Gud Skrevet 21. september 2021 #121 Skrevet 21. september 2021 Anonyminist skrev (13 minutter siden): Definisjonen har ingenting med ernæring og forbrenning og gjøre. Jeg er uenig i at kosthold ikke har noe og si for forbrenningen hos et menneske . Ikke definisjonen av energi for og varme vann. Er du uenig i at kalori har ein eintydig definisjon og at den er lik for alle?
AnonymBruker Skrevet 21. september 2021 #122 Skrevet 21. september 2021 AnonymBruker skrev (På 18.9.2021 den 21.16): Bare ligg i kaloriunderskudd, så kan du spise brød Anonymkode: 619e7...992 Vanskeligere å gjøre det når karboen gjør deg mer/oftere sulten. Anonymkode: cbc55...8c4 1
Gjest laPistola Skrevet 21. september 2021 #123 Skrevet 21. september 2021 Gud skrev (5 minutter siden): Er du uenig i at kalori har ein eintydig definisjon og at den er lik for alle? Jeg er uenig i at en forbrenner like mye kroppsfett om en spiser loff til frokost som om en spiser egg og avokado til frokost . Jeg regner med du vil spørre meg om det samme igjen med en annen formulering om 5 minutter, så for ordens skyld, ja, jeg er fortsatt uenig i ditt syn på kosthold .
Gud Skrevet 21. september 2021 #124 Skrevet 21. september 2021 Anonyminist skrev (3 minutter siden): Jeg er uenig i at en forbrenner like mye kroppsfett om en spiser loff til frokost som om en spiser egg og avokado til frokost . Jeg regner med du vil spørre meg om det samme igjen med en annen formulering om 5 minutter, så for ordens skyld, ja, jeg er fortsatt uenig i ditt syn på kosthold . Kva er mitt syn på kosthold?
AnonymBruker Skrevet 21. september 2021 #125 Skrevet 21. september 2021 Ingen mat er farlig for vekta med mindre du spiser unormalt store mengder. Anonymkode: 71af2...7d4 2
AnonymBruker Skrevet 21. september 2021 #126 Skrevet 21. september 2021 AnonymBruker skrev (14 minutter siden): Vanskeligere å gjøre det når karboen gjør deg mer/oftere sulten. Anonymkode: cbc55...8c4 Det blir man ikke nødvendigvis, nei. Anonymkode: a0fe9...005
Gjest laPistola Skrevet 21. september 2021 #127 Skrevet 21. september 2021 Gud skrev (7 minutter siden): Kva er mitt syn på kosthold? At en kalori er en kalori og at kilden er uvesentlig? At du kan finne svar på hvileforbrenningen i en kjemisk formel? At vitaminer er en egen næringskilde? At sukker er næringsrikt? At mat ikke påvirker hvordan kroppen jobber ( nei, ikke fysisk aktivitet , men når du sover feks) osv ..
Gud Skrevet 21. september 2021 #128 Skrevet 21. september 2021 Anonyminist skrev (12 minutter siden): At en kalori er en kalori og at kilden er uvesentlig? At du kan finne svar på hvileforbrenningen i en kjemisk formel? At vitaminer er en egen næringskilde? At sukker er næringsrikt? At mat ikke påvirker hvordan kroppen jobber ( nei, ikke fysisk aktivitet , men når du sover feks) osv .. Første er riktig. Resten bommar du på. Det eg hevdar er 1. Kalori er ei måleeining for energi. 2. Termofysikkens første lov gjeld. 1
tussi84 Skrevet 21. september 2021 #129 Skrevet 21. september 2021 Ser at noen ikke vet forskjellen her på raske og langsomme karbohydrater, og hvordan det fungerer. Raske karbohydrater: rent sukker. Boller, sjokolade, brus med sukker, kaker, sjokolade pålegg, vafler, rent sukker. Gir raskt blodsukkerstigning, men blodsukker faller veldig raskt igjen slik at man blir fort sulten igjen. Hos folk med diabetes kan blodsukker bli veldig høyt, men effekten med at man blir fort sulten igjen vedvarer Langsomme karbohydrater: grovbrød, grønnsaker. Gir som regel langsom blodsukkerstigning og metthetsfølelsen varer lenger. Er det fiber i matvaren bidrar det også til at metthetsfølelse varer lenger. .. Kort fortalt har man egentlig ingen nytte av å spise raske karbohydrater.
Gjest laPistola Skrevet 21. september 2021 #130 Skrevet 21. september 2021 tussi84 skrev (3 minutter siden): Ser at noen ikke vet forskjellen her på raske og langsomme karbohydrater, og hvordan det fungerer. Raske karbohydrater: rent sukker. Boller, sjokolade, brus med sukker, kaker, sjokolade pålegg, vafler, rent sukker. Gir raskt blodsukkerstigning, men blodsukker faller veldig raskt igjen slik at man blir fort sulten igjen. Hos folk med diabetes kan blodsukker bli veldig høyt, men effekten med at man blir fort sulten igjen vedvarer Langsomme karbohydrater: grovbrød, grønnsaker. Gir som regel langsom blodsukkerstigning og metthetsfølelsen varer lenger. Er det fiber i matvaren bidrar det også til at metthetsfølelse varer lenger. .. Kort fortalt har man egentlig ingen nytte av å spise raske karbohydrater. 👍
AnonymBruker Skrevet 21. september 2021 #131 Skrevet 21. september 2021 Savner nyansering i denne debatten. Samboer fikk nettopp påvist diabetes type 2. Han har vært på lavkarbo av og på i 10 år for å gå ned i vekt. Noe han har lykkes med. I perioder. Men så kommer det bursdager, høytider og ferier hvor det nesten er umulig å leve på streng lavkarbo. Dermed har vekten svingt, og han har forblitt overvektig (ikke fedme en gang) Legen forklarte at det er det ekstra fettet som har ført til insulinresistensen uavhengig av hvilken kosthold man har. Når han først er blitt overvektig så skjer det metabolske forstyrrelser som i verste fall kan gi diabetes. Om det ekstra fettet legger seg så er det uavhengig om det har kommet av biff og fløtesaus eller brød og pasta. Det er fettet som er "farlig" ikke kostholdet i seg selv. Det bør handle om hvilken kosthold man trives med, og kan leve med for å holde en normalvekt. Dersom du overspiser på brød så er det en god ide å begrense brød. Dersom du overspiser på kjøtt og fett så er det der du må ta tak. For kroppen skiller ikke mellom ekstra brødkiloer og ekstra kjøttkiloer. Ikke bli overvektig, liksom. Hvordan du unngår det er opp til deg. Anonymkode: 7be69...739 2
AnonymBruker Skrevet 21. september 2021 #132 Skrevet 21. september 2021 AnonymBruker skrev (27 minutter siden): Savner nyansering i denne debatten. Samboer fikk nettopp påvist diabetes type 2. Han har vært på lavkarbo av og på i 10 år for å gå ned i vekt. Noe han har lykkes med. I perioder. Men så kommer det bursdager, høytider og ferier hvor det nesten er umulig å leve på streng lavkarbo. Dermed har vekten svingt, og han har forblitt overvektig (ikke fedme en gang) Legen forklarte at det er det ekstra fettet som har ført til insulinresistensen uavhengig av hvilken kosthold man har. Når han først er blitt overvektig så skjer det metabolske forstyrrelser som i verste fall kan gi diabetes. Om det ekstra fettet legger seg så er det uavhengig om det har kommet av biff og fløtesaus eller brød og pasta. Det er fettet som er "farlig" ikke kostholdet i seg selv. Det bør handle om hvilken kosthold man trives med, og kan leve med for å holde en normalvekt. Dersom du overspiser på brød så er det en god ide å begrense brød. Dersom du overspiser på kjøtt og fett så er det der du må ta tak. For kroppen skiller ikke mellom ekstra brødkiloer og ekstra kjøttkiloer. Ikke bli overvektig, liksom. Hvordan du unngår det er opp til deg. Anonymkode: 7be69...739 Selvfølgelig vil hva man spiser ha noe å si på f.eks diabetes, både før og etter. Spiser man veldig usunt har man større risiko for å utvikle