Gå til innhold

Hva slags matvarer egnes best til et kriselager?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Vi vil lage et kriselager av matvarer til dager strømmen er borte og ikke kommer tilbake på noen timer eller dager/uker. Her vi bor er det ikke mulig å tenne opp en ovn og koke på plate, bruke bærbart kokeapparat med gass og lignende, eller grill.

Derfor vil vi trenge enkle matvarer og vann på flasker som dekker grunnleggende kaloribehov og ikke krever kjøleskap, fryser eller kokemuligheter.

Men hvilke matvarer kan man kjøpe inn til dette og som har en viss holdbarhet?

Anonymkode: 85ada...989

  • Liker 3
Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Rakfisk. 

Anonymkode: a3b62...310

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Rakfisk. 

Anonymkode: a3b62...310

Og hvordan spises dette?

Anonymkode: 85ada...989

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Kjøp en pressure canner, så kan du hermetisere din egen mat! Jeg har masse glass med hjemmelaget pastasaus/pizzasaus, diverse supper og gryteretter, poteter, kjøtt etc. Kan også hermetisere smør og melk for økt holdbarhet. Men melken vil da bli mer søtlig, ligner kondensert melk. 

Har man brukt en pressure canner (ikke det samme som trykkoker!!) kan maten spiser kald direkte fra glassene, holdbar i sikkert 100 år.

Ellers er jo knekkebrød supert, og syltetøy i glass med vakuum (samme prinsipp som den andre hermetiseringen), og honning har ufattelig lang holdbarhet. Nøttesmør (peanøtt, cashewnøtt, mandel…) Riskaker og maiskaker. 

Og nøtter, frø, tørket frukt. Tørrfisk, tørket kjøtt. 

 

 

Anonymkode: 229b2...4c6

  • Liker 4
AnonymBruker
Skrevet

Ris, pasta, hermetisk mat. 

Anonymkode: f4c00...58f

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
Just now, AnonymBruker said:

Kjøp en pressure canner, så kan du hermetisere din egen mat! Jeg har masse glass med hjemmelaget pastasaus/pizzasaus, diverse supper og gryteretter, poteter, kjøtt etc. Kan også hermetisere smør og melk for økt holdbarhet. Men melken vil da bli mer søtlig, ligner kondensert melk. 

Har man brukt en pressure canner (ikke det samme som trykkoker!!) kan maten spiser kald direkte fra glassene, holdbar i sikkert 100 år.

Ellers er jo knekkebrød supert, og syltetøy i glass med vakuum (samme prinsipp som den andre hermetiseringen), og honning har ufattelig lang holdbarhet. Nøttesmør (peanøtt, cashewnøtt, mandel…) Riskaker og maiskaker. 

Og nøtter, frø, tørket frukt. Tørrfisk, tørket kjøtt. 

 

 

Anonymkode: 229b2...4c6

Kan du skrive litt om pris på selve dingsen, hva du betaler for glass, og om det er en langdryg eller enkel jobb?

Anonymkode: 358cc...404

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Ville heller kjøpt kondensert melk på boks, forskjellig pasta, havregryn, rett i koppen greier , hermetiske grønnsaker, bønner , linser, 

Anonymkode: 3879c...e1e

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
3 minutter siden, AnonymBruker said:

Ville heller kjøpt kondensert melk på boks, forskjellig pasta, havregryn, rett i koppen greier , hermetiske grønnsaker, bønner , linser, 

Anonymkode: 3879c...e1e

Knasker du pastan din tørr til vanlig, eller bare når strømmen går?

Anonymkode: 358cc...404

  • Liker 5
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Knasker du pastan din tørr til vanlig, eller bare når strømmen går?

Anonymkode: 358cc...404

Har da alltids et stormkjøkken tilgjengelig om strømmen er borte så lenge at man trenger kriselager av mat! 

Anonymkode: 3879c...e1e

  • Liker 4
AnonymBruker
Skrevet

Makrell i tomat, havregryn, nøtter,kjerner og  vann 

Anonymkode: 833e1...d55

  • Liker 5
AnonymBruker
Skrevet

Bønner i tomatsaus, knekkebrød, syltetøy, tubeost, leverpostei, tunfisk, tørket frukt/nøtter/bær, sjokolade/potetgull, brus, saft, kjeks, havregryn (blandes med kaldt vann), sånne pakker med lefser/muffins, flatbrød, morrpølse/tørket kjøtt, tørrfisk. 

Anonymkode: df494...4cd

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Har da alltids et stormkjøkken tilgjengelig om strømmen er borte så lenge at man trenger kriselager av mat! 

Anonymkode: 3879c...e1e

Bålpanne har vi også forresten, som en kan kokke litt mat på. Lurt å ha fyrstikker/gass/litt ved tilgjengelig. Og stearinlys. 

Anonymkode: 3879c...e1e

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Dersom dere ikke har NOEN oppvarmingsmuligheter, så må du finne mat som kan spises kald. Spekemat er et eksempel, og denne har også en viss holdbarhet - men årevis bør det ikke henge/ligge uten utskifting. 
Ellers blir knekkebrød med hermetisk pålegg et alternativ. Leverpostei, makrell, tunfisk… 

Anonymkode: 95b15...863

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
5 minutter siden, AnonymBruker said:

Har da alltids et stormkjøkken tilgjengelig om strømmen er borte så lenge at man trenger kriselager av mat! 

Anonymkode: 3879c...e1e

Åja, du leste bare ikke innlegget du valgte å svare på.

Anonymkode: 358cc...404

  • Liker 6
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Åja, du leste bare ikke innlegget du valgte å svare på.

Anonymkode: 358cc...404

 

Gjorde visst ikke det. Ville nå kjøpt meg et stormkjøkken om jeg var TS. 

Anonymkode: 3879c...e1e

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Har da alltids et stormkjøkken tilgjengelig om strømmen er borte så lenge at man trenger kriselager av mat! 

Anonymkode: 3879c...e1e

 

AnonymBruker skrev (16 minutter siden):

Kan du skrive litt om pris på selve dingsen, hva du betaler for glass, og om det er en langdryg eller enkel jobb?

Anonymkode: 358cc...404

https://www.amazon.com/Presto-01781-23-Quart-Pressure-Canner/dp/B0000BYCFU/ref=mp_s_a_1_3?dchild=1&keywords=presto+pressure+canner+23+quart&qid=1627080163&sprefix=presto+presUre+canner&sr=8-3

 

Glass så bruker jeg brukte glass som det f.eks. har vært syltetøy, honning, tomatpure (perfekt størrelse til kraft), rødbeter, sylteagurk etc i. 

Man kan kjøpe her https://www.emballasjebutikken.no/produkt/glass-mlokk/rundt-glass-720ml-inklusive-lokk

eller bruke Norgesglass, de finner du kanskje billig på finn.no? Men jeg synes vanlige glass er mindre hassle med enn Norgesglassene.

Det er lite jobb, men tar litt tid. Ha maten i glassene, tørk av kanten med eddik, skru på lokkene, sett dem i kjelen, så er det noen steg - man må koke opp, slippe ut dampen så det blir trykk, koke det så lenge innholdet tilsier (f.eks. 20 minutter for tomatsaus, 75 minutter for kjøtt), så fjerne kjelen fra platen, la trykket synke igjen.

Det tar et par timer, men det er jo ikke et par timer med arbeid, man kan gjøre andre ting i mens, man må bare være til stede i huset og sjekke kjelen innimellom.

Anonymkode: 229b2...4c6

AnonymBruker
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker said:

 

https://www.amazon.com/Presto-01781-23-Quart-Pressure-Canner/dp/B0000BYCFU/ref=mp_s_a_1_3?dchild=1&keywords=presto+pressure+canner+23+quart&qid=1627080163&sprefix=presto+presUre+canner&sr=8-3

 

Glass så bruker jeg brukte glass som det f.eks. har vært syltetøy, honning, tomatpure (perfekt størrelse til kraft), rødbeter, sylteagurk etc i. 

Man kan kjøpe her https://www.emballasjebutikken.no/produkt/glass-mlokk/rundt-glass-720ml-inklusive-lokk

eller bruke Norgesglass, de finner du kanskje billig på finn.no? Men jeg synes vanlige glass er mindre hassle med enn Norgesglassene.

Det er lite jobb, men tar litt tid. Ha maten i glassene, tørk av kanten med eddik, skru på lokkene, sett dem i kjelen, så er det noen steg - man må koke opp, slippe ut dampen så det blir trykk, koke det så lenge innholdet tilsier (f.eks. 20 minutter for tomatsaus, 75 minutter for kjøtt), så fjerne kjelen fra platen, la trykket synke igjen.

Det tar et par timer, men det er jo ikke et par timer med arbeid, man kan gjøre andre ting i mens, man må bare være til stede i huset og sjekke kjelen innimellom.

Anonymkode: 229b2...4c6

Takk for grundig svar!

2 minutter siden, AnonymBruker said:

Gjorde visst ikke det. Ville nå kjøpt meg et stormkjøkken om jeg var TS. 

Anonymkode: 3879c...e1e

Jeg også. Har du link til et du er fornøyd med?

Anonymkode: 358cc...404

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Takk for grundig svar!

Jeg også. Har du link til et du er fornøyd med?

Anonymkode: 358cc...404

Aner ikke hva vi har egentlig. Har ett på gass. Det meste fungerer i en krise. 

Anonymkode: 3879c...e1e

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (17 minutter siden):

Har da alltids et stormkjøkken tilgjengelig om strømmen er borte så lenge at man trenger kriselager av mat! 

Anonymkode: 3879c...e1e

Det er ikke alle som har mulighet til å bruke dette pga brannfare. Stormkjøkken er ment for utendørs bruk.

Anonymkode: 85ada...989

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Hermetikk:Linser,bønner,kikerter,erter,hakkettomater,,mais

Glass: ,Sweet and sour saus,sylteagurk og rødbeter,Ajvar

Tørrvarer:Nøtter,frø og kjerner,rosiner,knekkebrød,riskaker,havregryn 

Annet:syltetøy,tartex,plantemelk

Anonymkode: 57618...d7f

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...