Gå til innhold

Hvilket smør/margarin bør man spise? På brødskiva..


Anbefalte innlegg

På 21.10.2020 den 19.44, Eilis skrev:

Bremykt smaker godt og er en miks av meierismør, rapsolje, vann og vitamin D. Så et godt alternativ. Mener du at denne er usunn? 

Rapsolje er ikke bra... Det er en veldig unaturlig olje. Tenk på hva dine forfedre for 100+ år siden har hatt tilgang til. Det er ikke som at du kan lage rapsolje hjemme akkurat.

Og visste du at for ikke så veldig lenge siden var ikke rapsolje godkjent som menneskemat en gang på grunn av høyt innhold av erucinsyre som er giftig for mennesker. Så var det noen som avlet på rapsen slik at den skulle inneholde mindre erucinsyre. Og så ble den presset gjennom som "canola" oil over dammen. Canola står for CANadian Oil Low Acid. 

Det er en grunn for at når kroppen vår lager fett, så lager den mettet. Mettet fett er stabilt. Umettet fett er ikke stabilt, og man må tilføre antioksidanter for å prøve å redde kroppen fra all oksideringen. Det er bedre å spise mat som ikke oksiderer like mye heller...

 

Anonymkode: 6123c...1b2

  • Liker 9

Fortsetter under...

Her i huset foretrekker vi Rørossmør eller Bremykt (blanding av smør og rapsolje). Blir som regel Bremykt pga. prisen, men Rørossmør er smaksmessig en klar, klar favoritt. Liker ikke margarin 

Smør bidrar med næringsstoffer og er bra for kroppen i moderate mengder, og jeg prøver å unngå ultraprosessert mat. Jeg spiser gjerne brødmat uten smør for å kunne spise smør seinere.

På 21.10.2020 den 15.14, AnonymBruker skrev:

- Kolonihagen økologisk smør, fås hos Rema

- Rørossmør mild (blå pakke)

Er de som smaker best, mener jeg, og derfor de man bør kjøpe. I tillegg er det franske smøret fra Président med saltkrystaller veldig godt, men jeg foretrekker å kjøpe norske meieriprodukter.

Om man ikke får tak i noen av de over, er også det vanlige Tine-smøret mer enn bra nok. Vi er heldige i Norge som har så god tilgang på smør av høy kvalitet.

Anonymkode: b8483...4f5

Oj, her ser jeg at man kan ha forkjellig smak, for jeg synes det er veldig, veldig stor smaksforskjell på Kolonihagen og Rørossmer :ler: Ekte smør eller setersmør fra Tine smaker mye bedre enn Kolonihagen.

Er du forresten sikker på at Kolonihagen er norsk? Sist jeg kjøpte det (noen år siden), var det laget av dansk melk, men det kan selvsagt hende dette er endret (og at smaken dermed også har blitt endret). 😊

  • Liker 1

Jeg bruker ikke smør på brødskiva, synes det smaker ekkelt, med mindre det er smeltet og brødet er varmt.

Her hjemme bruker vi enten bremykt eller meierismør, barnet mitt får ikke margarin her hjemme ihvertfall. 

Anonymkode: a84a7...a25

  • Liker 1
14 timer siden, AnonymBruker skrev:

Rapsolje er ikke bra... Det er en veldig unaturlig olje. Tenk på hva dine forfedre for 100+ år siden har hatt tilgang til. Det er ikke som at du kan lage rapsolje hjemme akkurat.

Og visste du at for ikke så veldig lenge siden var ikke rapsolje godkjent som menneskemat en gang på grunn av høyt innhold av erucinsyre som er giftig for mennesker. Så var det noen som avlet på rapsen slik at den skulle inneholde mindre erucinsyre. Og så ble den presset gjennom som "canola" oil over dammen. Canola står for CANadian Oil Low Acid. 

Det er en grunn for at når kroppen vår lager fett, så lager den mettet. Mettet fett er stabilt. Umettet fett er ikke stabilt, og man må tilføre antioksidanter for å prøve å redde kroppen fra all oksideringen. Det er bedre å spise mat som ikke oksiderer like mye heller...

 

Anonymkode: 6123c...1b2

Var ikke klar over denne syren 😮 kommer dårlig frem når man kun søker på rapsolje 

Jeg registrerer også i app, og smør/margarin på brødskiva utgjør normalt 10-20 gram per dag. Kan neppe ha enormt stor betydning. Spiser Vita lett da og den er jo 50% vann. 😄

Hvis jeg får valget mellom smør og vanlig margarin så velger jeg smør fordi kaloriinnholdet er likt og smør smaker mye bedre. Med så liten mengde tenker jeg ikke på det mettede fettet. Kostholdet mitt ellers inneholder veldig lite fett.

Anonymkode: 370be...90a

  • Liker 1

Annonse

Margarin/hjertego` inneholder mange elementer og har vært igjennom en kjemisk prosess. Meierismør har èn ingrediens og er helt naturlig fremstilt. 

Anonymkode: c952b...9fa

  • Liker 7
På 23.10.2020 den 10.09, Grønt blad skrev:

 

Er du forresten sikker på at Kolonihagen er norsk? Sist jeg kjøpte det (noen år siden), var det laget av dansk melk, men det kan selvsagt hende dette er endret (og at smaken dermed også har blitt endret). 😊

Kolonihagen økologisk, syrnet smør er dessverre ikke norsk, nei. Men jeg synes det er greit allikevel, fordi de jobber hardt med å få norske leverandører av melk. Det er bedre at de tilbyr utenlandsk økologisk smør i mellomtiden, i stedet for norsk, ikke-økologisk.

Anonymkode: b8483...4f5

  • Liker 1
49 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Kolonihagen økologisk, syrnet smør er dessverre ikke norsk, nei. Men jeg synes det er greit allikevel, fordi de jobber hardt med å få norske leverandører av melk. Det er bedre at de tilbyr utenlandsk økologisk smør i mellomtiden, i stedet for norsk, ikke-økologisk.

Anonymkode: b8483...4f5

Delvis enig, men synes Rema også burde ta inn Røros-smør, slik at man kan faktisk kan kjøpe norskprodusert økologisk smør der.

Jeg bruker laktosefritt smør, fordi jeg ikke tåler laktose :) Enkelt og greit.

Å skulle være så pirkete på hva som er sunt og ikke, blir usunt. Smør er smør, og store mengder er jo ikke sunt, men det er ikke farlig å bruke det.

Anonymkode: bcfb5...9be

  • Liker 1

Bruker ikke smør på brødskiven, ser ingen grunn til å få i meg unødvendige kalorier. Hadde skjønt det dersom man var undervektig, men for normale voksne folk ser jeg ingen grunn til å innta unødvendige fett- og kalorikilder i hverdagen.

Annonse

22 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg bruker Berit Nordstrand, vegan eller plantebasert smør da. Kjempe digg, bruker det som pålegg i blant 😃

Anonymkode: b5402...4a0

Det er ikke smør. Smør er alltid meieriprodukt :)

Anonymkode: 32fdb...d96

  • Liker 10
Annonse
2 timer siden, Jolene skrev:

Bruker ikke smør på brødskiven, ser ingen grunn til å få i meg unødvendige kalorier. Hadde skjønt det dersom man var undervektig, men for normale voksne folk ser jeg ingen grunn til å innta unødvendige fett- og kalorikilder i hverdagen.

Jeg er normalvektig, og bruker smør på brødskiva for smakens skyld. Jeg har heldigvis rom for å innta en del "kose-kalorier" selv om de er av det unødvendige slaget 😉

Anonymkode: 2685d...a53

  • Liker 3
På 24.10.2020 den 15.33, AnonymBruker skrev:

Jeg bruker Berit Nordstrand, vegan eller plantebasert smør da. Kjempe digg, bruker det som pålegg i blant 😃

Anonymkode: b5402...4a0

Jeg tror du må tilhøre "veganmisjonen" eller noe sånt for å mene at dette smaker godt 😄

Anonymkode: 2685d...a53

  • Liker 8
2 timer siden, Jolene skrev:

Bruker ikke smør på brødskiven, ser ingen grunn til å få i meg unødvendige kalorier. Hadde skjønt det dersom man var undervektig, men for normale voksne folk ser jeg ingen grunn til å innta unødvendige fett- og kalorikilder i hverdagen.

Hvis du vil ha bort unødvendige kalorier, så anbefaler jeg deg å kutte ut skiva før du kutter ut meierismør.

Anonymkode: 6123c...1b2

  • Liker 9
6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg er normalvektig, og bruker smør på brødskiva for smakens skyld. Jeg har heldigvis rom for å innta en del "kose-kalorier" selv om de er av det unødvendige slaget 😉

Anonymkode: 2685d...a53

Rent personlig ser jeg ikke poenget med å innta mer fett enn nødvendig. Fin liten hersketeknikk du benytter deg av forresten.

1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Hvis du vil ha bort unødvendige kalorier, så anbefaler jeg deg å kutte ut skiva før du kutter ut meierismør.

Anonymkode: 6123c...1b2

Har ingen problemer med kalorier, men ser ingen grunn til å innta noe som ikke kroppen har behov for.

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...