Jotunjenta Skrevet 24. august 2005 #1 Skrevet 24. august 2005 Det står ofte at hermetiske bønner skal avrennes. Men skal de skylles? De ligger jo i en slags saltlake. Får en bort saltet ved å skylle de, mon tro, eller har det trekt inn i bønnene? Er det noen forresten vet om det er næringsmessig forskjell på hermetiske bønner og bønner en koker på selv i timesvis? For jeg tror neppe jeg klarer å gjennomføre så lange koketider... Tenkte å begynne å bli flink å ha bønner som tilbehør til middager! Ønsker å bli litt sunn! Har også kjøpt meg røde linser og skal lage linsestuing.
Gjest gjest1 Skrevet 24. august 2005 #2 Skrevet 24. august 2005 Bønner bør skylles, for å få bort det sleipe saltlakelaget. Jeg foretrekker iallefall det. Prøv kikerter også, hvis du vil variere!
Jotunjenta Skrevet 24. august 2005 Forfatter #3 Skrevet 24. august 2005 Kikerter er notert. Kalde eller varme kikerter/bønner ved middag?
Arkana Skrevet 24. august 2005 #4 Skrevet 24. august 2005 (endret) Jeg skyller dem, synes laken er ekkel. Jeg bruker mest hermetiske bønner/kikerter, synes faktisk det smaker best, og så slipper jeg å tenke på å legge dem i bløt dagen før. Jeg tror forøvrig ikke det er noen nevneferdig forskjell ernæringsmessig. Endret 24. august 2005 av Arkana
Arkana Skrevet 24. august 2005 #5 Skrevet 24. august 2005 Kalde eller varme kikerter/bønner ved middag? ← Ja, takk, begge deler. Kalde kikerter i salater, blandet med couscous o.l. Kikerter i gryteretter, paier, supper og alt annet du måtte ønske. Eller du kan lage falafel ("kikert-kaker") som en god vegetarmiddag, gjerne med yoghurtdip eller hummus (kikertmos) som tilbehør til maten.
Gjest piaf Skrevet 24. august 2005 #6 Skrevet 24. august 2005 (endret) Jeg synes også det fungerer bra å kombinere kikerter eller linser med fisk - og stort sunnere blir det ikke. Torskefilet med kikerter og spinat (2 pers) 500 fersk filet av torsk eller hyse 1/2 sitron i skiver (gjerne usprøytet) 1 boks kikerter 1 stor pakke frisk spinat 1/2 rød chili 1-2 fedd hvitløk olivenolje 5-6 middelhavsansjos (kan sløyfes) salt og pepper liten smørklatt extra virgin olivenolje Salte og pepre fisken, legg den på et stort stykke aluminiumsfolie smurt med litt olivenolje, dekk med tynne sitronskiver og pakk inn. Stek ved 200 grader i 8-10 min. Stek imellomtiden hakket chili og hvitløk i 1-2 min i litt olivenolje. Åpne et lite hjørne på foliepakken til den ferdigbakte fisken, og hell ut sitron- og fiskekraften gjennom en sil og ned i panna. Tilsett kikerter og evnt middelhavsansjos, og la småkoke under lokk 2-3 min, til kikertene er varme. Tilsett spinaten, og rør rundt til den faller sammen. Rør inn litt smør, og smak til med salt og pepper. Fordel fisk og kikert/spinatblanding på to tallerkner, og sprinkle litt extra virgin olivenolje over både fisk og grønnsaker. Prøv også gjerne foliebakt laks med sitron og tomat- og linsesalat - du finner oppskriften i denne tråden. Endret 24. august 2005 av piaf
Gjest gjest1 Skrevet 24. august 2005 #7 Skrevet 24. august 2005 Jeg pleier å blande kikerter, tomat, agurk og tunfisk og ta med i en boks til lunsj. Kverner pepper over. Veldig godt og sunt. Supert alternativ til matpakken.
Jotunjenta Skrevet 24. august 2005 Forfatter #8 Skrevet 24. august 2005 Den fiskeoppskriften skal jeg prøve!! Men fy flate så dyrt det er for fersk torsk i butikken, nesten like dyrt som laks. Må hjem til far og fiske på sjøen snart.. Kikertlunsjen var en kjempeide!! Flere sunne kikert/bønne-ideer mottas med stor takk.
Nella Skrevet 24. august 2005 #9 Skrevet 24. august 2005 Kjøper stort sett alltid bønner, kikerter, linser ol i innvandrerbutikk. De er mye billigere. Limabønner eller butterbeans tror jeg det heter på engelsk er kjempegodt i wok. Har bønnene alltid i sil og skyller godt av. Syns det er best.
Arkana Skrevet 24. august 2005 #10 Skrevet 24. august 2005 Falafel (30 stk) 1 grovhakket løk 1 presset hvitløksfedd 400 g poteter 1¼ kopp kikerter (hermetiske eller kokte) ½ ts malt kanel ½ ts malt spisskummen ¼ ts chilipulver ⅓ kopp persille litt mel 1 liten grønn agurk ¾ kopp yoghurt naturell ½ ts malt spisskummen 2 ts hakket mynte Fres løk og hvitløk til løken er myk. Kok potetene myke og mos dem. Kjør løkblandingen, potet, kikerter, krydder og persille i en hurtigmikser. Form til boller som settes på bakepapirkledte brett. La stå i kjøleskap 1 time. Rull dem i mel og frityrstek til de er gylne. La renne av seg på kjøkkenpapir og server med yoghurt dip. Grønnsaksgryte (6 pers.) 1 kg auberginer ⅓ kopp olivenolje 1 hakket purre 2 hakkede hvitløksfedd 1 ts malt spisskummen 1 ts kardemomme 1 ts gurkemeie 1 ts paprikapulver ½ ts kanel 2 bokser hermetiske tomater 1 boks hermetiske kikerter 3 små squash, i skiver 350 g gule squash, delt i to 200 g babygulrøtter, delt i to ½ kopp ristede hakkede pistasjnøtter ⅓ kopp hakket persille 150 g grønne bønner, delt i to ¼ kopp hakket mynte ¼ kopp korianderblader 1 ½ kopp grønnsaksbuljong 500 g strimlet spinat Del auberginene i 1 cm skiver. Pensle med oljen og legg på stekebrett. Grill på begge sider til de er lysebrune og la renne av på kjøkkenpapir. Del skivene i to. Varm resten av oljen og fres purre, hvitløk og krydder til purren er myk. Tilsett tomater, kikerter, grønnsaker, nøtter, urter og buljong og la koke under lokk til grønnsakene er møre. Tilsett spinat og auberginer og la koke 5 minutter. Kikerter, chili og korianderkaker med rødløk-salat (4 pers.) 225 g kikerter, lagt i bløt over natten 2 små røde chili, uten frø, finhakket 15 g koriander 1 ts korianderfrø 1 ts spisskummenfrø 50 g smør 1 liten finhakket løk 1 liten grønn paprika, finhakket 3 finhakkede hvitløksfedd 1 ts gurkemeie 500 g gresk yoghurt/matyoghurt revet skall av ½ sitron 1 ss sitronsaft salt/pepper 1 stort vispet egg 3 ss sammalt hvete, fin 2 ss olje 1 rød løk, skåret i tynne halvmåner 1 ts revet sitronskall saften av 1 sitron 3 ss koriander Hell kikertene i en kjele, og dekk dem med vann. Kok opp og la småkoke ca 30 minutter. Bland løken med sitronskall, saft og koriander og la marinere minst 30 minutter. Rist koriander og spisskummenfrø i tørr panne noen minutter. Knus dem. Fres løken og paprika i smøret, sammen med hvitløk og chili til de er myke og begynner å brunes. Rør inn krydrene og gurkemeie og la steke ½ minutt til. Mos kikertene i foodprocessor sammen med koriander. Rør inn løk, krydder, 3 ss av yoghurten og sitronskall og saft. Form til 12 kaker som dyppes i egg og så i mel. Stek dem i olje ca 1 minutt på hver side og server med rødløksalaten og yoghurt. Varm salat med kikerter og fetaost (4 pers.) 1 rød løk saften av 1 sitron 2 bokser kikerter 300 g cherrytomater 1 ss olivenolje 2 ts malt spisskummen 200 g fetaost 3 ss frisk mynte Skjær løken i tynn skiver og legg i sitronsaften. Ha kikertene i en ildfast form sammen med tomatene, bland inn olje og spisskummen. Stek ved 200 grader i 5 minutter. Bland alt i en serveringsbolle og server med godt brød til.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå