Gå til innhold

Lav karbo - dagsmeny


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg vurderer å begynne på lavkarbo, men først må jeg sette meg litt mer inn i det og lære meg hva jeg kan spise og hvor mye karbo jeg kan spise pr dag osv. Prøvd en gang før for lenge siden, og husker at jeg syntes det var vanskelig å holde seg til dette.  Men dere som klarer å holde dere til lavkarbo, kan dere fortelle meg et eksempel på en typisk lavkarbo dagsmeny ser ut? 

Anonymkode: 7c331...b9d

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Hvorfor vurderer du å begynne på noe du vet er vanskelig for deg å holde deg til? Du skal spise hver dag, så du trenger mange dagsmenyer. Hvor mye karbohydrat du skal spise, bestemmer du selv, og når du kan prinsippene for god ernæring, kan du generere et uendelig antall dagsmenyer, som ikke bare følger prinsippene for god ernæring, men som også er lette å holde seg til, fordi du bestemmer selv hva du skal spise. Jeg ser dette hele tiden. Får folk panikk av tanken på å bestemme selv, eller hva er det som skjer?

Anonymkode: 6e052...c21

Skrevet

Følger denne 😃

Anonymkode: 9a09e...081

Skrevet
12 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Hvorfor vurderer du å begynne på noe du vet er vanskelig for deg å holde deg til? Du skal spise hver dag, så du trenger mange dagsmenyer. Hvor mye karbohydrat du skal spise, bestemmer du selv, og når du kan prinsippene for god ernæring, kan du generere et uendelig antall dagsmenyer, som ikke bare følger prinsippene for god ernæring, men som også er lette å holde seg til, fordi du bestemmer selv hva du skal spise. Jeg ser dette hele tiden. Får folk panikk av tanken på å bestemme selv, eller hva er det som skjer?

Anonymkode: 6e052...c21

Er overvektig og har Diabetes type 2. Jeg hadde ikke dia2 den gangen og jeg satte meg nok ikke godt nok inn i hvordan jeg kunne leve på lavkarbo. Selvfølgelig trenger jeg mange dagsmenyer! Jeg spør kun for å få litt inspirasjon og se hvordan en typisk hverdag kan se ut. På den måten vil jeg også se om jeg vil klare å holde meg til et kosthold med lite karbohydrater. Det som jeg kanskje synes kan være vanskelig er å ikke ha poteter eller ris til middagen, eller ikke spise brødmat. 

Anonymkode: 7c331...b9d

Skrevet

Hos meg kan en dag se sånn ut. Frokost, chiagrøt med kokosmelk, bringebær, mct olje og valnøtter. Hjemmelaget lavkarbo knekkebrød med alt av kjøttpålegg, laks, ost,makrell i tomat, med masse grønnsaker, agurk, paprika og litt tomat. Omelett med grønnsaker ved siden av. Kokt egg. 
 

Til lunch blir det mye av det samme som til frokost, eller en salat eller suppe. Men når jeg er i ketose orker jeg som regel ikke frokost så det blir bare lunch.

Til middag er det mye forskjellig. Har mann og barn som ikke spiser lavkarbo så prøver å tilpasse meg dem. Har vi feks pasta, så bytter jeg bare ut pasta med grønnsaker, feks squash. Og det gjelder mange måltider. Bytter ut pasta, ris og potet med grønnsaker. Ofte så lager jeg en form med lasagne. Bytter ut lasagneplater med squash, paprika og aubergine. Da har jeg for noen dager. Spiser med salat ved siden av. Spiser som regel ikke kvelds, men hvis jeg er sulten kan jeg ta litt ost, knekkebrød eller middagsrester. Det hender jeg lager meg en kopp kakao med kokosmelk, økologisk kakao og litt søtning.

Det er egentlig ikke så vanskelig å spise lavkarbo når en kommer inn i det. Hvis jeg er i farta og sulten så kjøper jeg pakke med kyllingpålegg og snackstomat. Eller liten salat fra salatbar med godt med dressing. Eller babybel ost. 

Anonymkode: c0b93...a88

  • Liker 5
Skrevet

Hvis du synes lavkarbo høres vanskelig ut, så kanskje periodisk faste er noe for deg? Da får du en del av de samme effektene, men slipper å ha et like strengt kostholdsregime. Jeg har 18 timer i døgnet der jeg kun drikker vann, eventuelt kaffe. I seks timer spiser jeg «hva jeg vil», i betydningen prøver å leve sunt men trenger verken telle kalorier eller karbohydrater. 

Les for eksempel «the obesety code» av Jason Fung. Mener han også har en som handler om diabetes. «The diabetes code» kanskje?

Anonymkode: 0105e...ec6

  • Liker 2
Skrevet

Nå spiser jeg carnivore, altså bare animalsk og har fått enda bedre helse enn da jeg spiste keto (og da hadde jeg mye bedre helse enn da jeg spiste høykarbo). Men jeg spiste keto i ca 10 år. Jeg gikk gradvis over til færre og færre måltider, fordi maten metter så godt og fordi det er sunt å vannfaste 16+ timer i døgnet. Det er mye lettere å gå lenge mellom måltider når man ikke har en blodsukkerberg-og-dalbane. Jeg gikk fort over til tre måltider, så gradvis over til to måltider og så til slutt ett måltid om dagen.

Da jeg spiste tre ganger om dagen lagde jeg middag hver dag (bor alene), men lagde ofte tre porsjoner (og av og til mer). Da spiste jeg en porsjon til middag, hadde en til lunsj neste dag, og så hadde jeg siste porsjon til frokost tredje dagen. Jeg klarte fort å bryte det tankesettet at man bare kan spise enkelte matvarer til spesielle måltider. Jeg kunne spise taco til frokost, egg og bacon til lunsj og salat til middag. God og sunn mat er god og sunn mat, uansett når på døgnet det inntas.

Hvis du går til lavkarbo.no vil du finne ørten oppskrifter på forumet der. Det forumet har dødd ut, men oppskriftene er fortsatt fine å ha. 

Go-to-middag for meg var å steke kjøtt i stekepanne og kutte grønnsaker i mellomtiden, ta kjøttet ut av panna og la det hvile mens jeg stekte grønnsakene, heiv grønnsakene også på tallerkenen når de var ferdig stekt og så tok jeg i en god klatt med creme fraiche og noe gulost og krydder og lot det smelte. Kjapp og enkel saus, og så fikk jeg med stekeskyrestene. Og alt i én panne - mindre oppvask.

Jeg spiste mye tacosalat. Blandet alt sammen i en skål i stedet for å ta det i en lefse eller et skjell. Eventuelt kan man også lage tacoskjell av gulost, eller man kan putte tacoen i et salatblad. Du bør blande ditt eget tacokrydder fordi det er masse sukker i kjøpe-krydderet.

Jeg spiste mye egg. Stekt, kokt, omelett, frittatta. Lagde ofte frittatta av 20-25 egg i ovnen og så hadde jeg rester flere dager.

Jeg spiste mye gryteretter og supper. Husk en god fettkilde. Fløte, creme fraiche, ost.

Jeg spiste mye salater. Husk en god fettkilde! Fetaost, oliven, avocado, osteterninger, fet dressing.

 

Og så et tips jeg har lært i etterkant er at vegetabilske oljer er forferdelig usunt, særlig de fra planter som ikke er særlig fete. Oliven, kokosolje og palmeolje er naturlig fete, så de er ikke superille, men margarin, soyaolje, rapsolje og sånt bør ingen spise.

Anonymkode: 9a089...953

  • Liker 5
Skrevet
8 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hvis du synes lavkarbo høres vanskelig ut, så kanskje periodisk faste er noe for deg? Da får du en del av de samme effektene, men slipper å ha et like strengt kostholdsregime. Jeg har 18 timer i døgnet der jeg kun drikker vann, eventuelt kaffe. I seks timer spiser jeg «hva jeg vil», i betydningen prøver å leve sunt men trenger verken telle kalorier eller karbohydrater. 

Les for eksempel «the obesety code» av Jason Fung. Mener han også har en som handler om diabetes. «The diabetes code» kanskje?

Anonymkode: 0105e...ec6

Faste i 18 timer tror jeg vil bli svært tøft for meg. Kan merke at selv om jeg har Dia 2 og ofte for høyt blodsukker, så kan jeg også merke at for lenge uten mat, kan gjøre meg uvel og skjelven. Magen slår seg vrang når jeg da spiser etter å ha vært lenge uten mat. 

Anonymkode: 7c331...b9d

Skrevet
16 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hos meg kan en dag se sånn ut. Frokost, chiagrøt med kokosmelk, bringebær, mct olje og valnøtter. Hjemmelaget lavkarbo knekkebrød med alt av kjøttpålegg, laks, ost,makrell i tomat, med masse grønnsaker, agurk, paprika og litt tomat. Omelett med grønnsaker ved siden av. Kokt egg. 
 

Til lunch blir det mye av det samme som til frokost, eller en salat eller suppe. Men når jeg er i ketose orker jeg som regel ikke frokost så det blir bare lunch.

Til middag er det mye forskjellig. Har mann og barn som ikke spiser lavkarbo så prøver å tilpasse meg dem. Har vi feks pasta, så bytter jeg bare ut pasta med grønnsaker, feks squash. Og det gjelder mange måltider. Bytter ut pasta, ris og potet med grønnsaker. Ofte så lager jeg en form med lasagne. Bytter ut lasagneplater med squash, paprika og aubergine. Da har jeg for noen dager. Spiser med salat ved siden av. Spiser som regel ikke kvelds, men hvis jeg er sulten kan jeg ta litt ost, knekkebrød eller middagsrester. Det hender jeg lager meg en kopp kakao med kokosmelk, økologisk kakao og litt søtning.

Det er egentlig ikke så vanskelig å spise lavkarbo når en kommer inn i det. Hvis jeg er i farta og sulten så kjøper jeg pakke med kyllingpålegg og snackstomat. Eller liten salat fra salatbar med godt med dressing. Eller babybel ost. 

Anonymkode: c0b93...a88

Takk for gode tips. Jeg tror det er lurt at jeg planlegger litt i forveien og er forberedt. Lasagne med squash høres faktisk godt ut! Hva vil ketose egentlig si? Hvordan vet du at du er i ketose?

Anonymkode: 7c331...b9d

Skrevet

Spørsmål til dere som faster: hvordan fungerer dere på jobb? Jeg merker det går veldig fint å faste når jeg har fri, men skal jeg faste på jobb så blir jeg sløv og får vondt i hodet. Har en stressende jobb. Hvordan kan jeg løse dette med faste da? Har lyst å prøve det litt lenger. 

Anonymkode: 00c41...e2b

Skrevet
10 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Spørsmål til dere som faster: hvordan fungerer dere på jobb? Jeg merker det går veldig fint å faste når jeg har fri, men skal jeg faste på jobb så blir jeg sløv og får vondt i hodet. Har en stressende jobb. Hvordan kan jeg løse dette med faste da? Har lyst å prøve det litt lenger. 

Anonymkode: 00c41...e2b

Det tar et par uker med tilvenning, men så blir fasting en vane. Faktisk har jeg mer energi og fokus før jeg spiser. Det er lurt å begynne med kortere perioder, for eksempel slutte å spise etter middag og faste til frokost neste dag. Så kan man øke antall timer etterhvert som man venner seg til det. 

Anonymkode: 0105e...ec6

  • Liker 1
Skrevet
På 16.11.2020 den 13.37, AnonymBruker skrev:

Nå spiser jeg carnivore, altså bare animalsk og har fått enda bedre helse enn da jeg spiste keto (og da hadde jeg mye bedre helse enn da jeg spiste høykarbo). Men jeg spiste keto i ca 10 år. Jeg gikk gradvis over til færre og færre måltider, fordi maten metter så godt og fordi det er sunt å vannfaste 16+ timer i døgnet. Det er mye lettere å gå lenge mellom måltider når man ikke har en blodsukkerberg-og-dalbane. Jeg gikk fort over til tre måltider, så gradvis over til to måltider og så til slutt ett måltid om dagen.

Da jeg spiste tre ganger om dagen lagde jeg middag hver dag (bor alene), men lagde ofte tre porsjoner (og av og til mer). Da spiste jeg en porsjon til middag, hadde en til lunsj neste dag, og så hadde jeg siste porsjon til frokost tredje dagen. Jeg klarte fort å bryte det tankesettet at man bare kan spise enkelte matvarer til spesielle måltider. Jeg kunne spise taco til frokost, egg og bacon til lunsj og salat til middag. God og sunn mat er god og sunn mat, uansett når på døgnet det inntas.

Hvis du går til lavkarbo.no vil du finne ørten oppskrifter på forumet der. Det forumet har dødd ut, men oppskriftene er fortsatt fine å ha. 

Go-to-middag for meg var å steke kjøtt i stekepanne og kutte grønnsaker i mellomtiden, ta kjøttet ut av panna og la det hvile mens jeg stekte grønnsakene, heiv grønnsakene også på tallerkenen når de var ferdig stekt og så tok jeg i en god klatt med creme fraiche og noe gulost og krydder og lot det smelte. Kjapp og enkel saus, og så fikk jeg med stekeskyrestene. Og alt i én panne - mindre oppvask.

Jeg spiste mye tacosalat. Blandet alt sammen i en skål i stedet for å ta det i en lefse eller et skjell. Eventuelt kan man også lage tacoskjell av gulost, eller man kan putte tacoen i et salatblad. Du bør blande ditt eget tacokrydder fordi det er masse sukker i kjøpe-krydderet.

Jeg spiste mye egg. Stekt, kokt, omelett, frittatta. Lagde ofte frittatta av 20-25 egg i ovnen og så hadde jeg rester flere dager.

Jeg spiste mye gryteretter og supper. Husk en god fettkilde. Fløte, creme fraiche, ost.

Jeg spiste mye salater. Husk en god fettkilde! Fetaost, oliven, avocado, osteterninger, fet dressing.

 

Og så et tips jeg har lært i etterkant er at vegetabilske oljer er forferdelig usunt, særlig de fra planter som ikke er særlig fete. Oliven, kokosolje og palmeolje er naturlig fete, så de er ikke superille, men margarin, soyaolje, rapsolje og sånt bør ingen spise.

Anonymkode: 9a089...953

Her var det mye svada.... 

Anonymkode: 35d68...1ad

Skrevet
På 16.11.2020 den 21.57, AnonymBruker skrev:

Takk for gode tips. Jeg tror det er lurt at jeg planlegger litt i forveien og er forberedt. Lasagne med squash høres faktisk godt ut! Hva vil ketose egentlig si? Hvordan vet du at du er i ketose?

Anonymkode: 7c331...b9d

Ketose betyr at kroppen har begynt å bruke fett som energikilde, dvs at glykogenlagrene er brukt opp. Kan sjekkes med urinstix kjøpt på apoteket. Heter ketostix.

Anonymkode: c0b93...a88

Skrevet
På 16.11.2020 den 21.58, AnonymBruker skrev:

Spørsmål til dere som faster: hvordan fungerer dere på jobb? Jeg merker det går veldig fint å faste når jeg har fri, men skal jeg faste på jobb så blir jeg sløv og får vondt i hodet. Har en stressende jobb. Hvordan kan jeg løse dette med faste da? Har lyst å prøve det litt lenger. 

Anonymkode: 00c41...e2b

Jeg fungerer enda bedre enn når jeg spiser. Hvis du får vondt i hodet så kan du prøve saltshot. Når vi faster så mister vi en del væske og blant annet salter og da er det vanlig med hodepine. Et halvt glass farris med litt himalayasalt. Hjelper garantert 😊

Anonymkode: c0b93...a88

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...