Gå til innhold

OBOS - Intern forkjøpsrett


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Er det noen her som har benyttet seg av intern forkjøpsrett i Obos? Eller vet hvordan det fungerer i praksis?

Vi bor i et større borettslag med intern forkjøpsrett. Vi kan som øvrige OBOS-medlemmer melde inn forkjøp, dersom det legges ut noe for salg her som vi vil ha. Da vil det stå at høyeste ansiennitet er «internt i borettslaget» på OBOS sin nettside. Vi vet imidlertid ikke om det er andre i borettslaget som også har meldt forkjøp, og som har høyere ansiennitet enn oss igjen.

Er det noen måte å finne ut av dette før budrunden? Dersom vi vet at vi har høyest ansiennitet ønsker jo ikke vi å delta i en budrunde. En annen ting er jo at megler gjerne vil presse opp prisen, dersom hun vet at det er interne interesserte.

Det mest gunstige for oss ville jo være dersom man har mulighet til å melde forkjøp etter at budrunden er over – men meldefristen som er oppgitt hos OBOS gjelder vel alle, samme om man er intern eller ikke?

Anonymkode: dc726...c13

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det ville ødelagt salget hvis alle visste på forhånd hvem som hadde lengst ansiennitet/forkjøpsrett. Svært få gidder legge inn bud på en bolig som de nesten garantert ikke får kjøpt. Boligkjøp er et sjansespill der man spiller om hvem som vil ha boligen mest. Med forkjøpsrett må man i tillegg gjette på om andre er villige til å betale det samme som høyeste bud.

Anonymkode: c0ff7...49e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, ser den.

Samtidig får du jo opplyst eksakt høyeste ansiennitet for ikke-interne OBOS-medlemmer på nettsiden.

Det er jo informasjon den med høyest ansiennitet kan bruke til sin fordel der internt forkjøp ikke er mulig/vanlig.

Anonymkode: dc726...c13

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Før var reglene slik at forkjøpsretten ble avklart i etterkant av et salg. Altså slik at når selger og kjøper var enige om en pris, ble boligen lagt ut på OBOS sine sider, og i Obos bladet og muligens i avisen, med en tekst om adresse, pris, megler og frist for å melde inn forkjøpsrett. 

Da kunne noen med lang ansenitet, eller mer intern ansenitet tre inn i avtalen som allerede var gjort. Og dette var en fin måte å "gjøre et kupp" på. 

Utfordringen var jo at mange kjøpere som ikke hadde lang ansenitet, enten måtte legge inn et urimelig høyt bud, eller sitte i flere uker etter inngått avtale og krysse fingrene for at ingen tok boligen på forkjøp. 
Dette gjorde jo at enkelte brukte lang tid på å få kjøpt noe som helst, siden de "mistet" boliger hele tiden.

 

Nå har man gått over til at avklaring skjer parallelt med, eller i forkant av et salg, før endelig pris er satt. 
Dette gjør at man ved inngåelse av avtale med selger, vet at man har fått kjøpe boligen. 

Ulempen er selvsagt at det fortsatt er vanskelig å vite om man bør være med og by på boligen eller ikke, når man har ansenitet. (Men det var nesten verre før. Da kunne det jo komme noen lenge etterpå.)

Fordelen er at du kan melde inn interesse, vente til prisen er satt, og håpe på at du er den med lengst ansenitet, eller lengst intern ansenitet, og dermed får tilbud om å tre inn i avtalen. 

I noen borettslag er det slik at noen boliger er veldig attraktive, og mange kjøper seg en mindre bolig i borettslaget kun for å kunne gå videre på intern forkjøpsrett. 

Det er mulig du kan spørre megler mot slutten av budfristen/ meldefristen, om det har kommet inn noen som har meldt ønske om å bruke forkjøpsrett. Men du er ikke sikret at det ikke kommer inn noen etter at megler sjekker.

Anonymkode: 9657c...63a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...