AnonymBruker Skrevet 4. desember 2020 #1 Del Skrevet 4. desember 2020 Ville det ikke vært en stor evolusjonsmessig fordel for mennesker å slippe å varmebehandle mat? Som andre dyr? Anonymkode: d9840...888 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Million Skrevet 4. desember 2020 #2 Del Skrevet 4. desember 2020 (endret) Fordi det bearbeider fibrene og gjør den både lettere og spise, og lettere fordøyelig, samt at varmebehandlingen dreper skadelige organismer og skåner oss for mye sykdom og parasitter. Evolusjonsmessig har det derfor vært en fordel for oss å lære og varmebehandle maten, da det er nyttig for oss. Vi lever lengre når vi slipper bakterier i maten og parasitter som gjør oss syke. Vi mennesker har vel varmebehandlet mat omtrent like lenge som vi har hatt kontroll over ild. Det blir jo spekulert på hvordan mennesket egentlig kom på tanken å steke noe til å begynne med, og å koke det. Kanskje dyr som lå igjen på marken etter skogbrann og var grillet av ild, ble prøvesmakt, og så lærte de at "hei, dette gjorde sannelig kjøttet lettere å tygge og mindre seigt! Godt var det også!" Og kanskje merket de at de ble mindre syke av mat som var varmet/stekt/kokt....? Endret 4. desember 2020 av Million 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. desember 2020 #3 Del Skrevet 4. desember 2020 I tropiske områder er det lettere å leve av ubehandlet mat. Der kan man plukke og spise frukt, nøtter og spiselige blader hele dagen, hele året. Anonymkode: 59e28...c76 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. desember 2020 #4 Del Skrevet 4. desember 2020 Vi varmebehandler kjøtt fordi fordøyelsessystemet vårt ikke klarer å takle for mye rått kjøtt i alle fall. I tillegg så har vi ikke skarpe tenner slik de som er carnivore har, så vi får ikke slitt i stykker rått kjøtt. K tillegg til det så tåler ikke vi alle bakteriene i alt av rått kjøtt heller, og kan bli syke. Vi varmebehandler også noen få planter for å slippe å bli syke. Kidneybønner f.eks. Jeg ville heller vært ren planteeter enn ren kjøtteter, men er helt greit fornøyd med å være litt av begge deler og kunne velge selv. På toppen av det hele opplever vi jo maten bår som en kulinarisk opplevelse noe jeg tenker er fint, samtidig som at det egentlig er ganske idiotisk å bli så pertentlig på mat. Anonymkode: 72684...352 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. desember 2020 #5 Del Skrevet 4. desember 2020 AnonymBruker skrev (24 minutter siden): Ville det ikke vært en stor evolusjonsmessig fordel for mennesker å slippe å varmebehandle mat? Som andre dyr? Anonymkode: d9840...888 Aper tilbringer 6 timer om dagen med å tygge. Tygg-tygg-tygg. (kyr tilbringer 14 timer om dagen..) Ilden og koking av mat er faktisk en av grunnene til at mennesket som art lyktes i å totalt dominere verden. Anonymkode: 25504...148 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mezzosoprena Skrevet 4. desember 2020 #6 Del Skrevet 4. desember 2020 AnonymBruker skrev (38 minutter siden): Ville det ikke vært en stor evolusjonsmessig fordel for mennesker å slippe å varmebehandle mat? Som andre dyr? Anonymkode: d9840...888 Oh lord - nå er det jo nettopp evolusjonen som har ført til at mennesker faktisk varmebehandler mat da, så det blir vel et lite tilbakesteg, kanskje? 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. desember 2020 #7 Del Skrevet 4. desember 2020 En får bedre næringsuttak av maten, og mindre risiko for sykdom/parasitter. Å lære seg å varmebehandle, samt annen tilberedning av mat, var et stort evolusjonsmessig steg fremover. Anonymkode: fed09...493 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. desember 2020 #8 Del Skrevet 6. desember 2020 Parasitter og bakterier. Har da vært masse oppslag om folk som spiser sushi etc., som har fått i seg mye dritt ved at Aten ikke er stekt/kokt. Anonymkode: 8c5e5...bbc Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
stan Skrevet 6. desember 2020 #9 Del Skrevet 6. desember 2020 Proteinene denaturerer når de blir varmet opp. Det gjør de lettere å fordøye både mekanisk og kjemisk. Oppvarmet mat vi dermed kunne gi noe mer næring. I tillegg til fordelene allerede nevnt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest lurven Skrevet 12. desember 2020 #10 Del Skrevet 12. desember 2020 fordi det gjør maten lettere fordøyelig og gjør at vi kan bruke mindre tid på å spise og mere tid på andre ting Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå