft, gjerne med sort pepper og kremfløte. 

Jeg er glad i å lage soppstuing, det er ikke et veldig vanlig tilbehør, men alle elsker det. 

Rosenkål stekt med bacon er vanlig. Jeg pleier bare ha dampet rosenkål, gulrøtter og brokkoli av grønnsaker. 

Rødkål og surkål må til, da lukter det jul i hele huset. 

Jeg foretrekker mandelpoteter trekt på svaksvak varme så de ikke går i stykker. Gjestene mine foretrekker fløtegratinerte poteter, så det får de. 

Ellers serverer jeg rørte tyttebær med relativt lite sukker. 

  • Liker 1
Skrevet

Waldorfsalat (eller drue- og purresalat, som er enklere å lage og smaker like godt, synes jeg), poteter, rosenkål og en skikkelig god saus!

Anonymkode: 44ed0...88d

Skrevet

Vi bruker fløtepoteter. Rosenkål eller viltblanding fra frysedisken. Og viltsaus fra Toro, men med kraft fra kalkunen. Har kalkun nyttårsaften, og gjør det litt enkelt etter mye matlaging hele jula 🙂

Anonymkode: 9c7f6...0f8

Skrevet

Jeg kjører safe, med mandelpoteter, fløtesaus og Waldorff-salat 😊

Anonymkode: 354f0...e82

Skrevet

Et must er saus lagd på kraften. Og hjemmelaget waldorfsalat. Basen må bestå av majones og pisket fløte til krem. Rista hakkete  valnøtter sammen med frukt, lager en god smak. 
 

Stuffing i kalkun: medisterdeig blandet med hakket svisker og eple i terninger. Og en del hakket rista valnøtter. Ikke noe krydder. Sinnsykt godt blir det. Alltid en hitt. 
 

Små poteter kokes, så stekes i smør og sukker. Nam. Anbefales 

viltblanding har jeg alltid med:) 

Skrevet

Til kalkun serverer jeg poteter, rosenkål, gulrot, god brun saus, rødkål og waldorfsalat. 

Anonymkode: b7f06...584

Skrevet

Og rødkål og tyttebærsyltetøy 😁 man kan ha nermest alt til kalkun, masse forskjellig. 

Anonymkode: 715c7...280

  • Liker 1
Skrevet

I stedet for waldorfsalat anbefaler jeg marshmallowsalat! Krem (uten sukker), druer, valnøtter, tyttebær og mini-marshmallows. Fantastisk godt til kalkun med hjemmelaget potetstappe, rosenkål og fløtesaus :) 

Anonymkode: 9e276...79a

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Rosenkål og tyttebærsyltetøy, men det må være godt. Syltetøyet altså. 

Waldorfsalat er også godt til. 

Men det aller viktigste syns jeg er sausen 🙂

Endret av SoWhat?
Skrevet (endret)

Jeg vet ikke om @Plymfrekventerer forumet lenger, men h*n la i hvert fall ut denne oppskriften på kalkunstuffing i 2008 som jeg har laget hvert år siden. Den gangen ble den omtalt som verdens beste og jeg må bare si meg enig! :nigo: 

Jeg gjengir oppskriften i originalform, men jeg har, delvis etter tips fra nevnte Plym i alle år erstattet couscous med innholdet i en (stor og god) loff og Grand Marnier (appelsinlikør) med appelsinjuice smakt til med litt cognac. I stedet for å fylle den i kalkunen steker jeg den også alltid for seg selv i en ildfast form. Dette kan fint gjøres dagen før siden den, som mye annet, blir bedre av å stå litt. Stuffingen varmes da opp igjen like før servering. 

  • 1 dl rosiner
  • 1,5 dl appelsinlikør (Grand Marnier) evt. halvparten appelsinjuice
  • 6 ss smør
  • 1/2 hakket løk
  • 2 1/2 hakket stangselleri 
  • 250 g couscous + 2 1/2 vann/buljong
  • 200 g bacon i biter
  • 1 dl hakkede pecannøtter
  • 3 grønne epler i terninger
  • Ca. 2 dl hønsebuljong eller -kraft
  • 2 ss hakket salvie
  • 1 ss oregano
  • Salt og pepper

Ha rosiner i en liten kjele og hell over 2/3 av likøren og kok opp. Avkjøl. 

Smelt halvparten av smøret i en panne og tilsett løk og selleri. La det surre til løken er blank. Ha blandingen over i en bolle. 

Kok opp vann/buljong og rør inn couscous. La det svelle noen minutter. (Når jeg bruker loff smuldrer jeg opp innholdet og lar det trekke i litt hønsekraft/-buljong). Stek baconet i biter og bland det med løk, selleri, rosiner og likør, couscous, nøtter og epler. Smelt resten av smøret og ha i buljong/kraft og resten av likøren og hell det over stuffingen. Smak til med salt og pepper. 

Fyll kalkunen og lukke åpningen med tannpirkere og bomullstråd ved å stikke ca. fire tannpirkere gjennom skinnet på hver side av hulrommet på kalkunen og knytte med hyssing etter samme prinsipp som ved snøring av sko. Bind sammen beinknokene. Fyllet kan også stekes i en form dekket med folie sammen med kalkunen den siste timen. 

I år ser det ikke ut til at det blir noen kalkun her, men den er visst så god at jeg har likevel fått forespørsler fra bl.a. to naboer og samboer om det ikke går an å kanskje få litt stuffing likevel. Her blir det derfor servert stuffing som tilbehør til ribbe i år. Kanskje ikke heeelt min smak, men er det jul så er det :ler: 

 

Endret av Leo
Skrevet
Leo skrev (4 timer siden):

Jeg vet ikke om @Plymfrekventerer forumet lenger, men h*n la i hvert fall ut denne oppskriften på kalkunstuffing i 2008 som jeg har laget hvert år siden. Den gangen ble den omtalt som verdens beste og jeg må bare si meg enig! :nigo: 

Jeg gjengir oppskriften i originalform, men jeg har, delvis etter tips fra nevnte Plym i alle år erstattet couscous med innholdet i en (stor og god) loff og Grand Marnier (appelsinlikør) med appelsinjuice smakt til med litt cognac. I stedet for å fylle den i kalkunen steker jeg den også alltid for seg selv i en ildfast form. Dette kan fint gjøres dagen før siden den, som mye annet, blir bedre av å stå litt. Stuffingen varmes da opp igjen like før servering. 

  • 1 dl rosiner
  • 1,5 dl appelsinlikør (Grand Marnier) evt. halvparten appelsinjuice
  • 6 ss smør
  • 1/2 hakket løk
  • 2 1/2 hakket stangselleri 
  • 250 g couscous + 2 1/2 vann/buljong
  • 200 g bacon i biter
  • 1 dl hakkede pecannøtter
  • 3 grønne epler i terninger
  • Ca. 2 dl hønsebuljong eller -kraft
  • 2 ss hakket salvie
  • 1 ss oregano
  • Salt og pepper

Ha rosiner i en liten kjele og hell over 2/3 av likøren og kok opp. Avkjøl. 

Smelt halvparten av smøret i en panne og tilsett løk og selleri. La det surre til løken er blank. Ha blandingen over i en bolle. 

Kok opp vann/buljong og rør inn couscous. La det svelle noen minutter. (Når jeg bruker loff smuldrer jeg opp innholdet og lar det trekke i litt hønsekraft/-buljong). Stek baconet i biter og bland det med løk, selleri, rosiner og likør, couscous, nøtter og epler. Smelt resten av smøret og ha i buljong/kraft og resten av likøren og hell det over stuffingen. Smak til med salt og pepper. 

Fyll kalkunen og lukke åpningen med tannpirkere og bomullstråd ved å stikke ca. fire tannpirkere gjennom skinnet på hver side av hulrommet på kalkunen og knytte med hyssing etter samme prinsipp som ved snøring av sko. Bind sammen beinknokene. Fyllet kan også stekes i en form dekket med folie sammen med kalkunen den siste timen. 

I år ser det ikke ut til at det blir noen kalkun her, men den er visst så god at jeg har likevel fått forespørsler fra bl.a. to naboer og samboer om det ikke går an å kanskje få litt stuffing likevel. Her blir det derfor servert stuffing som tilbehør til ribbe i år. Kanskje ikke heeelt min smak, men er det jul så er det :ler: 

 

Endelig kom det en stuffing! I min verden er det helt uaktuelt å spise kalkun uten stuffing👌

Anonymkode: 2d015...011

Skrevet

Tre ting: gode poteter, god saus og waldorfsalat.

Skrevet

Jeg lager;

stuffing, med brød, bacon,hvitløk,løk, sopp, kremost

gratinert rosenkål med honning og parmasan

søtpotetstappe

klassisk waldorf

hasselbackpoteter med urter

traneærsaus

fløtesaus, kokt på kraft fra krøset

mintegele

Anonymkode: 3bdee...a33

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...