Gå til innhold

Ukes/månedsmeny


Anbefalte innlegg

Skrevet

Driver og skal gjøre om på hele livet mitt nå, og en stor del av det er mat og økonomi. Derfor må jeg bli flinkere og lage ukesmenyer for flere uker fram i tid. Dog er planen at det er den første uka som "hugd i stein" mens seinere uker er åpne for endring. Jeg er singel og har tenåringer hos meg 1 kveld i uka og annenhver helg. Noen som har lyst å dele ukesmenyene sine?

Forslag til middager tas også imot med takk. Er ikke veldig glad i å lage middag så bør være ting som går raskt unna, og heller ikke flink til å bare ta en titt i kjøleskapet og lage ting ut fra det så trenger planer :) 

Anonymkode: 42d9d...ef1

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Jeg setter opp meny for varierende lengder - noen ganger bare for to-tre dager fram, andre ganger en drøy måned. Noen ganger nærmest komplett, andre ganger bare en eller to komponenter. Det kommer an på omstendighetene - feks er desember en måned jeg vil planlegge under ett, fordi det er så mye julemat jeg vil ha plass til. Men ingen planer tåler det første møtet med virkeligheten 😄 - så ingenting er hogd i stein her før jeg har tatt ut til tining/bløtlegging, eller åpenet en pakke. 

Ingen andre vet hva du liker, eller hva du synes er raskt, eller hva du synes tar lang tid. Heller ikke timeplanen din, dine allergier og aversjoner, dine holdninger til miljø og dyrevelferd, eller hvilket utvalg du har tilgjengelig. Alt du nevner, er økonomi, og at du har barn, og de har sikkert sine egne preferanser de også. For at måltidsplanlegging skal kunne bli noe du fortsetter med, må, du gjøre det på din måte og ta hensyn til dine behov. Da kan det hende du blir glad i å lage middag, og det at det skal gå raskt, blir kanskje plutselig ikke så viktig lenger.

Hvis penger er en faktor, er det spesielt viktig å være fleksibel - nettopp fordi uforutsette ting skjer. Selv om du ikke er en som vingler og ombestemmer deg og plutselig ikke har lyst på det det du har satt opp den dagen, kan timeplanen din endre seg, matvarene du kjøpte, kan være dårlige, stekeovnen din kan streike, eller du har bare glemt/feilberegnet noe. 

Planer lager du derfor selv. Et overordnet oppsett for "middag" er gjerne stivelse+protein+grønnsaker. Dette kan varieres i det uendelige, og tilsettes hva du vil, hva du synes passer til. Ukedagstema er en annen genistrek - plukk et tema for hver ukedag, feks mandag italiensk, tirsdag fisk, onsdag suppe, torsdag vegetarisk, fredag taco, lørdag asiatisk, søndag norsk tradisjonskost. Dette er brede kategorier som likevel avgrenser godt, så du har et sted å starte, samtidig som du har et vell av muligheter til å variere. 

Skrevet

anbefaler å bruke ukemenytråden og middagstråden. mange gode tips der.  

Anonymkode: c0561...8c7

  • Liker 1
Skrevet
Pringle skrev (29 minutter siden):

Jeg setter opp meny for varierende lengder - noen ganger bare for to-tre dager fram, andre ganger en drøy måned. Noen ganger nærmest komplett, andre ganger bare en eller to komponenter. Det kommer an på omstendighetene - feks er desember en måned jeg vil planlegge under ett, fordi det er så mye julemat jeg vil ha plass til. Men ingen planer tåler det første møtet med virkeligheten 😄 - så ingenting er hogd i stein her før jeg har tatt ut til tining/bløtlegging, eller åpenet en pakke. 

Ingen andre vet hva du liker, eller hva du synes er raskt, eller hva du synes tar lang tid. Heller ikke timeplanen din, dine allergier og aversjoner, dine holdninger til miljø og dyrevelferd, eller hvilket utvalg du har tilgjengelig. Alt du nevner, er økonomi, og at du har barn, og de har sikkert sine egne preferanser de også. For at måltidsplanlegging skal kunne bli noe du fortsetter med, må, du gjøre det på din måte og ta hensyn til dine behov. Da kan det hende du blir glad i å lage middag, og det at det skal gå raskt, blir kanskje plutselig ikke så viktig lenger.

Hvis penger er en faktor, er det spesielt viktig å være fleksibel - nettopp fordi uforutsette ting skjer. Selv om du ikke er en som vingler og ombestemmer deg og plutselig ikke har lyst på det det du har satt opp den dagen, kan timeplanen din endre seg, matvarene du kjøpte, kan være dårlige, stekeovnen din kan streike, eller du har bare glemt/feilberegnet noe. 

Planer lager du derfor selv. Et overordnet oppsett for "middag" er gjerne stivelse+protein+grønnsaker. Dette kan varieres i det uendelige, og tilsettes hva du vil, hva du synes passer til. Ukedagstema er en annen genistrek - plukk et tema for hver ukedag, feks mandag italiensk, tirsdag fisk, onsdag suppe, torsdag vegetarisk, fredag taco, lørdag asiatisk, søndag norsk tradisjonskost. Dette er brede kategorier som likevel avgrenser godt, så du har et sted å starte, samtidig som du har et vell av muligheter til å variere. 

Tusen takk for langt og utfyllende svar :)  

Har ingen allergier eller andre hensyn som må tas - bortsett fra at blod- og innmat er fullstendig uaktuelt for meg, det sitter mellom øra. Spiser leverpostei men bare fordi jeg har "overbevist" meg selv om at det ikke er lever i det ;) Bor i en middels stor by så har det meste tilgjengelig. Ved å bruke uke/månedsmeny vil jo økonomien påvirkes gjennom at det blir minimal småhandling. Og unga liker sånn stort sett det samme som meg :) 

Helt enig at man bør være fleksibel når økonomi har litt å si - derfor er en uke "hugd i stein" og resten er et utgangspunkt, med tanke på hva som er på tilbud osv. Og ting kan jo skje - plutselig må man ut på noe, man får besøk, unga skal være litt ekstra hos meg eller hos faren (spesielt eldste er stor nok til å gå litt som han vil).

Ukedagtema er genialt :) Har det litt - fisketirsdag (og gjerne fisketorsdag også), tacofredag og pizzalørdag de helgene unga er her. Og "skikkelig" søndagsmiddag - dvs ting som tar tid å lage/tradisjonsmat. Så egentlig burde jeg jo bestemme meg for kategorier først for deretter å finne mat som passer i de forskjellige kategoriene.

(og for meg vil jeg helst at middagslaging helst skal gå på under 15 minutter, koking av poteter unntatt siden de gjør seg selv, og ting som evnt skal steke/koke en stund.)

 

Anonymkode: 42d9d...ef1

Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Tusen takk for langt og utfyllende svar :)  

Har ingen allergier eller andre hensyn som må tas - bortsett fra at blod- og innmat er fullstendig uaktuelt for meg, det sitter mellom øra. Spiser leverpostei men bare fordi jeg har "overbevist" meg selv om at det ikke er lever i det ;) Bor i en middels stor by så har det meste tilgjengelig. Ved å bruke uke/månedsmeny vil jo økonomien påvirkes gjennom at det blir minimal småhandling. Og unga liker sånn stort sett det samme som meg :) 

Helt enig at man bør være fleksibel når økonomi har litt å si - derfor er en uke "hugd i stein" og resten er et utgangspunkt, med tanke på hva som er på tilbud osv. Og ting kan jo skje - plutselig må man ut på noe, man får besøk, unga skal være litt ekstra hos meg eller hos faren (spesielt eldste er stor nok til å gå litt som han vil).

Ukedagtema er genialt :) Har det litt - fisketirsdag (og gjerne fisketorsdag også), tacofredag og pizzalørdag de helgene unga er her. Og "skikkelig" søndagsmiddag - dvs ting som tar tid å lage/tradisjonsmat. Så egentlig burde jeg jo bestemme meg for kategorier først for deretter å finne mat som passer i de forskjellige kategoriene.

(og for meg vil jeg helst at middagslaging helst skal gå på under 15 minutter, koking av poteter unntatt siden de gjør seg selv, og ting som evnt skal steke/koke en stund.)

Anonymkode: 42d9d...ef1

Du har jo dette i blodet allerede :) (sorry, kan ikke alltid unngå ordspill, selv ikke når jeg prøver, og nå prøvde jeg ikke engang 😆)

Har bare en kommentar - husk at ikke alt som er på tilbud, må spises opp med en gang. Noe går i fryseren og matskapet. Og å planlegge for lengre tid legger ingen føringer for hvor ofte man skal handle - og å unngå hyppige turer på butikken er i all hovedsak for å unngå impulskjøp. Hvis du bare kjøper det du skal ha, er det likegyldig når du kjøper det (bare det er tidsnok... og ikke så lenge i forveien at det blir skjemt :P

  • Liker 1
Skrevet

Anbefaler å sjekke ut "fattig student" (appen sulten) sine ukesmenyer. Er 4 middager i hver meny, og en får brukt opp all mat. 

Anonymkode: 5a5f1...257

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...