AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #1 Del Skrevet 6. mars 2021 Jeg ønsker å bli lærer, men får ikke bestemt meg angående dette. Jeg brenner hovedsakelig for realfagene, men synes også pedagogikk i seg selv er utrolig spennende. Barna mine mener jeg hadde passet best på ungdomsskole, men jeg tror det er litt heftig med karaktersetting og alle krav. Har dermed falt ned på at mellomtrinnet vil bli en super løsning, da er de ferdig med småskoleårene, men samtidig unge og ikke karakterkrav/pubertet enda. Så kommer da spørsmålet, hvilken utdanning velger jeg? Jeg har mulighet til å ta nesten samme fagkombinasjon uansett. Velger jeg GLU 1-7 blir det norsk, matte, naturfag og samfunnsfag, hvor jeg velger matte eller naturfag som masterfag. Velger jeg GLU 5-10 blir det matte, naturfag, samfunnsfag og muligens krle. Det siste stemmer mest med mine interessert. Dessverre er det slik at det kun er 1-7 som har samlingsbasert tilbud i området, og det som passer best for meg pga egne barn. Må omrokkere litt om jeg skal studere med oppmøte daglig, og redd jeg må utsette ett år da, noe jeg ikke ønsker. Hadde 5-10 vært som samlingsbasert hadde jeg ikke vært i tvil, så derfor blir jeg så usikker. Noen som har stått i samme valget? Hva er mest interessant å studere? Siden begge metoder fører til samme mål (mellomtrinnet), bør jeg vel kanskje vektlegge studiene som gir meg mest? Anonymkode: a554d...b0f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mariell1995 Skrevet 6. mars 2021 #2 Del Skrevet 6. mars 2021 For å gi deg et par grunner for å velge GLU 1-7, med tanke på at det er kjipt at GLU 5-10 ikke er samlingsbasert: - Du er kanskje mer kjent med hva elevene allerede har lært fra før av, og hvilket nivå de er på - Du har mulighet til å jobbe på ett trinn ekstra, dersom du velger GLU 1-7, så det blir jo en ekstra valgmulighet - Du får nok MYE MER FRI på fritiden, uten å bruke så veldig mye tid på å rette prøver, og du slipper karaktersetting - Elevene hører kanskje mer etter og gjør som de får beskjed om uten så stor protest (det kommer nok litt an på, da)? - Du slipper å føre fravær og anmerkninger, (for det gis vel ikke fravær og anmerkninger på 1.-7. trinn?), utenom at foreldrene melder ifra til deg om hvorfor barnet deres var/er borte, og du bare godkjenner det? - Du kan ta videre- og etterutdanning i KRLE: https://studievalg.no/studier/videre-og-etterutdanning/krle-1-for-1-10-trinn-kompetanse-for-kvalitet Jeg må bare tilføye at jeg ikke har erfaring med noen av disse studiene. Jeg studerer Sosialt arbeid for å bli sosionom, men nå fikk du i hvert fall et innspill Masse lykke til! 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #3 Del Skrevet 6. mars 2021 Begge deler trengs! Både 1-7 og 5-10. Men tenk deg om hvilken vei du ville gått om du ikke liker deg på mellomtrinnet-opp eller ned? Mye vurdering og kartlegging og dokymemtasjon på alle trinn, selv om 1-7 ikke har karakterer, så skal de vurderes, bare med ord, lav, middels, høy, underveis/mestrer osv... de skal ha underveisvurderinger på skooler/its learning etc. Selv om det ikke er tall. Er mye elevstyr på mellomtrinnet, mobbing, blikking, snøballkasting, bla bla...så det er nok å henge fingrene i der også Anonymkode: ba0bc...964 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hengebuksvinet Skrevet 6. mars 2021 #4 Del Skrevet 6. mars 2021 1-7. Fordi: - Du får en videre fagkrets, og dermed kan følge klassen din i større grad. - Skolen ofte er organisert som 1-7. Har du et lite ønske om ungdomsskole bør du velge 5-7. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #5 Del Skrevet 6. mars 2021 Mariell1995 skrev (2 minutter siden): For å gi deg et par grunner for å velge GLU 1-7, med tanke på at det er kjipt at GLU 5-10 ikke er samlingsbasert: - Du er kanskje mer kjent med hva elevene allerede har lært fra før av, og hvilket nivå de er på - Du har mulighet til å jobbe på ett trinn ekstra, dersom du velger GLU 1-7, så det blir jo en ekstra valgmulighet - Du får nok MYE MER FRI på fritiden, uten å bruke så veldig mye tid på å rette prøver, og du slipper karaktersetting - Elevene hører kanskje mer etter og gjør som de får beskjed om uten så stor protest (det kommer nok litt an på, da)? - Du slipper å føre fravær og anmerkninger, (for det gis vel ikke fravær og anmerkninger på 1.-7. trinn?), utenom at foreldrene melder ifra til deg om hvorfor barnet deres var/er borte, og du bare godkjenner det? - Du kan ta videre- og etterutdanning i KRLE: https://studievalg.no/studier/videre-og-etterutdanning/krle-1-for-1-10-trinn-kompetanse-for-kvalitet Jeg må bare tilføye at jeg ikke har erfaring med noen av disse studiene. Jeg studerer Sosialt arbeid for å bli sosionom, men nå fikk du i hvert fall et innspill Masse lykke til! Feil...mellomtrinnets fag har lavere leseplikt, så du underviser flere timer enn på ungdomstrinnet. Færre timer til forberedelse og etterarbeid, og klart prøver må rettes og dokumenteres til foresatte! Vurdering, fraværsoppfølging og på mange skoler anmerkninger også på mellomtrinn. Anonymkode: ba0bc...964 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #6 Del Skrevet 6. mars 2021 Ikke velg 1-7 og end opp i førsteklasse om du ikke brenner for de yngste barnas utvikling og læring (tilnærmet barnehagepedagogisk fagfelt)! Alt for mange førsteklassinger lider under skolepedagoger som ikke kan nok om 6-åringen... 😢 Anonymkode: 8b682...9e6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mariell1995 Skrevet 6. mars 2021 #7 Del Skrevet 6. mars 2021 AnonymBruker skrev (13 minutter siden): Feil...mellomtrinnets fag har lavere leseplikt, så du underviser flere timer enn på ungdomstrinnet. Færre timer til forberedelse og etterarbeid, og klart prøver må rettes og dokumenteres til foresatte! Vurdering, fraværsoppfølging og på mange skoler anmerkninger også på mellomtrinn. Anonymkode: ba0bc...964 Jeg skrev ikke at jeg visste alt, og jeg skjønner at prøver skal rettes på barneskolen (skrev ikke at ikke noe skal rettes der?) - men det tar nok en del kortere tid, og er nok lettere å rette prøver på barneskolen enn på ungdomsskolen. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #8 Del Skrevet 6. mars 2021 Jeg jobber som lærer på mellomtrinnet og kan anbefale det, selv om det er mye pubertet og hormoner der også😅 Du vil ha et fortrinn når du skal søke jobb hvis du tar 1-7 og målet ditt er å jobbe på mellomtrinnet. Rektorer ønsker fleksible lærere som kan brukes på alle trinn og lærere med 5-10 kan i utgangspunktet kun brukes på mellomtrinnet. På vår skole er vi stort sett fast på små eller mellomtrinnet, men det hender at vi starter med en klasse i 3. eller 4. ig følger de ut mellomtrinnet. Og nei, du får ikke mer fri/ mindre arbeid på mellomtrinnet. Lærere har en arbeidsuke på va 42,3 timer i ula, der ca 32 av disse er bundet til arbeid på skolen, resten bestemmer man selv når man jobber. Hvor mye som er bundet/ ubundet tid varierer fra skole til skole, da tillitsvalgt/ klubben og rektor sammen blir enige om tidsbruk. Må tilføye at det på mellomtrinnet også er mye papirarbeid/ rapportskriving og diverse arbeid som er tidkrevende, selv om de ikke har karakterer. Lykke til med valget😊 Anonymkode: 9bc1a...e49 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #9 Del Skrevet 6. mars 2021 AnonymBruker skrev (1 time siden): Ikke velg 1-7 og end opp i førsteklasse om du ikke brenner for de yngste barnas utvikling og læring (tilnærmet barnehagepedagogisk fagfelt)! Alt for mange førsteklassinger lider under skolepedagoger som ikke kan nok om 6-åringen... 😢 Anonymkode: 8b682...9e6 Det svaret her gjør meg nesten sikker, for selv om jeg fagmessig har landet på mellomtrinnet, så kan jeg jo fortelle at hvis jeg hadde hatt helse til det (har vond rygg med prolaps-plager), så hadde jeg ønsket å jobbe i barnehage. Og da gjerne med de aller yngste barna. Sikkert derfor jeg liker selve pedagogikken så godt også, jeg bruker mye fritid på å lese om barn, adferd, tilknytningsomsorg etc. Kunne tenkt meg både barnevernspedagog (som blir for tøft mentalt for meg, da jeg lever meg altfor godt inn i andres skjebner), sosionom (igjen, følelsen av å ikke få hjulpet ville blitt for hard) og ren pedagog (gjerne videreutdannet som spesialist i klinisk pedagogikk med fokus på sped og småbarn psykisk helse), men det er kun pedagogikk som finnes som samlingsbasert her i området og jeg tenker at læreryrket er mye tryggere veivalg, pluss at jeg da også får jobbet med realfag som jeg synes er beroligende (tall krever ikke like mye empati som tunge livshistorier). Anonymkode: a554d...b0f 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #10 Del Skrevet 6. mars 2021 AnonymBruker skrev (1 time siden): Det svaret her gjør meg nesten sikker, for selv om jeg fagmessig har landet på mellomtrinnet, så kan jeg jo fortelle at hvis jeg hadde hatt helse til det (har vond rygg med prolaps-plager), så hadde jeg ønsket å jobbe i barnehage. Og da gjerne med de aller yngste barna. Sikkert derfor jeg liker selve pedagogikken så godt også, jeg bruker mye fritid på å lese om barn, adferd, tilknytningsomsorg etc. Kunne tenkt meg både barnevernspedagog (som blir for tøft mentalt for meg, da jeg lever meg altfor godt inn i andres skjebner), sosionom (igjen, følelsen av å ikke få hjulpet ville blitt for hard) og ren pedagog (gjerne videreutdannet som spesialist i klinisk pedagogikk med fokus på sped og småbarn psykisk helse), men det er kun pedagogikk som finnes som samlingsbasert her i området og jeg tenker at læreryrket er mye tryggere veivalg, pluss at jeg da også får jobbet med realfag som jeg synes er beroligende (tall krever ikke like mye empati som tunge livshistorier). Anonymkode: a554d...b0f Må bare påpeke at læreryrket ikke er noen dans på roser og er absolutt ikke for sarte sjeler som trenger en rolig jobb. Som lærer møter man mange skjebner, både de man kan hjelpe og de man ikke får hjelpa. Det er et enormt arbeidspress og man har ikke muligheter til å gjøre alt man tenker at man burde, det er viktig at man klarer å sortere hva som er viktigst og leve med at man ikke strekker til. Mange som starter å jobbe som lærer får sjokk når de oppdager hvor omfattende og intens lærerjobben er. Du må spørre deg selv om læreryrket er det rette for deg? Som lærer over 10 år har jeg sett flere ressurssterke og idealistiske lærere bukke under for arbeidspresset som lærer. Den viktigste egenskapen en lærer har er at man er fleksibel/ omstillingsdyktig, tåler stress, evner å prioritere oppgavene, tåle å ikke kunne gjøre alle oppgaver 100%, og samtidig ha overskudd til å se alle elevene og møte de med et trygt smil hver morgen. Anonymkode: 9bc1a...e49 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars 2021 #11 Del Skrevet 6. mars 2021 AnonymBruker skrev (51 minutter siden): Må bare påpeke at læreryrket ikke er noen dans på roser og er absolutt ikke for sarte sjeler som trenger en rolig jobb. Som lærer møter man mange skjebner, både de man kan hjelpe og de man ikke får hjelpa. Det er et enormt arbeidspress og man har ikke muligheter til å gjøre alt man tenker at man burde, det er viktig at man klarer å sortere hva som er viktigst og leve med at man ikke strekker til. Mange som starter å jobbe som lærer får sjokk når de oppdager hvor omfattende og intens lærerjobben er. Du må spørre deg selv om læreryrket er det rette for deg? Som lærer over 10 år har jeg sett flere ressurssterke og idealistiske lærere bukke under for arbeidspresset som lærer. Den viktigste egenskapen en lærer har er at man er fleksibel/ omstillingsdyktig, tåler stress, evner å prioritere oppgavene, tåle å ikke kunne gjøre alle oppgaver 100%, og samtidig ha overskudd til å se alle elevene og møte de med et trygt smil hver morgen. Anonymkode: 9bc1a...e49 Jeg tror aldri jeg har hørt noen som ønsker å bli lærer fordi de tror det er en rolig jobb 😅 Fikk du virkelig det inntrykket av innlegget mitt? Er selv en godt voksen firebarnsmor og har vært leder og aktiv i flere fritidsaktiviteter opp gjennom årene, hatt barn gjennom alle trinnene på grunnskole og vgs. Så en sart sjel er jeg ikke, selv om jeg sliter med for mye empati med barn som utsettes for overgrep og mishandling (om det var det som fikk deg til å skrive denne advarselen). Anonymkode: a554d...b0f 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå