Gå til innhold

Tørrgjær eller fersk gjær?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Når oppskriften bare sier "en halv pakke gjær", hvordan vet jeg hva slags gjær de mener?

Anonymkode: 03f0d...7ad

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest DislayName

Jeg veier tørgjærposen. Den er 15gram ish. Bruker 6-7gram tørrgjær, hvis det står halv pose. Er det fersk gjær, kutter jeg på midten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Når oppskriften bare sier "en halv pakke gjær", hvordan vet jeg hva slags gjær de mener?

Anonymkode: 03f0d...7ad

1. Det spiller ingen rolle hvilken gjær du bruker

2. Det spiller faktisk heller ingen rolle om du bruker "en halv pakke gjær". Gjærpakker, ts, er nemlig ikke av samme størrelse verden rundt. Våre pakker med tørrgjær er 14 gram. I de fleste land er de 7 gram. I desse tider med dårlig tilgang til gjær: bruk 1/2 ts gjær. Til alt. Og hev det lenge.

Anonymkode: fe162...0d5

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker bare tørrgjær. Står det en halv pakke så bruker jeg sånn «ish» en halv pakke tørrgjær. Gjæren gjør jobben sin selv om det brukes mindre enn det står, det bruker bare litt mere tid på å heve :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg foretrekker å bruke fersk gjær for jeg synes at sluttresultatet blir bedre da 🙂 Bruker tørrgjær bare til pizzabunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Når man baker knafritt har det mye å si om man bruker tørrgjær eller fersk - sistnevnte gir da mye luftigere bakst enn førstnevnte.

Anonymkode: 1b8b0...3df

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 hours ago, AnonymBruker said:

Når man baker knafritt har det mye å si om man bruker tørrgjær eller fersk - sistnevnte gir da mye luftigere bakst enn førstnevnte.

Anonymkode: 1b8b0...3df

Jeg har aldri merket noen forskjell der. Hvis jeg skal være ærlig, så merker jeg ikke forskjell på om jeg bruker tørr eller fersk gjær, men jeg foretrekker fersk gjær til all slags bakst. Tørrgjær er noe jeg alltid har liggende i skuffen i tilfelle akutt bakelyst og tomt for fersk gjær i kjøleskapet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
7 minutter siden, Brunhilde skrev:

Jeg har aldri merket noen forskjell der. Hvis jeg skal være ærlig, så merker jeg ikke forskjell på om jeg bruker tørr eller fersk gjær, men jeg foretrekker fersk gjær til all slags bakst. Tørrgjær er noe jeg alltid har liggende i skuffen i tilfelle akutt bakelyst og tomt for fersk gjær i kjøleskapet. 

Min erfaring er at forskjellen er veldig stor. De typiske grytebrød-oppskriftene som de fleste bruker til knafri bakst her i landet gir tung krumme (nesten som surdeigsbrød) og nærmest seig skorpe, og det er tørrgjæren som gjør det. Med fersk gjær, løs/våt deig og høy ovnstemperatur pluss damp i ovnen blir resultatet mer som franske baguetter, med mye mer luftig krumme og veldig sprø og porøs skorpe.

Jeg bruker imidlertid tørrgjær til knafri pizza - da får jeg tynn bunn med store bobler rundt kanten slik jeg vil ha. Med fersk gjær blir pizzabunnen mer brødaktig, synes jeg. 

Anonymkode: 1b8b0...3df

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, AnonymBruker said:

Min erfaring er at forskjellen er veldig stor. De typiske grytebrød-oppskriftene som de fleste bruker til knafri bakst her i landet gir tung krumme (nesten som surdeigsbrød) og nærmest seig skorpe, og det er tørrgjæren som gjør det. Med fersk gjær, løs/våt deig og høy ovnstemperatur pluss damp i ovnen blir resultatet mer som franske baguetter, med mye mer luftig krumme og veldig sprø og porøs skorpe.

Jeg bruker imidlertid tørrgjær til knafri pizza - da får jeg tynn bunn med store bobler rundt kanten slik jeg vil ha. Med fersk gjær blir pizzabunnen mer brødaktig, synes jeg. 

Anonymkode: 1b8b0...3df

Og jeg kjenner ikke igjen det du beskriver i det hele tatt, men bakst er litt som strikking, veldig avhengig av den som gjør det og samme oppskrift gir ofte ulikt resultat. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...