Gå til innhold

Glemte stekt kylling og ris på kjøkkenbenken, spise?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Jeg glemte en boks med stekt kylling og ris på kjøkkenbenken i 10 timer før den  ble satt i kjøleskapet. Kan den spises i dag om den varmes godt opp? Den ser helt fin ut og lukter ikke.

Anonymkode: 65471...f3a

Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Hadde ikke gjort det! 

Anonymkode: a7fd9...93c

  • Liker 9
Skrevet

Akkurat ris og kylling hadde jeg ikke spist etter så lang tid nei. Hadde ikke luktet og smakt engang. Det ville gått rett i søpla.

  • Liker 10
Skrevet

Definitivt ikke ris. Kylling: godt oppvarmet, hvis du er modig. 

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Ris og pasta bør ikke stå på kjøkkenbenken så lenge, og heller ikke kjøtt.

Anonymkode: bc40c...af3

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Ikke pokker 

Anonymkode: 1ee4e...0c5

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Mja, ville vært skeptisk. Ris som har vært varmebehandlet og oppbevart i romtemperatur i mer enn 6 timer kan være farlig. Kjøttet ville jeg vurdert om det ikke luktet bedervet og det kunne varmebehandles.

Anonymkode: e0a41...830

Gjest DEN NAKNE GARTNER
Skrevet

Lukter det greit så ville jeg gjort det. Har ikke peiling på risen - du kan jo steke den på panna så får du fried rice :) 

AnonymBruker
Skrevet

Ris skal ikke varmes opp igjen. 

Og kylling skal aldri utsettes for langvarig romtemperatur. 

Så definitivt nei på begge to. 

Du har råd til å lage deg en ny porsjon med kylling og ris. 

Anonymkode: fdbe6...6f8

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Det kan være bakteriedannelse i risen som skaper giftstoffer som ikke lukter, og heller ikke blir ødelagt av varmebehandling.

Derfor advarselen om å ikke varme opp igjen pasta/ris.

 

 

Anonymkode: 8c2de...192

  • Liker 6
AnonymBruker
Skrevet

Folk har dødd av å spise gammel ris og pasta.

Anonymkode: ff341...56e

  • Liker 1
Skrevet

Det hadde jeg aldri gjort. 

AnonymBruker
Skrevet

Takk for svar alle sammen! Da kaster jeg den.

Ts

Anonymkode: 65471...f3a

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

https://forskning.no/forskeren-forteller-mat-mat-og-helse/sa-farlig-er-det-a-spise-ris-og-pasta-som-er-lagret-feil/733037

Sitat

Ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking, og som ikke har konkurranse i produktet etter at det er kokt, og alle vegetative bakterier er drept.

Sporene spirer (germinerer) og vokser ut. Under vekst i produktene danner enkelte sporedannende bakterier et varmestabilt giftstoff (toksin).

Det bør derfor advares på det sterkeste mot å la ris og pasta stå lenge lagret ved romtemperatur og deretter spises.

Sitat

Det første dødsfallet på grunn av dette toksinet ble beskrevet i 1997. En 17 år gammel gutt fra Sveits spiste pasta som hadde stått lagret flere dager på kjøkkenbenken, og selv om han varmet opp produktet før han spiste ble han så syk, med blant annet oppkast, at han ble lagt inn på sykehus.

Relativt kort tid etter innleggelsen dør denne gutten av leversvikt, og verden blir klar over hvor farlig dette toksinet kan være.

 

Anonymkode: 879c9...d23

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Godt du kaster den :) Ris og pasta er jeg alltid nøye med å  få i kjøleskap eller frys max 2 timer etter det er ferdig, helst før. 

Bare ikke bli som min mor, som aldri tørr å spise restene. Hun mener reste-ris er farlig, punktum, men det er ikke farlig så lenge du behandler det riktig.

Anonymkode: 15a23...d91

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Ris skal ikke varmes opp igjen. 

Og kylling skal aldri utsettes for langvarig romtemperatur. 

Så definitivt nei på begge to. 

Du har råd til å lage deg en ny porsjon med kylling og ris. 

Anonymkode: fdbe6...6f8

Akkurat dette er bare tull, men ris skal kjøles raskt  ned og settes i kjøleskap eller fryseboks fort. Så kan den godt varmes opp igjen. Det er ikke farlig i varme den, det kan være farlig å oppbevare den i romtemperatur over lenger tid for så å varme den igjen.

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Ris skal ikke varmes opp igjen. 

Og kylling skal aldri utsettes for langvarig romtemperatur. 

Så definitivt nei på begge to. 

Du har råd til å lage deg en ny porsjon med kylling og ris. 

Anonymkode: fdbe6...6f8

Ris kan så klart varmes opp igjen, MEN det må være avkjølt for nok først 

Anonymkode: 1ee4e...0c5

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
Brunhilde skrev (1 time siden):

Akkurat dette er bare tull, men ris skal kjøles raskt  ned og settes i kjøleskap eller fryseboks fort. Så kan den godt varmes opp igjen. Det er ikke farlig i varme den, det kan være farlig å oppbevare den i romtemperatur over lenger tid for så å varme den igjen.

Presisering: Man trenger ikke varme den igjen for at det skal være farlig. ;) 

Toksinene som dannes når kokt ris og pasta oppbevares for lenge ved for høy temperatur drepes ikke av oppvarming, men de er der selv om pastaen evt spises kald også.

Anonymkode: 879c9...d23

  • Liker 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Presisering: Man trenger ikke varme den igjen for at det skal være farlig. ;) 

Toksinene som dannes når kokt ris og pasta oppbevares for lenge ved for høy temperatur drepes ikke av oppvarming, men de er der selv om pastaen evt spises kald også.

Anonymkode: 879c9...d23

Akkurat det sier seg jo selv? Eller er du en sånn som må ha alt inn med teskje? :ler:

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...