AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #1 Del Skrevet 23. september 2021 Hver høst får jeg så lyst på tradisjonell, norsk mat. Det begynner å bli kaldt, da er det godt med noe som er litt "hearthy" (finnes et norsk ord på det), og det er mye rotgrønnsaker i butikkene. Men nå begynner jeg å gå tom for nye ideer. Hvilke middager kommer du på som er norsk husmannskost, eller i hvert fall norsk? Kjøttkaker i brun saus Seibiff med løk Saltet torsk med potetmos og gulrotstuing Fiskeboller i hvit saus Pinnekjøtt Fårikål Anonymkode: 86e93...6f5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #2 Del Skrevet 23. september 2021 Flesk og duppe Lapskaus Anonymkode: 22bca...694 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #3 Del Skrevet 23. september 2021 Karbonader, poteter og surkål Fiskegrateng med revet gulrot, potet og smeltet smør Ertersuppe og pannekaker Anonymkode: 53764...dd6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Auroraborealiset Skrevet 23. september 2021 #4 Del Skrevet 23. september 2021 Saltkjøtt med kålrabistappe og raspeball, kjøttsuppe med svineknoke eller høyrygg, reinsdyrstek og kantareller osvosv 😊 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ekkoet Skrevet 23. september 2021 #5 Del Skrevet 23. september 2021 Fiskekaker (i brun saus) Spekesild og kålstuing Raspeballer Svinekoteletter med saus, poteter og surkål. (litt usikker på om denne er for "fancy" til husmannskost, men var en middag vi ofte hadde da jeg var liten) Grøt? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Saph Skrevet 23. september 2021 #6 Del Skrevet 23. september 2021 Kjøttkaker/Kjøttpølser med kålstuing Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gohege Skrevet 23. september 2021 #7 Del Skrevet 23. september 2021 Ulike gryter er en slager, f.eks jegergryte, stroganoff, storfegryte med rotgrønnsaker osv 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #8 Del Skrevet 23. september 2021 "hearthy" mat er det min bestemor kaller "tung mat" - altså mat som sitter i magen i timesvis etter du har spist, tvinger deg til å sove middagslur og så gjør deg lite opplagt ut kvelden. Det lyder bedre på engelsk, men er sannere på norsk. Jeg tenker også at eksemplene du kommer med er søndagsversjonen av norsk husmannskost. I innlandet spiste heldige husmenn kjøtt på søndager og brød resten av uka (kanskje med en og annen harsk, tørka kjøttbit til) og langs kysten spiste husmenn fisk 7 av 7 dager. Kjøttkaker var for den ene søndagen i måneden de skeiet helt ut. Ideer: Ball uten saltkjøtt Sild og potet og kokt kål/gulrot Fersk fisk av alle slag med hvit saus, potet og gulrot til Lapskaus med en bit harske rester fra fjorårets fenalår Enda mer kokt fisk med potet Grøt (dette er reservert lørdagen, den skal spises med en smørklatt) Brød med smør på (du kan sikkert også spise en gulrot til) Anonymkode: e7eee...8b6 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #9 Del Skrevet 23. september 2021 Kan også anbefale å se mot våre naboland, som har lignende tradisjonsretter. Danske frikadeller eller svenske kjøttboller. Finsk juleskinke med tilbehør. Sildebord. Kroppkakor (komle). Ertesuppe med bacon og pannekaker. Dansk flæskestek. Eller til og med tyskland. Her står for eksempel sprøstekt svineknoke med saurkraut og sennep på menyen i høst. Anonymkode: d6ebb...61b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #10 Del Skrevet 23. september 2021 Grøt Ertesuppe med svineknoke Fiskekaker og fiskeboller Sild og poteter Lapskaus Sodd Plukkfisk Mølje Pinnekjøtt og ribbe har aldri vært husmannskost, det er festmat. Anonymkode: 7187d...700 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #11 Del Skrevet 23. september 2021 AnonymBruker skrev (2 timer siden): Jeg tenker også at eksemplene du kommer med er søndagsversjonen av norsk husmannskost. I innlandet spiste heldige husmenn kjøtt på søndager og brød resten av uka (kanskje med en og annen harsk, tørka kjøttbit til) og langs kysten spiste husmenn fisk 7 av 7 dager. Kjøttkaker var for den ene søndagen i måneden de skeiet helt ut. Anonymkode: e7eee...8b6 Jeg er oppvokst på en annen kant av landet enn deg, men vi hadde det samme. Kjøttmat var søndagsmat. Vi hadde fisk og fiskemat 3 dager i uken (fersk fisk, saltet fisk, sild, makrell, fiskegrateng, fiskekaker, fiskeboller, fiskeball/potetball osv). Restemat de andre dagene, gjerne med pannekaker ved siden av, eller som gryter, lapskaus, plukkfisk, eller lignende. Vi hadde risengrynsgrøt på lørdagene, og noe godt på kvelden. Søndag var det som sagt kjøttmat, som kjøttkaker, fårikål, koteletter eller lignende. Anonymkode: e3869...5c5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #12 Del Skrevet 23. september 2021 Jeg må også legge til at sesong hadde stor betydning for hva som ble servert, både med tanke på grønnsaker, type fisk/fiskemat, og hvilken type kjøtt. Anonymkode: e3869...5c5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #13 Del Skrevet 23. september 2021 Husmenn spiste nesten utelukkende vegetarmat. Kjøtt hadde de ikke råd til. Anonymkode: 0b6f5...0fa 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymus Notarius Skrevet 23. september 2021 #14 Del Skrevet 23. september 2021 Det er vel mer norsk bondekost eller norsk tradisjonsmat man kommer med eksempler på her. Husmenn spiste stort sett grøt, (flat)brød og dårlig/billig fisk som sild o.l. Ulike former for grønnsakssupper er norsk tradisjonsmat. Kok kraft på bein/knoker, hiv oppi noen rotgrønnsaker. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #15 Del Skrevet 23. september 2021 Fersk suppe med melboller. Oppskrift: https://www.oppskriftskroken.no/fersk-suppe-med-melboller-og-kjott-med-loksaus/ Jeg har lært at denne retten kommer fra Vestfold (der jeg er fra), men tror den finnes i andre deler av landet også. Anonymkode: 4f69c...dd6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #16 Del Skrevet 23. september 2021 Poteter, grøt og innvoller Anonymkode: 0b6f5...0fa Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #17 Del Skrevet 23. september 2021 Anonymus Notarius skrev (10 minutter siden): Det er vel mer norsk bondekost eller norsk tradisjonsmat man kommer med eksempler på her. Husmenn spiste stort sett grøt, (flat)brød og dårlig/billig fisk som sild o.l. Ulike former for grønnsakssupper er norsk tradisjonsmat. Kok kraft på bein/knoker, hiv oppi noen rotgrønnsaker. Det har du egentlig rett i, men det utgjør ikke den store forskjellen på det stedet jeg kommer fra. Fisk og grønnsaker har alltid vært basiskosten her, uansett om det var husmenn eller prest. Anonymkode: e3869...5c5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lauv Skrevet 23. september 2021 #18 Del Skrevet 23. september 2021 AnonymBruker skrev (42 minutter siden): Husmenn spiste nesten utelukkende vegetarmat. Kjøtt hadde de ikke råd til. Anonymkode: 0b6f5...0fa Helt riktig, men langs kysten hadde de ganske god tilgang på fisk, særlig sild ble brukt hele året, det ble saltet ned og var billig kost, den dyre, fine fisken ble solgt til bedrestilte. Ellers var det jo fryktelig mengder grøt og velling. Når folk sier husmannskost mener de egentlig bondekost, men selv der ble det ofte knepet inn på kjøttmaten. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #19 Del Skrevet 23. september 2021 Saltsei, med hvitsaus, flesk og potet. Anonymkode: dd1ce...1e3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. september 2021 #20 Del Skrevet 23. september 2021 AnonymBruker skrev (30 minutter siden): Saltsei, med hvitsaus, flesk og potet. Anonymkode: dd1ce...1e3 Oi, hvitsaus? Det må jeg prøve. Der jeg er ifra spiser vi gammelseien med kålrabistappe, bacon fett og potet! Anonymkode: 0fa9a...986 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå