Gå til innhold

Koke kraft og bruke senere


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg har fått en del kraftbein jeg tenkte å koke kraft på. Har funnet oppskrift som inneholder 4 liter vann.

Spørsmålet mitt er, når den har kokt den tiden det skal og er ferdig og silt, og satt i fryseren, er 1 liter nok kraft nok til en oppskrift der man trenger 1 liter kraft/buljong? Eller er denne svak? Eller sterk?

Anonymkode: 2a235...12d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hvis oppskriften tilsier 4 liter vann på mengden kraftbein du har, så vil jeg gjette at 1 liter kraft= 1 liter kraft/buljong. 

Jeg koker også kjøttkraft selv, men da som jeg bruker i kjøttsuppe, lapskaus o.l. som jeg lager samtidig.  Derfor er jeg ikke sikker :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg koker massevis av kraft som jeg fryser ned og det jeg gjør er å koke inn (Å koke inn betyr å la kraften koke slik at mengden reduseres etter at du har tatt ut beina eller hva du nå enn koker kraft på) til smaken er passe fyldig. Deretter bruker jeg en liter kraft på samme måte som jeg ville ha brukt en liter buljong. Bortsett fra at skikkelig kraft gir en mye bedre og rundere smak da! 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Zienna skrev:

Hvis oppskriften tilsier 4 liter vann på mengden kraftbein du har, så vil jeg gjette at 1 liter kraft= 1 liter kraft/buljong. 

Jeg koker også kjøttkraft selv, men da som jeg bruker i kjøttsuppe, lapskaus o.l. som jeg lager samtidig.  Derfor er jeg ikke sikker :)

Takk!

10 timer siden, Leo skrev:

Jeg koker massevis av kraft som jeg fryser ned og det jeg gjør er å koke inn (Å koke inn betyr å la kraften koke slik at mengden reduseres etter at du har tatt ut beina eller hva du nå enn koker kraft på) til smaken er passe fyldig. Deretter bruker jeg en liter kraft på samme måte som jeg ville ha brukt en liter buljong. Bortsett fra at skikkelig kraft gir en mye bedre og rundere smak da!  

Ja, det er dette med å koke inn jeg ikke helt forstår skjønner du. Hvordan doserer man da? Hva om den blir for sterk?

Anonymkode: 2a235...12d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Takk!

Ja, det er dette med å koke inn jeg ikke helt forstår skjønner du. Hvordan doserer man da? Hva om den blir for sterk?

Anonymkode: 2a235...12d

Jeg forstår at det er noe herk! :ler: Du må ganske enkelt smake underveis, men generelt kan jeg vel si at det skal mye til at den blir for "sterk", eller konsentrert om man vil,  og i så fall kan du bare tilsette vann igjen. Generelt kan jeg vel si at hvis kraften skal brukes til saus kan den være betydelig mer konsentrert enn om den skal brukes til for eksempel grønnsakssuppe. Når kraften har fått grei smak bruker du uansett en liter kraft der du ville ha brukt en liter buljong. 

Jeg tilsetter forresten ikke salt når jeg koker kraften bl.a. fordi jeg da unngår at den ender opp som for salt når jeg koker den inn. Salt kan du vente med til du skal lage den ferdige retten. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Takk!

Ja, det er dette med å koke inn jeg ikke helt forstår skjønner du. Hvordan doserer man da? Hva om den blir for sterk?

Anonymkode: 2a235...12d

Det spørs jo også HVA du skal lage av kraften. Om du koker kraftben og så koker inn til gele og så varmer opp igjen så blir det jo ikke "for sterkt". Det kan drikkes eller spises sånn det er (er det for salt så må du ha i mindre salt neste gang). Jeg bruker kun kraft i enkelte ting (når jeg er syk, til suppe med nudler og grønnsaker etter mensen og andre skader etc). Til normal suppe så liker jeg 50/50. Det er sånn helt normal norsk kraftsvak suppe. I den må du selvsagt dynge på med urter og krydre fordi den er mest vann.

Anonymkode: 7692b...2cf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg har laget kraft, men kokt den inn. Da ble den litt tykkere i konsistensen. Litt som en saus. Fryste ned i terninger i et isbit-brett. Jeg lagde en grønnsakssuppe her om dagen. Brukte da to terninger. Porsjonen var til to personer. Men i en slik grønnsakssuppe vil man jo også få en del smak i fra grønnsakene man bruker der og da. Og slik som f.eks løk, hvitløk, purre osv vil gi ekstra smak. Jeg tilsatte ikke salt i min kraft. Synes det er bedre å tilsette etterpå for da har man lettere kontroll slik man ikke ender opp med noe som smaker for salt. 

Anonymkode: a02b8...767

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, Leo skrev:

Jeg forstår at det er noe herk! :ler: Du må ganske enkelt smake underveis, men generelt kan jeg vel si at det skal mye til at den blir for "sterk", eller konsentrert om man vil,  og i så fall kan du bare tilsette vann igjen. Generelt kan jeg vel si at hvis kraften skal brukes til saus kan den være betydelig mer konsentrert enn om den skal brukes til for eksempel grønnsakssuppe. Når kraften har fått grei smak bruker du uansett en liter kraft der du ville ha brukt en liter buljong. 

Jeg tilsetter forresten ikke salt når jeg koker kraften bl.a. fordi jeg da unngår at den ender opp som for salt når jeg koker den inn. Salt kan du vente med til du skal lage den ferdige retten.  

 

 

21 timer siden, AnonymBruker skrev:

Jeg har laget kraft, men kokt den inn. Da ble den litt tykkere i konsistensen. Litt som en saus. Fryste ned i terninger i et isbit-brett. Jeg lagde en grønnsakssuppe her om dagen. Brukte da to terninger. Porsjonen var til to personer. Men i en slik grønnsakssuppe vil man jo også få en del smak i fra grønnsakene man bruker der og da. Og slik som f.eks løk, hvitløk, purre osv vil gi ekstra smak. Jeg tilsatte ikke salt i min kraft. Synes det er bedre å tilsette etterpå for da har man lettere kontroll slik man ikke ender opp med noe som smaker for salt.  

Anonymkode: a02b8...767

 

23 timer siden, AnonymBruker skrev:

Det spørs jo også HVA du skal lage av kraften. Om du koker kraftben og så koker inn til gele og så varmer opp igjen så blir det jo ikke "for sterkt". Det kan drikkes eller spises sånn det er (er det for salt så må du ha i mindre salt neste gang). Jeg bruker kun kraft i enkelte ting (når jeg er syk, til suppe med nudler og grønnsaker etter mensen og andre skader etc). Til normal suppe så liker jeg 50/50. Det er sånn helt normal norsk kraftsvak suppe. I den må du selvsagt dynge på med urter og krydre fordi den er mest vann. 

Anonymkode: 7692b...2cf

Takk for svar! virker ikke som det er fasit her :P Men jeg prøver meg frem da jeg!

Anonymkode: 2a235...12d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er bare å koke inn og fryse ned! Det tåler veldig godt frysing

La det stå over natta i kjøleskap så fettet legger seg på toppen, så er det lett å fjerne :) Det blir MYE fett, og det er ikke det du vil ha...

Jeg pleier å lage det som demi glace, før man har i rødvin (det kan man også gjøre for en fantastisk base til saus)

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...