AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #81 Del Skrevet 26. juli 2020 6 minutter siden, AnonymBruker skrev: HVA ER GREIA MED AT ALLE SIER KELNER? er alle som kommenterer i denne tråden 80år? I dag heter det SERVITØR. Å si kelner er som å være i England og omtale servitører som boy/girl. Det er nedverdigende. Jeg forstår fint at norsk ungdom ikke ønsker å bli servitører når folk omtaler yrker som dere gjør her! Anonymkode: 36eff...0fb Servitør og kelner er like relevant i 2020 som det var på 60,80 tallet. Fagmessig så er begrepene rett. Så nei det er ikke nedverdigende å bli omtalt for hva som er fagmessig rett innenfor restaurant yrket. Så det er bare for deg å ro helt ned. Anonymkode: 0cb20...feb 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #82 Del Skrevet 26. juli 2020 Jeg har en venn som er fra England. Han har bodd i Norge i fem år og jobber som bartender og servitør. Han har gått på norskkurs og vil gjerne lære språket og prøver å snakke norsk på jobb. Han opplever at folk har en tendens til å bli utålmodige og gjerne slår over til engelsk når de merker at han sliter med å finne ord e.l. "Det går vel raskere om vi tar det på engelsk?" er en frase han hører mye. Da svarer han at joda, det er enklere, men han vil lære norsk og setter pris på om de er tålmodige med ham. Noen respekterer ønsket, men mange blir irriterte og bestiller på engelsk for å bli ferdig med det. Så det er ikke alltid det er viljen hos servitøren det står på. Anonymkode: 3154d...c76 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #83 Del Skrevet 26. juli 2020 7 minutter siden, AnonymBruker said: Servitør og kelner er like relevant i 2020 som det var på 60,80 tallet. Fagmessig så er begrepene rett. Så nei det er ikke nedverdigende å bli omtalt for hva som er fagmessig rett innenfor restaurant yrket. Så det er bare for deg å ro helt ned. Anonymkode: 0cb20...feb Bare fordi begrepet fagmessig er rett betyr ikke det at det er greit å bruke. Kelner er som å knipse/klappe/plystre etter servitøren din. Kelner er like utdatert som barnehagetante/onkel. Anonymkode: 36eff...0fb 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #84 Del Skrevet 26. juli 2020 Akkurat nå, AnonymBruker skrev: Bare fordi begrepet fagmessig er rett betyr ikke det at det er greit å bruke. Kelner er som å knipse/klappe/plystre etter servitøren din. Kelner er like utdatert som barnehagetante/onkel. Anonymkode: 36eff...0fb Feil. For det er ikke lov å knipse etter ei/en servitør eller kelner. Slike type gjester blir fort svartelistet fra restaurantene. Bhg-Tante/onkel blir forsatt brukt på lik linje som det ble på 90 tallet. Så gjerne forsett du😊 Anonymkode: 0cb20...feb 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #85 Del Skrevet 26. juli 2020 Jeg syns det er en uting at personal i Norge ikke behersker norsk. Det spiller ingen rolle hvor de kommer fra, men for å jobbe i et serviceyrke i Norge burde det døtte meg være et ufravikelig krav å kunne norsk. Som regel forstår de norsk, da. Så, jeg snakker norsk og de svarer på engelsk. Det er nesten greit. Jeg snakker godt engelsk, så det er ikke det, men prinsippet her. Jeg er sikkert sær og egen, men det lever jeg godt med. Anonymkode: 01b81...adc 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pipaluk Skrevet 26. juli 2020 Forfatter #86 Del Skrevet 26. juli 2020 22 minutter siden, Dupers skrev: Snakker ikke servitøren norsk, er det vel en selvfølge å spørre hen om hen forstår språket. Jeg bestiller ikke på norsk av noen som ikke kan norsk! Vi i Norge har lært engelsk siden barnehagen, og vi hører engelsk hver dag på tv så det burde virkelig ikke være et problem for deg å enkelt og greit prate med en servitør som ikke har hatt 10+ år med engelsk de få ordene du snakker med hen. Vi kan ikke kreve at restauranter i Norge akl ha norske servitører når ikke engang norske studenter vil jobbe i restaurant. Det er foreldregenerasjonen som har oppført seg som om servicemedarveidere er dårligere enn andre mennesker, da får også foreldregenerasjonen leve med at servitørene importeres til landet. Bør det ikke være en selvfølge motsatt vei også? at servitøren spør om det er ok at vi tar det på engelsk? Hvorfor er det en selvfølge at jeg plutselig skal svitsje språk? Engelsk er ikke andrespråk i Norge. Jeg har opplevd når servitøren spør " well what do you want to eat" og jeg peker på menyen og sier at jeg vil ha en hamburger som det står i menyen og jeg blir møtt med " sorry", can you please speak english? Til og med å peke i menyen og snakke norsk, er noe som bringer dem ut av fatning. Så siden det er få nordmenn som tar jobbene ( eller velger det bort pga luselønn og dårlige kontrakter), så er det helt greit at de som velger å jobbe der bare snakker engelsk? Det er veldig mange utenlandske bussjåfører i Oslo. Er det da greit at de også snakker engelsk, siden de fleste har lært det på skolen? Hva er galt med å stille krav om grunnleggende norsk? De har klart å komme seg til Norge og fikset jobb. Da klarer de fint å lære seg litt norsk også. Da kan vi møte hverandre på halvveien. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ludovica- Skrevet 26. juli 2020 #87 Del Skrevet 26. juli 2020 Kunne virkelig ikke falt meg inn å bli provosert av det der. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #88 Del Skrevet 26. juli 2020 2 minutter siden, AnonymBruker said: Feil. For det er ikke lov å knipse etter ei/en servitør eller kelner. Slike type gjester blir fort svartelistet fra restaurantene. Bhg-Tante/onkel blir forsatt brukt på lik linje som det ble på 90 tallet. Så gjerne forsett du😊 Anonymkode: 0cb20...feb Oi wow. Bruker du fortsatt barnehagetante/onkel? Du vet at dette er yrker med yrkestittel førskolelærer eller barnehage ansatt eller barne-ungdomsarbeider nå? Bare fordi du lever i fortiden betyr ikke at verden gjør det. Og jo knipsing/klapping/plystring er det samme som å si kelner. Har det slått deg at jeg kanskje jobber i denne bransjen? Anonymkode: 36eff...0fb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #89 Del Skrevet 26. juli 2020 Akkurat nå, AnonymBruker skrev: Oi wow. Bruker du fortsatt barnehagetante/onkel? Du vet at dette er yrker med yrkestittel førskolelærer eller barnehage ansatt eller barne-ungdomsarbeider nå? Bare fordi du lever i fortiden betyr ikke at verden gjør det. Og jo knipsing/klapping/plystring er det samme som å si kelner. Har det slått deg at jeg kanskje jobber i denne bransjen? Anonymkode: 36eff...0fb For det første så har jeg ikke uttalt meg at JEG bruker det begrepet. Så ditt motargument på at jeg lever i fortiden blir i form av personangrep. Det er ingen poeng for deg å vri på det jeg skrev. Jeg skrev at det IKKE er lov å knipse etter servitør og kelner for da blir man svartelistet fra restaurantene. Anonymkode: 0cb20...feb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Pipaluk Skrevet 26. juli 2020 Forfatter #90 Del Skrevet 26. juli 2020 15 minutter siden, AnonymBruker skrev: Jeg har en venn som er fra England. Han har bodd i Norge i fem år og jobber som bartender og servitør. Han har gått på norskkurs og vil gjerne lære språket og prøver å snakke norsk på jobb. Han opplever at folk har en tendens til å bli utålmodige og gjerne slår over til engelsk når de merker at han sliter med å finne ord e.l. "Det går vel raskere om vi tar det på engelsk?" er en frase han hører mye. Da svarer han at joda, det er enklere, men han vil lære norsk og setter pris på om de er tålmodige med ham. Noen respekterer ønsket, men mange blir irriterte og bestiller på engelsk for å bli ferdig med det. Så det er ikke alltid det er viljen hos servitøren det står på. Anonymkode: 3154d...c76 Det viktigste er at de senser kundens behov. Kan servitøren engelsk og kunden synes at det går lettere, ja, så snakker man engelsk. Vil kunden snakke norsk, så gjør man sitt ytterste for at det skal fungere, selv om det blir litt rar kommunikasjon. Hvilket språk man velger kan ha noe med tid og stress å gjøre også. Har man dårlig tid, eller man er en gjeng på tjue stykker så vil man få det fort unnagjort. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #91 Del Skrevet 26. juli 2020 3 minutter siden, AnonymBruker said: For det første så har jeg ikke uttalt meg at JEG bruker det begrepet. Så ditt motargument på at jeg lever i fortiden blir i form av personangrep. Det er ingen poeng for deg å vri på det jeg skrev. Jeg skrev at det IKKE er lov å knipse etter servitør og kelner for da blir man svartelistet fra restaurantene. Anonymkode: 0cb20...feb Da kan jeg si det sånn da. Sier du/noen kelner til en servitør på restaurant blir du nok svartelistet av det og. Anonymkode: 36eff...0fb 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #92 Del Skrevet 26. juli 2020 Synes ikke noe om det. Jeg behersker fint engelsk, og har 0 problemer, men mine foreldre (som ikke er spesielt gamle; 65) sliter veldig. Det samme er om servitøren heller ikke er flytende i engelsk, slik at man ikke får spurt om det man lurer på. 0 tips, og går aldri tilbake til slike steder. Om jeg ønsket å snakke engelsk, hadde jeg dratt til England eller ett typisk turist-sted. Anonymkode: 8494e...9b4 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fru Uperfekt Skrevet 26. juli 2020 #93 Del Skrevet 26. juli 2020 1 time siden, AnonymBruker skrev: Vi bor i Norge og her snakker vi norsk. Det jeg egentlig synes er rart, er at nordmenne blir opprørt når de blir snakket til på engelsk, men de bruker selv engelske ord og uttrykk i hver eneste setning. Hvis de ønsker å bevare det norske språket, får de konsentrere seg om å skrive og snakke korrekt norsk. Anonymkode: 0e5f3...9a4 Hvilken engelske ord og uttrykk er det, etter din mening, snakk om? For kan ikke si at dette er noe jeg har lagt merke til Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Daria Skrevet 26. juli 2020 #94 Del Skrevet 26. juli 2020 35 minutter siden, Dupers skrev: Snakker ikke servitøren norsk, er det vel en selvfølge å spørre hen om hen forstår språket. Jeg bestiller ikke på norsk av noen som ikke kan norsk! Vi i Norge har lært engelsk siden barnehagen, og vi hører engelsk hver dag på tv så det burde virkelig ikke være et problem for deg å enkelt og greit prate med en servitør som ikke har hatt 10+ år med engelsk de få ordene du snakker med hen. Vi kan ikke kreve at restauranter i Norge akl ha norske servitører når ikke engang norske studenter vil jobbe i restaurant. Det er foreldregenerasjonen som har oppført seg som om servicemedarveidere er dårligere enn andre mennesker, da får også foreldregenerasjonen leve med at servitørene importeres til landet. Nei, alle har ikke det. Da jeg (40) gikk på skolen på begynte vi med engelsk i 4. klasse - og å ha hatt et fag på skolen er ikke ensbetydende med at man kan det senere, det skal brukes og vedlikeholdes. Jeg hadde fransk på skolen også - og var god i det - men 20 år senere vil jeg helst slippe å måtte bruke det uten forvarsel... 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #95 Del Skrevet 26. juli 2020 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Da kan jeg si det sånn da. Sier du/noen kelner til en servitør på restaurant blir du nok svartelistet av det og. Anonymkode: 36eff...0fb Det blir man ikke. Jeg har spurt flere ganger om få snakket med en kenler eller omvendt. Jeg har forsatt tilgang til restaurantene jeg går til. Det de slår ned på er knipsing. Kelner og servitører er ikke noen hunder som skal komme på flekken når det passer gjestene. Selv så strekker jeg opp hånden å vifte til den jeg anser som ledig til gi meg service for det jeg måtte ønske fra dessert menyen eller påfylling av vinen. Anonymkode: 0cb20...feb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #96 Del Skrevet 26. juli 2020 5 hours ago, maskinisten said: All den tid nordmenn i stor grad holder seg for god til å jobbe som kelner og servitør, hva kan vi da egentlig forvente...? Er forøvrig utrolig å være under 70 år og ikke gjøre seg forstått og ikke forstå restaurant-engelsk i Norge... Så veldig utrolig er det vel ikke? Mange vegrer seg mer for å spør om/si noe på et andrespråk man ikke nødvendigvis er helt stødig på. Restaurantengelsk kan bli avansert nok med matallergi, regning osv. 4 hours ago, AnonymBruker said: Helt vanlig på turiststeder på Vestlandet om sommeren. De fleste sesongarbeiderne på hoteller og restauranter er fra Øst-Europa. Noen kommer igjen år etter år og lærer seg etter hvert litt norsk, men de fleste snakker bare engelsk. Anonymkode: 16366...c40 Jeg har opplevd dette mer i byene enn på små stedet 🤔 4 hours ago, AnonymBruker said: Norsk er en av de vanskeligste språkene å lære fordi det ikke snakkes rent norsk over hele landet. Det har vært saker om det i media når innvandrere å asylsøkere skulle lære seg språket. De finner språket veldig utfordrende pga de lærer det spesifikk på kurset, men så når de kommer ut fra kurset så er ikke norsken så rent hos nordmenn selv. Anonymkode: 0cb20...feb Hva mener du med at det ikke snakkes rent over hele landet? Finnes det landsdeler med kun barn som ikke har lært å prate enda? Om du mener at det finnes ulike dialekter er det noe annet - og en fra indre Trøndelag prater akkurat like norsk som en fra Frogner, selv om de prater ulikt og kan ha vansker med å forstå hverandre . 4 hours ago, kaprikorn said: Alle i Norge leser og skriver bokmål, selv de som har nynorsk eller samisk som hovedmål. Det er ingenting i veien med å be folk gjenta seg eller spørre hva de mener, det er sånn man lærer språket. Og igjen - her er det ikke en 70-åring som skal ta seg frem, men en 20-30-åring. Foreldregenerasjonen i min familiene lærte norsk i en alder av 40. Det er ikke et vanskelig språk, og det er ikke vanskelig å kommunisere med nordmenn. Folk her er greie og hjelpsomme, det eneste man trenger å gjøre er å være villig til å ta et tak. Men er man ikke det, da blir det selvfølgelig problemer. Nei, det er ikke alle som skriver og leser bokmål. Noen skriver kun nynorsk, og enkelte forstår kun samisk. Anonymkode: 0c34f...a5f 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #97 Del Skrevet 26. juli 2020 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Bare tull å våseri du kom med nå. Anonymkode: 0cb20...feb Overnattings- og servingssteder er faktisk ganske ille... https://www.tv2.no/a/10291513/ https://www.adressa.no/pluss/okonomi/2019/11/22/Michelin-restaurant-ilagt-bot-for-brudd-på-arbeidsmiljøloven-20440846.ece https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/awBxw7/restauranteier-doemt-for-460-brudd-paa-arbeidsmiljoeloven https://www.sa.no/naringsliv/arbeidsliv/nyhet/arbeidstilsynet-roper-varsko-om-hotell-og-restaurantbransjen-i-ostfold/s/5-46-632391 Anonymkode: a972a...aec 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #98 Del Skrevet 26. juli 2020 16 minutter siden, AnonymBruker said: Det blir man ikke. Jeg har spurt flere ganger om få snakket med en kenler eller omvendt. Jeg har forsatt tilgang til restaurantene jeg går til. Det de slår ned på er knipsing. Kelner og servitører er ikke noen hunder som skal komme på flekken når det passer gjestene. Selv så strekker jeg opp hånden å vifte til den jeg anser som ledig til gi meg service for det jeg måtte ønske fra dessert menyen eller påfylling av vinen. Anonymkode: 0cb20...feb Ok. Deg om det. Alle stedene jeg har jobba hadde du enten blitt svartelista eller flagga (dvs at du alltid får det dårligste bordet, enten i trekken med eim fra de som røyker utenfor døra eller like ved toalettene , mindre service og aldri kaffe på huset til desserten.) Anonymkode: 36eff...0fb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #99 Del Skrevet 26. juli 2020 6 minutter siden, AnonymBruker skrev: Ok. Deg om det. Alle stedene jeg har jobba hadde du enten blitt svartelista eller flagga (dvs at du alltid får det dårligste bordet, enten i trekken med eim fra de som røyker utenfor døra eller like ved toalettene , mindre service og aldri kaffe på huset til desserten.) Anonymkode: 36eff...0fb Jeg har selv erfaringer fra restaurant yrket. Så jeg uttaler meg ikke fra det blå her. Så det er ikke meg om det. Anonymkode: 0cb20...feb 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. juli 2020 #100 Del Skrevet 26. juli 2020 3 minutter siden, AnonymBruker said: Jeg har selv erfaringer fra restaurant yrket. Så jeg uttaler meg ikke fra det blå her. Så det er ikke meg om det. Anonymkode: 0cb20...feb Ok. Anonymkode: 36eff...0fb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå