Gå til innhold

Måltidsrutiner og mattips?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg må få inn gode rutiner på måltider for per i dag er de ikke-eksisterende og det går utover helsa og livet generelt. Spiser enten tilnærmet ingenting eller så overspiser jeg. Noen tips til å få rutine på dette?

I tillegg hvis noen kan komme med tips til hva man kan spise som er sunt og godt og som holder til budsjett på 2000 kroner? Jeg trenger variasjon og vil høre hva andre spiser. Jeg spiser generelt veldig vanlig norsk mat, men er møkklei havregrøt og egg til frokost... Så trenger bedre frokosttips! Spiser også mye brød, så noe annet er brødmat hadde vært fint. Middag er jeg også lei av ettersom jeg spiser fisk 80% av tiden... ja, jeg elsker fisk, men må nok variere her. Prøver å spise variert, men så oppleves det til tider dyrt, spesielt ift brødforbruk. Bake brød har jeg sluttet med. Kjedelig med tørt brød etter én dag. Vet ikke om dette innlegget gir mening, men i hovedsak trenger jeg ideer til hva jeg kan spise, og jeg er nysgjerrig på hva andre spiser. 

Takker på forhånd for svar:)

Anonymkode: ca928...12f

Skrevet

Bestem deg for å spise frokost, lunsj og middag. Beregn når det passer best å innta de forskjellige måltidene, og sett av tid. Beregn eventuell tid til tiberedning. Beregn passe porsjonsstørrelser og lag/forsyn deg med dette. Planlegg og gjennomfør matinnkjøp så du har alt klart. 

Er du kvinne? Det skal ikke være vanskelig å spise godt og sunt for 2000 kr pr måned hvis du har noen basisvarer i form av tørrvarer, hermetikk og frysevarer, følger med på tilbud, men ikke lar deg lure av lokketilbud, bare kjøper det du trenger, og spiser opp alt, kjøper i sesong, og ikke er altfor kresen, er villig til å prøve nye ting, men aldri kjøper noe du vet du ikke kommer til å spise.

Jeg spiser så mye forskjellig at det blir umulig å ramse opp. Jeg vil fortelle om måten jeg gjør det på, isteden. Jeg har bestemte komponenter til hvert måltid, som jeg varierer, roterer, alternerer. Feks har jeg stort sett to knekkebrød med pålegg og melk, eller grøt, og frukt og rå grønnsak til frokost og lunsj - men varierer pålegg, type knekkebrød, grøt, frukt og grønnsak, ved at jeg til enhver tid bare har en av hver type pålegg åpnet, og velger noe annet av samme type når det er tomt, spiser opp frukten og velger noe annet når det er tomt, bytter om kornslagene til grøt, har et par-tre typer knekkebrød. Middagene er hovedsakelig basert på protein+stivelse+grønnsaker, og roteres gjennom uka, etter tema: Mandag suppe+dessert eller gryterett, tirsdag svin eller kylling, onsdag rester fra mandag, torsdag fisk, fredag hva som helst, lørdag kosemiddag, søndag storfe eller lam. Velger og varierer tilbehør som passer til hver enkelt type protein, sørger for å ha minst en dag mellom repetisjon av samme middagskomponent, og bytter om og justerer ved behov.   

Anonymkode: d9a8f...384

Skrevet

Jeg spiser ikke frokost fordi jeg driver med periodisk faste, men spiser lunsj og middag.

Jeg pleier å lage opp suppe som jeg fryser i passe porsjoner til lunsj, har mikrobølgeovn på jobb, så det er lett å varme. Tar bare med en boks når jeg går ut døra og så er jeg veldig glad i suppe. For variasjonen har jeg salat av og til. Enten rester av kyllingsalat fra middag eller en salat av revet kål, gulrot og rødbeter med litt søt vinaigrette over. Jeg er ikke spesielt glad i verken grøt, brød eller knekkebrød til lunsj.

Til middag er jeg, i motsetning til deg, ikke flink nok til å spise fisk, men jeg er er god til å få i meg mye grønnsaker. Ovnsbakte rotgrønnsaker med protein i form av kylling eller laks er noe jeg spiser ofte. Av og til, kanskje to ganger i måneden, spiser jeg svin eller storfe. Jeg bruker mye kyllingkjøttdeig til gryter, taco og lignende, for da kan jeg krydre den opp. Wok med kylling er en gjenganger, jeg passer på å kjøpe når de har "2 for 50" på Rema, dette blir gjerne 4 middager. 

I helgene blir det gjerne kyllingvinger, pizza eller noe sånn, når Obs har 3 kilo kyllingvinger (evt lår) til kr 99,- er det mye god mat for en billig penge.

Skal man spise godt for 2000 i måneden så gjelder det å følge med på tilbud, det gjør jeg, og så skriver jeg handleliste. Har en del middagsgjester, så jeg kommer nok over 2000 totalt sett, men hadde nok fint klart meg på det hvis jeg bare skulle kjøpe mat til meg selv. 

Skrevet
11 timer siden, AnonymBruker skrev:

Bestem deg for å spise frokost, lunsj og middag. Beregn når det passer best å innta de forskjellige måltidene, og sett av tid. Beregn eventuell tid til tiberedning. Beregn passe porsjonsstørrelser og lag/forsyn deg med dette. Planlegg og gjennomfør matinnkjøp så du har alt klart. 

Er du kvinne? Det skal ikke være vanskelig å spise godt og sunt for 2000 kr pr måned hvis du har noen basisvarer i form av tørrvarer, hermetikk og frysevarer, følger med på tilbud, men ikke lar deg lure av lokketilbud, bare kjøper det du trenger, og spiser opp alt, kjøper i sesong, og ikke er altfor kresen, er villig til å prøve nye ting, men aldri kjøper noe du vet du ikke kommer til å spise.

Jeg spiser så mye forskjellig at det blir umulig å ramse opp. Jeg vil fortelle om måten jeg gjør det på, isteden. Jeg har bestemte komponenter til hvert måltid, som jeg varierer, roterer, alternerer. Feks har jeg stort sett to knekkebrød med pålegg og melk, eller grøt, og frukt og rå grønnsak til frokost og lunsj - men varierer pålegg, type knekkebrød, grøt, frukt og grønnsak, ved at jeg til enhver tid bare har en av hver type pålegg åpnet, og velger noe annet av samme type når det er tomt, spiser opp frukten og velger noe annet når det er tomt, bytter om kornslagene til grøt, har et par-tre typer knekkebrød. Middagene er hovedsakelig basert på protein+stivelse+grønnsaker, og roteres gjennom uka, etter tema: Mandag suppe+dessert eller gryterett, tirsdag svin eller kylling, onsdag rester fra mandag, torsdag fisk, fredag hva som helst, lørdag kosemiddag, søndag storfe eller lam. Velger og varierer tilbehør som passer til hver enkelt type protein, sørger for å ha minst en dag mellom repetisjon av samme middagskomponent, og bytter om og justerer ved behov.   

Anonymkode: d9a8f...384

Tusen takk for utdypende svar!

Så smart fremgangsmåte for å variere og få i seg nok næringsstoffer - dette skal jeg ta med meg. Da er det jo umulig å bli lei:) Får du til å dekke behovet for fem om dagen? Er det mulig på 2000 kroner? Jeg opplever det som vanskelig. 

Anonymkode: ca928...12f

Skrevet
4 timer siden, Brunhilde skrev:

Jeg spiser ikke frokost fordi jeg driver med periodisk faste, men spiser lunsj og middag.

Jeg pleier å lage opp suppe som jeg fryser i passe porsjoner til lunsj, har mikrobølgeovn på jobb, så det er lett å varme. Tar bare med en boks når jeg går ut døra og så er jeg veldig glad i suppe. For variasjonen har jeg salat av og til. Enten rester av kyllingsalat fra middag eller en salat av revet kål, gulrot og rødbeter med litt søt vinaigrette over. Jeg er ikke spesielt glad i verken grøt, brød eller knekkebrød til lunsj.

Til middag er jeg, i motsetning til deg, ikke flink nok til å spise fisk, men jeg er er god til å få i meg mye grønnsaker. Ovnsbakte rotgrønnsaker med protein i form av kylling eller laks er noe jeg spiser ofte. Av og til, kanskje to ganger i måneden, spiser jeg svin eller storfe. Jeg bruker mye kyllingkjøttdeig til gryter, taco og lignende, for da kan jeg krydre den opp. Wok med kylling er en gjenganger, jeg passer på å kjøpe når de har "2 for 50" på Rema, dette blir gjerne 4 middager. 

I helgene blir det gjerne kyllingvinger, pizza eller noe sånn, når Obs har 3 kilo kyllingvinger (evt lår) til kr 99,- er det mye god mat for en billig penge.

Skal man spise godt for 2000 i måneden så gjelder det å følge med på tilbud, det gjør jeg, og så skriver jeg handleliste. Har en del middagsgjester, så jeg kommer nok over 2000 totalt sett, men hadde nok fint klart meg på det hvis jeg bare skulle kjøpe mat til meg selv. 

Tusen takk for innspill! 

Det er absolutt forfriskende å lese hvordan andre strukturerer måltidene og hva de spiser og ei. 

Jeg skal se om suppe kan være noe for meg, for det kunne lettet på noe av behovet for brød hele tiden, i tillegg til at suppe kan gjøres veldig billig. Min erfaring er imidlertid at jeg blir veldig fort sulten etter å ha spist suppe, uavhengig av hva som er oppi. Kan være godt med protein oppi og tilbehør ved siden av, allikevel synes jeg ikke suppe metter så godt. Kan være at måltidsrutinene mine har ødelagt noe i meg. 

Liten avsporing der, men takk igjen for gode tips - alt blir tatt med!

Anonymkode: ca928...12f

Skrevet
5 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Tusen takk for innspill! 

Det er absolutt forfriskende å lese hvordan andre strukturerer måltidene og hva de spiser og ei. 

Jeg skal se om suppe kan være noe for meg, for det kunne lettet på noe av behovet for brød hele tiden, i tillegg til at suppe kan gjøres veldig billig. Min erfaring er imidlertid at jeg blir veldig fort sulten etter å ha spist suppe, uavhengig av hva som er oppi. Kan være godt med protein oppi og tilbehør ved siden av, allikevel synes jeg ikke suppe metter så godt. Kan være at måltidsrutinene mine har ødelagt noe i meg. 

Liten avsporing der, men takk igjen for gode tips - alt blir tatt med!

Anonymkode: ca928...12f

Hvis du spiser mindre til hvert måltid over en lengre periode, så vil du etter hvert bli mett tidligere. ☺️ Jeg har prøvd. Helt merkelig. ☺️

Anonymkode: 108a3...047

Skrevet
19 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Tusen takk for utdypende svar!

Så smart fremgangsmåte for å variere og få i seg nok næringsstoffer - dette skal jeg ta med meg. Da er det jo umulig å bli lei:) Får du til å dekke behovet for fem om dagen? Er det mulig på 2000 kroner? Jeg opplever det som vanskelig. 

Anonymkode: ca928...12f

Supert at du fikk så bra utbytte av mitt lille essay 😄 Ja, jeg er aldri matlei lenger, alltid noe å glede seg til. Jeg spiser frukt til frokost og lunsj, og grønnsaker til alle tre måltider, så 5 om dagen er dekket. Jeg er alltid ute etter mest mulig verdi for pengene, så jeg kjøper First Price ol når det er like bra, og jeg synes det er like bra selv om størrelse og fasong er litt uvanlig. Det går i billige og holdbare varer, så jeg kjøper frisk frukt, men frosne bær, og friske eller frosne grønnsaker. Epler og appelsiner holder seg bra, og større frukt som meloner deler jeg opp og spiser en porsjon av, det holder seg fint en uke i kjøleskap og en melon på 1,5-2 kg blir 6-7 passe porsjoner. Mango deler jeg vanligvis på tre, pomelo på 6-7. Ellers varierer jeg etter hvordan prisene er, så noen ganger blir det druer, pærer, eller en banan+frosne bær til smoothie, klementiner til jul og plommer om høsten. Jeg gjør det samme med grønnsaker, skreller og deler i staver (hvis det er hensiktsmessig) og spiser en porsjon til hvert (brød)måltid, og tar opp fra fryseren kvelden før og setter i kjøleskapet hvis jeg skal ha det til middag. 

Anonymkode: d9a8f...384

Skrevet

Ville gått for fårikål og droppet forrett. 

Dessert is. Eller ostekake. 

To timer med forberedelse stopper en del. 

 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...