AnonymBruker Skrevet 14. februar 2021 #261 Del Skrevet 14. februar 2021 7 hours ago, Albbas said: Telling av kalorier er ren matematikk. Forbrenningen av dem er mer kompleks. Men det er jo en haug med kompliserende faktorer uansett hvilken diett eller metode man går for. Kaloritelling fungerer for mange. Det holder faktisk med et estimat, vi trenger ikke vite på kalorien hvor mye vi inntar eller forbrenner. Det er et verktøy for å redusere energiinntaket. Det finnes ingen metoder/verktøy som fungerer for alle. Dessverre. Hadde vært innmari enkelt om det gjorde det. Hvis man via arkeologi og paleontologi ser på hvordan vi spiste før jordbruksrevolusjonen, og på hvordan tradisjonelle jeger- og sankersamfunn fortsatt spiser, kan man finne en metode som vil funke for de aller, aller fleste, fordi den er i tråd med hvordan vi er skapt til å leve fra naturens side. Man vil finne sunne, slanke mennesker som er lite plaget av tannproblemer. Kaloritelling kan være nyttig når man spiser masse usunn mat, for det kan hjelpe til å begrense mengden dritt man putter i kroppen. Men fortidens mennesker var ikke slanke og sterke fordi de telte kalorier. Sannsynligvis tenkte de ikke på hverken mengder eller antall måltider i det hele tatt. De spiste til de var mette. I tillegg var de sannsynligvis våkne hovedsakelig når det var lyst og sov når det var mørkt. Beveget seg litt hver dag for å skaffe mat, og tok det med ro ellers. Jeg tror vi har noe å lære, spesielt når det gjelder kosthold. Det virker for meg helt usannsynlig at det skulle være sunnere for oss å spise omtrent helt omvendt av slik vi spiste i flere millioner år, altså masse kjøtt (og fisk for dem som bodde nær havet) og det medfølgende fettet (og sannsynligvis også en del innmat som lever og marg). De spiste ikke haugevis av frukt, planteoljer, korn og sukker. Hvis kaloritelling funker for deg, så kjør på. For min del synes jeg det er en stor befrielse å slippe å tenke på mengder og tidspunkter og bare spise til jeg er mett. Anonymkode: 14bd1...d83 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. februar 2021 #262 Del Skrevet 14. februar 2021 8 hours ago, Hipparchia said: Du kutter ut stivelse skrev du. Du kan fint spise stivelse og enda være sunn. Tror du nordmenn hadde overlevd uten inntak av potet? Faktisk inneholder potet alle næringsstoffer mennesker trenger. Var nylig en forsker som skulle teste å leve på kun et matprodukt i et år, og fant ut poteten var det lureste av den grunn. Potet inneholder forresten stivelse, som du indirekte kategoriserer som usunt. Dette høres veldig rart ut. Potet? Hva med protein og fett? Poteten kom til Norge tidligst på 1700-tallet, og det har levd mennesker her i landet i alle fall i 10.000 år. De klarte seg tilsynelatende greit uten hverken korn eller poteter Anonymkode: 14bd1...d83 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 14. februar 2021 #263 Del Skrevet 14. februar 2021 (endret) AnonymBruker skrev (11 minutter siden): Dette høres veldig rart ut. Potet? Hva med protein og fett? Poteten kom til Norge tidligst på 1700-tallet, og det har levd mennesker her i landet i alle fall i 10.000 år. De klarte seg tilsynelatende greit uten hverken korn eller poteter Anonymkode: 14bd1...d83 Der er du inne på noe helt vesentlig når det gjelder sunt kosthold. Det sunneste vi har i dag er grønnsaker som vokser over jorden og får næring av sollyset. Spiser man dette sammen med mye sunt fett, gode proteinkilder, nøtter og frø er man langt på veg til å ha et kosthold som våre kropper er laget for. Endret 14. februar 2021 av Villvin Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. februar 2021 #264 Del Skrevet 14. februar 2021 AnonymBruker skrev (29 minutter siden): Hvis man via arkeologi og paleontologi ser på hvordan vi spiste før jordbruksrevolusjonen, og på hvordan tradisjonelle jeger- og sankersamfunn fortsatt spiser, kan man finne en metode som vil funke for de aller, aller fleste, fordi den er i tråd med hvordan vi er skapt til å leve fra naturens side. Man vil finne sunne, slanke mennesker som er lite plaget av tannproblemer. Du er klar over at forventet levealder den gang var ca 25 år eller? Anonymkode: 2f1aa...fed 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. februar 2021 #265 Del Skrevet 14. februar 2021 27 minutter siden, Villvin said: Der er du inne på noe helt vesentlig når det gjelder sunt kosthold. Det sunneste vi har i dag er grønnsaker som vokser over jorden og får næring av sollyset. Spiser man dette sammen med mye sunt fett, gode proteinkilder, nøtter og frø er man langt på veg til å ha et kosthold som våre kropper er laget for. Jeg er ganske skeptisk til de enorme mengdene grønnsaker og andre planter folk spiser. Jeg tviler ikke på at det er veldig mye sunnere å spise salat og bringebær enn potetgull, snop og margarin, men jeg tror det klart tryggeste er å spise som vi gjorde i fortiden. Anonymkode: 14bd1...d83 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 14. februar 2021 #266 Del Skrevet 14. februar 2021 AnonymBruker skrev (12 minutter siden): Du er klar over at forventet levealder den gang var ca 25 år eller? Anonymkode: 2f1aa...fed Vel, det kan nok stemme. Menneskets levealder fortsetter å stige det kan vi slå fast. Men hvilken livskvalitet sitter man igjen med ved å følge offentlige oppleste og vedtatte kostholdsråd, egentlig. Ser vi ikke at alt for mange lider av en eller annen form for livstils sykdom, autoimmun sykdommer diabetes, reumatisme lidelser tarm og mage lidelser, ja lista er lang. Hvorfor oppfordres vi til å telle kalorier spise plasikksmør og forferdelige tilsetningstoffer og trene ræva av oss. Faktisk så er all trening stress for kroppen vi kan bli syke av det også hvis vi overdriver som mange gjør. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. februar 2021 #267 Del Skrevet 14. februar 2021 16 minutter siden, AnonymBruker said: Du er klar over at forventet levealder den gang var ca 25 år eller? Anonymkode: 2f1aa...fed Det er en myte. Overlevde man barndommen ble man gjerne både 70 og 80 år gammel. Det som tok livet av folk i ung alder var ikke at de ikke spiste nok salat, men ulykker og sykdommer man i dag kan behandle. Men altså ikke moderne sykdommer som diabetes og forkalkede blodårer osv. Hvis dagens kosthold hadde vært det sunneste, ville jo situasjonen vært omvendt: det ville vært steinaldermenneskene som slet med overvekt, gikt, depresjon og dårlige tenner etc, og vi ville sett et oppsving, ikke en nedgang, i menneskelig helse da vi begynte å leve av dyrket mat. Men det motsatte er tilfelle, og det er en klar sammenheng mellom forekomst av overvekt og alminneliggjøring av sukker og planteoljer og "sunt" fett. Anonymkode: 14bd1...d83 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 14. februar 2021 #268 Del Skrevet 14. februar 2021 (endret) AnonymBruker skrev (10 minutter siden): Jeg er ganske skeptisk til de enorme mengdene grønnsaker og andre planter folk spiser. Jeg tviler ikke på at det er veldig mye sunnere å spise salat og bringebær enn potetgull, snop og margarin, men jeg tror det klart tryggeste er å spise som vi gjorde i fortiden. Anonymkode: 14bd1...d83 AnonymBruker skrev (10 minutter siden): Jeg er ganske skeptisk til de enorme mengdene grønnsaker og andre planter folk spiser. Jeg tviler ikke på at det er veldig mye sunnere å spise salat og bringebær enn potetgull, snop og margarin, men jeg tror det klart tryggeste er å spise som vi gjorde i fortiden. Anonymkode: 14bd1...d83 Vel et sted må vi få de naturlige vitaminer og mineraler fra, dessverre er det kun grønnsaker kjøtt fisk egg og sunt fett nøtter og frø som kan gi oss dette i dag. Bare se på innholdet i bearbeidet mat det er som oftest helt tragisk. Alternativet til vitaminkilder er de kunstig framstilt masseproduserte pillene. Endret 14. februar 2021 av Villvin 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 14. februar 2021 #269 Del Skrevet 14. februar 2021 AnonymBruker skrev (11 minutter siden): Det er en myte. Overlevde man barndommen ble man gjerne både 70 og 80 år gammel. Det som tok livet av folk i ung alder var ikke at de ikke spiste nok salat, men ulykker og sykdommer man i dag kan behandle. Men altså ikke moderne sykdommer som diabetes og forkalkede blodårer osv. Hvis dagens kosthold hadde vært det sunneste, ville jo situasjonen vært omvendt: det ville vært steinaldermenneskene som slet med overvekt, gikt, depresjon og dårlige tenner etc, og vi ville sett et oppsving, ikke en nedgang, i menneskelig helse da vi begynte å leve av dyrket mat. Men det motsatte er tilfelle, og det er en klar sammenheng mellom forekomst av overvekt og alminneliggjøring av sukker og planteoljer og "sunt" fett. Anonymkode: 14bd1...d83 Helt klart, heldigvis er det kommet en god del nyttig informasjon og flere og flere som jobber hardt for å motbevise disse påstandene og alminneliggjøringen. De må vi heie fram! Her er en av mange som taler den usunne matindustrien imot. Det ligger mange «ulike interesser» bak de generelle såkalte anerkjente kostholdsråd slik vi kjenner dem, så man skal ikke kimse av nytenkende revolusjonære kostholds entusiaster. https://youtu.be/UmRH6sv9rnA Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. februar 2021 #270 Del Skrevet 14. februar 2021 6 minutter siden, Villvin said: Helt klart, heldigvis er det kommet en god del nyttig informasjon og flere og flere som jobber hardt for å motbevise disse påstandene og alminneliggjøringen. De må vi heie fram! Her er en av mange som taler den usunne matindustrien imot. Det ligger mange «ulike interesser» bak de generelle såkalte anerkjente kostholdsråd slik vi kjenner dem, så man skal ikke kimse av nytenkende revolusjonære kostholds entusiaster. https://youtu.be/UmRH6sv9rnA Jeg tror mye av den "nye" tenkningen etter hvert vil vise seg å være "gammel" tenkning, altså at vi går tilbake til vår evolusjonære fortid for å finne ut hva som egentlig er sunt å spise. Hvis vi levde godt på en type kost i flere millioner år, er det lite trolig at det er bedre å spise annerledes nå, bare noen tusen år etter jordbruksrevolusjonen, og kanskje noen hundre år etter at sukker gjorde sitt inntog (og enda kortere når det gjelder planteoljer). Matvanene har endret seg mye raskere enn evolusjonen kan holde tritt med, fysiologisk sett er vi fortsatt grunnleggende som vi var i steinalderen. Anonymkode: 14bd1...d83 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 14. februar 2021 #271 Del Skrevet 14. februar 2021 (endret) AnonymBruker skrev (18 minutter siden): Jeg tror mye av den "nye" tenkningen etter hvert vil vise seg å være "gammel" tenkning, altså at vi går tilbake til vår evolusjonære fortid for å finne ut hva som egentlig er sunt å spise. Hvis vi levde godt på en type kost i flere millioner år, er det lite trolig at det er bedre å spise annerledes nå, bare noen tusen år etter jordbruksrevolusjonen, og kanskje noen hundre år etter at sukker gjorde sitt inntog (og enda kortere når det gjelder planteoljer). Matvanene har endret seg mye raskere enn evolusjonen kan holde tritt med, fysiologisk sett er vi fortsatt grunnleggende som vi var i steinalderen. Anonymkode: 14bd1...d83 Helt enig! Endret 14. februar 2021 av Villvin Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. februar 2021 #272 Del Skrevet 14. februar 2021 Med jordbruksrevolusjonen vokste flere mennesker opp, men helsa ble betraktelig dårligere. Funfact, spiser man kun kjøtt får man så å si ikke plakk på tennene. De er blanke og fine 24/7. Vi er evolusjonært sett laget for et kosthold fra jeger og sankersamfunnet. Jordbruksrevolusjonen er ikke så lenge siden i det perspektivet. Anonymkode: 250d8...529 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. februar 2021 #273 Del Skrevet 15. februar 2021 Hr. Aktiv skrev (På 17.11.2020 den 9.32): Man kan bli slank av å sitte i sofaen og overspise usunn mat. Dette er ingen myte som noen noensinne har trodd på. altflyter skrev (På 17.11.2020 den 10.48): At laktosefri melk er sunnere enn vanlig melk..... til info så har laktosefri melk høyere sukkerinnhold enn vanlig melk Nei. Det er samme mengde sukker. Uatskillelig skrev (På 17.11.2020 den 11.16): Det kan de da. Jeg kjenner folk som ikke klarer å legge på seg uansett hvor mye de prøver. Jeg var selv sånn til jeg var 20 år og ble satt på antipsykotika. At noen er tynne på grunn av høy forbrenning og at det er umulig for dem å legge på seg på grunn av dette, er en like stor myte som at noen er naturlig tjukke på grunn av lav forbrenning. Vi er forskjellige, men alt avhenger av vanene våre; hva vi spiser, hvor mye vi spiser og hvor mye vi er i bevegelse. Grunnen til at folk sliter med å gå opp eller ned i vekt er fordi egne inngrodde vaner både er vanskelige å finne ut av og å endre på. flygefisk1 skrev (På 18.11.2020 den 15.07): Tro meg, jeg kan ofte spise mye også. Hvor mange kalorier jeg får i meg løpet av en dag, vet ikke du noe om. Poenget her er at jeg alltid har spist lite, men ofte - og da får man/jeg i meg alle nødvendige kalorier løpet av dagen, selv om jeg ikke spiser flere store måltider løpet av dagen. Selvmotsigende. Dette henger jo ikke på greip. Man trenger faktisk ikke overspise eller fråtse for å gå opp i vekt, det holder i massevis å spise kaloritett mat i passe mengder. Hvis man i tillegg har et stillesittende liv med lite aktivitet, kryper kiloene enda fortere på og holder seg der. Eilis skrev (På 8.2.2021 den 17.46): Er ikke feil at fedme handler om mengde, jeg bare tror kroppen ville regulert det selv med riktig mat uten at man må sulte seg. Kroppen regulerer ved hjelp av hvor mange kalorier man inntar i forhold til høyde, vekt og aktivitetsnivå. Ett av problemene er at kroppen ønsker å unngå undervekt og sult, og har flere mekanismer for å unngå dette, men ingen mekanismer for å unngå overvekt. AnonymBruker skrev (På 9.2.2021 den 10.44): Derfor synes jeg sånne «spiller ingen rolle for vekten om 200 kalorier er sjokolade eller brokkoli»-utsagn er unyanserte og lite nyttige. Anonymkode: 78d44...e24 Det spiller faktisk ingen rolle for vekten (hvor tung vi er rent fysisk og om vi går opp eller ned i vekt) hvor kaloriene kommer fra. kaloriunderskudd gir vektnedgang og kalorioverskudd gir vektøkning. Men spørsmålet er jo hvor sunn man er med det kostholdet og den vekten man har. Det er fullt mulig å være tynn og usunn (slapp, utrent og med mangelsykdommer). Både tjukke og tynne kan være underernærte. Både tjukke og tynne kan være spreke og friske med fine blodprøver og resultater hos legen. Villvin skrev (23 timer siden): Vel det har vi nok trodd lenge at det er slik det er. Men vi ser jo tynne mennesker som spiser enorme mengder uten å legge på seg og overvektige som trener og spiser lite men ikke tar av. Nei det gjør vi ikke. Dette er den største myten av de alle. Fakta er at mennesker gror fast i egne vaner og blir blinde for mengdene de spiser og grad av aktivitet i hverdagen. Tjukke undervurderer hvor mange kalorier de inntar og overvurderer hvor aktive de er, mens tynne overvurderer kaloriinntak og undervurderer hvor aktive de er. Det er nettopp det som er veldig interessant med kaloritelling; at man får noen aha-opplevelser i forhold til hvor mange/få kalorier man faktisk får i seg i løpet av en gitt periode. Villvin skrev (9 timer siden): At alt må spises er jeg totalt uenig i. Det finnes og produseres mat i dag vi rett og slett ikke trenger. Min erfaring og det jeg har lært er at man må fokusere på de mest næringsholdige matvarer som finnes å få tak i dag , og hva er så det? Jo det er grønnsaker som vokser over jorden. De er ikke bearbeidet tilsatt noe som helst gror fort og får næring av sollys, inneholder mengder av vitaminer og mineraler slik at man får i seg dette naturlig. Det er direkte feil og gammeldags viten å påstå at ris ig paste er bra greier. Spiser man dette sammen med proteiner er det ikke bra. Stivelse omdannes til sukker nesten på samme måte som rent glucose gjør. I dager det neppe noen nyttige næringsstoffer igjen i disse matvarene. Hvilke viktige næringsgrupper mener du jeg går glipp av ved det kostholdet jeg har beskrevet? Jeg var nettopp å sjekket mine verdier hos lege viser at det er veldig bra, derfor er jeg veldig oppsatt på å formidle dette og avlive noen myter rundt inngrodde feilaktige kostholdsopplysninger, igjen jeg er ingen ekspert for jeg kjenner kun til min egen erfaring. Likevel synes jeg det er leit at du fremmer dårlig næringsfattig som nødvendig. Hva mener du om sukker, er det bra også?? Eller kan vi leve uten det? De aller fleste har helt normale og fine verdier hos lege, uansett kosthold og vekt. Kroppen trenger næring, det vil si fett, protein og karbohydrater + diverse vitaminer og mineraler. Siden vi er omnivore kan vi nyttegjøre oss mange typer kosthold, og derfor kan vi overleve helt fint på både lavkarbo/keto, vegan/vegetar, høykarbo, varierende mengde grønnsaker og frukt osv. Hvis du skal snakke om karbohydrater og hvordan de virker i kroppen, burde du starte med å lese fakta om karbohydrater (mono-, di- og polysakkarider) og hvordan de brytes ned i kroppen. Et hint: ren glukose er sluttresultatet av nedbrutte/fordøyde karbohydrater. Glukose ER "omdannet til sukker", det er ikke en ekstra skummel og farlig sukkertype. Det er den ferdig nedbrutte karbohydraten som kroppen kan nyttegjøre seg av og bruke til energi. Villvin skrev (6 timer siden): Kun hvis det konsumeres sammen med sukker og mat med høy glykemisk indeks. Så du mener altså at kaloriene i fett ikke gjør deg tykk så lenge du ikke blander dem med kalorier fra karbohydrater? Hvordan skal det gå for seg? AnonymBruker skrev (1 time siden): Hvis man via arkeologi og paleontologi ser på hvordan vi spiste før jordbruksrevolusjonen, og på hvordan tradisjonelle jeger- og sankersamfunn fortsatt spiser, kan man finne en metode som vil funke for de aller, aller fleste, fordi den er i tråd med hvordan vi er skapt til å leve fra naturens side. Man vil finne sunne, slanke mennesker som er lite plaget av tannproblemer. Kaloritelling kan være nyttig når man spiser masse usunn mat, for det kan hjelpe til å begrense mengden dritt man putter i kroppen. Men fortidens mennesker var ikke slanke og sterke fordi de telte kalorier. Sannsynligvis tenkte de ikke på hverken mengder eller antall måltider i det hele tatt. De spiste til de var mette. I tillegg var de sannsynligvis våkne hovedsakelig når det var lyst og sov når det var mørkt. Beveget seg litt hver dag for å skaffe mat, og tok det med ro ellers. Jeg tror vi har noe å lære, spesielt når det gjelder kosthold. Det virker for meg helt usannsynlig at det skulle være sunnere for oss å spise omtrent helt omvendt av slik vi spiste i flere millioner år, altså masse kjøtt (og fisk for dem som bodde nær havet) og det medfølgende fettet (og sannsynligvis også en del innmat som lever og marg). De spiste ikke haugevis av frukt, planteoljer, korn og sukker. Hvis kaloritelling funker for deg, så kjør på. For min del synes jeg det er en stor befrielse å slippe å tenke på mengder og tidspunkter og bare spise til jeg er mett. Anonymkode: 14bd1...d83 Fordi mennesker er omnivore vesener som kan nyttegjøre seg og overleve på det meste og de fleste typer kosthold. Hva vi spiste mest av før kom an på hvor vi levde og hva vi hadde tilgang på. Fortidens mennesker hadde ikke den luksusen å trenge å telle kalorier, da de måtte jobbe mer for maten og klare seg med det som fantes i det området de levde. De var opptatt med å overleve. I dagens samfunn (I hvert fall i Vesten) har vi tilgang til alt for mye forskjellig mat på grunn av import/eksport, og som du sier så er vi mye mindre aktive nå enn før. Å velge kosthold og livsstil er faktisk et nymotens begrep. Før i tida var det ikke valget mellom sunt og usunt, men å leve eller ikke leve. Flere myter: - Så lenge du går ned i vekt spiser du sunt, og går du opp i vekt spiser du usunt. - Får det deg til å drite eller tisse oftere, er det detox og bra for kroppen. Anonymkode: 2e353...598 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. februar 2021 #274 Del Skrevet 15. februar 2021 AnonymBruker skrev (2 timer siden): Hvis man via arkeologi og paleontologi ser på hvordan vi spiste før jordbruksrevolusjonen, og på hvordan tradisjonelle jeger- og sankersamfunn fortsatt spiser, kan man finne en metode som vil funke for de aller, aller fleste, fordi den er i tråd med hvordan vi er skapt til å leve fra naturens side. Man vil finne sunne, slanke mennesker som er lite plaget av tannproblemer. Anonymkode: 14bd1...d83 Via arkeologi har de funnet ut at mennesker var tilpasningsdyktige, spiste ulikt fra område til område, og at paleontologisk kosthold ikke var utelukkende sunt og livsforlengende for menneskene, selv om de ikke spiste prosessert/raffinert mat. https://www.history.com/news/going-paleo-what-prehistoric-man-actually-ate https://www.scientificamerican.com/article/why-paleo-diet-half-baked-how-hunter-gatherer-really-eat/ https://www.mentalfloss.com/article/590133/paleo-diet-rules-from-paleolithic-era-humans https://www.sciencemag.org/news/2020/02/real-paleo-diet-may-have-been-full-toxic-metals Alle kan vel være enige i at raffinert/prosessert mat er noe man bør redusere kraftig i kostholdet, men at paleontologisk kosthold er løsningen på helseproblemer og fedme er mer en fantasi enn et faktum. Anonymkode: 2e353...598 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Albbas Skrevet 15. februar 2021 #275 Del Skrevet 15. februar 2021 9 hours ago, AnonymBruker said: Hvis man via arkeologi og paleontologi ser på hvordan vi spiste før jordbruksrevolusjonen, og på hvordan tradisjonelle jeger- og sankersamfunn fortsatt spiser, kan man finne en metode som vil funke for de aller, aller fleste, fordi den er i tråd med hvordan vi er skapt til å leve fra naturens side. Man vil finne sunne, slanke mennesker som er lite plaget av tannproblemer. Kaloritelling kan være nyttig når man spiser masse usunn mat, for det kan hjelpe til å begrense mengden dritt man putter i kroppen. Men fortidens mennesker var ikke slanke og sterke fordi de telte kalorier. Sannsynligvis tenkte de ikke på hverken mengder eller antall måltider i det hele tatt. De spiste til de var mette. I tillegg var de sannsynligvis våkne hovedsakelig når det var lyst og sov når det var mørkt. Beveget seg litt hver dag for å skaffe mat, og tok det med ro ellers. Jeg tror vi har noe å lære, spesielt når det gjelder kosthold. Det virker for meg helt usannsynlig at det skulle være sunnere for oss å spise omtrent helt omvendt av slik vi spiste i flere millioner år, altså masse kjøtt (og fisk for dem som bodde nær havet) og det medfølgende fettet (og sannsynligvis også en del innmat som lever og marg). De spiste ikke haugevis av frukt, planteoljer, korn og sukker. Hvis kaloritelling funker for deg, så kjør på. For min del synes jeg det er en stor befrielse å slippe å tenke på mengder og tidspunkter og bare spise til jeg er mett. Anonymkode: 14bd1...d83 Men vi lever ikke i fortiden. Vi lever ikke slik instinktene våre har tilpasset oss til å leve. Vi har for det første en helt annen levealder i dag, med andre krav til kosthold. Vi er en ekstremt mye større befolkning, med helt andre krav til ressursfordeling. Og vi er omgitt av helt andre triggere, med en helt annen tilgang på mat, enn den gang. Hjernen vår har ikke tilpasset seg dette. Så nei, metoden du beskriver funker ikke for de aller fleste. Den er snever, den er vanskelig å tilpasse seg innen, den er vanskelig å holde ut over tid, den setter kunstige rammer for det moderne mennesket, den kan trigge spiseforstyrrelser for de som er sårbare, den er ikke tilpasset dagens lave aktivitetsnivå. Det er en metode som fungerer for noen få, og fint for dem, men grunnen til at de fleste ikke lever slik er jo fordi det funker så utrolig dårlig for folk flest. Vi kan jo ikke bare plukke et kosthold fra fortiden og tro at vi kan leve som datidens mennesker samtidig som samfunnet rundt oss er helt moderne. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymus Notarius Skrevet 15. februar 2021 #276 Del Skrevet 15. februar 2021 Villvin skrev (På 13.2.2021 den 22.56): Det handler ikke om kalorier når du lever en sunn keto livsstil. Det har jeg gjort i 2 år nå, aldri vært friskere med optimale verdier og kroppsfunksjoner . Det er litt feil at Keto omtales som en diett. Det handler om å legge om kosthold og livsstil permanent. Nei, det handler ikke om å telle kalorier. Men spiser du for mange kalorier (altså mer mat enn du trenger) over tid, blir du overvektig uansett hva slags mat du spiser. Det er ikke sånn at på lavkarbo kan man spise dobbelt så mye som man trenger og gå ned i vekt. Alle dietter handler om å spise mindre enn man forbrenner, det er jo derfor man går ned. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 15. februar 2021 #277 Del Skrevet 15. februar 2021 AnonymBruker skrev (8 timer siden): Kroppen regulerer ved hjelp av hvor mange kalorier man inntar i forhold til høyde, vekt og aktivitetsnivå. Ett av problemene er at kroppen ønsker å unngå undervekt og sult, og har flere mekanismer for å unngå dette, men ingen mekanismer for å unngå overvekt. Jo, kroppen har en mekanisme for det også, den kalles ketose. AnonymBruker skrev (8 timer siden): Man trenger faktisk ikke overspise eller fråtse for å gå opp i vekt, det holder i massevis å spise kaloritett mat i passe mengder. Hvis man i tillegg har et stillesittende liv med lite aktivitet, kryper kiloene enda fortere på og holder seg der. Spiser man sukker,masse stivelse , kornprodukter og samtidig får i seg mengder av ugunstige stoffer fra behandlet mat, bryter man ned kroppens naturlige evner og da nytter det ikke å telle kalorier å spise plastikksmør og verre ting som presenteres som lavkalori mat. Det er en den største MYTEN av alle. AnonymBruker skrev (8 timer siden): Så du mener altså at kaloriene i fett ikke gjør deg tykk så lenge du ikke blander dem med kalorier fra karbohydrater? Hvordan skal det gå for seg? Ja mener jeg. Du legger ikke på deg av å spise sunt fett sammen med grønnsaker bladgrønt kjøtt fisk egg nøtter og frø. Fettet er kun skadelig kombinert sammen med raske karbohydrater. Sunt fett metter man føler ikke sult får ikke cravings det er bra og naturlig for kroppen selv om det inneholder mye kalorier. AnonymBruker skrev (8 timer siden): paleontologisk kosthold ikke var utelukkende sunt Hva er utelukkende sunt da, noen erfaringer? AnonymBruker skrev (8 timer siden): Fordi mennesker er omnivore vesener som kan nyttegjøre seg og overleve på det meste og de fleste typer kosthold. Vi kan ikke leve på det kostholdet som i dag som offentlige helseråd presenteres som sunt. Vi blir lurt til å spare kalorier ved å spise ødelagt mat. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 15. februar 2021 #278 Del Skrevet 15. februar 2021 (endret) Anonymus Notarius skrev (15 minutter siden): Nei, det handler ikke om å telle kalorier. Men spiser du for mange kalorier (altså mer mat enn du trenger) over tid, blir du overvektig uansett hva slags mat du spiser. Det er ikke sånn at på lavkarbo kan man spise dobbelt så mye som man trenger og gå ned i vekt. Alle dietter handler om å spise mindre enn man forbrenner, det er jo derfor man går ned. Min erfaring er å spise seg mett på kjøtt,fisk egg grønnsaker nøtter frø og sunt fett så er det utrolig vanskelig å overspise noe av dette. Man blir mett av at man gir kroppen god næring. Spiser man næringsfattig ødelagt mat så vil kroppen ha mer du blir sulten og stapper i deg for mye. Å tro at om man da spiser fettfattig og teller kalorier så blir man lurt. Derfor er kaloritellingg og fokus på det ubrukelig. Endret 15. februar 2021 av Villvin 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
miss summers Skrevet 15. februar 2021 #279 Del Skrevet 15. februar 2021 Lol. Det dummeste argumentet jeg hører er at vi skal leve som i oldtiden eller som neandertalere. Folk glemmer at de spiste det de fant, de gjorde det de måtte for å overleve. Om de var sunne, friske, hadde god tarmflora (altså 😅) det sier historien lite om. Herregud for en parodi denne tråden ble. Vi kan da for pokker ikke leve som for flere tusen år siden? VI HAR UTVIKLET OSS. Morsomste jeg hører er fra et familiemedlem "jeg går opp i vekt fordi jeg spiser for lite". 🙄 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Villvin Skrevet 15. februar 2021 #280 Del Skrevet 15. februar 2021 miss summers skrev (1 minutt siden): Lol. Det dummeste argumentet jeg hører er at vi skal leve som i oldtiden eller som neandertalere. Folk glemmer at de spiste det de fant, de gjorde det de måtte for å overleve. Om de var sunne, friske, hadde god tarmflora (altså 😅) det sier historien lite om. Herregud for en parodi denne tråden ble. Vi kan da for pokker ikke leve som for flere tusen år siden? VI HAR UTVIKLET OSS. Morsomste jeg hører er fra et familiemedlem "jeg går opp i vekt fordi jeg spiser for lite". 🙄 Hva er ikke dumt å snakke om da, hva er dine erfaringer, kan du kanskje bidra til å komme med dine ideer om matmyter slik at ikke tråden blir så parodisk. Jeg for min del snakker av egen erfaring, sier ikke at vi skal leve som neandertalere men å spise mye av den maten som framstilles som sunn i dag tror jeg ikke på. Jeg har iallefall på 2 år blitt frisk i kroppen er normalvektig av at jeg har gått over til et sunnere kosthold, som faktisk er tilnærmet det du kaller for det dummeste😆 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå