Gjest Villfisker Skrevet 3. november 2021 #1 Skrevet 3. november 2021 Svenskene vil ikke lenger jobbe i bransjen i Norge, i samme grad som før. Det skjønner jeg godt. Har visst med koronaen å gjøre også, men å si at de mangler folk er vel ikke helt riktig? Er da nok av norske kokker å ansette, eller er det for få som utdanner seg i dette?
Gjest Albbas Skrevet 3. november 2021 #2 Skrevet 3. november 2021 50 minutter siden, Villfisker said: Svenskene vil ikke lenger jobbe i bransjen i Norge, i samme grad som før. Det skjønner jeg godt. Har visst med koronaen å gjøre også, men å si at de mangler folk er vel ikke helt riktig? Er da nok av norske kokker å ansette, eller er det for få som utdanner seg i dette? Det er altfor få som utdanner seg, det har vært varslet lenge.
Carrot Skrevet 3. november 2021 #3 Skrevet 3. november 2021 Det er ikke lengre "in" å ha en yrkesrettet utdannelse, nå skal alle ha en master innen ett eller annet teoretisk fag og dette vil vi merke mer og mer av i flere yrker. Det er ikke noe som kommer "nå" det re noe som har vært i emning lenge.. 5
Gjest Albbas Skrevet 3. november 2021 #4 Skrevet 3. november 2021 1 hour ago, Carrot said: Det er ikke lengre "in" å ha en yrkesrettet utdannelse, nå skal alle ha en master innen ett eller annet teoretisk fag og dette vil vi merke mer og mer av i flere yrker. Det er ikke noe som kommer "nå" det re noe som har vært i emning lenge.. Det handler ikke bare om "in", men at å jobbe som kokk er svært tungt, med lav lønn, kjipe arbeidstider og en veldig tøff arbeidskultur. Mange må forlate bransjen når de får barn.
Gjest Villfisker Skrevet 3. november 2021 #5 Skrevet 3. november 2021 (endret) Ja, lønn og arbeidsforhold spiller nok mye inn. Husker de snakket om at alt for få tok faget, da jeg selv var tenåring. Altså har det ikke blitt noe mer populært de siste årene heller. Virker også som om veldig mange vil ha universitetsutdannelse ja. Endret 3. november 2021 av Villfisker
Ost Skrevet 3. november 2021 #6 Skrevet 3. november 2021 Trenger man egentlig utdannelse for å jobbe som Kokk? Har null anelse om hva en slik utdannelse går ut på selv. Men om man liker å lage mat, og skal forholde seg til en meny så er det vel ikke så voldsomt vanskelig. Om det er snakk om å jobbe på typ Egon eller andre restauranter som ikke er på Michelin nivå.
Gjest Villfisker Skrevet 3. november 2021 #7 Skrevet 3. november 2021 Ost skrev (5 minutter siden): Trenger man egentlig utdannelse for å jobbe som Kokk? Har null anelse om hva en slik utdannelse går ut på selv. Men om man liker å lage mat, og skal forholde seg til en meny så er det vel ikke så voldsomt vanskelig. Om det er snakk om å jobbe på typ Egon eller andre restauranter som ikke er på Michelin nivå. Både og. Mange vil nok foretrekke det, men jeg vet også om plasser der ufaglærte jobber.
Celtic Heart Skrevet 3. november 2021 #8 Skrevet 3. november 2021 Ost skrev (6 timer siden): Trenger man egentlig utdannelse for å jobbe som Kokk? Har null anelse om hva en slik utdannelse går ut på selv. Men om man liker å lage mat, og skal forholde seg til en meny så er det vel ikke så voldsomt vanskelig. Om det er snakk om å jobbe på typ Egon eller andre restauranter som ikke er på Michelin nivå. Er en grunn til at vi har 4 års utdanning for å bli kokk. Vi er skolert i hygiene, ernæring, spesialkoster, menyoppsetting, mikrobiologi, råvarer og drikkevarer blant andre ting. Er ikke vanskelig uten utdannelse, men langt fra høy nok kvalitet på resultatet på ufaglærte. Bare se hvor mange steder mattilsynet stenger i løpet av et år. Det ville blitt enda flere og potensielt mange syke mennesker med flere ufaglærte uten forståelse for grunnleggende hygiene og råvarekunnskaper Mangelen på faglærte er helt reell. Antall lærlinger går ned og jo færre faglærte vi er jo færre lærlinger får vi igjennom. Yrket er også fysisk tungt og de færreste står ut til de er pensjonister. Jeg er selv i 40-årne og har allerede nakke, skulder og ryggplager. Gudskjelov blir det flere og flere hjelpemidler som sparer kroppen litt mer. Utnyttelsen av utenlandsk arbeidskraft er også høyt utbredt i bransjen dessverre. Og det kommer og biter en del i baken nå. 6
herzeleid Skrevet 4. november 2021 #9 Skrevet 4. november 2021 Det er nok litt av problemet med å "outsource" veldig mange oppgaver til (folk fra) lavkostland. Det gir oss veldig billige tjenester i perioder, men samtidig veldig sårbare for svingninger da det gjør yrkene mye mindre attraktive for nordmenn. Det samme problemet ser vi med andre grupper, som håndtverkere, der vi nylig så at vi har gjort oss så avhengige av utenlandsk arbeidskraft at vi ikke kunne holde grensene stengt under pandemien. 7
clyde Skrevet 4. november 2021 #10 Skrevet 4. november 2021 Skjønner godt at folk ikke ønsker å jobbe i en bransje med så mye dritt. Dårlig lønn og ofte veldig dårlige arbeidsforhold er ikke akkurat noe man ønsker å utsette seg for med mindre man er nødt. 1
Gliffy Skrevet 4. november 2021 #11 Skrevet 4. november 2021 20 hours ago, Ost said: Trenger man egentlig utdannelse for å jobbe som Kokk? Har null anelse om hva en slik utdannelse går ut på selv. Men om man liker å lage mat, og skal forholde seg til en meny så er det vel ikke så voldsomt vanskelig. Om det er snakk om å jobbe på typ Egon eller andre restauranter som ikke er på Michelin nivå. Liker å lage mat holder ikke på et restaurantkjøkken.det er noe helt annet å lage 5 tallerkner med mat som skal være ferdig samtidig enn den matlagingen man gjør hjemme. Logistikken rundt er en helt annen, og en god kokk lager mat bare med den ene hånden mens han vasker med den andre (satt på spissen). Å ha orden, renslighet og full kontroll på stasjonen sin samme hvor hektisk det er lærer man ikke av å lage mat hjemme. For å samarbeide med resten av restauranten bør man også ha basic kjøkkenfransk. I tillegg er det hygiene, mikrobilologi, matkjemi, råvarelære, kalkulasjoner og masse annet man lærer. Jeg tror nok det å utdanne nok kokker og servitører bare er halve jobben. Like viktig er det å holde på de bra folka i årene etter fagbrevet. At det nå skattes av tips har gjort det mindre attraktivt å være i bransjen (selv om jeg syns det er bra). En annen ting er at yrkene har lav status, lav lønn og ugunstige arbeidstider. De som gidder å være igjen er kun de aller mest engasjerte, og de forventer gjerne at sine kolleger skal leve for jobben. Det skaper også et litt konkurransepreget og ikke spesielt familievennlig miljø. 2
Agnesjenta Skrevet 4. november 2021 #13 Skrevet 4. november 2021 Villfisker skrev (På 3.11.2021 den 9.17): Svenskene vil ikke lenger jobbe i bransjen i Norge, i samme grad som før. Det skjønner jeg godt. Har visst med koronaen å gjøre også, men å si at de mangler folk er vel ikke helt riktig? Er da nok av norske kokker å ansette, eller er det for få som utdanner seg i dette? Alle de lavtlønnede bransjene skriker etter folk nå. Det er resultatet av år med sosial dumping. Håper der fører til et skikkelig lønnsløft slik at det blir mer status igjen med praktiske yrker! 1
Gjest Villfisker Skrevet 4. november 2021 #14 Skrevet 4. november 2021 Agnesjenta skrev (22 minutter siden): Alle de lavtlønnede bransjene skriker etter folk nå. Det er resultatet av år med sosial dumping. Håper der fører til et skikkelig lønnsløft slik at det blir mer status igjen med praktiske yrker! Enig i det. På tide at flere jobber verdsettes mer.
I Grosny Skrevet 7. november 2021 #15 Skrevet 7. november 2021 (endret) Villfisker skrev (På 3.11.2021 den 9.17): Svenskene vil ikke lenger jobbe i bransjen i Norge, i samme grad som før. Det skjønner jeg godt. Har visst med koronaen å gjøre også, men å si at de mangler folk er vel ikke helt riktig? Er da nok av norske kokker å ansette, eller er det for få som utdanner seg i dette? Utenlandske kokker var billigere arbeidskraft. Når det kommer billig arbeidskraft inn fra utlandet så svekkes hele bransjens lønnsnivå og blir mindre interesseant for innfødte. Så da blir det masse utenlandske kokker. Når de får problemer med å reise fram og tilbake pga coronarestriksjoner, samtidig som hele restaurantbransjen mister kunder pga coronarestriksjoner så kommer ikke disse kokkene tilbake. Da blir det kokkemangel når det åpner opp igjen. Kokkeyrket ble forresten mindre lukrativ etter at nye skatteregler ble vedtatt for å hente inn driksbeskatning. Tror det skjedde for 20-30 år siden. Endret 7. november 2021 av I Grosny 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå