Gå til innhold

Hvor mye burde jeg få i meg? (Mat/næringsinnhold)


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Er 160 høy og veier 70 kg. Slanker meg. Har ikke tidligere ligget på et stabilt inntak av kalorier, veldig varierende. Er også uten fysisk aktivitet, hjemmekontor.
 

Fint om dere kan gi svar i gram og ikke prosent 
 

Kalorier:

Fett:

Karbohydrater:

Protein: 


Alle svar som går under hva FHI anbefaler vil bli rapportert, slik at de blir slettet og ikke min tråd 😊

Anonymkode: 8833e...31d

Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Hvis du er en 25 år gammel kvinne (trengte bare noe å gå etter), trenger du 1700 kalorier for å holde deg der du er i dag. Hvis du spiser 1500 kalorier per dag, vil du gå ned akkurat i underkant av et kilo i måneden. Husk at all aktivitet hjelper på og utgangspunktet er en inaktiv livsstil, hvis du går en halvtime per dag er det minst et halvt kilo til av i måneden. 

Da vil du også trenge: 
88 gram proteiner per dag (du må ligge mellom 60-124) 
193 gram karbohydrater (du må ligge mellom 154-243) 
41 gram fett (33-58) 
Under 39 gram sukker per dag 
Under 16 gram mettet fett per dag 

Husk at gjennomsnittet teller mer enn hva du spiser en dag innimellom! :) Det er ingen som klarer å ligge 100% innenfor makroene sine hver eneste dag. Det kan også være verdt å ta en time hos ernæringsfysiolog hvor du kan spørre og grave om kosthold hvis du har muligheten til det. 

Anonymkode: a815e...beb

AnonymBruker
Skrevet
1 hour ago, AnonymBruker said:

Alle svar som går under hva FHI anbefaler vil bli rapportert, slik at de blir slettet og ikke min tråd 😊

 

Anonymkode: 8833e...31d

Da er det ikke vits i å spørre, da kan du heller bare sjekke FHIs anbefalinger (tror forresten du mener Helsedirektoratet). :)

De offentlige anbefalingene er for øvrig ikke så bra, de anbefaler lite rødt kjøtt (og dermed mer av svin og kylling som blir mer påvirket av det unaturlige kraftforet) og moderne planteoljer i stedet for det naturlige mettede fettet vi er laget for å spise.

I stedet for slike kostholdsråd (eller lure dietter) kan det være bedre å spørre seg hva mennesker egentlig er ment å spise. Svaret på det er: det som var tilgjengelig for oss i naturen i de flere millioner årene før jordbruk og masseprodusert mat tok over. Det betyr i praksis mye mer kjøtt enn folk flest spiser, litt frukt og bær og kanskje noen rotfrukter av og til, og definitivt ikke raffinert sukker, planteoljer og masse brødmat. Det er det kroppen din er ment å leve av og det er det som vil gi deg best helse.

1 hour ago, AnonymBruker said:

Fint om dere kan gi svar i gram og ikke prosent

Like unaturlig som margarin, sukker og lettprodukter er det å tenke på mat i prosent og vekt og kalorier. Spiser du riktig trenger du ikke å tenke på slikt i det hele tatt, for du blir mett når kroppen har fått det den trenger, og du blir sulten når trenger mer mat. Det kan ta litt tid å bli kvitt søtsug og vanespising og bli kjent med hva sult og metthet egentlig er, hvis du er vant til å spise når du ikke er sulten og/eller slutte å spise før du er ordentlig mett.

Kort sagt: spis mest mulig ordentlig mat, altså det dine fjerne forfedre ville gjenkjent som mat.

Husk at vi også er skapt for å bevege oss, så få gjerne inn litt trim av ett eller annet slag. Og det er viktig for både vekten og andre aspekter av helsen å sove godt.

Anonymkode: 46f75...dad

AnonymBruker
Skrevet

Det finnes en del apper som gjør denne utregningen for deg når du legger inn vekten på det du spiser. Tenker at det er en mye mer lettvint måte å gjøre det på enn å skulle følge en liste som en eller annen anonym bruker legger inn her for deg. 

Anonymkode: aba61...68c

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Da er det ikke vits i å spørre, da kan du heller bare sjekke FHIs anbefalinger (tror forresten du mener Helsedirektoratet). :)

De offentlige anbefalingene er for øvrig ikke så bra, de anbefaler lite rødt kjøtt (og dermed mer av svin og kylling som blir mer påvirket av det unaturlige kraftforet) og moderne planteoljer i stedet for det naturlige mettede fettet vi er laget for å spise.

I stedet for slike kostholdsråd (eller lure dietter) kan det være bedre å spørre seg hva mennesker egentlig er ment å spise. Svaret på det er: det som var tilgjengelig for oss i naturen i de flere millioner årene før jordbruk og masseprodusert mat tok over. Det betyr i praksis mye mer kjøtt enn folk flest spiser, litt frukt og bær og kanskje noen rotfrukter av og til, og definitivt ikke raffinert sukker, planteoljer og masse brødmat. Det er det kroppen din er ment å leve av og det er det som vil gi deg best helse.

Like unaturlig som margarin, sukker og lettprodukter er det å tenke på mat i prosent og vekt og kalorier. Spiser du riktig trenger du ikke å tenke på slikt i det hele tatt, for du blir mett når kroppen har fått det den trenger, og du blir sulten når trenger mer mat. Det kan ta litt tid å bli kvitt søtsug og vanespising og bli kjent med hva sult og metthet egentlig er, hvis du er vant til å spise når du ikke er sulten og/eller slutte å spise før du er ordentlig mett.

Kort sagt: spis mest mulig ordentlig mat, altså det dine fjerne forfedre ville gjenkjent som mat.

Husk at vi også er skapt for å bevege oss, så få gjerne inn litt trim av ett eller annet slag. Og det er viktig for både vekten og andre aspekter av helsen å sove godt.

Anonymkode: 46f75...dad

Det med kjøtt er jeg litt usikker på. Det var vanskelig og energikrevende for mennesker å jakte i steinalderen etc. Etter at vi ble bofaste og lærte å dyrke jorda, var plantekost svært viktig for oss. Dette holdt seg jo blant vanlige folk helt opp til vår tid. De hadde for til få husdyr, og husdyra var også avlsdyr, samt nyttedyr til f eks ull og melk. Dermed var slakting noe man gjorde sjelden. Jakt og fiske har vi alltid drevet, men jeg klarer ikke helt se for meg at kostholdet kunne være overveiende kjøttbasert. 

Anonymkode: 59a44...6b9

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
4 hours ago, AnonymBruker said:

Det med kjøtt er jeg litt usikker på. Det var vanskelig og energikrevende for mennesker å jakte i steinalderen etc. Etter at vi ble bofaste og lærte å dyrke jorda, var plantekost svært viktig for oss. Dette holdt seg jo blant vanlige folk helt opp til vår tid. De hadde for til få husdyr, og husdyra var også avlsdyr, samt nyttedyr til f eks ull og melk. Dermed var slakting noe man gjorde sjelden. Jakt og fiske har vi alltid drevet, men jeg klarer ikke helt se for meg at kostholdet kunne være overveiende kjøttbasert. 

Anonymkode: 59a44...6b9

Jakt gir enormt mye større uttelling, altså næring, for innsatsen enn å spise planter. Husk at det ikke var snakk om å plukke bananer, avokado, tomater og brokkoli, for det er moderne varianter som ikke finnes i naturen. Ville poteter for eksempel, er bitte små og ofte giftige. Det er rett og slett ikke mulig for mennesker å overleve på planter som finnes vilt i naturen, kanskje med unntak av enkelte tropiske områder. Vi var helt nødt til å leve hovedsaklig av å spise andre dyr. Det har vært en god strategi evolusjonært sett, for det er bare en mikroskopisk del av plantene som i det hele tatt er spiselige for mennesker. 99,99% av dem er ufordøyelige og/eller giftige for oss. Med kjøtt er forholdet omvendt.

Hvis menneskets historie som art hadde vart i 24 timer, ville plantebasert kost være noe som kom typ de siste fem minuttene.

Anonymkode: 46f75...dad

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 23.5.2021 den 2.08):

Hvis du er en 25 år gammel kvinne (trengte bare noe å gå etter), trenger du 1700 kalorier for å holde deg der du er i dag. Hvis du spiser 1500 kalorier per dag, vil du gå ned akkurat i underkant av et kilo i måneden. Husk at all aktivitet hjelper på og utgangspunktet er en inaktiv livsstil, hvis du går en halvtime per dag er det minst et halvt kilo til av i måneden. 

Anonymkode: a815e...beb

Eh...  En gjennomsnittlig 25-åring med ca 10 kg for mye, må da trenge mer enn 1700 kcal pr. dag for å holde stabil vekt?  Jeg er 60 år og normalvektig, men for ca 3 år siden var jeg rundere i kantene. Da gikk jeg ned 11 kg på tre mnd, og mens jeg slanket meg spiste jeg 1500-1800 kcal om dagen.  Da jeg hadde gått ned nok brukte jeg litt tid på å stabilisere, og fant ut at jeg skal ligge mellom 2200-2400 kcal for å holde vekten stabil. Og det har jeg klart 😊 (For ordens skyld er jeg 168 og 66 kg).

Anonymkode: ea2d3...250

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
3 hours ago, AnonymBruker said:

Eh...  En gjennomsnittlig 25-åring med ca 10 kg for mye, må da trenge mer enn 1700 kcal pr. dag for å holde stabil vekt?  Jeg er 60 år og normalvektig, men for ca 3 år siden var jeg rundere i kantene. Da gikk jeg ned 11 kg på tre mnd, og mens jeg slanket meg spiste jeg 1500-1800 kcal om dagen.  Da jeg hadde gått ned nok brukte jeg litt tid på å stabilisere, og fant ut at jeg skal ligge mellom 2200-2400 kcal for å holde vekten stabil. Og det har jeg klart 😊 (For ordens skyld er jeg 168 og 66 kg).

Anonymkode: ea2d3...250

Det stemmer, men dette er en person som er nesten ti cm lavere enn deg og som lever en helt passiv livsstil. Derfor anbefaler jeg å bevege seg litt, det skal ikke mye til før man kan spise friere og kroppen setter også pris på det 😊

Anonymkode: a815e...beb

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (16 timer siden):

Det stemmer, men dette er en person som er nesten ti cm lavere enn deg og som lever en helt passiv livsstil. Derfor anbefaler jeg å bevege seg litt, det skal ikke mye til før man kan spise friere og kroppen setter også pris på det 😊

Anonymkode: a815e...beb

Selvfølgelig er det bra å røre mer på seg, det jeg reagerer på er hvor lavt energibehov du mener Ts har.  Jeg sjekket en kalorikalkulator: https://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/kalorikalkulator-som-regner-ut-ditt-kaloribehov-3703473

Ts er 162 cm, og veier 70 kg.  I følge denne kalkulatoren vil hun (med stillesittende jobb og lite aktiv på fritid trenge nesten 2500 kcal for å holde vekten stabil, og med 1500 kcal vil hun gå ned nesten en kg i uka.....

Anonymkode: ea2d3...250

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Selvfølgelig er det bra å røre mer på seg, det jeg reagerer på er hvor lavt energibehov du mener Ts har.  Jeg sjekket en kalorikalkulator: https://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/kalorikalkulator-som-regner-ut-ditt-kaloribehov-3703473

Ts er 162 cm, og veier 70 kg.  I følge denne kalkulatoren vil hun (med stillesittende jobb og lite aktiv på fritid trenge nesten 2500 kcal for å holde vekten stabil, og med 1500 kcal vil hun gå ned nesten en kg i uka.....

Anonymkode: ea2d3...250

Rart. Jeg skal for å gå ned 0.5 i uken holde meg til 1250-1500 alt ettersom hvor mye jeg beveger meg. Jeg lever veldig passivt, men jobber for å øke opp.

Anonymkode: 989fd...165

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Rart. Jeg skal for å gå ned 0.5 i uken holde meg til 1250-1500 alt ettersom hvor mye jeg beveger meg. Jeg lever veldig passivt, men jobber for å øke opp.

Anonymkode: 989fd...165

Det er jo i grunnen så mye forskjellig å finne på nett, så det er ikke godt å si hva som er riktig.  Det beste er sikkert å bare prøve seg frem litt, til man finner det nivået som passer best for en selv 😄

Anonymkode: ea2d3...250

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...