diabetes (se under) da dette påvirker hormonene negativt. Overvekten kan komme etterpå pga diabetes. Det finnes slanke mennesker som utvikler diabetes typ 2. I tillegg, har man et sunt og variert kosthold med rene råvarer vil det være veldig vanskelig å bli overvektig med mindre man har ubalanse i kroppen. Men dette vil uansett stabiliseres med riktig kost. Selvfølgelig vil lavkarbo av og på i så mange år for så å spise veldig usunt klusse med hormonene. "Den såkalte vestlige dietten er forbundet med en klar økning av personer med diabetes type 2. Det som kjennetegner en slik diett er høyt inntak av kjøtt, melkeprodukter med høyt fettinnhold, alkohol og sukkerholdige desserter og snacks. Den økte risikoen er uavhengig av kroppsvekten. Slanke personer som spiser mye av den maten som beskrevet over, har større sjanse for å utvikle diabetes type 2 enn en slank person som spiser mer grønnsaker, frukt, og fisk." https://www.diabetes.no/hva-er-diabetes/arsaker-til-diabetes/ Anonymkode: 7b6ba...0f9
AnonymBruker Skrevet 21. september 2021 #133 Skrevet 21. september 2021 AnonymBruker skrev (1 time siden): Selvfølgelig vil hva man spiser ha noe å si på f.eks diabetes, både før og etter. Spiser man veldig usunt har man større risiko for å utvikle diabetes (se under) da dette påvirker hormonene negativt. Overvekten kan komme etterpå pga diabetes. Det finnes slanke mennesker som utvikler diabetes typ 2. I tillegg, har man et sunt og variert kosthold med rene råvarer vil det være veldig vanskelig å bli overvektig med mindre man har ubalanse i kroppen. Men dette vil uansett stabiliseres med riktig kost. Selvfølgelig vil lavkarbo av og på i så mange år for så å spise veldig usunt klusse med hormonene. "Den såkalte vestlige dietten er forbundet med en klar økning av personer med diabetes type 2. Det som kjennetegner en slik diett er høyt inntak av kjøtt, melkeprodukter med høyt fettinnhold, alkohol og sukkerholdige desserter og snacks. Den økte risikoen er uavhengig av kroppsvekten. Slanke personer som spiser mye av den maten som beskrevet over, har større sjanse for å utvikle diabetes type 2 enn en slank person som spiser mer grønnsaker, frukt, og fisk." https://www.diabetes.no/hva-er-diabetes/arsaker-til-diabetes/ Anonymkode: 7b6ba...0f9 Du har klippet og limt, men glemt å ta med punkt 2 som er det vesentlige i artikkelen du linket til. Overvekt er faktor nr. 1 De 30% som ikke er overvektige eller har fedme som får diabetes type 2 kan ha genetiske årsaker eller kostholdsårsaker som ikke fører til overvekt. Men overvekt er synderen her. Anonymkode: 7be69...739 1
AnonymBruker Skrevet 22. september 2021 #134 Skrevet 22. september 2021 AnonymBruker skrev (6 timer siden): Du har klippet og limt, men glemt å ta med punkt 2 som er det vesentlige i artikkelen du linket til. Overvekt er faktor nr. 1 De 30% som ikke er overvektige eller har fedme som får diabetes type 2 kan ha genetiske årsaker eller kostholdsårsaker som ikke fører til overvekt. Men overvekt er synderen her. Anonymkode: 7be69...739 Og selvfølgelig øker sannsynligheten for overvekt og fedme når man spiser usunt. Det støtter ikke under at det er kun fettet som har en betydning uavhengig av hva man spiser. Slanke mennesker kan også få diabetes typ 2. Anonymkode: 7b6ba...0f9 1
Michaelhe Skrevet 22. september 2021 #135 Skrevet 22. september 2021 Det er ikke så nøye for meg, Jeg spiser brød nå, jeg. Og i morgen spiser jeg også brød.
AnonymBruker Skrevet 22. september 2021 #136 Skrevet 22. september 2021 Alltid like underholdende når fete og overvektige hardnakket påstår at de nesten ikke spiser og er feite pga hormoner, tarmflora, gener og/eller elendig forbrenning. Overvekt har ingenting med inntak å gjøre🤣 Anonymkode: 0c801...601
jabx Skrevet 26. september 2021 #137 Skrevet 26. september 2021 splstud skrev (På 20.9.2021 den 19.44): For overvektige er det ikke det, overvekt er selve tegnet på at du spiser for mye karbohydrater, for å gå ned i vekt må du kutte ut dette, du kan fremdeles spise deg mett med proteiner og fett, og velge mye grønnsaker som er lave på karbs. Nei, overvekt er tegn på at du tar inn flere kalorier enn du forbrenner. For å gå ned i vekt må du få i deg færre kalorier. Du må slutte å spre denne feilinformasjonen din. 2
jabx Skrevet 26. september 2021 #138 Skrevet 26. september 2021 AnonymBruker skrev (På 20.9.2021 den 22.12): En liten, rimelig forenkelt oversikt: Insulin styrer blodsukkeret. En furstyrrelse i hormonet kan føre med seg at man lagrer sukker som fett. Ghrelin styrer sult Leptin sender signaler til hjernen at man ikke trenger å spise mer. For mye fett i kosten kan forstyrre disse signalene. Glukagon frigjør energi når kroppen trenger. Stoffskifte (som blant annet t4 og t3) styrer forbrenning med fler hormoner. T3 styrer også behøve for fett i maten og rask energi. Er man stresset skiller kroppen ut kortisol som igjen gir signaler om å fylle på med mat, da gjerne rask energi som sukker. Kortisol stimulerer også nedbrytingen av fett og proteiner. Veksthormon transformere fettcellene til energi. Jo mer veksthormon, jo lettere går man ned i vekt. Ubalansen kan komme av for lite søvn og for lite aktivitet. Også har man utallige fler hormoner som kan påvirke vektnedgang. Alt vi spiser og gjør påvirker hormonene. Spiser man f.eks mye sukker kan dette øke stresset i kroppen som igjen påvirker nedbrytingen av fett og proteiner, samt lagring av fett. Man får også mindre energi som igjen påvirker aktivitet og søvn. Får man ikke i seg nok jod vil dette kunne medføre lavt stoffskifte der både energien og forbrenningen går ned. I tillegg, kroppen forbrenner de ulike kaloriene ulikt og ha ulike funksjoner i kroppen. Derfor er ikke en kalori en kalori. Vi spiser for å gi kroppen næring og er super viktig å gi kroppen riktig næring for å fungere optimalt. Gir vi ikke kroppen den riktige næringen vil det også påvirke hormonene våres og da sult, apetitt, forbrenning osv. Også søvn, stress, psyken osv påvirker vektnedgangen. Alt påvirker hverandre. Balanse i hormonene er jo der hormonene fungerer som de skal. Ubalanse fungerer ikke alle som de skal som f.eks lavt/høyt stoffskifte, diabetes, binyrebarksvikt, overvekt etc Så ja, man kan fint gå ned med et elendig kosthold og få kalorier. Men langt mer vanskeligere å bli der. Spiser man med tanke på å balansere hormonene og lever en sunn livsstil vil man hverken trenger å telle kalorier eller bekymre seg for å gå opp igjen. Da dekker man kroppens behov og kroppen fungerer som den skal. Anonymkode: 7b6ba...0f9 Anbefaler deg å se hva en fagperson sier om dette: 2
jabx Skrevet 26. september 2021 #139 Skrevet 26. september 2021 AnonymBruker skrev (På 21.9.2021 den 0.47): Dette. Etter å ha lest gjennom denne tråden et det tydelig at ernæring burde være et fag på ungdomsskolen. Håper virkelig ikke at mennesker fortsetter å tro at en kalori er en kalori, og at man kan spise det man vil uten konsekvenser for helse og forbrenning. Anonymkode: 21e5d...d16 Du blander to forskjellige ting. Her er det snakk om hva som styrer "vekta", og det er kalorier inn/ut. Så enkelt er det. Du kan spise hva som helst og fortsatt gå ned i vekt så lenge du er i et kaloriunderskudd. Konsekvenser for helse er noe annet. Det har ikke noe med selve "vekta" å gjøre. 2
AnonymBruker Skrevet 26. september 2021 #140 Skrevet 26. september 2021 jabx skrev (4 minutter siden): Du blander to forskjellige ting. Her er det snakk om hva som styrer "vekta", og det er kalorier inn/ut. Så enkelt er det. Du kan spise hva som helst og fortsatt gå ned i vekt så lenge du er i et kaloriunderskudd. Konsekvenser for helse er noe annet. Det har ikke noe med selve "vekta" å gjøre. Nettopp!! Anonymkode: a0fe9...005
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå