AnonymBruker Skrevet 10. september 2020 #41 Del Skrevet 10. september 2020 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Av og til lurer jeg på hva slags kosthold mange av dere veganere hadde før dere kuttet kjøtt. Burger og pølser faktisk - det er da virkelig ikke det de fleste savner om de ikke spiser kjøtt. Både kjøttbollene og fakekjøttbollene fra ikea smaker sagmugg, hvorfor skulle noen gidde å spise det? Kjøttdeig, pølser, burgere er usunn drittmat man bør spise minst mulig av uansett. Men det finnes ikke noe vegansk alternativ til grillet villaks, sashimi med ponzusaus, en god medium rå indrefilet. Anonymkode: 192db...6d2 Jeg er helt enig. Veganisme ser i mange tilfeller ut til å føre til en naturfiendtlig innstilling til matproduksjon, og til et kosthold med stort innslag av industrielle og sterkt prosesserte matvarer. Veganere kan jo heller ikke velge økologiske eller biodynamiske grønnsaker (som er gjødslet med husdyrgjødsel), så også når de velger grønnsaker må de jo gå for de industrielt produserte. I det hele tatt stiller jeg et stort spørsmål ved om det overhodet finnes grønnsaker i handelen som i streng forstand er veganske. Anonymkode: 5ffb7...178 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2020 #42 Del Skrevet 10. september 2020 41 minutter siden, AnonymBruker skrev: Avsporing: Hvor får du kjøpt tempeh? Har lett og lett...! Anonymkode: 2ab5e...726 Bor i Bergen, kjøper på global food ved bystasjonen. Anonymkode: cb252...322 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2020 #43 Del Skrevet 10. september 2020 29 minutter siden, AnonymBruker said: Jeg er helt enig. Veganisme ser i mange tilfeller ut til å føre til en naturfiendtlig innstilling til matproduksjon, og til et kosthold med stort innslag av industrielle og sterkt prosesserte matvarer. Veganere kan jo heller ikke velge økologiske eller biodynamiske grønnsaker (som er gjødslet med husdyrgjødsel), så også når de velger grønnsaker må de jo gå for de industrielt produserte. I det hele tatt stiller jeg et stort spørsmål ved om det overhodet finnes grønnsaker i handelen som i streng forstand er veganske. Anonymkode: 5ffb7...178 Nei, det er dessverre ikke det. Dessuten tråkker man på innsekter hver dag, bruker uvegansk mobiltelefon og uveganske medisiner. Definisjon: Veganisme er en levemåte som søker å ekskludere, så langt som mulig og praktiserbart, alle former for utnyttelse av og grusomhet mot dyr for mat, klær eller andre formål. Legg spesielt merke til "så langt som mulig og praktiserbart" her. Jeg MÅ ha mat for å leve et bra liv, jeg MÅ ikke ha kjøtt. Anbefaler forsåvidt de som har mulighet til å dyrke så mye mat de kan selv Anonymkode: cee20...bbc 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2020 #44 Del Skrevet 10. september 2020 🐓🐑🐖 NAM 😋 Anonymkode: 7a115...026 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2020 #45 Del Skrevet 10. september 2020 2 timer siden, AnonymBruker skrev: Nei, det er dessverre ikke det. Dessuten tråkker man på innsekter hver dag, bruker uvegansk mobiltelefon og uveganske medisiner. Definisjon: Veganisme er en levemåte som søker å ekskludere, så langt som mulig og praktiserbart, alle former for utnyttelse av og grusomhet mot dyr for mat, klær eller andre formål. Legg spesielt merke til "så langt som mulig og praktiserbart" her. Jeg MÅ ha mat for å leve et bra liv, jeg MÅ ikke ha kjøtt. Anbefaler forsåvidt de som har mulighet til å dyrke så mye mat de kan selv Anonymkode: cee20...bbc Men da er det jeg tenker at jeg heller vil legge opp livet og kostholdet mitt på en måte som spiller med naturen, og med et bærekraftig og etisk landbruk, slik det feks gjøres innen permakulturen. Ikke et kosthold som sirkler rundt egne følelser for dyr og som ikke er bærekraftig eller realistisk for hele kloden. I virkelig bra økologisk landbruk inspirert av permakultur lever husdyr og grønnsaker/frukt som dyrkes i et forhold der de har gjensidig nytte av hverandre, feks frittgående høner som spiser nedfallsepler og holder eplehagen frisk og naturlig gjødslet, eller frittgående griser som roter dypt i jorda og rydder en jordlapp for alt ugress og gjødsler den naturlig før ny såsesong, og etterpå spiser bladverk fra grønnsaker som ellers ville blitt kastet, eller de kasserte grønnsakene fra åkeren de selv har ryddet og gjødslet. Et sånt landbruk vil jeg støtte og høste av og basere kostholdet mitt på. Det er bærekraftig, og på lag med naturen. Jeg MÅ jo ikke ha veganske industriproduserte kjøttbolleerstatninger fra Ikea. Anonymkode: 5ffb7...178 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2020 #46 Del Skrevet 10. september 2020 Man får ingen mangler av å spise vegetarisk. Det handler kun om at du ikke spiser variert nok, ikke at du er vegetarianer. Man må spise variert, nøyaktig på link linje som om man spiser kjøtt. Så det er et tulleargument. At du savner smaken av kjøtt er et mye bedre argument. Begyn gjerne å spis kjøtt igjen, det høres ikke ut som vegetarisme er noe for deg. Og det er greit. Anonymkode: 3f331...c15 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. september 2020 #47 Del Skrevet 10. september 2020 5 timer siden, fiskennemo skrev: Jeg fikk en prøvetime hos Bailine en gang og hørte på lydbok om diett etter blodtyper under behandlingen. Jeg har O og i følge lydboken og hun som behandlet meg kan ikke vi med denne blodtypen være vegetarianere pga. at blodtypen trenger mye kjøtt og proteiner. Mener å huske at de med blodtype A fint kunne være vegetarianere...(?) Dette forklarer hvorfor alle jeg kjenner som er vegetarianere ser syke ut. Artig, jeg er blodtype A og blodprøvene mine var fine etter et halvt år nesten helt vegetarisk. Begynte akkurat nå å ta B12 tilskudd, men den var ikke i bunn, bare synkende. Anonymkode: d2d3a...160 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Edie Skrevet 14. september 2020 #48 Del Skrevet 14. september 2020 Ryddet for avsporinger og brukerdebatt. Edie, adm. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #49 Del Skrevet 14. september 2020 På 10.9.2020 den 18.56, AnonymBruker skrev: Artig, jeg er blodtype A og blodprøvene mine var fine etter et halvt år nesten helt vegetarisk. Begynte akkurat nå å ta B12 tilskudd, men den var ikke i bunn, bare synkende. Anonymkode: d2d3a...160 6 mnd? Hvis du var frisk før du kuttet kjøtt kan det ta åresvis før mangler vises siden næringsstoffene planter manger eller er fattige på er fettløselige og vi har lager av dem i kroppen. Mangel på disse vises sjeldent før det er virkelig lave nivåer. Vi klarer ikke å måle det faktiske lageret, vi måler bare det som er i blodet, og markører som indikerer hvordan det står til med lagrene. Det blir som at du har en sparekonto du ikke har innsyn i, men som fyller brukskontoen din automatisk. Du merker bare at den holder på å ha tom når du ikke har nok på brukskontoen. Og da er det veldig lite igjen. Næringsstoffene de påstår at kjøtt ikke inneholder nok av er vannløselige (C-vitamin hovedsaklig) som ikke blir lagret i kroppen, og jeg har fortsatt ikke skjørbuk etter over ett år uten planter og uten kosttilskudd (man trenger ikke kosttilskudd når man spiser sunt). Hadde jeg ikke fått i meg nok skulle jeg fått skjørbuk på under en måned. Anonymkode: 3818c...8bb 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #50 Del Skrevet 14. september 2020 Du kan jo begynne med å sjekke ut følgende produsenter: Homlagarden (kylling og kalkun, fås hos Coop) Hovelsrud (kylling, fås hos Kiwi) Grøstadgris (fås hos Meny) Kolonihagen (svin, fås hos Rema) Da støtter du dyrevelferd og bærekraftig produksjon Anonymkode: f3be3...10e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #51 Del Skrevet 14. september 2020 Og ellers er REKO-ringen, som flere allerede har nevnt, et topp sted å kjøpe kjøtt. Anonymkode: f3be3...10e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tension Skrevet 14. september 2020 #52 Del Skrevet 14. september 2020 Vi er toppen av næringskjeden, gir ingen mening å ha etiske tanker om de å spise skapninger som er under oss. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #53 Del Skrevet 14. september 2020 På 9.9.2020 den 15.13, AnonymBruker skrev: Prøver også å spise variert, men føler fortsatt det er noe jeg "savner" hvis det går an å si Anonymkode: 84852...a1b Jeg tipper det er kroppen din som sier fra. Når jeg har fått cravings på spesielle matvarer, er det sannsynligvis fordi kroppen har savnet enkelte mikronæringsstoffer. Jeg har for eksempel hatt cravings på brun gjetost, som inneholder veldig mye jod, og på rødt kjøtt, som jo er den beste jernkilden. Men det har alltid gått over etter en tid. Så jeg synes du skal ta kroppens signaler på alvor og spise det den skriker etter. For det om man spiser kjøtt og fisk og ikke er vegetarianer, trenger man jo ikke spise så veldig mye av det. Og kjøp for all del kjøtt fra ansvarlige produsenter, som for eksempel de i innlegget ovenfor. Anonymkode: f3be3...10e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #54 Del Skrevet 14. september 2020 Offf... det her skjer så ofte! Er så lei av å høre det, men here we go again. 1. Matlei blir vi alle. Bruk nå internett for det det er godt for! 2. Skaff deg kvalitet kosttilskudd, noe som er manko på i Norge! Søk på iherb og se på innholdet og prosentene! Jeg tar en multivitamin i uka, en sjelden gang d vitamin på vinteren. Har faktisk hatt for høye verdier pga tilskuddene mine til tider. Du skal ikke trenge å ta masse piller daglig. Jeg tar selv flere medisiner jeg må ta daglig og skjønner godt når man ikke vil ta 20 tabletter samtidig. Du skal ikke leve og være avhengig av daglig tilskudd, da spiser du jævlig dårlig. Spiser du egg og melk skal du ikke trenge tilskudd engang. Spiser du vegansk blir mye tilsatt d vitamin og b12. 3. Mat er medisin. Kunnskap er overlevelse. Skriv ned hva du spiser, da får du kanskje en oppvekker. Mange spiser for dårlig og for lite(!!), har ikke noe å si om du spiser kjøtt eller ei. Fått med meg altfor mange kjøttetere som må ta b12 sprøyter. du kan ikke bare bestemme deg for å ikke spise ditt og datt uten å sette deg inn i hva du vil mangle, om det er kjøtt eller grønnsaker. Er så lei av de som blir det av trend, og ikke setter seg inn i næring og mat, feiler og skylder på "dietten", problemet her er jo deg.. det er ikke noe jeg sier for å være slem, men det er åpenbart når så mange lever sitt beste liv nettopp uten kjøtt. Ja, det er kjedelig å måtte sette seg inn i fakta og tørt stoff, jeg vet, men du vil få det så mye bedre både psykisk og fysisk av å spise bedre. Hver gang jeg blir matlei, eller craver noe type biff, kylling eller fisk så finner jeg oppskrifter på nettopp dette. Jeg har vært veggis siden jeg var 14. På denne tiden var det lite kunnskap, og alle trodde du ville få mangler. Min egen mor ble nesten hysterisk. Først levde jeg på pasta og chips, for jeg hadde nettopp null kunnskap, jeg ble selvfølgelig matlei, men jeg vil heller dø selv enn å spise kjøtt og fisk, så jeg leste meg mer opp. Lagde plutselig masse god og næringsfull mat med mamma som jeg bodde med. Maten var så god at mamma glemte kjøtt, høres teit ut, men sannheten. Jeg er samboer med en kjøtteter, vi flyttet sammen for rundt 2 mnd siden, og han sier selv han ikke har spist så godt noen sinne, nettopp pga det gikk i mye enkelt som frossen pizza, kyllingsalat og fiskegrateng. Lagde veganske fiskekaker her om dagen, vi hadde det to ganger forrige uke, siden det var så godt! Veganiser/vegetariser gamle favoritten er key. Du skal ikke savne noe, og jeg tror på at når du craver noe er det ikke det du craver, men hva du mangler ofte. Hjernen tar en snarvei for å få deg til å forstå, derav cravings. Ikke minst kan man bli avhengig av visse typer mat, det er komplisert og du kan bruke mange år på å avvenne deg kjøtt og kjøttcravings. Noen bruker 2 år, andre 20år. Det er mye info der ute, mye begravd omtrent, det kan være overveldende. Jeg skal ikke fortelle deg hva du skal spise, men jeg anbefaler deg på det sterkeste å sette deg mer inn i mat og næring. Hvis du vil gå i dybden, så er det deg selv du må granske. Skriv ned hva du spiser og skriv ned næring du får fra de måltidene, der vil du se hvor du mangler. Det er også greit å ikke like noe, men mye kan blandes i mos/gryter/burgere o.l og du vil få næringa likevel. Jeg lager ingenting uten krydder, og i krydder er det også mye næring. Se på YouTube videoer. Ha det gøy på kjøkkenet, meal prep/lag nok til rester. Det er lov med lazy days, men å kun leve på erstatninger og kjappe løsninger kommer til kun til legen med. Det er så mye god mat og millioner av oppskrifter der ute, det er kun latskap. Du sier du gjør det pga empati, hvis empatien din er så høy som du sier så ville du ikke vurdert å spise kjøtt igjen, du hadde jobbet hardere for å få det til. Du kan jo tenke deg følelsen av å spise kjøtt igjen og være selektiv blind resten av livet. Sorry hvis jeg virker veldig krass, jeg er bare så lei av folk som skal være veggis frem til de er matlei, det ikke passer inn i det sosiale lenger, eller klassikeren, får seg en kjøtteter kjæreste.. Jeg har vært veggis i 14år, hatt flere kjøttetere som kjærester (ikke en veggis engang), ingen nære som er det, fått mye dritt fra alle kanter, men jeg vet 100% hvor jeg står. Gud kunne kommet rett foran men og fortalt meg at jeg må spise kjøtt, og jeg hadde lett bedt han go fuck himself, det skjer ikke. Jeg er en empath (t.o.m tatt test hos psykiater), jeg kunne fysisk ikke fått meg til det. Bare du kan hjelpe deg selv, bare du kan ta dine valg. Høres bare for dumt ut når du tenker på å spise kjøtt fordi du er matlei, og den idiotiske unnskyldninger som at "jeg får ikke i meg nok vitaminer" som alle liker å dra for å rettferdiggjøre det. Så gjør faen meg bedre da! Spis riktig! Masse lykke til, håper du klarer det til slutt og ikke joiner resten av skuffelsene der ute. Anonymkode: 6e099...376 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #55 Del Skrevet 14. september 2020 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Offf... det her skjer så ofte! Er så lei av å høre det, men here we go again. Så du mener altså at du sitter på en slags fasit her? Sjarmerende. Det er et faktum at det er mye lettere å ha et fullverdig kosthold som dekker alt av mikronæringsstoffer, dersom man ikke utelater store matvaregrupper fra kostholdet. Det sier seg jo selv. Å skulle leve sunt som veganer krever ganske mye kunnskap. Det er dessuten ikke sant at folk som spiser kjøtt pleier å få B12-mangel. Derimot er det sant at ALLE veganere får B12-mangel dersom de ikke tar tilskudd. Hos folk med kjøtt i kostholdet skjer det bare blant de som lider av en eller annen tilstand som hindrer opptak, slik det også finnes tilstander/lidelser som hindrer f.eks. jernopptak eller eller opptak av C-vitamin. Disse tilstandene/lidelsene forekommer både blant de som spiser kjøtt, og blant de som ikke gjør det. Selv spiser jeg både vegansk, vegetarisk, med kjøtt, fisk, og ellers alt vi evolusjonsmessig er tilpasset å spise. Det er nemlig sånn man enklest får et sunt og hensiktsmessig kosthold. (Når jeg skriver vegansk/vegetarisk mener jeg selvfølgelig ikke substituttprodukter, men mat som naturlig ikke inneholder animalske ingredienser, som en del indisk mat, mat fra Midtøsten, pastaretter, osv. Og så spiser jeg i tillegg egg, meieriprodukter, kjøtt, fisk og skalldyr. Den aller beste måten å få et fullverdig kosthold på.) Anonymkode: f3be3...10e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #56 Del Skrevet 14. september 2020 For øvrig, hvis du mener alvor med å ikke bidra til dyrs lidelse, bør du boikotte grønnsaker som er dyrket i Almeria, og som utgjør en stor andel av grønnsakene som fins i norske butikker, spesielt om vinteren. Det gjør jeg, fordi jeg er opptatt av å være en ansvarlig forbruker som bidrar til minst mulig lidelse for mennesker og dyr. I Almeria jobber mennesker på slavekontrakter, og forurensningen derfra (inkludert tonnevis av plast som havner i Middelhavet) bidrar til ufattelige lidelser for dyr. Og ettersom jeg som sagt er opptatt av å være en ansvarlig forbruker, kjøper jeg heller ikke kaffe, bananer, kokosmelk, kakao, eller klær (for å nevne noe) som er produsert på uetiske måter. Jeg deler ikke din oppfatning om at det er galt å spise dyr. Men vi er sikkert enige i at mye av animalsk mat er produsert på en uetisk måte. Allikevel, for meg blir det utrolig merkelig å følge en "ideologi" som sier at det er galt å spise blåskjell, men som ikke sier noe om at det er galt å spise grønnsaker som er produsert på den ekstremt intensive og rasistiske og menneskefiendtlige måten de gjør f.eks. i Almeria. Dessuten finnes det produsenter av animalsk mat som er ansvarlige og som gir dyrene gode liv. Det er disse man må støtte gjennom å kjøpe produktene deres. Bare sånn får vi endret gjengs praksis. For meg blir veganisme derfor en slags "random" etikk, som ikke bidrar til en bedre verden, sånn i det store og hele. Anonymkode: f3be3...10e 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. september 2020 #57 Del Skrevet 14. september 2020 Å bli veganer er et grunnleggende ureflektert standpunkt. Anonymkode: f3be3...10e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå