Gå til innhold

Hvordan bytte ut kjøtt med linser?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Lager en lasagne nå, og har halvert kjøttmengden og erstatter med linser. Pleier alltid sausen til lasagne stå og putre et par timer, men skjønner nå at linsene har «forsvunnet» i en mos. Mister man da proteinene og alt det gode fra vitaminene? Bør linser alltid tilføres mot slutten av koketid?

Anonymkode: 77903...c78

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Brukte du ferdigkokte linser eller tørre? Jeg bruker som regel tørre, røde linser i pastasaus, de trenger ofte lang koketid siden pastasausen min er ganske tykk. Men de blir mosete til slutt, de også. Ferdigkokte linser trenger ingen koketid og kan bare tilsettes til slutt. 

Du mister jo ingen næringsstoffer, linsene er jo der, bare i en annen form. 

Anonymkode: a8cc6...1d3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Jo lengre du koker linsene, og jo mer mos, jo mer av de antiantioksidante vitaminene forsvinner. De er beskyttet av celleveggene og tåler ikke lys, varme eller luft.

Men jeg hadde vært mer bekymret for hvilke næringsstoffer du går glipp av ved kjøtt-mangelen, enn hvordan kokingen og mosingen påvirker linsene. Næringsstoffene i linsene er ikke særlig tilgjengelige for opptak i menneskekroppen uansett. Vi tar opp mye mer av vitaminer og mineraler fra animalske kilder enn fra vegetabilske kilder.

Anonymkode: adb78...6e6

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (26 minutter siden):

vitaminer og mineraler fra animalske kilder

Men i animalske kilder finnes jo helt andre vitaminer. Og ingen fiber. 

Anonymkode: 867c9...f88

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Ferdiglinser kan du ha i sausen mot slutten.

Anonymkode: 1a91d...067

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Blir det igjen noe kjøtt? Hva gjør du da med det? 

Anonymkode: 8a236...f15

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Jo lengre du koker linsene, og jo mer mos, jo mer av de antiantioksidante vitaminene forsvinner. De er beskyttet av celleveggene og tåler ikke lys, varme eller luft.

Men jeg hadde vært mer bekymret for hvilke næringsstoffer du går glipp av ved kjøtt-mangelen, enn hvordan kokingen og mosingen påvirker linsene. Næringsstoffene i linsene er ikke særlig tilgjengelige for opptak i menneskekroppen uansett. Vi tar opp mye mer av vitaminer og mineraler fra animalske kilder enn fra vegetabilske kilder.

Anonymkode: adb78...6e6

Spiser nok kjøtt resten av uka, her er det snakk om å redusere kjøttmengde. Godt for både miljø, lommebok og kropp.

Jeg tilsetter linsene mot slutten neste gang, men godt at det fortsatt hadde en effekt å ha de med nå. Savnet ikke mer kjøtt i alle fall.

Anonymkode: 77903...c78

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (13 timer siden):

Lager en lasagne nå, og har halvert kjøttmengden og erstatter med linser. Pleier alltid sausen til lasagne stå og putre et par timer, men skjønner nå at linsene har «forsvunnet» i en mos. Mister man da proteinene og alt det gode fra vitaminene? Bør linser alltid tilføres mot slutten av koketid?

Anonymkode: 77903...c78

Noen vitaminer kan bli borte, men ikke proteiner og mineraler. Om du bør tilsette tidig eller sent har mestå gjøre med hva slagskonsistens du liker.

Anonymkode: 7a995...a3c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...