Gå til innhold

Hvorfor blir det forskjell for sukrose og stivelse i reaksjonen med Fehlings væske i hydrolysene?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Hei, jeg skriver en kjemirapport, og lurer bare på hvorfor det blir en forskjell for sukrose og stivelse ved hydrolyse i reaksjon med Fehlings væske?

 

 

På forhånd, tusen takk!

Anonymkode: 89259...1bd

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Fordi sukrose og stivelse er karbohydrater der molekylene henger sammen på en spesiell måte. Og den strukturen til molekylene gjør at de ikke reagerer med fehlings væske, kort sagt.

Du har sikkert hørt om mono, di og polysakkarider? 

Alle monosakkarider reagerer med fehlings væske fordi molekylene er «enkeltvise». Dette gjør at de er mer tilgjengelige for å reagere kjemisk. 
samme gjelder for de fleste disakkarider også, unntaket er sukrose. 
 

i polysakkaridene (stivelse er et polysakkarid) så er jo molekylene lenket sammen i lange kjeder og dette beskytter på en måte molekylene fra å delta i kjemiske reaksjoner med fehlings væske, fordi de er bundet så godt til hverandre. 
Det er den forenklede forklaringen. 
 

Den kjemiske forklaringen er at enkle sukkermolekyler (monosakkarider) har to "måter" de kan se ut på, enten som en ring (som man ser på illustrasjoner av karbohydrat molekyler) eller såkalt "åpen" struktur der molekylet har en aldehydgruppe på enden som kan oksideres ganske lett. Molekylene har en dynamisk alternering mellom disse to strukturene. (Likevekt der molekylet konstant bytter frem og tilbake)

Fehlings væske er et oksidasjonsmiddel og reagerer (det skjer en redoksreaksjon der kobber i fehlings væske blir redusert) med denne aldehydgruppen og aldehydgruppen blir oksidert.

i sukrose og polysakkaridene er molekylene bundet opp i fast ringstruktur slik at denne aldehydgruppen aldri blir gjort tilgjengelig og dermed skjer heller ingen reaksjon.

I disakkaridene som ikke er sukrose har den ene av de to molekylene mulighet til å "åpne seg" slik at denne kan reagere med fehlings væske. 

Sukkermolelylene som reagerer med fehlings væske kalles også ofte for reduserende sukker nettopp på grunn av denne aldehydgruppen som lar seg oksidere (og da også redusere andre ting). Sukrose og polysakkarider (blant annet stivelse) er ikke-reduserende sukker.

Aner ikke om dette ga noe mening, fordi jeg vet ikke hvilket nivå i skolen du er på, men kanskje det pekte i riktig retning i allefall!

Anonymkode: cc54c...83b

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 29.3.2021 den 19.34):

Fordi sukrose og stivelse er karbohydrater der molekylene henger sammen på en spesiell måte. Og den strukturen til molekylene gjør at de ikke reagerer med fehlings væske, kort sagt.

Du har sikkert hørt om mono, di og polysakkarider? 

Alle monosakkarider reagerer med fehlings væske fordi molekylene er «enkeltvise». Dette gjør at de er mer tilgjengelige for å reagere kjemisk. 
samme gjelder for de fleste disakkarider også, unntaket er sukrose. 
 

i polysakkaridene (stivelse er et polysakkarid) så er jo molekylene lenket sammen i lange kjeder og dette beskytter på en måte molekylene fra å delta i kjemiske reaksjoner med fehlings væske, fordi de er bundet så godt til hverandre. 
Det er den forenklede forklaringen. 
 

Den kjemiske forklaringen er at enkle sukkermolekyler (monosakkarider) har to "måter" de kan se ut på, enten som en ring (som man ser på illustrasjoner av karbohydrat molekyler) eller såkalt "åpen" struktur der molekylet har en aldehydgruppe på enden som kan oksideres ganske lett. Molekylene har en dynamisk alternering mellom disse to strukturene. (Likevekt der molekylet konstant bytter frem og tilbake)

Fehlings væske er et oksidasjonsmiddel og reagerer (det skjer en redoksreaksjon der kobber i fehlings væske blir redusert) med denne aldehydgruppen og aldehydgruppen blir oksidert.

i sukrose og polysakkaridene er molekylene bundet opp i fast ringstruktur slik at denne aldehydgruppen aldri blir gjort tilgjengelig og dermed skjer heller ingen reaksjon.

I disakkaridene som ikke er sukrose har den ene av de to molekylene mulighet til å "åpne seg" slik at denne kan reagere med fehlings væske. 

Sukkermolelylene som reagerer med fehlings væske kalles også ofte for reduserende sukker nettopp på grunn av denne aldehydgruppen som lar seg oksidere (og da også redusere andre ting). Sukrose og polysakkarider (blant annet stivelse) er ikke-reduserende sukker.

Aner ikke om dette ga noe mening, fordi jeg vet ikke hvilket nivå i skolen du er på, men kanskje det pekte i riktig retning i allefall!

Anonymkode: cc54c...83b

Det hjalp veldig mye! Tusen hjertelig takk;-) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...