Gå til innhold

Oppskrift på rød surkål?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Har du prøvd å lage den selv? Det har ikke jeg, men har lyst til å prøve. Erfaringer? 

Hvor lang er holdbarheten?

Anonymkode: aaff7...916

Videoannonse
Annonse
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Har du prøvd å lage den selv? Det har ikke jeg, men har lyst til å prøve. Erfaringer? 

Hvor lang er holdbarheten?

Anonymkode: aaff7...916

Rødkål heter det. Ikke rød surkål.

Jeg lager den sånn

1 stk rødkål , finsnittet 
1 dl solbærsirup 
1 ss karve 
2 stk epler , i båter 
1 stk rødløk , i båter 
1 ss rapsolje 
2 dl eplemost

Kok rødkål, solbærsirup og karve til kålen er myk.

Stek eplebåter og rødløk i olje til de begynner å bli myke. Ha på eplejuice og la koke i 3 minutter.

Holdbarhet vet jeg ikke da vi lager den når den skal spises :) 

Anonymkode: 8d6f8...1dd

  • Liker 6
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Rødkål heter det. Ikke rød surkål.

Jeg lager den sånn

1 stk rødkål , finsnittet 
1 dl solbærsirup 
1 ss karve 
2 stk epler , i båter 
1 stk rødløk , i båter 
1 ss rapsolje 
2 dl eplemost

Kok rødkål, solbærsirup og karve til kålen er myk.

Stek eplebåter og rødløk i olje til de begynner å bli myke. Ha på eplejuice og la koke i 3 minutter.

Holdbarhet vet jeg ikke da vi lager den når den skal spises :) 

Anonymkode: 8d6f8...1dd

Men oppskriften din blir det søtt, ikke surt, som i surkål. Surkål er grønn kål. Da heter det vel rød surkål? 

Anonymkode: aaff7...916

Skrevet
AnonymBruker skrev (21 minutter siden):

Har du prøvd å lage den selv? Det har ikke jeg, men har lyst til å prøve. Erfaringer? 

Hvor lang er holdbarheten?

Anonymkode: aaff7...916

Mener du vanlig rødkål?

Skrevet

Er vel bare å bytte ut rødkål med hvitkål i surkåloppskriften? 

Anonymkode: 55237...24e

Skrevet
Brunello skrev (3 minutter siden):

Mener du vanlig rødkål?

Ja. Rødkål fins vel bare i to varianter (spisskål og rund)?

Anonymkode: aaff7...916

Skrevet
AnonymBruker skrev (7 minutter siden):

Men oppskriften din blir det søtt, ikke surt, som i surkål. Surkål er grønn kål. Da heter det vel rød surkål? 

Anonymkode: aaff7...916

Kanskje bare bruke oppskriften til surkål, men bruke rødkål i stedet for vanlig kål?

Anonymkode: 58301...c52

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Er vel bare å bytte ut rødkål med hvitkål i surkåloppskriften? 

Anonymkode: 55237...24e

Leste på Bama nå, ja du har stort sett rett. Rød løk i stedet for gul og litt andre endringer var det òg, men det er mye mer interessant å høre deres erfaringer.

Anonymkode: aaff7...916

Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Ja. Rødkål fins vel bare i to varianter (spisskål og rund)?

Anonymkode: aaff7...916

Mener tradisjonell rødkål. Altså en variant med litt mer sødme enn tradisjonell surkål.

Jeg finsnitter rødkål og sjalottløk. Freser dette litt i gryta med smør. Har deretter oppi revet eple og appelsinbåter med skallet på. Kokes med bringebær eller ripssaft, balsamico, vann og et par spiseskjeer kalvefond. Krydres med stjerneanis og kummin.

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (15 minutter siden):

Leste på Bama nå, ja du har stort sett rett. Rød løk i stedet for gul og litt andre endringer var det òg, men det er mye mer interessant å høre deres erfaringer.

Anonymkode: aaff7...916

Jeg har aldri lagd rød surkål, så dessverre har jeg ikke erfaring med det.

Anonymkode: 55237...24e

Skrevet

Høres godt ut, @brunello! Godt med krydder! Men jeg ser også at du skriver "rødkål" som i det lagde produktet, ikke som grønnsaken rødkål. 

Ditt produkt kan vel kalles sylta rødkål, for å skille det fra selve grønnsaken/kålen.

Men, skjønner hva du mener!

Anonymkode: aaff7...916

Skrevet
AnonymBruker skrev (36 minutter siden):

Men oppskriften din blir det søtt, ikke surt, som i surkål. Surkål er grønn kål. Da heter det vel rød surkål? 

Anonymkode: aaff7...916

Det er ikke noe som heter rød surkål

Anonymkode: 8d6f8...1dd

  • Liker 6
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Det er ikke noe som heter rød surkål

Anonymkode: 8d6f8...1dd

Rart! Hvis jeg sender mannen i butikken for å kjøpe rødkål så fins det altså to varer som heter nøyaktig det samme? Hva kommer han da hjem med?!

Det er merkelig. Altså det heter surkål som lages av hodekål, mens i rød variant er det ikke et eget navn som forteller om dets innhold.. 

Anonymkode: aaff7...916

Gjest Villfisker
Skrevet

kan man ikke bare fermentere på samme måte som med annen surkål da?:klo:

Skrevet
AnonymBruker skrev (23 timer siden):

Rart! Hvis jeg sender mannen i butikken for å kjøpe rødkål så fins det altså to varer som heter nøyaktig det samme? Hva kommer han da hjem med?!

Det er merkelig. Altså det heter surkål som lages av hodekål, mens i rød variant er det ikke et eget navn som forteller om dets innhold.. 

Anonymkode: aaff7...916

Litt upraktisk, men sånn er det. :) Det er da det gjelder å kommunisere. ;) 

Villfisker skrev (22 timer siden):

kan man ikke bare fermentere på samme måte som med annen surkål da?:klo:

Tysk sauerkraut er fermentert, mens norsk surkål er tilsatt eddik. :) Og så hender det jo at sauerkraut oversettes med surkål, men da er det duket for forviklinger. Jeg foretrekker å holde meg til "originalspråket" her, siden ordet sauerkraut er ganske innarbeidet på norsk også. 

Anonymkode: d3a9e...31b

  • Liker 3
Gjest Villfisker
Skrevet
AnonymBruker skrev (15 minutter siden):

Litt upraktisk, men sånn er det. :) Det er da det gjelder å kommunisere. ;) 

Tysk sauerkraut er fermentert, mens norsk surkål er tilsatt eddik. :) Og så hender det jo at sauerkraut oversettes med surkål, men da er det duket for forviklinger. Jeg foretrekker å holde meg til "originalspråket" her, siden ordet sauerkraut er ganske innarbeidet på norsk også. 

Anonymkode: d3a9e...31b

Takk. Greit å vite :) 

Skrevet (endret)
On 11/11/2021 at 7:44 PM, AnonymBruker said:

Har du prøvd å lage den selv? Det har ikke jeg, men har lyst til å prøve. Erfaringer? 

Hvor lang er holdbarheten?

Anonymkode: aaff7...916


Slik lager jeg rød surkål til jul 

2.2 kg snittet rødkål. To kålhoder er normalt nok til dette
0.5-1 liter vann
70 g karve.
170 g sukker
4 dl 7% eddik. Klar eller farget
Ribbefett om man har

Snitt opp kål med ostehøvel og legg i kjele med 5 dl vann. Ha i karve gradvis mens du har i kålen. La det putre på svak varme en times tid. Rør en gang i blant. Du trenger som oftest litt mer vann om du ikke bruker lokk. Ha så i sukker og eddik og smak til etter noen minutter. Ribbefett helt mot slutten. Kan godt vente med litt av karven til man smaker til etter at eddik og sukker er blandet i om man er usikker på hvor mye man liker, jeg har alt i med en gang. 

Ganske stor oppskrift fordi det fryses ned her. Lager gjerne mer enn dette. Holder seg lenge i fryser. Har iallfall spist to år gammel som var like fin. Om du er redd for at fettet skal harskne kan du droppe å ha det i før det fryses og så heller blande det i, om mulig og om ønsket, når man skal bruke surkålen. Kålen blir god både med og uten synes jeg. 

Om man lager dette ett par dager før jul trenger man ikke fryse ned, da holder det å sette kjølig. Jeg  synes den blir best av å varmes opp på nytt etter å ha blitt laget tidligere og det passer jo godt med alt som skal gjøres rett før jul. 

Endret av skrue
  • Liker 3

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...