AnonymBruker Skrevet 31. august 2021 #1 Skrevet 31. august 2021 Sukker kombinert med fett Det er så enkelt. Ingen steder i naturen finner du fettrik OG sukkerrik mat. Det er ingen fet frukt. Det er ingen søte avokadoer, søtt svinekjøtt, eller iskrem i naturen. Maten er enten fett og protein, eller karbohydrater og proteiner, eller bare karbohydrater/fett/protein. Det er ingen unntak. Det er ikke naturlig og kroppene våre er ikke tilpasset i det hele tatt for å behandle det. https://taymount.com/articles/should-we-eat-fat-and-sugar-together Eat fruits on their own and first thing in the morning on an empty stomach – and walk or dance that energy off! Have your fatty foods with proteins – keep the rind on the bacon and keep that crackling on the pork but don’t eat the potatoes or Yorkshire puddings at the same meal (starchy foods are complex sugars). Eat oily fish, fish livers and full far, organic and raw dairy yogurts and kefir; for vegans, eat the full fat version of everything plant-based; coconuts, avocados, durians, olives – all naturally oily foods. Keep your fats (gunpowder) and sugars (sparks) separate and you will avoid the explosion! Eat them together and you will be the one ‘blowing up’! Anonymkode: 3e42f...122 1
AnonymBruker Skrevet 31. august 2021 #2 Skrevet 31. august 2021 Det spiller nok inn, ja. Mat som er både søt og fet og gjerne salt i tillegg er veldig smakfull. Hyperpalatable foods. Anonymkode: 48651...c03 2
*blueberry* Skrevet 31. august 2021 #3 Skrevet 31. august 2021 (endret) Du glemmer salt. Men ja, sukker, fett og/ eller salt i kombinasjon er det som kalles «hyperpalatable foods» og de matvarene som innen forskning vises å være de mest «avhengighetsskapende», spesielt for de med overspisingslidelse/ matavhengighet. Disse matvarene er i all hovedsak ultraprossesert også. Det som er interessant er at folk på lavkarbo, lavfett eller lignende dietter ofte føler seg bedre og tror at enten fett eller karbohydrater er kjeltringen, men når du kutter en av de kutter man automatisk bort de hyperpalatable matvarene. Fett er ikke farlig, karbohydrater er ikke farlig, men ultraprosesserte matvarer med disse to i kombinasjon er det mange som har problemer med, og er de ultraprosessert i tillegg så tuller det gjerne med tarmfloraen og det naturlige systemet i kroppen som styrer appetitt og metthet (over tid selvfølgelig). Jeg pleier alltid å vise til smash for det er det perfekte eksempelet hvor reklamen treffer 100%. Det er en skummelt god kombinasjon av søtt, salt og fett og «det skal godt gjøres å bare spise én». Må også si at jeg har aldri merket samme negative effekt på kroppen ved å blande fettrike, søte og salte råvarer i et måltid. Så lenge man spiser mest mulig råvarebasert har man kommet langt. Eksempel; Grønn smoothie med banan og avokado, brødskive med avokado, tomat og salt osv. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4334652/ https://www.mdpi.com/2072-6643/10/4/477/htm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7194406/ https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00066/full https://www.bmj.com/content/346/bmj.e7492 Det er også verdt å nevne at alle råvarer har litt av alle makronæringsstoffer, men hovedvekt som regel på en eller to. Unntak er oljer. Både sukker, fiber, fett, protein og natrium her. Men hovedvekten er på fett. Endret 31. august 2021 av *blueberry* 1
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #4 Skrevet 1. september 2021 Æh. Morsmelk? Søt og fettrik. Anonymkode: 7d3d2...677 9
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #5 Skrevet 1. september 2021 Quote Det er så enkelt Ulv Ulv. Anonymkode: 26697...068 3
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #6 Skrevet 1. september 2021 AnonymBruker skrev (1 time siden): Æh. Morsmelk? Søt og fettrik. Anonymkode: 7d3d2...677 Og? Det er for en periode. Anonymkode: 48651...c03 1
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #7 Skrevet 1. september 2021 Så enkelt er det nok ikke, men det kan være en av flere årsaker. Historisk sett var overvekt et tegn på velstand. Hva var så forskjellen på de velstående og alle andre? De velstående spiste nok (og mer enn nok) mat. De velstående spiste en annen type mat (mer søtt, mer fett) De velstående hadde en annen måltidsrytme ("Fint folk spiser sent", det vil si at de hadde det største måltidet på kvelden, mens arbeiderne hadde det største måltidet tidlig på dagen for å få energi til å jobbe hardt) De velstående hadde mindre fysisk krevende jobber. Og slik var det i mange områder i Norge helt frem til 70-tallet, og noen lever faktisk etter disse måltidstradisjonene i dag også. Alt dette spilte inn på helse, og også vekt. Anonymkode: 5b7ca...0a8 2
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #8 Skrevet 1. september 2021 AnonymBruker skrev (1 time siden): Æh. Morsmelk? Søt og fettrik. Anonymkode: 7d3d2...677 Det inntar man i en periode der man skal vokse seg større i en rasende fart. Anonymkode: e8e29...db3 5
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #9 Skrevet 1. september 2021 Ultraprossesert mat og kunstig søtning er etter min mening den ekte synderen Anonymkode: 4083e...ea8 2
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #10 Skrevet 1. september 2021 Det er kanskje sant, men likevel så er det naturen og biologien som har skapt vårt behov for næringsrik mat som både er fet og full av sukker. Morsmelk er et eksempel på dette. I tillegg har vi fra naturens side et behov for å spise mye fet mat fordi det er det som gjør (gjorde, da tilgangen på mat var mer begrenset enn den er i dag) at vi kan overleve perioder uten påfyll. Vårt behov for sukker er også biologisk, og ligger latent i oss. Vårt behov for sukker sitter i hjernen og er der for å gi oss kontinuerlig påfyll av næring fra den gang vi var sankere. jeg er ikke nødvendigvis uenig i det du sier, for jeg kan ikke nok om næring og kosthold, men jeg kan mye om biologi og menneskers historie. Anonymkode: 3a0a7...38d
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #11 Skrevet 1. september 2021 AnonymBruker skrev (2 timer siden): Æh. Morsmelk? Søt og fettrik. Anonymkode: 7d3d2...677 Det er MENINGEN at babyer skal ligge i stort kalorioverskudd slik at de kan vokse. Om du hadde fulgt samme kosthold som spedbarn, skalert opp, ville du blitt SMELLFEIT. Dette underbygger jo poenget at sukker/fett sammen gjør deg feit. Anonymkode: 3e42f...122 3
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #12 Skrevet 1. september 2021 AnonymBruker skrev (2 timer siden): Æh. Morsmelk? Søt og fettrik. Anonymkode: 7d3d2...677 Ja, for å sikre at babyen vil ha, vil ha, vil ha, For overlevelse. Men så har naturen også lagt inn et naturlig tidspunkt en gang mellom 4-7 år der barn mister evnen til å die, så uansett hvor mye de prøver så blir det slutt på morsmelk... så det er ikke skapt til å drikkes hele livet hver dag. MEN, dermed er hjernene våre også innstilt slik, at kombinasjonen fett/søtt betyr "vil ha mer", og at det er viktig fo å overleve. Naturen har ikke enda hatt grunn til å stagge den funksjonen, for før i tiden, om man skulle komme over noe med den kombinasjonen ville det fortsatt trolig bare øke potensialet for overlevelse. I 2021 derimot - er dette snart ensbetydende med tidlig død. Dessverre ikke tidlig nok til at man ikke rekker å lage avkom.. men allikevel, feite folk er kanskje mindre attraktive og vil over tid kanskje produsere færre barn enn normalvektige. Kanskje...Jeg har et håp om at en gang om lenge lenge så vil evolusjonen gå sin gang, og de som klarer å ha måtehold rundt dette som voksne vil være de som står igjen. Det har en tendens til å regulere seg, men det kan ta noen hundre tusen år. Inntil da er vi fucked, og det eneste håpet er for de som forstår dette og tar jobben med å begrense tilgangen for sin egen del. Hørte forøvrig at pizza er verdens mest avhengighetsskapende matrett. Den feite osten, inklusive melkesukker og kasein fra melk (gir morfinliknende stoff etter nedbryting), kombinert med det svært finmalte pizzamelet... er døden av en kombinasjon. Tviler ikke. Anonymkode: 6bb08...f2c
Guppy88 Skrevet 1. september 2021 #13 Skrevet 1. september 2021 Det er et godt poeng. En skål med sukker, flere egg og en god dank med fløte er det få som orker noe særlig av. Men slå dem sammen til fløteis, og man kan klare å spise mengder. 3
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #14 Skrevet 1. september 2021 AnonymBruker skrev (8 timer siden): Det er MENINGEN at babyer skal ligge i stort kalorioverskudd slik at de kan vokse. Om du hadde fulgt samme kosthold som spedbarn, skalert opp, ville du blitt SMELLFEIT. Dette underbygger jo poenget at sukker/fett sammen gjør deg feit. Anonymkode: 3e42f...122 Påstanden i innlegget var at det ikke finnes i naturen. Det finnes i melk, som jo er naturlig. Om det gjør meg feit eller ikke er en annen problemstilling. Anonymkode: 7d3d2...677
Doktor Dyregod Skrevet 1. september 2021 #15 Skrevet 1. september 2021 Ja mange teorier. Men en ting er sikkert: spiser for mye og beveger oss for lite. 1
AnonymBruker Skrevet 1. september 2021 #16 Skrevet 1. september 2021 Gjennom millioner av år med evolusjon har vi utviklet kropper som er flinke til å lagre fett på kroppen, slik at vi kunne overleve perioder med lite mat. Denne egenskapen er ikke gunstig i vårt moderne liv med uendelig tilgang på mat. Noen legger lettere på seg enn andre, disse genene burde egentlig ikke føres videre... Anonymkode: 9cce4...7a7
Gjest Anonymus Notarius Skrevet 1. september 2021 #17 Skrevet 1. september 2021 Den ekte årsaken er at folk spiser for mye. Ja, noen typer matvarer er lettere å spise mye av enn andre, men disse matvarene er ikke fetende i mindre mengder. Det er mengden det kommer an på, selv om det tydeligvis sitter veldig langt inne for mange å innse. Man kan ikke skylde på annet enn egen viljestyrke.
AnonymBruker Skrevet 2. september 2021 #18 Skrevet 2. september 2021 AnonymBruker skrev (20 timer siden): Ja, for å sikre at babyen vil ha, vil ha, vil ha, For overlevelse. Men så har naturen også lagt inn et naturlig tidspunkt en gang mellom 4-7 år der barn mister evnen til å die, så uansett hvor mye de prøver så blir det slutt på morsmelk... så det er ikke skapt til å drikkes hele livet hver dag. MEN, dermed er hjernene våre også innstilt slik, at kombinasjonen fett/søtt betyr "vil ha mer", og at det er viktig fo å overleve. Naturen har ikke enda hatt grunn til å stagge den funksjonen, for før i tiden, om man skulle komme over noe med den kombinasjonen ville det fortsatt trolig bare øke potensialet for overlevelse. I 2021 derimot - er dette snart ensbetydende med tidlig død. Dessverre ikke tidlig nok til at man ikke rekker å lage avkom.. men allikevel, feite folk er kanskje mindre attraktive og vil over tid kanskje produsere færre barn enn normalvektige. Kanskje...Jeg har et håp om at en gang om lenge lenge så vil evolusjonen gå sin gang, og de som klarer å ha måtehold rundt dette som voksne vil være de som står igjen. Det har en tendens til å regulere seg, men det kan ta noen hundre tusen år. Inntil da er vi fucked, og det eneste håpet er for de som forstår dette og tar jobben med å begrense tilgangen for sin egen del. Hørte forøvrig at pizza er verdens mest avhengighetsskapende matrett. Den feite osten, inklusive melkesukker og kasein fra melk (gir morfinliknende stoff etter nedbryting), kombinert med det svært finmalte pizzamelet... er døden av en kombinasjon. Tviler ikke. Anonymkode: 6bb08...f2c Det er sant at overvekt og fedme kan spille inn på fertilitet, men det alene er ikke nok. Det er mer sannsynlig at menneskeheten får problemer med reproduksjon grunnet miljøgifter. Man ser jo allerede en synkende sædkvalitet, dette blir bare verre og verre. Anonymkode: 48651...c03
Gjest Trøst Skrevet 2. september 2021 #19 Skrevet 2. september 2021 Guppy88 skrev (På 1.9.2021 den 12.39): Det er et godt poeng. En skål med sukker, flere egg og en god dank med fløte er det få som orker noe særlig av. Men slå dem sammen til fløteis, og man kan klare å spise mengder. Dette gir så klart mening. Å spise 500 kalorier av sjokolade er null stress, å spise 500 kalorier av brokkoli, derimot... Jeg tror det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til fedme, deriblant sittestillende livsstil og kaloririkt kosthold. Mye smør og olje i maten, kaker og godteri litt for ofte, store porsjoner, overspising. Dessverre er det slik at man overspiser for det meste kun på kaloririk mat, og ikke det som faktisk er sunt og bra for kroppen. Jeg har derimot ikke tro på at det å utelukke sukker fullstendig fra kostholdet, vil gjøre ting bedre. Det er sukker i nesten alt av matvarer i dag, og det blir store begrensninger man legger på seg selv, om man ikke skal innta noen form for sukker eller kunstig søtning. Det fungerer kanskje for en periode, slik de fleste dietter gjør. Det jeg også tror, er at vi må anerkjenne spiseproblemene de som lider av fedme, ofte sliter med. Eksempelvis overspising og trøstespising. Det er selvsagt ikke alle som er overvektige fordi de har et usunt forhold til mat, men mange bruker mat som trøst og kos i en ellers trasig hverdag. Man kan fint bruke My 600-Pound Life som et strålende eksempel. Tror ingen av deltakerne der har hatt en god oppvekst med trygge rammer og bra forutsetninger. De vokste gjerne opp i ressurssvake hjem preget av omsorgssvikt, rus og lignende.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå