AnonymBruker Skrevet 2. mai 2021 #161 Del Skrevet 2. mai 2021 AnonymBruker skrev (6 minutter siden): Som nevnt før er jeg ikke så sikker på at vegetarianere nødvendigvis har færre liv på samvittigheten. Nå vet jeg jo ikke i detalj hva f.eks du spiser, men jeg vet at det går med ganske mange dyreliv for å lage og vedlikeholde en åker. De fleste av oss synes nok det er verre å ta livet av for eksempel en okse enn en rotte eller en spurv, og det er helt naturlig. Likevel er det et faktum at mange av dem må dø. Når jeg kjøper kjøtt, er det ett dyr som har dødd, og det dyret alene kan fø både meg og mange andre i lang tid. Uten at jeg kjenner til håndfaste tall, tror jeg vi kan være rimelig sikre på at antallet dyr som må dø for å fø en vegetarianer er mange ganger høyere. Jeg kjøper ikke bare norsk kjøtt (men stadig mer), men når jeg gjør det, forurenser det lite, for i motsetning til både utenlandsk kjøtt og veldig mye av det en vegetarianer spiser, er det laget lokalt, beitingen forbedrer jorda og man trenger ikke kunstig gjødsling. Jo større etterspørsel etter slikt kjøtt, dess bedre for både dyra og miljøet. Disse dyra får heller ikke mat som mennesker kunne spist, de får bare gress. Når det gjelder melk er jeg mer tilbøyelig til å være enig i at det kanskje ikke er moralsk forsvarlig, men jeg vet ikke nok om forholdene. Jeg har uansett begynt å kjøpe det også lokalt, og da har jeg større mulighet til å undersøke hvor mine meieriprodukter kommer fra. Når det gjelder helsa er jeg fortsatt overbevist om at vårt opprinnelige kosthold er det sunneste og at det neppe er lurt å gjøre store endringer på det. Anonymkode: 37b4c...f17 Nei, det tar langt mere åkre og andre dyreliv for å produsere kjøtt 🤷♀️Du må lese deg opp på hvor mye planter, vann og hvor mye land som må til for å produsere kjøtt. Du snakker mye om at du spiser dyr som går å beiter. Beitedyr som spiser gress, har et høyere utslipp av metan enn de som får kraftfôr. Du må lese deg opp i stede for å anta/tro. Utrolig mye info der ute. Uansett, norske bønder produserer ikke NOK kjøtt til å fø behovet her i Norge, og kommer heller aldri til å gjøre det med mindre folk spiser mindre kjøtt. Så argumentet med at større etterspørsel etter slikt kjøtt er bra holder rett og slett ikke. Etterspørselen er for stor og stor etterspørsel av norsk kjøtt er ikke optimalt heller 👇 "Norsk matforbruk krevde 16,7 millioner dekar jordbruksareal i 2013. av dette var 8,8 millioner dekar i Norge og 7,9 millioner i utlandet. Til sammenligning er det 9,8 millioner dekar jordbruksareal i drift i Norge. Målt per innbygger utgjør arealbehovet 3,3 dekar. Av dette står plantebasert mat (korn, frukt, grønnsaker osv) for 0,9 mål, mens produksjonen av animalsk mat (kjøtt, melk, egg) krever 2,4 mål. Hvis vi deler all dyrbar jord i verden på antall innbyggere, finner vi at hver verdensborger i snitt har omtrent to dekar dyrkbar jord tilgjengelig (FAO 2016). Hvis alle skulle spist som nordmenn, ville verden trengt 67 prosent mer dyrkbar jord enn det som er tilgjengelig i dag. Disse to dekarene skal dessuten ikke bare dekke behovet for mat, men også for andre jordbruksvarer som tekstilfibre, tobakk, blomster, biodrivstoff, råvarer til kosmetikk og så videre. Også hvis vi måler per kilo produsert vare, kommer plantekosten bedre ut. I snitt trengs det 4 ganger mer jord for å produsere en kilo animalsk mat for å produsere en kilo vegetabilsk mat. Storfekjøttforbruket alene krever større arealer enn den samlede forbruket av vegetabilsk mat. Omtrent halvparten av arealbruken er i utlandet. Det skyldes at Norge importerer mye mat direkte, men også at vi importerer mye fôrråvarer. Selv om det meste vi spiser av kjøtt, melk og egg produseres i Norge, bidrar fôrimporten til at arealbehovet i utlandet er større for animalsk mat enn for vegetabilsk. VI kan kutte arealbehovet kraftig ved å redusere kjøttforbruket og matkastingen. Hadde vi halvert matsvinnet i Norge, ville vi frigjort jordbruksarealer tilsvarende det som går med til å dekke nordmenns forbruk av frukt og bær. Erstatter vi med plantekost en dag i uka frigjør vi nesten like store jordbruksarealer som trengs for å forbruket av frukt, grønnsaker og poteter." https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.framtiden.no/aktuelle-rapporter/807-slik-spiser-vi-opp-jorda/file.html&ved=2ahUKEwiwkrG636nwAhWDlIsKHeU6B4AQFjACegQICBAC&usg=AOvVaw3ZAOXmjhoID5G_y8j6Ooky Anonymkode: 09383...66b 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mai 2021 #162 Del Skrevet 2. mai 2021 6 hours ago, AnonymBruker said: Nei, det tar langt mere åkre og andre dyreliv for å produsere kjøtt 🤷♀️Du må lese deg opp på hvor mye planter, vann og hvor mye land som må til for å produsere kjøtt. Ja, det går med mye åker for å produsere kjøtt, fordi det er vanlig å dyrke mat til dem. Det er jo nettopp noe av det beste med det kjøttet jeg kjøper, for dyra beslaglegger ikke mark som kunne vært brukt til åker uansett. Dyra går i typisk ulendt og steinete terreng. Et areal er altså ikke et areal i denne sammenheng. Du kan ikke klandre meg for å bidra til å beslaglegge dyrkbar mark i utlandet når det jeg spiser bruker ikke-dyrkbar mark i Norge. Quote Du snakker mye om at du spiser dyr som går å beiter. Beitedyr som spiser gress, har et høyere utslipp av metan enn de som får kraftfôr. Det kan hende. I så fall gjelder vel det for alle gresspisende/drøvtyggende dyr, og ikke bare de domestiserte. Men prompende og rapende dyr utgjør en forsvinnende liten del av forurensningen, så selv om alle monner drar tenker jeg det er viktigere å fokusere innsatsen på de største synderne. Og der tror jeg kanskje vegetarianerne har både større skyld og mindre oversikt. Jeg kan nok finne ut brukbart anslag over hvor mye maten min forurenser, men for noen som spiser avokado, banan, quinoa og alt det andre man faktisk må importere for å leve på slik kost, blir det en tøff oppgave å i det hele tatt vite de økologiske konsekvensene av forbruket sitt, langt mindre påstå at det per definisjon gjør mindre skade på miljøet enn å spise lokale dyr. Quote Uansett, norske bønder produserer ikke NOK kjøtt til å fø behovet her i Norge, og kommer heller aldri til å gjøre det med mindre folk spiser mindre kjøtt. Så argumentet med at større etterspørsel etter slikt kjøtt er bra holder rett og slett ikke. Etterspørselen er for stor og stor etterspørsel av norsk kjøtt er ikke optimalt heller Det er et økende marked for slikt kjøtt, og det er fullt mulig for Norge å produsere mer. Jeg ser ikke hvorfor det ikke kan gå. Hvorfor er ikke stor etterspørsel av norsk kjøtt optimalt? Hvis det er utegående dyr er det jo i praksis som å spise ville dyr. Den største forskjellen er at de er inngjerdet og blir stelt med. Uansett kan du godt ha rett i at nordmenn spiser for mye importert kjøtt. Men det er jo ikke en grunn til at jeg ikke skal spise lokalt kjøtt eller bytte det ut med importerte grønnsaker? Anonymkode: 37b4c...f17 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. mai 2021 #163 Del Skrevet 2. mai 2021 Morsomt at denne tråden har 9 sider og ingen snakker om ts sitt tema. De snakker om at veganere absolutt må bry seg hele tiden, men 8 sider i denne tråden viser at det motsatte er tilfelle. Jeg ser aldri veganere i en tråd om ost skrive 8 sider om hvorfor å spise dyr og dyreprodukter er fælt. Anonymkode: 4b02d...f28 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. mai 2021 #164 Del Skrevet 3. mai 2021 AnonymBruker skrev (23 timer siden): Morsomt at denne tråden har 9 sider og ingen snakker om ts sitt tema. De snakker om at veganere absolutt må bry seg hele tiden, men 8 sider i denne tråden viser at det motsatte er tilfelle. Jeg ser aldri veganere i en tråd om ost skrive 8 sider om hvorfor å spise dyr og dyreprodukter er fælt. Anonymkode: 4b02d...f28 Fordi veganerne ikke klarer å ta til seg informasjon og harper på den samme feilinformasjonen igjen og igjen og igjen, til tross for at den har blitt tilbakevist flere ganger. Det er jo bare å lese i tråden, det... Du har fargede briller tydeligvis. Jeg har sett mange tråder om kjøtt, fisk, meieriprodukter bli ødelagt av veganere og vegetarianere. Noen eksempler jeg kommer på er om hvor man kan finne etisk kjøtt, om melk til barn, om hva slags melk man drikker, spørsmål om carnivore. Anonymkode: 08e59...a21 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. mai 2021 #165 Del Skrevet 3. mai 2021 Ser for meg FHI foreta en tidsreise til steinalderen hvor folk har nedlagt en mammut som skal fø hele klanen i en måned, og bare "app app app, ikke mer enn 500 g rødt kjøtt i uka! Og fettet må være umettet!" Anonymkode: 37b4c...f17 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå