Gå til innhold

Tyttebær - oppskrifter


Anbefalte innlegg

Skrevet

Skogen bugner av tyttebær. Jeg har satt likør, og syltet det vi trenger for tilbehør middag i sikkert to år 🙈

På planen står også å lage et-par varianter av krydret marmelade til ost, og hvitt kjøtt. (oppskrifter?) 

Andre tips og oppskrifter mottas med stor takk! 

Anonymkode: 3919b...078

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Ikke noe som kan lagres så lenge, men trollkrem!! Mmmmm. 

Anonymkode: 2495a...84f

Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Ikke noe som kan lagres så lenge, men trollkrem!! Mmmmm. 

Anonymkode: 2495a...84f

Tenkte å fryse noen hele, etter å ha googlet litt skal det gå bra. Klar for julens desserter :)

Anonymkode: 3919b...078

Skrevet

Tyttebær er veldig godt i krydderkaker. :)  Det er bare å blande inn litt hele, frosne bær eller 2-3 skjeer tyttebærsyltetøy i en god krydderkakeoppskrift. Ellers finnes det oppskrifter å finne på nett. 

Anonymkode: 9a56f...eff

Skrevet
AnonymBruker skrev (På 26.8.2021 den 19.23):

Skogen bugner av tyttebær. Jeg har satt likør, og syltet det vi trenger for tilbehør middag i sikkert to år 🙈

På planen står også å lage et-par varianter av krydret marmelade til ost, og hvitt kjøtt. (oppskrifter?) 

Andre tips og oppskrifter mottas med stor takk! 

Anonymkode: 3919b...078

 Chutney 

Ingredienser

Ca 500 g ferske eller frosne tyttebær 
3 epler 
1 løk 
3 dl sukker 
1 dl vann 
2 dl sultan rosiner 
1 dl brunt sukker, mykt 
0,5 dl eplesidereddik 
1 ts malt kanel 
1 ts malt ingefær 
1/8 ts malt nellik  
1/8 ts malt allspice 
1 dl valnøtter, grovhakket og ristet (valgfritt)

Skyll og rens tyttebærene og skrell og skjær eplene og løken i små terninger.

Ha sukker og vann i en tung toliters kjele og kok opp over sterk varme. La koke i 3 minutter. Tilsett tyttebær, epler. Løk, rosiner, brunt sukker, eddik og krydderne og gi det et raskt oppkok. Reduser varmen og la det småkoke uten lokk i 20 til 25 minutter eller til chutneyen er veldig tykk. Rør av og til.

Avkjøl og rør inn ristede valnøtter om du ønsker. Kan lagres i kjøleskap i et par uker.
 

Brød 

Dag 1 4 dl lunkent vann 
60 g sammalt grov hvete 
60 g sammalt grov rug 
 70 g hvetekli 
1 ss salt 
2 ts karve   
2 dl tyttebær rørte/syltet 
1 dl hele tyttebær

Dag 2 
1 pk gjær 
5 dl vann 
1 kg hvetemel

Dag 1 
4 dl lunkent vann, 60 g sammalt grov hvete, 60 g sammalt grov rug, 70 g hvetekli, 1 ss salt, 2 ts karve, 2 dl tyttebær, 1 dl hele tyttebær

Bland alt i en bolle og sett det i kjøleskapet til neste dag.

Dag 2

1 pk gjær, 5 dl vann, 1 kg hvetemel

Rør gjæren ut i fingervarmt vann, 37 °C. Deretter tilsettes blandingen fra første dag sammen med hvetemel og vann. Kna sammen, dekk deigen til med plastfolie og sett den til heving til den har fått dobbelt størrelse.

Ta deigen ut på bakebordet og del den i 4 like emner. Elt deigemnene godt og form dem til runde brød. La brødene etterheve på et lunt sted under klede i 30-45 minutter.

Stek tyttebærbrødene ved ca. 225 °C i 30-45 minutter. Avkjøl på rist.

 

 

Anonymkode: 4b63d...62e

Skrevet

Jeg har akkurat vært ute denne helgen og plukket det som trenges hjemme for 2-3 år. Jeg fryser dem og gjør ikke noe mer før bærene trenges. Her i huset brukes rårørte tyttebær mye som tilbehør til ulike middagsretter. Lages i en passende porsjon og fryses så ned. Best å fryses ned i små bokser så man slipper å tine for mye om gangen.

https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/rorte-tyttebar/ 

Bruker vanlig sukker selv. Tips, bare rør lett sammen som beskrevet og la så røren stå et lunt sted noen timer til sukkeret har løst seg opp av seg selv. Kan røre om engang i blant. 

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 27.8.2021 den 23.28):

 Chutney 

Ingredienser

Ca 500 g ferske eller frosne tyttebær 
3 epler 
1 løk 
3 dl sukker 
1 dl vann 
2 dl sultan rosiner 
1 dl brunt sukker, mykt 
0,5 dl eplesidereddik 
1 ts malt kanel 
1 ts malt ingefær 
1/8 ts malt nellik  
1/8 ts malt allspice 
1 dl valnøtter, grovhakket og ristet (valgfritt)

Skyll og rens tyttebærene og skrell og skjær eplene og løken i små terninger.

Ha sukker og vann i en tung toliters kjele og kok opp over sterk varme. La koke i 3 minutter. Tilsett tyttebær, epler. Løk, rosiner, brunt sukker, eddik og krydderne og gi det et raskt oppkok. Reduser varmen og la det småkoke uten lokk i 20 til 25 minutter eller til chutneyen er veldig tykk. Rør av og til.

Avkjøl og rør inn ristede valnøtter om du ønsker. Kan lagres i kjøleskap i et par uker.
 

Brød 

Dag 1 4 dl lunkent vann 
60 g sammalt grov hvete 
60 g sammalt grov rug 
 70 g hvetekli 
1 ss salt 
2 ts karve   
2 dl tyttebær rørte/syltet 
1 dl hele tyttebær

Dag 2 
1 pk gjær 
5 dl vann 
1 kg hvetemel

Dag 1 
4 dl lunkent vann, 60 g sammalt grov hvete, 60 g sammalt grov rug, 70 g hvetekli, 1 ss salt, 2 ts karve, 2 dl tyttebær, 1 dl hele tyttebær

Bland alt i en bolle og sett det i kjøleskapet til neste dag.

Dag 2

1 pk gjær, 5 dl vann, 1 kg hvetemel

Rør gjæren ut i fingervarmt vann, 37 °C. Deretter tilsettes blandingen fra første dag sammen med hvetemel og vann. Kna sammen, dekk deigen til med plastfolie og sett den til heving til den har fått dobbelt størrelse.

Ta deigen ut på bakebordet og del den i 4 like emner. Elt deigemnene godt og form dem til runde brød. La brødene etterheve på et lunt sted under klede i 30-45 minutter.

Stek tyttebærbrødene ved ca. 225 °C i 30-45 minutter. Avkjøl på rist.

 

 

Anonymkode: 4b63d...62e

Fine oppskrifter! :) Vil bare si ifra at allspice heter allehånde på norsk, så blir det litt lettere å finne i krydderhylla. :) 

Anonymkode: 9a56f...eff

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (19 minutter siden):

Fine oppskrifter! :) Vil bare si ifra at allspice heter allehånde på norsk, så blir det litt lettere å finne i krydderhylla. :) 

Anonymkode: 9a56f...eff

Sant! Tenkte ikke over det,så takk for «rettelsen» :) 

Anonymkode: 4b63d...62e

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...