AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #1 Skrevet 11. august 2021 Noen som vet? Og hva er forskjellen for vurderingene? Og hva med alkohol og nikotin? Har hørt det tillates i små mengder i enkelte land? Anonymkode: f1da9...805
AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #2 Skrevet 11. august 2021 Tillates og tillates. Det er jo ikke forbudt i Norge. Forkastelig, ja, men ingen kan straffeforfølge deg hvis du røyker eller drikker under graviditeten. Lurer du på hvor du kan reise, eller hva er hensikten bak spørsmålet ditt? Anonymkode: 127b8...b48 2
AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #3 Skrevet 11. august 2021 AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Tillates og tillates. Det er jo ikke forbudt i Norge. Forkastelig, ja, men ingen kan straffeforfølge deg hvis du røyker eller drikker under graviditeten. Lurer du på hvor du kan reise, eller hva er hensikten bak spørsmålet ditt? Anonymkode: 127b8...b48 Jeg bare lurer. Om det finnes store forskjeller. Feks skal jo helst ikke nordmenn spise noen typer ost og spekemat. Er det likt i feks Frankrike, Spania og Italia? Men kvinner blir vel fulgt opp i Norge om lehe vet at de drikker? Anonymkode: f1da9...805
AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #4 Skrevet 11. august 2021 Masse forskjeller fra land til land avhengig av kultur, matvaner, hygiene og hvor forsiktige legene vil være. Noen land sier at sushi er OK, andre sier at det ikke er greit. I noen land sier man at litt alkohol er OK, i Norge sier man at man ikke skal ha en dråpe. For eksempel. Anonymkode: 96807...c55 1
AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #5 Skrevet 11. august 2021 Ulike land har ulik kvalitet på mat og vann og hvor mye forekomst det er av ulike sykdommer, bakterier og parasitter. Anonymkode: fc39b...889 6
AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #6 Skrevet 11. august 2021 AnonymBruker skrev (1 time siden): Jeg bare lurer. Om det finnes store forskjeller. Feks skal jo helst ikke nordmenn spise noen typer ost og spekemat. Er det likt i feks Frankrike, Spania og Italia? Men kvinner blir vel fulgt opp i Norge om lehe vet at de drikker? Anonymkode: f1da9...805 Her i Sverige anbefales ingen jod, det finnes ikke kun jod-tabletter engang (utover til atomhendelse-bruk). Folat anbefales gjennom hele svangerskapet, men gjøres kanskje i Norge nå og. Man kan drikke alkoholfritt som inneholder 0,5 prosent alkohol, men maks 1 liter utover ei uke. Rød te anbefales ikke, ikke store mengder ingefær, tørkede alger, ginseng, ikke lever og tran pga for mye vitamin A, Anbefales å fryse kjøtt i tre dager først om man vil spise det lett rått eller feks salami, spekeskinke osv. Vakumpakket kjøttpålegg skal ikke være eldre enn ei uke gammelt (siden produksjonsdato), Anonymkode: 77060...766
AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #7 Skrevet 11. august 2021 2 hours ago, AnonymBruker said: Her i Sverige anbefales ingen jod, det finnes ikke kun jod-tabletter engang (utover til atomhendelse-bruk). Folat anbefales gjennom hele svangerskapet, men gjøres kanskje i Norge nå og. Man kan drikke alkoholfritt som inneholder 0,5 prosent alkohol, men maks 1 liter utover ei uke. Rød te anbefales ikke, ikke store mengder ingefær, tørkede alger, ginseng, ikke lever og tran pga for mye vitamin A, Anbefales å fryse kjøtt i tre dager først om man vil spise det lett rått eller feks salami, spekeskinke osv. Vakumpakket kjøttpålegg skal ikke være eldre enn ei uke gammelt (siden produksjonsdato), Anonymkode: 77060...766 I Sverige er dog saltet jodberiket, så regner med at de fleste får i seg nok jod på den måten. Vet ikke hvorfor de sluttet å selge jodberiket salt i Norge. Sånn generelt, så gjør ulike land ulike vurderinger selv om de går ut fra det samme forskningsmaterialet. Det kan ha noe med hvordan man vurderer risiko, ulike forekomster av ting, kulturforskjeller m.m. Anonymkode: e875b...041 5
AnonymBruker Skrevet 11. august 2021 #8 Skrevet 11. august 2021 AnonymBruker skrev (26 minutter siden): I Sverige er dog saltet jodberiket, så regner med at de fleste får i seg nok jod på den måten. Vet ikke hvorfor de sluttet å selge jodberiket salt i Norge. Sånn generelt, så gjør ulike land ulike vurderinger selv om de går ut fra det samme forskningsmaterialet. Det kan ha noe med hvordan man vurderer risiko, ulike forekomster av ting, kulturforskjeller m.m. Anonymkode: e875b...041 Det selges jodberiket salt i Norge også. I Norge har man basert seg på forskning som tilsier at jodberiket salt IKKE er nok til å dekke utviklingen barnet i magen trenger. Anonymkode: 77060...766 1
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #9 Skrevet 12. august 2021 12 hours ago, AnonymBruker said: Det selges jodberiket salt i Norge også. I Norge har man basert seg på forskning som tilsier at jodberiket salt IKKE er nok til å dekke utviklingen barnet i magen trenger. Anonymkode: 77060...766 My bad, ser nå at det fins jodberiket salt i Norge også. Men det svenske saltet inneholder ti ganger så mye jod som det norske. Da gir det jo uansett mening at jodberiket svensk salt er nok til at man ikke trenger anbefale tilskudd i Sverige, mens man gjør det i Norge. Anonymkode: e875b...041 2
Regnbuefisk Skrevet 12. august 2021 #10 Skrevet 12. august 2021 AnonymBruker skrev (12 timer siden): Det selges jodberiket salt i Norge også. I Norge har man basert seg på forskning som tilsier at jodberiket salt IKKE er nok til å dekke utviklingen barnet i magen trenger. Anonymkode: 77060...766 Man må spise flere kilo av norsk, jodberiket salt per uke for å dekke dagsbehovet sitt. Så jeg synes nesten det er falsk reklame de kommer med når de skriver at det er tilsatt jod 😕 Den viktigste forskjellen på Norge og Sverige er likevel at i Sverige skal ALT salt som brukes til mat inneholde jod. Altså vill all butikkmat som brød, ketsjup saltet smør osv være en kilde til jod. Synes det var et interessant spørsmål jeg ts! Håper folk fra flere land kan skrive litt om hva de forholder seg til. 3
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #11 Skrevet 12. august 2021 AnonymBruker skrev (2 timer siden): My bad, ser nå at det fins jodberiket salt i Norge også. Men det svenske saltet inneholder ti ganger så mye jod som det norske. Da gir det jo uansett mening at jodberiket svensk salt er nok til at man ikke trenger anbefale tilskudd i Sverige, mens man gjør det i Norge. Anonymkode: e875b...041 Er det sant?? Skal undersøke det på butikken i dag. Vi som fortsatt bruker det norske jod-saltet 😫 Anonymkode: 77060...766
Rosa Sitron Skrevet 12. august 2021 #12 Skrevet 12. august 2021 4 minutter siden, AnonymBruker said: Er det sant?? Skal undersøke det på butikken i dag. Vi som fortsatt bruker det norske jod-saltet 😫 Anonymkode: 77060...766 Mener å huske at det var 50 ganger mer jod i svensk salt som norsk.
Rosa Sitron Skrevet 12. august 2021 #13 Skrevet 12. august 2021 Det er forskjeller. I Norge er det ikke vanlig at vi har gjennomgått toxo-infeksjon så derfor frarådes vi kjøtt som kan ha toxo. I sør -Europa er toxo vanligere og de fleste har derfor gjennomgått infeksjon før graviditet og er derfor ikke så nøye med det. Derimot kan det være større fare for salmonella og de frarådes derfor rå egg som vi i Norge fint kan spise. Samme gjelder sushi, i Norge anses sushi som trygt (med unntak for enkelte typer pga tungmetaller), mens andre land anser det som farlig. Itillegg er det ulike tolkninger av forskning 5
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #14 Skrevet 12. august 2021 Var gravid i Australia for endel år siden, mye der man ikke burde spise i følge legeråd : -rå egg ( type eggs benedict) -sushi -milkshake og soft-is -lever produkt -Kaffe -lett produkt, som lettbrus -ferdigsalat -upasteurisert juice og melk -alkohol -energi drikker -uvaskede frukter - oppkuttet frukt -paté -kjøtt som ikke er gjennomkokt Anonymkode: 6f011...332
Strange Doll Skrevet 12. august 2021 #15 Skrevet 12. august 2021 AnonymBruker skrev (19 timer siden): Jeg bare lurer. Om det finnes store forskjeller. Feks skal jo helst ikke nordmenn spise noen typer ost og spekemat. Er det likt i feks Frankrike, Spania og Italia? Men kvinner blir vel fulgt opp i Norge om lehe vet at de drikker? Anonymkode: f1da9...805 Jeg var på Kypros som gravid, og de jeg snakket med på hotellet der hadde aldri hørt om at man ikke bør spise upausteriserte ting som gravid, så det er nok forskjellig ja.
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #16 Skrevet 12. august 2021 I tillegg til det som er nevnt her allerede, så er det forskjell på om befolkningen generelt er utsatt for feks toksoplasmosesmitte i oppveksten. I søreuropa har de fleste vært utsatt for toksoplasmose i oppveksten, og da er det ikke farlig å få det igjen når du er gravid. Så da blir rådene feks mht rå (uvasket/ukokt) grønnsaker annerledes enn her. Anonymkode: c866d...c4d
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #17 Skrevet 12. august 2021 Rosa Sitron skrev (7 timer siden): Mener å huske at det var 50 ganger mer jod i svensk salt som norsk. 5 mg i saltet her.... så det tror jeg ikke stemmer 😞 Anonymkode: 77060...766
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #18 Skrevet 12. august 2021 AnonymBruker skrev (7 timer siden): Var gravid i Australia for endel år siden, mye der man ikke burde spise i følge legeråd : -rå egg ( type eggs benedict) -sushi -milkshake og soft-is -lever produkt -Kaffe -lett produkt, som lettbrus -ferdigsalat -upasteurisert juice og melk -alkohol -energi drikker -uvaskede frukter - oppkuttet frukt -paté -kjøtt som ikke er gjennomkokt Anonymkode: 6f011...332 Soft-is anbefales vel ikke i Norge heller? På grunn av bakteriene i maskinen Anonymkode: 77060...766
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #19 Skrevet 12. august 2021 Med tanke på alkohol viser jo enhver undersøkelse og forskning at ett glass ikke påvirker noe. Mange land har likevel valgt nulltoleranse, da ett glass gjerne fører til to, og så fører til tre. Og dette med pastauriserte mykoster... Det var ett tilfelle i Norge, for 10 år siden, og rådet henger fortsatt ved. Soft is og slush derimot burde vært oppsummert på lista, der er det mye smitte. Anonymkode: fe000...e4f
Rosa Sitron Skrevet 12. august 2021 #20 Skrevet 12. august 2021 1 hour ago, AnonymBruker said: 5 mg i saltet her.... så det tror jeg ikke stemmer 😞 Anonymkode: 77060...766 Godt du sjekket. Søkte litt jeg og, melk.no sier 5 mg i Norge og 50 mg i Sverige. Så da er det 10× mer https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Jod/For-lavt-inntak-av-jod-i-Norden
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå