AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #1 Skrevet 22. juli 2021 Jeg er så lei av å forsøke å få treåringen til å smake på middag. Det er bare "jeg liker ikke" uansett hva som serveres, og det enda han har likt det før eller aldri smakt det. Man kan jo ikke leve et liv på grøt, pannekaker, pesto og pasta, og brødskive, men samtidig skal man jo ikke true i ungen mat heller. (Ikke at jeg har noe tru på at det hadde hjulpet.) Jeg blir gal! Er det noen som har noen råd? Anonymkode: f43e6...d67
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #2 Skrevet 22. juli 2021 Min får ikke gå fra bordet før han har smakt på maten. Han bestemmer selv hvor mye han spiser, men han må smake. Anonymkode: bf43f...715
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #3 Skrevet 22. juli 2021 Ungen kommer ikke til å leve et liv på pannekaker. Men det er en kjip fase som kan vare noen år. Det er bare å fortsette å tilby og prøve. Hos oss hjalp det litt å ha gjester og å være på besøk hos andre, særlig med barn, men bare på den ene ungen. Den andre var like sær uansett. Anonymkode: a167d...b1d 2
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #4 Skrevet 22. juli 2021 Har samme problemet her med min 3-åring.. Ting han har spist mange ganger, er plutselig blitt "æsj"... Anonymkode: 732bd...c05 1
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #5 Skrevet 22. juli 2021 La maten stå foran han, delt opp i spiseklare biter. Ikke tving til å smake, men han må sitte ved bordet til dere er ferdig med maten. Snakk om helt andre ting, hold fokus på annet enn maten. Og ikke server alternativ. Bare pass på at det er minst en ting eller to på tallerkenen som barnet liker. Anonymkode: 119f7...89c 11
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #6 Skrevet 22. juli 2021 Henger meg på - vi sliter med det samme med vår treåring... Hos oss er det ikke bare middag det ikke vil smakes på, men alt av ny mat. Det som av og til fungerer er å la barnet bare få slikke litt med tungen på maten - som regel bare så vidt borti og «liker ikke», men noen ganger funker det. Er det noe mat som er flytende (saus, ketchup o.l.) sier vi det er greit å dyppe fingeren i og smake på på den måten. Det virker som det er litt mindre skremmende når det blir bare litt på fingeren kontra en hel skje. Å ikke få gå fra bordet før maten er smakt på fungerer overhodet ikke hos oss - da blir det total meltdown. Anonymkode: 04591...538 4
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #7 Skrevet 22. juli 2021 Hvordan serveres maten? Hvis alt blir servert i en "smørje" med saus eller liknende, og barnet ikke helt ser hva som er hva, kan en del vegre seg for å spise. Hvis protein, potet/pasta/ris og grønnsaker ligger atskilt på tallerkenen, kan barnet spise det det liker, og så smake på det det ikke er så ivrig på. La barnet spise selv, og bruke tid. La barnet være med å tilberede maten. Snakk om matvarene. Farger, fasong, lukt, hvordan er den å ta på, er det forskjell på den når den er rå eller tilberedt? Dette fungerer utrolig bra i barnehagen, i hvert fall. Også snakker vi om hva de ulike matvarene er bra for i kroppen. Matglede er kjempeviktig å formidle. Anonymkode: 3bdd7...59d 2
Nymerïa Skrevet 22. juli 2021 #8 Skrevet 22. juli 2021 (endret) "Dette er en veldig snill liten brokkolibit som har hørt at det finnes en liten mage her som det er kjempegøy å skli ned i. Tror du det finnes en sånn mage her? Det må være mamma sin mage, ikke sant?" Og så, brokkolien hoppende med lys stemme "Nei nei! Jeg vil bare ned i en liten mage." "Hm. Det var rart. Hvem sin mage kan det være?" Når den første biten er gått ned som kommer selvfølgelig en større brokkolibit og leter etter lillebroren som er forsvunnet og så kommer tomaten Tom fordi han kjeder seg og vil ha en lang vannsklie som går ned til et basseng osv osv. Kall meg hva dere vil, men jeg har fått i små barn bra mengder med grønnsaker. Nå som de er tenåringer fungerer det ikke like godt lenger, annet enn unntaksvis i ren og skjær kødd. Endret 22. juli 2021 av NymeriaRhoynar 1
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #9 Skrevet 22. juli 2021 AnonymBruker skrev (21 minutter siden): Hvordan serveres maten? Hvis alt blir servert i en "smørje" med saus eller liknende, og barnet ikke helt ser hva som er hva, kan en del vegre seg for å spise. Hvis protein, potet/pasta/ris og grønnsaker ligger atskilt på tallerkenen, kan barnet spise det det liker, og så smake på det det ikke er så ivrig på. La barnet spise selv, og bruke tid. La barnet være med å tilberede maten. Snakk om matvarene. Farger, fasong, lukt, hvordan er den å ta på, er det forskjell på den når den er rå eller tilberedt? Dette fungerer utrolig bra i barnehagen, i hvert fall. Også snakker vi om hva de ulike matvarene er bra for i kroppen. Matglede er kjempeviktig å formidle. Anonymkode: 3bdd7...59d Vi gjør nøyaktig det du beskriver her. Og i barnehagen spises eller smakes det på så godt som alt, så vi vet at han kan.. men hjemme og hos besteforeldrene er det full kræsj. Han spiser agurk mens han kutter på fjøla, men ikke når den ligger i skål eller på tallerken to meter unna lissom 🤯😆 Anonymkode: f43e6...d67
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #10 Skrevet 22. juli 2021 AnonymBruker skrev (29 minutter siden): Henger meg på - vi sliter med det samme med vår treåring... Hos oss er det ikke bare middag det ikke vil smakes på, men alt av ny mat. Det som av og til fungerer er å la barnet bare få slikke litt med tungen på maten - som regel bare så vidt borti og «liker ikke», men noen ganger funker det. Er det noe mat som er flytende (saus, ketchup o.l.) sier vi det er greit å dyppe fingeren i og smake på på den måten. Det virker som det er litt mindre skremmende når det blir bare litt på fingeren kontra en hel skje. Å ikke få gå fra bordet før maten er smakt på fungerer overhodet ikke hos oss - da blir det total meltdown. Anonymkode: 04591...538 Dette høres ekstremt kjent ut! Kanskje vi burde møtes og se om de kan lure hverandre til å smake? 😆😆 Vår er så sta at han satt ved middagsbordet i over en time en gang fordi han nektet å smake på omelett. Han elsker kokt egg, stekt egg og eggerøre, så vi var ikke forberedt på at omelett skulle gi klikking. Var ikke klar over at en treåring kunne sitte stille så lenge heller forsåvidt 🙃😆 Anonymkode: f43e6...d67
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #11 Skrevet 22. juli 2021 Ta fokuset bort fra maten, over på hygge, familien og samholdet rundt matbordet. Prat om alt mulig, men ikke om mat. La barnet ha alt på tallerken, helst adskilt fra hverandre. Så kommer det seg som regel etterhvert. Ved at barnet ser at alle andre spiser det samme, og det ikke får noe press på seg for å spise så blir det og en mye større sjanse for at barnet først prøver, og så spiser. Mer enn gjerne kombiner det med å la barnet være med å lage maten. Kanskje smake litt underveis og. Rett å slett, fokus bort fra det å spise, over på det som er hyggelig og morsomt. Anonymkode: c002f...728 2
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #12 Skrevet 22. juli 2021 Hvordan unngå fullstendig meltdown når barnet må sitte til det har smakt, eller til alle er ferdig? Vi har en sykt kresen snart 3åring. Hun fikk cøliaki diagnose for 6 mnd siden, som sikkert ikke har hjulpet mye på ift smerter ved måltider etc, men brødskive og havregrøt går ned i bøtter og spann. Alt annet - nej. Og det blir fullstendig meltdown ved spisebordet av ingenting. Anonymkode: bb814...0c0 1
Gjest Albbas Skrevet 22. juli 2021 #13 Skrevet 22. juli 2021 Maser aldri på at han må smake, men oppfordrer ofte til å lukte eller kjenne på. Da er det ofte at han tar en liten smak også. Og så snakker vi om hva det smakte, bittert, søtt, salt osv? Var det bløtt eller tørt? Hardt? Poenget er å vekke nysgjerrigheten, ikke la det bli en prinsippsak om at barnet SKAL smake. Han er fortsatt kresen altså, men vi snakker litt om å utfordre sansene og øve oss på mat vi ikke liker. Å spise et måltid handler om mer enn å tygge og svelge, lukte, se og føle er også viktig. Fokuser på det.
Fabienne Skrevet 22. juli 2021 #14 Skrevet 22. juli 2021 Jeg synes ikke barn på 3 år må smake på alt eller sitte til alle er ferdig sånn bare av prinsipp. 4
Gjest Albbas Skrevet 22. juli 2021 #15 Skrevet 22. juli 2021 4 minutter siden, AnonymBruker said: Hvordan unngå fullstendig meltdown når barnet må sitte til det har smakt, eller til alle er ferdig? Vi har en sykt kresen snart 3åring. Hun fikk cøliaki diagnose for 6 mnd siden, som sikkert ikke har hjulpet mye på ift smerter ved måltider etc, men brødskive og havregrøt går ned i bøtter og spann. Alt annet - nej. Og det blir fullstendig meltdown ved spisebordet av ingenting. Anonymkode: bb814...0c0 Hadde ikke stilt sånne krav... Spurt om barnet vil lukte på eller kjenne på. Ta et steg tilbake og finn roen rundt måltidene igjen, før dere gradvis kanskje oppfordrer til å lukte og smake.
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #16 Skrevet 22. juli 2021 AnonymBruker skrev (13 minutter siden): Vi gjør nøyaktig det du beskriver her. Og i barnehagen spises eller smakes det på så godt som alt, så vi vet at han kan.. men hjemme og hos besteforeldrene er det full kræsj. Han spiser agurk mens han kutter på fjøla, men ikke når den ligger i skål eller på tallerken to meter unna lissom 🤯😆 Anonymkode: f43e6...d67 Da tar dere med fjel og agurk og kniv og skjærer den opp ved bordet? Kan det rett og slett hjelpe å se "helheten" av råvaren? Anonymkode: 4b826...8e3 1
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #17 Skrevet 22. juli 2021 Er han sulten da? Altså, lar dere ham komme sulten til bords? Anonymkode: 40a22...8d8
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #18 Skrevet 22. juli 2021 AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Er han sulten da? Altså, lar dere ham komme sulten til bords? Anonymkode: 40a22...8d8 Med mindre han har et hemmelig lager med mat et sted som vi ikke vet om, så får han mat hver 3-4 time med mindre han uttrykker sult tidligere. Da fremskynder vi som regel neste måltid for alle om det er mulig. Skal sies at han spiser veldig godt når det serveres brødmat, så jeg lurer av og til på om han har lagt opp til å leve på de to-tre måltidene med brød /korn/yoghurt han får til frokost, lunsj og kvelds. (Blir ikke alltid kvelds om vi spiser middag sent, men da får han eple, banan eller pære som mellommåltid når vi kommer fra bhg). Det som ikke stemmer overens med den teorien er jo at han sjelden vet hva som er til middag, og det er jo ingen forskjell på inntaket i de andre måltidene på dager vi har grøt kontra torsk lissom.. Anonymkode: f43e6...d67
AnonymBruker Skrevet 22. juli 2021 #19 Skrevet 22. juli 2021 Denne fasen heter neofobi. Det går over. Men prøv å lage lapper med grønnsaker i, eggemuffins med grønnsaker og skinke, smoothier med grønnsaker for at barnet får i seg noe annet enn karbohydrater. Vi er i samme fase selv... Anonymkode: 2a0e1...6ba 2
Pølsevann Skrevet 22. juli 2021 #20 Skrevet 22. juli 2021 (endret) Vi "rebrander" hvis 3 åringen ikke har villet smake tidligere. Altså i istedenfor å kalle det asparges rebrander vi til noe hun forbinder med noe hun liker. Hos oss er det gryte som er favoritten, så da kaller vi det gryteasparges. Og da er det spennende og da vil hun som regel smake. Endret 22. juli 2021 av Pølsevann 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå