Gå til innhold

Parmesan når man er gravid? Google sier at det er greit men også ikke greit 🤪


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Jeg lurer litt på hva som er reglene i forhold til parmesan ost når man er gravid. En side sier at upasteurisert melk, selv i osteform ikke er greit, mens en anne side sier at parmesan ol er regnet som trygge, selv om de er laget med upasteurisert melk, da den lange modningstiden gjør at listeria ikke kan vokse.

Hva sier kg folket? Hva er faktisk greit eller ikke?

Det er snakk om ~1/2 spiseskje med revet parmesan i en rett som vil være varmebehandlet i folie i ovn, 180 grader i 20-25 min.

Anonymkode: cbbfb...3a1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Har spist det selv om jeg er gravid og aldri tenkt over om det er noe farlig ved det. 

Quote

Gravide kan spise disse ostene: Pasteuriserte harde oster som brunost og gulost (Norvegia, Jarlsberg, Gouda, Gräddost, Nøkkelost og liknende) Upasteuriserte harde og vellagrede oster, som Parmesan og Grana Padano (selv om de ikke er varmebehandlet) Alle norske smelteoster og kremoster (smøreoster/tubeoster)

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Kan spises etter varmebehandling, typ i carbonara. 

Anonymkode: 6dc5d...90f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forhold deg til matportalen. Parmesanost er upasterausert, men en fast ost, og regnes som trygg for gravide.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Mumsa skrev (32 minutter siden):

Forhold deg til matportalen. Parmesanost er upasterausert, men en fast ost, og regnes som trygg for gravide.

Dette. Bare gjør som det står på matportalen, ikke google alt mulig annet.

"Faste oster av upasteurisert melk, som granapadano og parmesan, regnes som trygge.

Alle oster som er varmebehandlet, f.eks på pizza, i varme sauser, osv er trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader"

Så ditt tilfelle er det dobbelt trygt. 

Anonymkode: b7b7b...ad7

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Mange ting man finner på google omfatter andre land. Mange ting man kan spise i Norge når man er gravid kan man ikke spise andre steder.
Sushi og egg som ikke er hardkokte for eksempel. Så følg matportalen du :) 

Anonymkode: b57ff...262

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
3 hours ago, AnonymBruker said:

Kan spises etter varmebehandling, typ i carbonara. 

Anonymkode: 6dc5d...90f

 

1 hour ago, AnonymBruker said:

Det er uansett trygt når det varmebehandles, Listeria dør ved varmebehandling:

https://ask.usda.gov/s/article/Does-cooking-destroy-Listeria

Anonymkode: 6ddc2...834

"Cooking at temperatures higher than 65C kills the bacteria" - https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/listeria

"The difficulty is that you need enough heat to melt the cheese and thicken the egg but not enough that you scramble the egg, which will start to happen at 62C" - carbonara oppskrift.

Man skal altså ikke varme carbonara til over 62 grader, mens listeria dør rundt 65 grader. Vet ikke hvor mye det har å si om man spiser litt parmesan, men det stemmer hvertfall ikke at carbonara er helt trygt bare fordi det er en varmrett.

Anonymkode: 1c65e...c77

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Mumsa skrev (5 timer siden):

Forhold deg til matportalen. Parmesanost er upasterausert, men en fast ost, og regnes som trygg for gravide.

👏🏻👏🏻
så sant!

Vær kildekritisk! Matportalen skap gravide bruke i Norge, altså en i termin gruppen min hadde lest på en utenlandsk side at mandarin var farlig , hvor dypt hun dykket for å finne den infoen vet jeg ikke men det var skikkelig «facepalm»

Anonymkode: 9ac68...d68

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...