orakel Skrevet 5. juni 2005 #21 Del Skrevet 5. juni 2005 Jeg har en bachelor fra høgskole og studerer et profesjonsstudium (mastergrad) ved universitet etter innføring av kvalitetsreformen. Selv om det er vidt forskjellige fag jeg har studert er det INGEN forskjell mellom disse høgskole- og universitetsstudiene. Det er små fag som man tar fortløpende eksamener i. Pensum er satt i forhold til antall studiepoeng for det enkelte fag. Det er faktisk adskillig større krav til obligatorisk fremmøte på universitetsstudiet enn det var på høgskolen. Det er obligatoriske innleveringer begge steder. Noen teller som del av endelig karakter andre som grunnlag for å få avlegge eksamen. Jeg synes heller ikke det er noen forskjell i "vanskelighetsgrad". Det er like lett/vanskelig å få gode karakterer begge steder. Begge studier balanserer også teori og praksis. Jeg tror mange som kun har studert ved universitet og som ikke har peiling på høgskole ØNSKER at det skal være stor forskjell slik at universitetsutdannelsen skal ha høyere status/være mer verdt. Det er bare tull. Akademisk arroganse kalles slikt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Embla s Skrevet 5. juni 2005 #22 Del Skrevet 5. juni 2005 Jeg tror mange som kun har studert ved universitet og som ikke har peiling på høgskole ØNSKER at det skal være stor forskjell slik at universitetsutdannelsen skal ha høyere status/være mer verdt. Det er bare tull. Akademisk arroganse kalles slikt. Val, arroganse eller ikke; i tilknytning til jobben, omgås jeg begge deler, og det er ikke tvil om at de høyskoleutdannede jeg møter i den settingen er mindre nyanserte og lettere kjøper sannheter fordi det står i en bok eller fordi en "lærd" har sagt det. Får man kjennskap til en ny metode på et kurs, er dette "Den nye sannhet". Mens en av de tingene man virkelig lærer på universitet, er å være kritisk til kilder og teorier, og å være ydmyk i forhold til alt man ikke vet. Når det sagt, tenker jeg at vi trenger de to institusjonene, og at de utfyller hverandre! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
orakel Skrevet 5. juni 2005 #23 Del Skrevet 5. juni 2005 Mens en av de tingene man virkelig lærer på universitet, er å være kritisk til kilder og teorier, og å være ydmyk i forhold til alt man ikke vet. Selv lærte jeg mer om å være kritisk til kilder og teorier på høgskolen enn det jeg gjorde på universitetet. Faktisk var vi også mer innom vitenskapsteori og forskningsmetoder, samt statistikk på høgskolen. Men dette varierer nok fra studium til studium. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
_sannheten_ Skrevet 5. juni 2005 #24 Del Skrevet 5. juni 2005 jeg synes at høyskoler gir mer oppfølging, enn på univeristetet. for meg var universitetet mye friere, og jeg synes det var slappere enn høyskole faktisk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Étoile Skrevet 5. juni 2005 #25 Del Skrevet 5. juni 2005 Jeg kjenner meg absolutt ikke igjen i det meste av det som står her. Nå har jeg bare ex.phil/ex.fac og et halvt grunnfag fra universitet, samt en nesten ferdig bachelor fra høyskole, men min erfaring er at høyskolestudiet er mye mer arbeidsintensivt og krevende enn universitetet. Jeg føler så absolutt ikke at vi har blitt "geleidet" gjennom studiet, og metodefag har vi også hatt, om enn kanskje ikke gått like dypt som man vill på universitet fordi vi har en god det mindre kurs, og ikke bruker 60stp på ett enkelt fag. Det er bl.a. nettopp det at vi gjør så veldig mange forskjellige ting som gjør mitt studie tungt og krevende. Det er absolutt praktisk rettet, men ikke mindre krevende av den grunn. Flere av mine venninner har også gått på universitet først, varierte fag som jus, humaniora og samfunnsfag, og de er alle enige i at høyskolestudiet krever mye mer jobbing enn på universitetet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Melk Skrevet 5. juni 2005 #26 Del Skrevet 5. juni 2005 Jeg tror mange som kun har studert ved universitet og som ikke har peiling på høgskole ØNSKER at det skal være stor forskjell slik at universitetsutdannelsen skal ha høyere status/være mer verdt. Det er bare tull. Akademisk arroganse kalles slikt. Nå har jeg faktisk prøvd begge deler, da.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Melk Skrevet 5. juni 2005 #27 Del Skrevet 5. juni 2005 Flere av mine venninner har også gått på universitet først, varierte fag som jus, humaniora og samfunnsfag, og de er alle enige i at høyskolestudiet krever mye mer jobbing enn på universitetet. Ja, det er nok mye mer krevende å bli sosionom/førskolelærer/vernepleier enn for eksempel lege eller jurist.... Du synes ikke du var litt generell her nå..? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Embla s Skrevet 5. juni 2005 #28 Del Skrevet 5. juni 2005 Ja, det er nok mye mer krevende å bli sosionom/førskolelærer/vernepleier enn for eksempel lege eller jurist.... Du synes ikke du var litt generell her nå..? Det spørs jo hvordan man definerer "Krevende".. Etoile: hvis jeg skal lese deg ordrett, kan det godt hende du har rett: Det blir nok krevd mer av studenten underveis i fht oppmøte, obligatoriske innleveringer, hyppigere små-eksamener osv. Det er nok flere muligheter for å heve studielån uten å gjør stort på universitet enn på høyskole. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Melk Skrevet 5. juni 2005 #29 Del Skrevet 5. juni 2005 Det er nok flere muligheter for å heve studielån uten å gjør stort på universitet enn på høyskole. Absolutt. At det er mange late studenter på universitetet er det nok liten tvil om. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest z Skrevet 5. juni 2005 #30 Del Skrevet 5. juni 2005 Ja, det er nok mye mer krevende å bli sosionom/førskolelærer/vernepleier enn for eksempel lege eller jurist.... Du synes ikke du var litt generell her nå..? Jeg skal ikke uttale meg særlig i denne tråden, siden jeg ikke har gått høyskole og kun har et grunnfag fra universitetet. Vil imidlertid kommentere dette Ètoile sier (med andre): det er klart at et universitetsstudium kan være utrolig slapt; nettopp fordi det er så fritt. Det er jo nettopp det som er litt av poenget; for å gjøre det godt på universitetet krever det kanskje mer selvdisiplin og at du er strukturert - da blir det mer opp til deg selv. Det var ihvertfall slik jeg forstod argumentene "for universitet". Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Étoile Skrevet 5. juni 2005 #31 Del Skrevet 5. juni 2005 Ja, det er nok mye mer krevende å bli sosionom/førskolelærer/vernepleier enn for eksempel lege eller jurist.... Du synes ikke du var litt generell her nå..? Klart jeg er generell her, men det er jo alle andre også, så du kan rulle med øynene så mye du vil for min del. Å si at høyskolestudier er barneskolepreget, imens universitetsstudier er teoretiske og tunge, stemmer jo ikke det heller. Noen universitetsstudier er tunge, noen er lett, noen høyskolestudier er tunge, noen er lette. Jeg tror ikke skillet i vanskelighetsgrad etc nødvendigvis går mellom høyskole og universitet, men varierer fra studie til stude. Poenget med mitt innlegg over var bare å si at også høyskolestudier kan være tøffe og krevende, ettersom de fleste her synes å være av oppfatningen at høyskolestudier generelt sett er lettere enn universitetsstudier. Jeg mener at de ikke er det, men på dette punktet tror jeg rett og slett at det er umulig å generalisere, jeg tror det er fag/studiespesifikt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tuddelidu Skrevet 5. juni 2005 #32 Del Skrevet 5. juni 2005 Det spørs jo hvordan man definerer "Krevende".. Etoile: hvis jeg skal lese deg ordrett, kan det godt hende du har rett: Det blir nok krevd mer av studenten underveis i fht oppmøte, obligatoriske innleveringer, hyppigere små-eksamener osv. Det er nok flere muligheter for å heve studielån uten å gjør stort på universitet enn på høyskole. Dette stemmer dårlig overens med mine erfaringer. Jeg har gått, om enn kun et halvt år, på høyskole, og der var det fint lite krav til studenten; det var et par obligatoriske innleveringer, noen få obligatoriske timer gruppearbeid, og that's it. I tillegg var det bare én eksamen i løpet av året, og den var nå på våren så den fikk jeg ikke med meg. Det siste halvåret har jeg gått på NTNU, og der har det blitt stilt mye større krav til meg som student. Jeg har levert inn 10 obligatoriske øvinger/oppgaver som alle må godkjennes for at jeg får gå opp til eksamen (samt en hel haug med øvinger som man bare må gjøre for å ha sjangs til å henge med), midtsemesterprøver i to fag (neste år vil det bli i fler), og eksamen i alle. I de fagene jeg har hatt midtsemesterprøve vil de telle 20% av den endelige karakteren min så fremt dette er til fordel for meg. I det hele tatt har det blitt stilt mye større krav til meg ved NTNU enn ved høyskolen. Likevel føles NTNU mye mer som en "stor jente skole" enn høyskolen - her må man selv sørge for å få med seg informasjon; endringer datoer og hva det måtte være. På høyskolen fikk vi virkelig dette inn med teskje (i mye større grad enn på vgs), og jeg følte meg mye mer sett på som et "barn" der - på universitetet er jeg selv ansvarlig. Alt i alt tror jeg likevel dette er svært avhengig av hva man studerer heller enn hvor. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Étoile Skrevet 5. juni 2005 #33 Del Skrevet 5. juni 2005 Det spørs jo hvordan man definerer "Krevende".. Etoile: hvis jeg skal lese deg ordrett, kan det godt hende du har rett: Det blir nok krevd mer av studenten underveis i fht oppmøte, obligatoriske innleveringer, hyppigere små-eksamener osv. Det er nok flere muligheter for å heve studielån uten å gjør stort på universitet enn på høyskole. Jeg mente krevende (vi har aldri hatt obligatorisk oppmøte og svært få obligatoriske innleveringer) i den betydning at det krever mer jobbing på jevn basis enn det gjorde for meg og mine venninner da vi gikk på universitet. At universitetsstudier ofte er frie, ihvertfall var de det, betyr jo også at de er krevende fordi man må ta ansvar selv. Høyskolestudiet er kanskje krevende på en annen måte. Ikke obligatorisk oppmøte, men for å ha håp om å stå på eksamen må man nesten møte opp på alt, flere forelesninger, bør gjøre ting underveis for å i det hele tatt henge med på forelesningene etc. Men igjen, det er forskjell fra studie til studie. Ville bare få frem at langt fra alle høyskolestudier er "enkle" og barneskolepregede. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
femme fatale Skrevet 5. juni 2005 #34 Del Skrevet 5. juni 2005 Jeg har gått både på universitetet(NTNU) og på høyskole, og synes det var mye lettere på universitetet. det var ingen innleveringer, kun forelesninger og til slutt en stor eksamen. på høyskolen hvor jeg går nå er det maange innleveringer, praktiske tester og flere eksamner. å si at det er så mye hardere på universitetet er faktisk litt snobbete synes jeg... akkurat som om man er mer intelligent om man går på universitetet? tror ikke det nei... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Formosiss Skrevet 5. juni 2005 #35 Del Skrevet 5. juni 2005 Jeg har gått både på universitetet(NTNU) og på høyskole' date=' og synes det var mye lettere på universitetet. det var ingen innleveringer, kun forelesninger og til slutt en stor eksamen. på høyskolen hvor jeg går nå er det maange innleveringer, praktiske tester og flere eksamner. å si at det er så mye hardere på universitetet er faktisk litt snobbete synes jeg... akkurat som om man er mer intelligent om man går på universitetet? tror ikke det nei... [/quote'] Men med mange innleveringer, praktiske tester og flere eksamener får du jo faktisk hjelp til å komme gjennom året. På VGS er det jo for eksempel lekser, prøver og tentamener/eksamener (sammenligner dog ikke nivået nå). På universitetet finnes ikke noe slikt, og alt ansvar ligger på degselv når det kommer til å komme seg gjennom alt. Ja, det gjør det også på høyskole - men der får du "drahjelp" i det det er så mange innleveringer og slikt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Pjusk Skrevet 5. juni 2005 #36 Del Skrevet 5. juni 2005 Er det ikke umulig å gi noe fasitsvar på dette? Man kan vel ikke generalisere noe som er både person- og studieavhengig. Jeg ville aldri turt å påstå at "universitetsutdannede er slik" og "høyskoleutdannede er sånn". Jeg har kun fire år høyskole, har aldri satt min fot i en forelesningssal på et universitet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Formosiss Skrevet 5. juni 2005 #37 Del Skrevet 5. juni 2005 Jeg prøver ikke med dette å si hva som er ditt og hva som er datt; dette er mitt synspunkt. På grunn av det strenge regimet som høyskoler fører med innleveringer og slikt, kunne jeg gjerne tenkt meg å gå der - fordi jeg vet at jeg har mye lettere for å føle slikt enn noe på egenhånd. Jeg kommer meg gjennom pensumet nå; men jeg skal ikke skryte av at jeg er noe motivert for å jobbe med det - jeg er kanskje for "ung" enda til å klare å finne ut hvordan jeg skal jobbe med stoff, annet enn å lese det, når ingen forteller meg hva jeg bør gjøre? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Pjusk Skrevet 5. juni 2005 #38 Del Skrevet 5. juni 2005 Mitt innlegg var ikke spesielt rettet til deg, Formosiss - men var kun min mening om emnet etter å ha lest tråden. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Miracl3 Skrevet 6. juni 2005 #39 Del Skrevet 6. juni 2005 Mitt syn på høyskole Mitt studium har 10 timer unndervisning i snitt i uken. Ingen av disse ti timene er obligatoriske. Tiden dissponerer du selv. Fag som statestikk og lingvestikk inngår. I dette skoleåret har det vært tre eksamner. en til jul for et avsluttende fag da. En hjemmeeksamen i litteratur på våren, hvor poenget ikke var å komme med sannheter, men å drøfte ulike sannheter. Og til slutt en seks timers eksamen på skolen. Bøker på pensum listen for hele året: over 80. Mange obligatoriske innleveringer gjennom året. men ingen av de det telte på eksamen. De fungerte som en inngansbilett til eksamen. For lite innleveringen ingen eksamen. Og siden mange av dere sier høyskolene har små eksamne gjennom hele året. Var det ikke slik at kvalitetsreformen skulle la studenter få studiepoeng også første halvår? Jeg sier ikke at høyskole er vanskligere eller dårligere en universitetet. Dette er opp til hver enkelt student og hvert enkelt studie. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest *trine* Skrevet 7. juni 2005 #40 Del Skrevet 7. juni 2005 jeg for min del finner universitetes (uio) måte å føre undervisning på umåtelig irriterende i forhold til det jeg har opplevd på høgskolen (hibo). Dette pga at man MÅ være på seminarer som jeg føler ødelegger min egen leserytme. Det er jo nærmest som å begynne på ungdomsskolen igjen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå