Gå til innhold

Hva regnes som bearbeidet kjøtt?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Bearbeidet blir definert som?

Ville kjøttdeig betraktes som bearbeidet? Eller er det ganske enkelt kjøttprodukter som kyllingnuggets osv.?

Anonymkode: 8f0cd...12f

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Kjøttdeig er biter av kjøtt som er sendt gjennom en kvern og gjerne tilsatt salt, altså bearbeidet. 

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

At noe er bearbeidet betyr egentlig bare at det ikke lenger er en råvare i sin opprinnelige form. En kvernet biff er dermed bearbeidet. Men så har man ulike grader av bearbeidet mat. Potetmos på pose er for eksempel langt mer bearbeidet enn en pakke kjøttdeig.

Anonymkode: db984...ff2

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

At noe er bearbeidet betyr egentlig bare at det ikke lenger er en råvare i sin opprinnelige form. En kvernet biff er dermed bearbeidet. Men så har man ulike grader av bearbeidet mat. Potetmos på pose er for eksempel langt mer bearbeidet enn en pakke kjøttdeig.

Anonymkode: db984...ff2

Dette er ikke feil hvis du tror at TS spør fordi h*n er interessert i den leksikale betydningen av adjektivet "bearbeidet". 

Men jeg tipper vedkommende spør om akkurat bearbeidet kjøtt fordi forskningen er klar på at det er forbundet med økt fare for kreft, ikke fordi hun ønsket en språkdebatt.

Så TS: Her er en artikkel om bearbeidet kjøtt og kreft: https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold-og-kreft/kjott-og-kreft/

Når det gjelder ubearbeidet rødt kjøtt har jeg sett andre synspunkter presentert i feks en god BBC-dokumentar, dvs at å spise ubearbeidet rødt kjøtt i begrensede mengder (type en middag i uken) faktisk er mer gunstig for helsen enn å helt avstå fra å spise det. Men all forskningsformidling om bearbeidet kjøtt tyder på at det er kreftfremkallende. Da snakker vi om kjøtt som er røkt, saltet eller tilsatt nitritt, dvs alt av bacon, pølser, kjøttpålegg, kjøttdeig og andre helfabrikata kjøttprodukter.

Rent kjøtt som ikke er tilsatt noe av dette, altså ikke salt eller nitritt, er ikke bearbeidet, uavhengig av størrelsen på stykkene kjøttet er kuttet opp i.

 

Anonymkode: b3ba1...a1f

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Dette er ikke feil hvis du tror at TS spør fordi h*n er interessert i den leksikale betydningen av adjektivet "bearbeidet". 

Men jeg tipper vedkommende spør om akkurat bearbeidet kjøtt fordi forskningen er klar på at det er forbundet med økt fare for kreft, ikke fordi hun ønsket en språkdebatt.

Så TS: Her er en artikkel om bearbeidet kjøtt og kreft: https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold-og-kreft/kjott-og-kreft/

Når det gjelder ubearbeidet rødt kjøtt har jeg sett andre synspunkter presentert i feks en god BBC-dokumentar, dvs at å spise ubearbeidet rødt kjøtt i begrensede mengder (type en middag i uken) faktisk er mer gunstig for helsen enn å helt avstå fra å spise det. Men all forskningsformidling om bearbeidet kjøtt tyder på at det er kreftfremkallende. Da snakker vi om kjøtt som er røkt, saltet eller tilsatt nitritt, dvs alt av bacon, pølser, kjøttpålegg, kjøttdeig og andre helfabrikata kjøttprodukter.

Rent kjøtt som ikke er tilsatt noe av dette, altså ikke salt eller nitritt, er ikke bearbeidet, uavhengig av størrelsen på stykkene kjøttet er kuttet opp i.

 

Anonymkode: b3ba1...a1f

Vet du om bearbeidet vegetarpølse (f.eks Coop servelat) er forbundet med samme fare, eller er det kun kjøtt som får den nitrittreaksjonen?

Anonymkode: 2fd3d...5c1

Skrevet
AnonymBruker skrev (På 3.8.2021 den 11.07):

Vet du om bearbeidet vegetarpølse (f.eks Coop servelat) er forbundet med samme fare, eller er det kun kjøtt som får den nitrittreaksjonen?

Anonymkode: 2fd3d...5c1

Du tuller nå?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...