Gå til innhold

Hvordan få kullsyre i øl/cider?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Har satt øl og cider til gjæring. Vet at jeg kan få litt kullsyre i cider med sukker i flaskene. Det jeg spekulerer i er om jeg kan lage kulsyrevann av soda stream og tilsette cider/øl før tapping? Evt farris? 

Anonymkode: 2eaa6...adf

Skrevet

Vet ikke med sider men øl trenger ikke ha tilsatt kullsyre

Gjæringprosessen skaper luftboblene i øl, og tilsetter du ekstra må du passe på at det ikke blir for høyt trykk! blir trykket for høyt i flaskene så eksploderer dem.

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
Taluno skrev (2 timer siden):

Vet ikke med sider men øl trenger ikke ha tilsatt kullsyre

Gjæringprosessen skaper luftboblene i øl, og tilsetter du ekstra må du passe på at det ikke blir for høyt trykk! blir trykket for høyt i flaskene så eksploderer dem.

Men da må man avslutte gjæringen før det gjærer ut og gjæren dør? Hvis ikke forsvinner vel all kullsyren?

Anonymkode: 2eaa6...adf

AnonymBruker
Skrevet

Tapp det på samme måte som øl. Når det er utgjæret, tilsetter du 1 sukkerbit pr. 0.5 eller 0.33 flaske. Ev. 5 hvis du har det på 1.5l flaske. Pass på at det er rundt 0 ochele når du tapper. Så blir det så fint så. Er det søt sider du skal ha, må du ha kunstig søtning F.eks sukrelaose. For vanlig sukker spiser gjæren opp. 

Anonymkode: d69e3...7e9

  • Liker 1
Skrevet (endret)
AnonymBruker skrev (9 minutter siden):

Men da må man avslutte gjæringen før det gjærer ut og gjæren dør? Hvis ikke forsvinner vel all kullsyren?

Anonymkode: 2eaa6...adf

Gjæren dør ikke ved produksjon av cider/øl. Til det er det alt for lav alkoholprosent. Når gjæringen har sluttet så er det pga at gjæren har spist opp alt lett tilgjengelig sukker. Før Tapping på flasker pleier man å stikke om til et nytt gjæringskar, deretter blander du ut med litt (oppkokt og nedkjølt) sukkerlake bestående av ca 200 ml vann og 7-8gram sukker per ferdig liter øl/cider. (evt bruk sånne sukkerdrops som du får kjøpt i hjemmebrygg-avdelingen til europris). Dette lar du stå noen uker så har du kullsyre. 

Evt kan du kjøpe korneliusfat og gass, det finnes også koblinger til sodastreams CO2 beholdere. 

Å blande ferdiggjæret cider/øl med sodastream vann høres ut som en oppskrift på å få infeksjon i ølen.

Endret av studerende
  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
studerende skrev (5 timer siden):

Gjæren dør ikke ved produksjon av cider/øl. Til det er det alt for lav alkoholprosent. Når gjæringen har sluttet så er det pga at gjæren har spist opp alt lett tilgjengelig sukker. Før Tapping på flasker pleier man å stikke om til et nytt gjæringskar, deretter blander du ut med litt (oppkokt og nedkjølt) sukkerlake bestående av ca 200 ml vann og 7-8gram sukker per ferdig liter øl/cider. (evt bruk sånne sukkerdrops som du får kjøpt i hjemmebrygg-avdelingen til europris). Dette lar du stå noen uker så har du kullsyre. 

Evt kan du kjøpe korneliusfat og gass, det finnes også koblinger til sodastreams CO2 beholdere. 

Å blande ferdiggjæret cider/øl med sodastream vann høres ut som en oppskrift på å få infeksjon i ølen.

Takk. Men blir det ikke gjærsmak på cideren når den karbonerer på flasker?

Anonymkode: 2eaa6...adf

Skrevet (endret)
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Takk. Men blir det ikke gjærsmak på cideren når den karbonerer på flasker?

Anonymkode: 2eaa6...adf

Det burde ikke bli det. Litt av trikset er å unngå å få med mye av gjærkaken i bunnen av karet når du stikker om til nytt gjæringskar. 

Etter ca 2 uker karbonering så setter du flaskene i kjøleskap i en uke (evt noen timer i fryser om du er veldig utålmodig ;) ). Dette vil gjøre at gjær og andre partikler faller til bunnen av flaska. Når du da heller over på glass så unnlater du å ta med den siste cm med væske fra flasken. 

Endret av studerende
Gjest Alterego666
Skrevet
studerende skrev (21 timer siden):

Å blande ferdiggjæret cider/øl med sodastream vann høres ut som en oppskrift på å få infeksjon i ølen.

Det er en oppskrift på å få øl sprutet ut over hele taket og alle veggene.

Skrevet
Alterego666 skrev (2 timer siden):

Det er en oppskrift på å få øl sprutet ut over hele taket og alle veggene.

Dersom man prøver å Karboneres direkte i sodastreamen, ja. Det anbefales absolutt ikke (se under). Tenkte TS mente å blande ut med ferdig karbonert vann og la det stå slik på flaskene. 

Dersom man har laget cider og har litt lite tålmodighet så kan man cold-crashe i fryseren i noen timer og blande det ut med 7-up/sprite. dersom man skal drikke det direkte. Vet at enkelte tyskere drikker sin apfelwein på den måten. 

 

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...