Fae Skrevet 10. oktober 2020 #1 Del Skrevet 10. oktober 2020 Hei! Jeg har for noen måneder siden vært til utredning og fått diagnosen IBS. Jeg vet sånn cirka hva som trigger utenom kostholdet, men når det kommer til matvarer føler jeg at jeg har veldig liten kontroll. Jeg har hørt og lest mye om fodmap-dietten og ønsker å forsøke å teste den ut. Men! Jeg aner ikke hvor jeg skal begynne! Er det noen som har prøvd? Hvordan gikk dere frem? Har hørt noen anbefale at man bør gjøre dette i samråd med en ernæringsfysiolog, men såvidt jeg har skjønt det krever det henvisning. Kan fastlegen henvise? Hjeeelp! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. oktober 2020 #2 Del Skrevet 10. oktober 2020 Var på utredning selv, holdt på å få diagnosen. Jeg begynte å lese på foodmap og implementerte noe av det. Fungerte ikke på meg. Klarte ikke følge opp. Det som funka derimot er mat hver 3. time pluss trening 4 ganger i uka. Mat og drikke hver 3. time løste problemet og tarmene har det endelig bra. Anonymkode: c9380...217 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. oktober 2020 #3 Del Skrevet 10. oktober 2020 Jeg synes det var lettest å kutte ut alt som jeg kanskje ikke tåler. Jeg startet på et carnivore-kosthold som er som er null-fodmap. Det ultimate eliminasjonskostholdet. Tanken var egentlig at jeg skulle introdusere matvarer en etter en og finne ut hva jeg tåler og ikke tåler, men jeg har det å bra på dette kostholdet at jeg bare fortsatte. 7 måneder siden jeg spiste noe fra planteriket nå og magen og kroppen har det fantastisk. Spiser rent kjøtt, ren fisk, ren sjømat, noe innmat, masse egg, noe ost, noe fløte, noe seterrømme, steker i meierismør eller talg, krydder med salt, drikker vann. Så lenge man ikke spiser planter så får kroppen alt man trenger fra kjøtt. Og jo, kjøtt inneholder vit C, så man får ikke skjørbuk. Det skulle jeg fått for mange måneder siden i så fall. Oass på å spise fett kjøtt. Spiser man bare magert kjøtt blir man syk (rabbit starvation). Anonymkode: 18bfe...c86 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. oktober 2020 #4 Del Skrevet 10. oktober 2020 Jeg kjøpte inn mat fra «grønt» av fodmap, kjøpte en bok med oppskrifter og etterhvert «skjønte» jeg hvordan lage mat på denne måten. Etter 6 uker begynte jeg å legge inn noe gult. Også ble det noe rødt eller mindre mengder rødt. Er så å si frisk i forhold til før. Har gjort alt på egen hånd. Fikk ikke oppfølging av ernæringsfysiolog. Og dette med FODMAP leste jeg meg opp på selv etter operasjon for utposninger på tarmen. Først etter å ha spist lavFODMAP i fire uker fikk jeg time til ernæringsfysiolog. Hun ble ganske overrasket over at jeg allerede var i gang. Anonymkode: d7dc1...53c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. oktober 2020 #5 Del Skrevet 10. oktober 2020 Tipser om denne fra Haukeland Sykehus https://helse-bergen.no/seksjon/Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonell mage-tarmsykdommer/Documents/FODMAP-brosjyre.pdf Anonymkode: ff4e9...d0a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. oktober 2020 #6 Del Skrevet 10. oktober 2020 Har aldri hørt om at legen kan henvise til ernæringsf. Hadde IBS i 10 år og det var aldri tema, selv om jeg har vært på grensen til undervektig mange ganger. Til slutt skiftet jeg over til plantebasret kosthold og da fikset mageproblemene seg selv. Har vært frisk i 5 år nå og er sterkere og sprekere enn noensinne 🤩 Anonymkode: df1b6...6e6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fae Skrevet 10. oktober 2020 Forfatter #7 Del Skrevet 10. oktober 2020 11 timer siden, AnonymBruker skrev: Var på utredning selv, holdt på å få diagnosen. Jeg begynte å lese på foodmap og implementerte noe av det. Fungerte ikke på meg. Klarte ikke følge opp. Det som funka derimot er mat hver 3. time pluss trening 4 ganger i uka. Mat og drikke hver 3. time løste problemet og tarmene har det endelig bra. Anonymkode: c9380...217 Jeg er ikke sikker på om det er noe jeg vil klare å følge opp hele tiden selv, men har hørt mange som snakker varmt om det så har i alle fall lyst til å prøve litt. Nå er det litt sånn at den ene dagen reagerer jeg på noe og tror jeg vet hva, og så neste dag reagerer jeg ikke. Regelmessige måltider og regelmessig aktivitet er noe jeg kan bli bedre på, og merker at magen har det litt bedre de dagene hvor jeg er flink med det. Veldig bra at du har funnet noe som passer for deg! 11 timer siden, AnonymBruker skrev: Jeg synes det var lettest å kutte ut alt som jeg kanskje ikke tåler. Jeg startet på et carnivore-kosthold som er som er null-fodmap. Det ultimate eliminasjonskostholdet. Tanken var egentlig at jeg skulle introdusere matvarer en etter en og finne ut hva jeg tåler og ikke tåler, men jeg har det å bra på dette kostholdet at jeg bare fortsatte. 7 måneder siden jeg spiste noe fra planteriket nå og magen og kroppen har det fantastisk. Spiser rent kjøtt, ren fisk, ren sjømat, noe innmat, masse egg, noe ost, noe fløte, noe seterrømme, steker i meierismør eller talg, krydder med salt, drikker vann. Så lenge man ikke spiser planter så får kroppen alt man trenger fra kjøtt. Og jo, kjøtt inneholder vit C, så man får ikke skjørbuk. Det skulle jeg fått for mange måneder siden i så fall. Oass på å spise fett kjøtt. Spiser man bare magert kjøtt blir man syk (rabbit starvation). Anonymkode: 18bfe...c86 Jeg har blitt tipset om carnivore-dietten, men det tror jeg hadde blitt for ensformig for min del. Jeg ønsker å spise så mange ulike ting som mulig, men sliter litt med å finne ut av hva som går bra og ikke... 7 timer siden, AnonymBruker skrev: Jeg kjøpte inn mat fra «grønt» av fodmap, kjøpte en bok med oppskrifter og etterhvert «skjønte» jeg hvordan lage mat på denne måten. Etter 6 uker begynte jeg å legge inn noe gult. Også ble det noe rødt eller mindre mengder rødt. Er så å si frisk i forhold til før. Har gjort alt på egen hånd. Fikk ikke oppfølging av ernæringsfysiolog. Og dette med FODMAP leste jeg meg opp på selv etter operasjon for utposninger på tarmen. Først etter å ha spist lavFODMAP i fire uker fikk jeg time til ernæringsfysiolog. Hun ble ganske overrasket over at jeg allerede var i gang. Anonymkode: d7dc1...53c Det er jo kjempebra! Hvilken oppskriftsbok var det? Hvordan fikk du time hos ernæringsfysiolog? Jeg har lyst til å prøve, men synes mat er vanskelig så ønsker oppfølging hvis jeg kan få det. 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Tipser om denne fra Haukeland Sykehus https://helse-bergen.no/seksjon/Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonell mage-tarmsykdommer/Documents/FODMAP-brosjyre.pdf Anonymkode: ff4e9...d0a Tusen takk! 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Har aldri hørt om at legen kan henvise til ernæringsf. Hadde IBS i 10 år og det var aldri tema, selv om jeg har vært på grensen til undervektig mange ganger. Til slutt skiftet jeg over til plantebasret kosthold og da fikset mageproblemene seg selv. Har vært frisk i 5 år nå og er sterkere og sprekere enn noensinne 🤩 Anonymkode: df1b6...6e6 Hmm, kanskje det er en spesialist som må henvise da..? Har ikke tatt det opp med fastlegen enda, så kan jo ev. høre. Så flott at du har funnet noe som fungerer! Tusen takk for tips alle sammen! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. oktober 2020 #8 Del Skrevet 10. oktober 2020 Det finnes en haug av bøker og blogger, bare så søke! Når jeg måtte gjøre dette for... 7 år siden, så var det "nytt" og svært lite info. Jeg slet mye, men fant ting til slutt. Noen matvarer er greie å lære seg at er ok - ris, ren salat, agurk, paprika, rent kjøtt UTEN marinade/krydder, egg, poteter. Du kommer langt nok med det i starten. Start med WASA glutenfritt knekkebrød, og kjøp glutenfri pasta. Husk at glutenfri ikke betyr low fodmap, det er ofte løk/hvitløk i ferdigprodukter og de sniker seg inn overalt. Laktosefri melk og rømme kan være fint å ha. Så må du egentlig bare tenke hva du vil lage først. Kylling og ris med smeltet laktosefritt smør og salat var en sikker vinner her, laks også. Steke kjøttdeig, lage tacokrydder selv, og lage nachos var også kjekt. Taco er greit hvis du bruker nachos-chips eller glutenfri lefser (igjen sjekk for løk/hvitløk og andre ulumskheter). Det beste er å lage all mat fra bunnen, eller lære seg noen få basisvarer Anbefaler også glutenfritt havregryn som en god bare å ha i hus. Jeg kan nå spise alt igjen utenom laktose, og var på dietten lengre enn de fleste. For meg hadde det også med stress i livet å gjøre, så magen min tåler mindre i stressede perioder enn i rolige. Du finner ut av det etterhvert Anonymkode: 831fc...38f 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. oktober 2020 #9 Del Skrevet 11. oktober 2020 19 timer siden, Fae skrev: Det er jo kjempebra! Hvilken oppskriftsbok var det? Hvordan fikk du time hos ernæringsfysiolog? Jeg har lyst til å prøve, men synes mat er vanskelig så ønsker oppfølging hvis jeg kan få det. Denne blant annet: https://www.adlibris.com/no/bok/lavfodmap-folkets-favoritter-9788293428022?gclid=Cj0KCQjw2or8BRCNARIsAC_ppyYHKik6-d6K8ags1q1-PyLzoMvaUgWAqkG5DGc7ORbkSDQOMVgXlw4aAtX3EALw_wcB Finnes mange bøker der ute, mye bra. Men også mye bra på nett. Tok bilder av oppskrifter og la i mappe på mobilen, begynte å lage de også skjønner man liksom hva det går i etterhvert. Etter to operasjoner med utposning på tarmen innenfor et år, var det via Gastro avdelingen at jeg ba om samtale og dermed fikk time til ernæringsfysiolog. Ønsket å ha den samtalen da jeg lå på sykehuset, men som sagt så var det lang ventetid. Tok saken i egne hender da kirurgen sa jeg hadde «irritabel tarm». Har aldri hatt diagnose, selv om jeg har slitt hele livet. Er over 50 år. Anonymkode: d7dc1...53c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå