Gå til innhold

5 kg rømme, kom med tips til laging av smør


elien

Anbefalte innlegg

Jeg har i dag fått 5 kg seterrømme i hus. Har tenkt å prøve meg på å lage smør for aller første gang. Noen som har tips til det? Er veldig usikker på hvordan jeg skal "vaske" det etterpå? Kom med tips

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

elien skrev (1 minutt siden):

Jeg har i dag fått 5 kg seterrømme i hus. Har tenkt å prøve meg på å lage smør for aller første gang. Noen som har tips til det? Er veldig usikker på hvordan jeg skal "vaske" det etterpå? Kom med tips

https://www.melk.no/Inspirasjon/Lag-dine-egne-meieriprodukter/Lag-ditt-eget-smoer

https://www.nrk.no/mat/hjemmelaget-smor-1.7894078

Anonymkode: 10bbd...3f8

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Ser den nederste linken står 1 liter rømme blir ca 250 gr smør. Når jeg har 5 kg blir det då sånn ca 1,25 kg smør? 

Det er vel best å lage opp all rømme når jeg først åpner boksen med rømme?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

elien skrev (Akkurat nå):

Ser den nederste linken står 1 liter rømme blir ca 250 gr smør. Når jeg har 5 kg blir det då sånn ca 1,25 kg smør? 

Det er vel best å lage opp all rømme når jeg først åpner boksen med rømme?

Jeg vet ikke hva som blir best. I den ene linken sto det noe om holdbarheten på smøret (2 uker i kjøleskap og 2 måneder i dypfryser?). Blir smøret spist innen 2 måneder? Jeg vet ikke om rømme kan fryses og eventuell holdbarhet på fryst rømme?

Anonymkode: 10bbd...3f8

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Jeg vet ikke hva som blir best. I den ene linken sto det noe om holdbarheten på smøret (2 uker i kjøleskap og 2 måneder i dypfryser?). Blir smøret spist innen 2 måneder? Jeg vet ikke om rømme kan fryses og eventuell holdbarhet på fryst rømme?

Anonymkode: 10bbd...3f8

Tenker det er best å fryse ned noe av smøret. Det kom litt uplanlagt i hus, så har allerede en del meieri smør i kjøleskapet

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg har prøvd å fryse rømme og det ble ikke bra, jeg hadde heller laget smøret og fryst det.

Anonymkode: 23857...134

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

elien skrev (1 minutt siden):

Tenker det er best å fryse ned noe av smøret. Det kom litt uplanlagt i hus, så har allerede en del meieri smør i kjøleskapet

Det er kanskje lengre holdbarhetstid på meierismøret, slik at det er lurt å bruke det hjemmelagede smøret først?

Kanskje du starter julebaksten tidlig i år med det hjemmelagede smøret? :spise: 🎄

Anonymkode: 10bbd...3f8

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Det er kanskje lengre holdbarhetstid på meierismøret, slik at det er lurt å bruke det hjemmelagede smøret først?

Kanskje du starter julebaksten tidlig i år med det hjemmelagede smøret? :spise: 🎄

Anonymkode: 10bbd...3f8

Topp tips med baking, trenger ikke være julekaker :tommelopp:

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, AnonymBruker said:

Det er kanskje lengre holdbarhetstid på meierismøret, slik at det er lurt å bruke det hjemmelagede smøret først?

Kanskje du starter julebaksten tidlig i år med det hjemmelagede smøret? :spise: 🎄

Anonymkode: 10bbd...3f8

Julebaksten må spises før jul da, kakene kan også smake harskt hvis de blir lagret. 

Endret av Muskath
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, elien said:

Topp tips med baking, trenger ikke være julekaker :tommelopp:

Nei, det fins masse gode kaker! 🥰

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

elien skrev (9 minutter siden):

Topp tips med baking, trenger ikke være julekaker :tommelopp:

Det har du rett i :) Og kanskje rømmevafler? :spise:

Anonymkode: 10bbd...3f8

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta en del rømme i et glass, luk glassrt og rist til rømme skiller seg.

Jeg brukte 3-liters glass fra syltagurker. Det går raskest da.

Anonymkode: 78a3e...9dd

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Det har du rett i :) Og kanskje rømmevafler? :spise:

Anonymkode: 10bbd...3f8

Ja, vafler tenkte jeg ikke på en gang, rømmevaffler med eget smør må være topp :P

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Ta en del rømme i et glass, luk glassrt og rist til rømme skiller seg.

Jeg brukte 3-liters glass fra syltagurker. Det går raskest da.

Anonymkode: 78a3e...9dd

Tror ikke jeg har krefter til det, må nok bli med en kjøkkenmaskin.....

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

elien skrev (2 minutter siden):

Ja, vafler tenkte jeg ikke på en gang, rømmevaffler med eget smør må være topp :P

Ja, det er sikkert lurt å spare litt av rømmen til godsaker. Kanskje også rømme til ørret eller laks?

https://gladkokken.no/oppskrifter/pannestekt-orret-med-rommesaus-og-agurksalat-en-norsk-klassiker

https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/sprostekt-laks-med-nypotet-nykal-og-rommesaus,62243

https://godtlevert.no/oppskrift/1304/bakt-laks-med-poteter-romme-og-agurk-og-gulrotsalat

Anonymkode: 10bbd...3f8

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med å bake kake og bruke rømme i kakedeigen? Kaker (uten glasur) tåler godt å fryses.

Her er noen oppskrifter til inspirasjon, men du kan bruke alle oppskrifter som trenger fete meieriprodukter (lettrømme, yoghurt e.l.):

http://www.kakemonsen.no/sider/vis.asp?id=955

http://matformons.blogspot.com/2007/10/mommos-rmmekake.html

https://www.godt.no/oppskrift/7937/sjokoladekake-med-roemme-og-firkloeverglasur

http://gryskjokken.no/2014/12/rmmekake-med-safran-ostekrem-tyttebr-og/

https://www.mineoppskrifter.no/eple-og-rømmekake/

https://www.tine.no/oppskrifter/kaker/formkaker/krydderkake

Anonymkode: 986ef...192

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rømme har lang holdbarhet, du trenger ikke nødvendigvis lage smør av alt med en gang. Rømme kan stå «uendelig» i kjøleskapet, så lenge det ikke er mugg på den er den fullt spiselig. Jeg ser aldri på stemplingsdatoen på syrnede melkeprodukter. Vask smøret i kaldt vann i en bolle. Kna som en gjærdeig. Bytt vann helt til det er blankt. Saupen som blir til overs etter du har pisket smør kan du bruke i brøddeigen. Blir det mye kan du fryse det ned. 
Rømmen kan du også bruke i rømmegrøt, kaker, vafler, dressinger, brød, gjærbakst, ostekake, som tilbehør til fiskemiddag, for å nevne noe. Du kan også fryse rømme, men etter tining vil den skille seg så den blir da best brukt i bakverk.

Anonymkode: 123e5...e4b

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...