AnonymBruker Skrevet 8. august 2021 #1 Del Skrevet 8. august 2021 Hvordan er utdanningen/jobben? Er det tungt? Brukes det som læres i studie tiden på jobb? Anonymkode: f0fa7...dd1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. august 2021 #2 Del Skrevet 8. august 2021 Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut som? Anonymkode: f0fa7...dd1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2021 #3 Del Skrevet 9. august 2021 AnonymBruker skrev (7 timer siden): Hvordan er utdanningen/jobben? Er det tungt? Brukes det som læres i studie tiden på jobb? Anonymkode: f0fa7...dd1 Jeg jobber som dataingeniør. Studiet krever at du er flink i matematikk og teknisk anlagt. Det må synes at programmering er gøy, og de fleste som ikke har ett forhold til programmering fra før synes dette er vanskelig og tidskrevende. Det som er spesielt med dataingeniørstudiet er at det du lærer på studiet har du ikke bruk for. La oss si 3-5 år etter at du lærte nye rammeverk så vil disse rammeverkene være utdaterte. Derfor er det svært viktig å lære seg de nye teknologiske rammeverkene om du i det hele tatt har lyst å gjøre karriere eller ønsker å skifte jobb. Du lærer det grunnleggende på studiet, og forståelsen har du bruk for, men ikke teknologien. Du må være svært flink til å sette deg inn i nye teknologier og lære deg det. Anonymkode: 00499...3f5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2021 #4 Del Skrevet 9. august 2021 1 minutt siden, AnonymBruker said: Jeg jobber som dataingeniør. Studiet krever at du er flink i matematikk og teknisk anlagt. Det må synes at programmering er gøy, og de fleste som ikke har ett forhold til programmering fra før synes dette er vanskelig og tidskrevende. Det som er spesielt med dataingeniørstudiet er at det du lærer på studiet har du ikke bruk for. La oss si 3-5 år etter at du lærte nye rammeverk så vil disse rammeverkene være utdaterte. Derfor er det svært viktig å lære seg de nye teknologiske rammeverkene om du i det hele tatt har lyst å gjøre karriere eller ønsker å skifte jobb. Du lærer det grunnleggende på studiet, og forståelsen har du bruk for, men ikke teknologien. Du må være svært flink til å sette deg inn i nye teknologier og lære deg det. Anonymkode: 00499...3f5 Ja, det er lurt å lese jobbannonser også mens du studerer. Men det er også mange grunnleggende ting som ikke forandrer seg. Selv om datamaskiner og nettet har blitt mye kraftigere enn la oss si på 90-tallet, og hva de kan brukes til, så virker de grunnleggende på samme måte. Anonymkode: a72e5...066 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2021 #5 Del Skrevet 9. august 2021 Du bør gå inn i det av de rette grunnene. Genuin teknisk interesse, nysgjerrighet og ønske om å hjelpe folk. Ikke pga tanker om høy lønn eller forestillinger om at det passer din personlighet å jobbe alene. De som lykkes best er de som finner rett balanse med samarbeid og alenejobbing, som kan snakke høfflig på rett måte med brukere og kunder og som har interessen og kunnskapen i bunn. Anonymkode: a72e5...066 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. august 2021 #6 Del Skrevet 9. august 2021 AnonymBruker skrev (9 timer siden): Ja, det er lurt å lese jobbannonser også mens du studerer. Men det er også mange grunnleggende ting som ikke forandrer seg. Selv om datamaskiner og nettet har blitt mye kraftigere enn la oss si på 90-tallet, og hva de kan brukes til, så virker de grunnleggende på samme måte. Anonymkode: a72e5...066 Jeg kan garantere deg om at alt du kan er det grunnleggende, så er du ikke aktuell i dagens marked. Hva menes med det grunnleggende? Protokoller, datastrukturer, algoritmer? Alt dette er jo fundamentale ting som går raskt å lære seg, men det utgjør veldig liten del av jobben. Selvfølgelig er disse tingene helt essensielle for å ta i bruk nye verktøy, men det betyr ikke at du ikke må legge ned en egeninnsats for å sette deg inn i de nye teknologiene. Det er jo ofte det å få nye utviklere oppe å gå i nye teknologier som er tidkrevende og vanskelig. Hvis de ikke er interessert i det de driver med er det bare å gi opp. Var du utvikler for 20 år siden var bug analysering noe av det viktigste du kunne, i dag er det å kunne sette opp automatiske tester mye viktigere, og med så mange rammeverk er ikke testing en unison ting som er lik over alt. Fundamentale egenskaper er ikke så veldig relevante i dag, mtp hvor mange verktøy og hvor mye grunnleggende du allerede kommer til å benytte. I dag handler utvikling i mye høyere grad om å forstå applikasjonsarkitektur, og du bruker mye mer tid på å lese 3.parts dokumentasjon enn du gjør på å skrive din egen kode. Det er nesten en lettelse når man finner ut at man må implimentere noe fra bunnen av selv med fundamentale egenskaper (som nesten aldri skjer), kontra å følge spesifikk dokumentasjon på noe med så mange abstraksjoner at det nesten føles som magi når det til slutt fungerer. Anonymkode: 9fb84...d12 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #7 Del Skrevet 12. august 2021 Jeg jobber som «dataingeniør» i den forstand at jeg jobber med programmering og datafag som forsker i Kybernetikk ved NTNU. Jeg kjenner også mange som gikk til industrien. Det å beskrive hvordan en dataingeniør jobber er vanskelig da det er veldig ulike oppgaver og ferdigheter som kreves. Jeg jobber mest av alt med matematikk og design av algoritmer, men vi er nok en mindre gruppe. De fleste dataingeniører jobber som «utvikler» på en eller annen måte. Her er det flere felt, du kan være maskinlæringsingeniør som forutsetter veldig gode matteferdigheter, eller du kan være front end utvikler som krever omtrent 0 matte. En annen stor gruppe blir rådgivere og skriver aldri en linje kode, men hjelper organisasjoner med å bruke it på en bedre måte. Anonymkode: 82712...73b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #8 Del Skrevet 12. august 2021 AnonymBruker skrev (På 9.8.2021 den 15.00): Jeg kan garantere deg om at alt du kan er det grunnleggende, så er du ikke aktuell i dagens marked. Hva menes med det grunnleggende? Protokoller, datastrukturer, algoritmer? Alt dette er jo fundamentale ting som går raskt å lære seg, men det utgjør veldig liten del av jobben. Selvfølgelig er disse tingene helt essensielle for å ta i bruk nye verktøy, men det betyr ikke at du ikke må legge ned en egeninnsats for å sette deg inn i de nye teknologiene. Det er jo ofte det å få nye utviklere oppe å gå i nye teknologier som er tidkrevende og vanskelig. Hvis de ikke er interessert i det de driver med er det bare å gi opp. Var du utvikler for 20 år siden var bug analysering noe av det viktigste du kunne, i dag er det å kunne sette opp automatiske tester mye viktigere, og med så mange rammeverk er ikke testing en unison ting som er lik over alt. Fundamentale egenskaper er ikke så veldig relevante i dag, mtp hvor mange verktøy og hvor mye grunnleggende du allerede kommer til å benytte. I dag handler utvikling i mye høyere grad om å forstå applikasjonsarkitektur, og du bruker mye mer tid på å lese 3.parts dokumentasjon enn du gjør på å skrive din egen kode. Det er nesten en lettelse når man finner ut at man må implimentere noe fra bunnen av selv med fundamentale egenskaper (som nesten aldri skjer), kontra å følge spesifikk dokumentasjon på noe med så mange abstraksjoner at det nesten føles som magi når det til slutt fungerer. Anonymkode: 9fb84...d12 Er også dataingeniør av utdannelse og støtter dette 100%. Man har den grunnleggende tankegangen med seg, men bransjen forandrer seg så fort at utdanningen er ubrukelig etter et par år. Dvs det gjør jo at man lærer nye ting kjapt, men det er hele tiden veldig mye å sette seg inn i, lese seg opp i på fritiden og kurs og sertifiseringer. Veldig stor forskjell på å jobbe statlig og privat - det private næringsliv er mer frempå med kjappere tempo (etter min erfaring). Jeg gikk over til å jobbe med ledelse i noen år, og da jeg senere ønsket meg tilbake til en type fagstilling så slet jeg skikkelig i begynnelsen - «alt» var forandret, det var mange nye teknologier jeg måtte oppdatere meg på selv om jeg hadde fulgt med på overflaten. Ergo må man være «på» og interessert for å trives. Like forandringer, detaljer og ha tålmodighet. Gjennom mine 20 år i IT-bransjen har det vært endeløse prosjekter, knappe frister, store omstillinger og systemet som sjelden er mer enn 80% kompatible (med en eller annen selvutviklet bridge). Mange går over i rene prosjektleder eller IT-lederstillinger etter hvert og det har jeg også gjort nå, permanent. Trives bedre med et overordnet ansvar, selv om jeg elsket å programmere. Er en fordel å være i et firma med stort fagmiljø. Anonymkode: aa8ce...1c1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. august 2021 #9 Del Skrevet 12. august 2021 AnonymBruker skrev (På 2021-8-9 den 5.22): Ja, det er lurt å lese jobbannonser også mens du studerer. Men det er også mange grunnleggende ting som ikke forandrer seg. Selv om datamaskiner og nettet har blitt mye kraftigere enn la oss si på 90-tallet, og hva de kan brukes til, så virker de grunnleggende på samme måte. Anonymkode: a72e5...066 Det er tydelig at du ikke har noe peiling på dette fagfeltet. Om du bare kan det grunnleggende så vil ingen ansette deg desto mindre du er nyutdannet. Anonymkode: 00499...3f5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
so_what Skrevet 12. august 2021 #10 Del Skrevet 12. august 2021 AnonymBruker skrev (29 minutter siden): Det er tydelig at du ikke har noe peiling på dette fagfeltet. Om du bare kan det grunnleggende så vil ingen ansette deg desto mindre du er nyutdannet. Anonymkode: 00499...3f5 Her legger du ord i munnen på personen du siterer. Ingen har sagt at du ikke trenger spisskompetanse. Samtidig så er det jo slik at flere aspekter ved programmering og hardware er konstante, selv om mye også veltes om ganske hyppig. Nye verktøy og arbeidsmåter dukker stadig opp. Tradisjonelle monolittapplikasjoner erstattes av mikrotjenester, på godt og vondt. Samtidig er konsepter som responstid og pakketap begrensninger man har måttet forholde seg til siden ARPAnet og sikkert lenge før det, og som ikke kommer til å gå bort før man eventuelt bygger opp internett fra bunnen av igjen. Ytelsesgevinsten ved å redusere en algoritme fra eksponentiell til linær kjøretid kan fremdeles dominere gevinsten ved en mangedobling av CPU-ytelse over tid. Tilgjengeling minnemengde vil alltid kunne legge begrensninger på hva som kan gjøres og/eller hvor effektivt du kan gjøre det, selv om tilgjengelig minne fortsetter å øke over tid. Relasjonsdatabaser fungerer konseptuelt ganske likt enten preferansen din er Postgres, MariaDB, Oracle eller noe tilsvarende. De har også ganske andre styrker og svakheter enn dokumentdatabaser, og dette vil fortsette å gjelde i fremtiden enten det er MongoDB eller noe annet som er de facto bransjestandard for denne type databaser. Om du holder deg innenfor objektorientert programmeringsparadigme er det ikke akkurat så du kommer utenom å arbeide med abstraksjon og polymorfisme, uavhengig av hvilket konkret språk du velger, og innenfor denne rammen kommer det aldri noensinne til å endre seg. Og om du våger deg inn på funksjonelt paradigme isteden, som har blitt mer i vinden de siste årene, så er det faktisk et konsept som er enda eldre enn objektorientering igjen. Imperativt paradigme snakker vi ikke om. Informasjonsteori er et spesielt fint eksempel på en slik konstant. Det er informatikkens svar på fysikk, i det at det ikke er tegn til utvikling etter at Claude Shannon gjorde rent bord på femtitallet. Mye av pensum på universitet og høgskoler i andre grener er også basert på tanker og ideer av pionerer for relativt lenge siden. Uncle Bob, Turing, Lovelace og Babbage er tidløse navn med tidløse ideer som vil fortsette å være relevante lenge etter at folk har glemt hvilke JS-bibliotek som var populære i 2021. Ikke for å underminere poenget ditt. Det er krevende å holde tritt med utviklingen som skjer, men det er ikke det samme som å si at all tilegnet kompetanse er obsolete innen 3-5 år. Langt ifra. Og samtidig er det ikke slik at du må jobbe i en fast paced startup som til enhver tid benytter cutting edge teknologier. Jeg har vel mer inntrykk av at de fleste bedrifter foretrekker plattformer som er litt mer velutprøvd og trygge, ettersom kompetanse er lettere tilgjengelig og behov for vedlikehold dermed er enklere å dekke. Og så sper man heller på med litt utforskende prosjekter iblant, alt etter hva utviklerne selv er komfortable med. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå