AnonymBruker Skrevet 3. desember 2021 #1 Del Skrevet 3. desember 2021 Kan en bli forgiftet og dø hvis en spiser overnevnte som har stått ute en stund? Vet ikke hvor lenge. Anonymkode: 6dbad...a93 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2021 #2 Del Skrevet 3. desember 2021 Kan sikkert bli dårlig i magen om dette har stått ferdig kokt i romtemperatur i mange timer. Men det trengs nok 8-10 timer minst. Blir jo litt det samme som pasta. Dø? Neppe. Da snakker vi årgangscouscous tror jeg. Anonymkode: c1494...bd7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2021 #3 Del Skrevet 3. desember 2021 ar hørt og lest at noen har dødd av pasta og ris som har stått ute. Det er egentlig sånne kalde salater man kjøper på salatdisken. Inneholder de tre overnevnte. Anonymkode: 6dbad...a93 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. desember 2021 #4 Del Skrevet 3. desember 2021 Kornprodukter som har stått flere døgn i romtemperatur er dødelige, ja. Det har dødd mennesker av dette , faktisk hele familier. I Europa. I nyere tid. For å vite hva som er spiselig må en også vite hva som ikke er spiselig og når. Og en må vite hva en kan se-lukte-smake på og hva en må kaste fordi en ikke kan verken se eller lukte om det er farlig. Å vite dette (og vi vet det fordi vi kan ta prøver av endring i giftmengder over tid) er en viktig del av allmennkunnskapen. Folk flest burde ha lært om matbedervelighet på grunnskolen. ts: pasta og ris (og muligens andre typer korn) blir giftig i romtemperatur fordi det er bakteriekulturer i dem som utvikler toksiner når de blir utsatt for vilkår der slikt trives (fukt (koking, feks..) og varme). Toksiner kan ikke fjernes ved å koke opp igjen maten. Du bør derfor ikke oppbevare ferdig tilberedt korn, særlig blandet med andre ting (som saus, olje etc) på benken mer enn 4 timer. Hvorfor brød ikke utvikler toksiner er uklart for meg, men det gjør ikke det. I tilfellene ved dødsfall er det uansett snakk om pastasalat (altså trolig pasta, melkeprodukter, egg, olje etc) oppbevart inne uten kjøleskap i mer enn to dager. Spiser du quinoa som du glemte på benken over natta risikerer du altså helt normal dårlig mage, ikke død. Det er ikke rapportert om dødsfall som skyldes noen av de tre korn- eller frøtypene du nevner. Men det kan skyldes manglende rapportering i u-land (og Øst-Europa) heller enn mangel på giftigste. Men, igjen, du dør ikke av mat glemt noen timer. Du dør av mat glemt noen dager. Og det du dør av er leversvikt på grunn av toksiner uten lukt eller smak. Vet du oppriktig ikke hvor lenge mat har stått ute og det kan være flere dager og det er korn i salat? Kast den. Er det korn i brød? Se-lukt-smak. Årsaken til redselen for korn i romtemperatur er at man ikke kan verifisere om maten er giftig. som et ps: bokhvete er et frø. Jeg ville altså betraktet bokhvete sin bedervelighet som andre nøtter, ikke som korn. Som et ganske festlig ps nr to: folk som er livredde pasta og ris er sjelden redd pizza, selv om den er helt lik de to over. Noe som viser at folk sin redsel baseres på overskrifter i lugubre aviser heller enn fakta. Anonymkode: 42e56...9f8 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå