Smoothie Skrevet 23. februar 2020 #1 Skrevet 23. februar 2020 Inspirert av tråden om matlagingstabber ønsker jeg å vite hva som er dine beste tips for å heve kvaliteten på matlagingen. Både tips for nybegynnere og mer viderekomne er kjærkomment. Mitt beste tips for å gå fra en kjip middag til noe litt bedre er å ikke overkoke grønnsaker og pasta. Mange grønnsaker trenger bare et kjapt oppkok, og pasta blir vassent om det kokes for lenge. 1
Brunhilde Skrevet 24. februar 2020 #2 Skrevet 24. februar 2020 (endret) Mitt tips er å ta seg god tid på kjøkkenet. Bruk gjerne oppskrifter til du blir komfortabel med mengder og metoder. Endret 24. februar 2020 av Brunhilde 3
SoWhat? Skrevet 24. februar 2020 #3 Skrevet 24. februar 2020 Ikke stress, bruk god tid. Jeg liker ikke grønnsaker som er "harde" om de ikke er rå, så her koker de til de er ganske myke. Smak og behag det da. Ikke bruk for mye salt!! Helt tabu. Bruk god tid på sauser. Bruk ordentlig kraft av kjøtt og fisk, det er lett å fryse ned. Jeg fatter ikke at folk kan like Toro brun saus. Jeg har smakt den hvite også, og den går an. Har iblant kjøpt sjysaus for å ha i hjemmelaget brun saus. Men kok sausen ordentlig, og ikke la den bli tynn. Det er nedtur. Ved gjærbakst, så la deigen være "litt løs" før første heving. La den heve en time, minst. Bruk heller mer mel før du hever på nytt og så baker ut. Og friske tomater er godt. Men de er enda bedre stekt eller ovnsbakt( ihvertfall til fisk). 3
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2020 #4 Skrevet 24. februar 2020 Les hele oppskriften først, ta deg god tid, hakk gjerne ferdig grønnsaker og slikt først så du ikke blir stressa underveis når oppskriften ber om at du tilsetter poteter i terninger eller hva det måtte være. Lære seg noen grunnteknikker, som å lage hvit/brun saus, enkel gjærbakst, salatdressing, osv. Øve på å smake til med både salt, syre og sødme. Anonymkode: 8fe9d...4d5 3
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2020 #5 Skrevet 24. februar 2020 Alltid bevege seg sakte utenfor komfortsonen. Alle har noe de klarer å lage, noe de føler de mestrer. Finn retter som ligner på dette, med tilsvarende råvarer. Mange som plutselig bestemmer seg på at de skal bli bedre på å lage mat hopper rett inn i retter de ikke har noe forhold til. Bakst, curry fra grunnen, fiskesupper med x antall ingredienser. Alt trenger ikke være perfekt med en gang. En enkel Boeuf Bourguignon, eller chili con carne, er enkleste i verden. For alt handler om å la det koke lenge nok. Men du må ikke brune kjøttet, eller koke kraften selv, eller inkludere ethvert eksotisk krydder som angis. Du kan til og med droppe rødvin. Gjør det enkelt, så kan perfeksjonen komme etterhvert. Anonymkode: e508b...0fe 3
Hollie321 Skrevet 24. februar 2020 #6 Skrevet 24. februar 2020 Se matlagningsprogrammer og les oppskrifter! Tørr og prøve nye smaker og sammen setninger av urter. og øv! Øv øv øv!! 1
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2020 #7 Skrevet 24. februar 2020 Finn din styrke, jobb med personligheten din og ikke mot den. Ingen trenger å være god i alt innenfor matuniverset, for de fleste holder det å ha et visst repertoar. Selv har jeg innsett at jeg trives mest med å lage rustikke retter, det passer overens med temperamentet mitt. At fokuset er på gode råvarer og at retten tåler å improviseres litt. Derfor går det mye i middelhavsmat, eller gryter fra ulike kulturer hvor det ikke er viktig med nøyaktige mål. Gjærbakst synes jeg er dødskjedelig, så det dropper jeg - det får samboeren min ta seg av. Og skal vi spise en sufflé eller en perfekt fransk saus så går vi på restaurant. Tror også det er viktig å gjøre selve matlagingen til en positiv opplevelse, med minst mulig stress. Jeg drikker et glass vin, tar på noe god musikk, velger retter som lukter himmelsk og gir den god-følelsen mens man holder på. Det merkes på resultatet når man har lagt ned kjærlighet og glede i maten. Kutter som regel det meste av grønnsaker på forhånd. Anonymkode: 10d7c...398 3
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2020 #8 Skrevet 24. februar 2020 8 timer siden, SoWhat? skrev: Ved gjærbakst, så la deigen være "litt løs" før første heving. La den heve en time, minst. Bruk heller mer mel før du hever på nytt og så baker ut. Dette er et veldig godt tips! Jeg har ikke kjøkkenmaskin, og gidder aldri å elte deigen så lenge som man egentlig skal. Så lenge jeg passer på at deigen er løs nok når jeg setter den til heving så går det helt fint, og baksten blir lett og luftig Anonymkode: 577fd...dbb 4
Elaine Marley Skrevet 24. februar 2020 #9 Skrevet 24. februar 2020 Matlaging baserer seg mye på interesse så det er "første bud". Ellers er det nok det å bruke tid på det. Etter hvert lærer man seg triksene og da går det mye fortere. Ikke ha for høy varme bare for at det skal gå fort. Når man steker kjøtt kan det være fint å ha høy varme for å få en fin skorpe, men ikke hele steketiden. Jeg synes det er fint å bruke oppskrift når jeg skal lære meg nye ting og når jeg etter hvert kan det så kan jeg gjøre endringer og leke meg med retten. Men når jeg baker eller lager kaker for eksempel så bruker jeg alltid oppskrift siden det skal være eksakte mål der. Så jeg vil si at det er viktig å ha et godt grunnlag først. Hvis man skal bake så er det viktig å bruke tid på deigen og hevingen, og deigen blir ikke bedre med masse gjær 2
Camillapb Skrevet 24. februar 2020 #10 Skrevet 24. februar 2020 Mitt enkle triks er at "litt ekstra smør eller fløte har aldri skadet" 😂😇 5
AnonymBruker Skrevet 25. februar 2020 #11 Skrevet 25. februar 2020 Den største aha opplevelsen jeg har hatt er at det er sjelden noe grunn til å steke noe på full måkkings med mindre du liker brent mat. Anonymkode: 518e3...171
Zienna Skrevet 25. februar 2020 #12 Skrevet 25. februar 2020 På 24.02.2020 den 19.02, AnonymBruker skrev: Dette er et veldig godt tips! Jeg har ikke kjøkkenmaskin, og gidder aldri å elte deigen så lenge som man egentlig skal. Så lenge jeg passer på at deigen er løs nok når jeg setter den til heving så går det helt fint, og baksten blir lett og luftig Anonymkode: 577fd...dbb Litt løs, - vil det si at man sparer litt på melet sånn at deigen ikke er for kompakt? Litt "våtere" liksom??.. Jeg spør fordi jeg er en katastrofe med gjærbakst.
Syngemann Skrevet 25. februar 2020 #13 Skrevet 25. februar 2020 Mye av smaken er i fettet, så å surre urtekrydder og hvitløk forsiktig i smør gir ekstra mye smak.
onyx Skrevet 25. februar 2020 #14 Skrevet 25. februar 2020 4 minutter siden, Zienna said: Litt løs, - vil det si at man sparer litt på melet sånn at deigen ikke er for kompakt? Litt "våtere" liksom??.. Jeg spør fordi jeg er en katastrofe med gjærbakst. Her mener jeg faktisk helt motsatt, nemlig aldri tilsett mer mel, men heller hold igjen på væske og tilsett mer etterhvert. Dette rett og slett fordi melet bearbeides gjennom elting og heving og om du tilsetter mer mel underveis, så får man fort en ujevn deig. Men jeg er enig i at deigen bør være mykere og løsere enn det folk flest lager altså. Mel suger opp mye væske under heving (og jo grovere deig, desto mer væske suges opp), så her kan deigen godt være litt klissete, men også eltet nok. Jeg bruker å drysse litt mel på toppen og om deigen da lar seg løse fra bollen og virker myk og godt, så er den ferdig til å heve. Gjærdeig er en treningssak, man må rett og slett lære seg å kjenne igjen en perfekt deig. 1
Zienna Skrevet 25. februar 2020 #15 Skrevet 25. februar 2020 13 minutter siden, onyx skrev: Her mener jeg faktisk helt motsatt, nemlig aldri tilsett mer mel, men heller hold igjen på væske og tilsett mer etterhvert. Dette rett og slett fordi melet bearbeides gjennom elting og heving og om du tilsetter mer mel underveis, så får man fort en ujevn deig. Men jeg er enig i at deigen bør være mykere og løsere enn det folk flest lager altså. Mel suger opp mye væske under heving (og jo grovere deig, desto mer væske suges opp), så her kan deigen godt være litt klissete, men også eltet nok. Jeg bruker å drysse litt mel på toppen og om deigen da lar seg løse fra bollen og virker myk og godt, så er den ferdig til å heve. Gjærdeig er en treningssak, man må rett og slett lære seg å kjenne igjen en perfekt deig. Det var det jeg visste, at gjærbakst ikke er enkelt
onyx Skrevet 25. februar 2020 #16 Skrevet 25. februar 2020 5 minutter siden, Zienna said: Det var det jeg visste, at gjærbakst ikke er enkelt Det er jo det. Du har jo ganske stort slingringsmonn før alt blir helt feil også. Sånn liten pekepinn. Når deigen kjennes ut som en medium-rare biff som du kan strekke litt i uten at den ryker/er litt seig, så der den ganske ok. 😂
AnonymBruker Skrevet 25. februar 2020 #17 Skrevet 25. februar 2020 Et praktisk tips som delvis går på matlaging: Ha en egen beholder til avfall stående på benken. Vi bruker ofte emballasjen til f.eks. gulrøttene eller kjøttdeigen, og hiver avfall som hoper seg opp underveis (f.eks. gulrotskrell) oppi der i stedet for å 1) la det flyte, eller 2) styre inn i søppelskapet hele tiden. Skål, tallerken, boks og salatbolle kan også brukes. Det blir lettere å holde benken ryddig underveis, og mindre styr når alt skal ryddes vekk og vaskes opp igjen senere. Anonymkode: b6659...647 3
Zienna Skrevet 25. februar 2020 #18 Skrevet 25. februar 2020 5 minutter siden, onyx skrev: Det er jo det. Du har jo ganske stort slingringsmonn før alt blir helt feil også. Sånn liten pekepinn. Når deigen kjennes ut som en medium-rare biff som du kan strekke litt i uten at den ryker/er litt seig, så der den ganske ok. 😂 Den om biffen forsto jeg. Skal forsøke. Takk for gode råd!
onyx Skrevet 25. februar 2020 #19 Skrevet 25. februar 2020 2 minutter siden, Zienna said: Den om biffen forsto jeg. Skal forsøke. Takk for gode råd! Takk. Det var den beste beskrivelsen jeg kunne komme på. Det er jo ikke helt lett å beskrive hvordan deigen skal kjennes ut heller. Advarsel dog, om deigen kjennes ut som en overstekt biff eller som en stram leggmuskel, da trenger den mer væske! 😅 3
Zienna Skrevet 25. februar 2020 #20 Skrevet 25. februar 2020 1 minutt siden, onyx skrev: Takk. Det var den beste beskrivelsen jeg kunne komme på. Det er jo ikke helt lett å beskrive hvordan deigen skal kjennes ut heller. Advarsel dog, om deigen kjennes ut som en overstekt biff eller som en stram leggmuskel, da trenger den mer væske! 😅 Det er notert!
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå