Gå til innhold

"Mye melk fører til tidligere dø". Gjelder dette yoghurt og?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Kom over en forskning som sier dette, https://www.nrk.no/livsstil/mye-melk-kan-forkorte-livet-1.12012899

– Det vi fant, var at et høyt inntak av melk ga høyere risiko, sier professor Karl Michaëlsson, som ledet forskergruppen bak undersøkelsen ved Uppsala kliniska forskningssentrum, til SVT.

– Kvinnene døde tidligere og hadde en forhøyet risiko for beinbrudd om de drakk større mengder melk. Melkedrikkende menn hadde også en forhøyet dødsrisiko, men hos dem så vi ikke noen forhøyet risiko for beinbrudd, sier han.

For hvert glass melk som en kvinne drakk daglig, økte hennes dødelighetsrisiko med 15 prosent. For en mann økte risikoen med 3 prosent.

"Den vanligste dødsårsaken for menneskene i studien var hjerte- og karsykdommer, og forskerne tror at det er i laktosen som mekanismen som øker dødeligheten ligger. Dette støttes av at meieriprodukter med mindre laktoseinnhold (ost og surmelk) hadde ikke samme negative virkning."

Gjelder dette BARE melk? Eller yoghurt og, for er jo melk der og vel?

Anonymkode: a6673...abf

AnonymBruker
Skrevet

Jeg vil tro dette gjelder melkeprotein og IGF1 (Insulin-like Growth Factor).

De kan jo ikke bare si "melk" eller "melkeprodukter" uten å spesifisere nærmere akkurat hvilke stoffer, og hvilke effekter de har.

Melkeprotein+laktose = høy IGF1.

Anonymkode: f3e43...81c

AnonymBruker
Skrevet
4 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg vil tro dette gjelder melkeprotein og IGF1 (Insulin-like Growth Factor).

De kan jo ikke bare si "melk" eller "melkeprodukter" uten å spesifisere nærmere akkurat hvilke stoffer, og hvilke effekter de har.

Melkeprotein+laktose = høy IGF1.

Anonymkode: f3e43...81c

Så dette gjelder bare melk tror du? IGF1 finnes ikke i yoghurt? Er jo skummetmelk der og.

Anonymkode: a6673...abf

AnonymBruker
Skrevet

Meieriprodukter. Artikkelen nevner jo laktose/melkesukkeret,og det finnes også i yoghurt etc

Anonymkode: 1c40e...8f5

AnonymBruker
Skrevet
18 timer siden, AnonymBruker skrev:

Kom over en forskning som sier dette, https://www.nrk.no/livsstil/mye-melk-kan-forkorte-livet-1.12012899

– Det vi fant, var at et høyt inntak av melk ga høyere risiko, sier professor Karl Michaëlsson, som ledet forskergruppen bak undersøkelsen ved Uppsala kliniska forskningssentrum, til SVT.

– Kvinnene døde tidligere og hadde en forhøyet risiko for beinbrudd om de drakk større mengder melk. Melkedrikkende menn hadde også en forhøyet dødsrisiko, men hos dem så vi ikke noen forhøyet risiko for beinbrudd, sier han.

For hvert glass melk som en kvinne drakk daglig, økte hennes dødelighetsrisiko med 15 prosent. For en mann økte risikoen med 3 prosent.

"Den vanligste dødsårsaken for menneskene i studien var hjerte- og karsykdommer, og forskerne tror at det er i laktosen som mekanismen som øker dødeligheten ligger. Dette støttes av at meieriprodukter med mindre laktoseinnhold (ost og surmelk) hadde ikke samme negative virkning."

Gjelder dette BARE melk? Eller yoghurt og, for er jo melk der og vel?

Anonymkode: a6673...abf

Problemet med forskning publisert på denne slepphendte måten er at den ikke er brukendes til noe som helst.

For å vite hva som ble testet, i hvilke forhold og med hvilke feilmarginer, må du lese forskningsmaterialet. Det nrk (og andre) presenterer er et tabloid utdrag bassert på en journalists manglende innsikt i fag pluss hans/hennes instinkt om å skape en klikkbar overskrift. Sannhet er av underordnet (om noen som helst) verdi.

 

Uansett så er 15% økt risiko avhengig av den opprinnelige risikoen. La oss ta et eksempel: sannsynligheten for å bli truffet av lynet er 0,0007 prosent. Øker vi den med 15% er den 0,0007*1,15=0,00008. Ikke dramatisk, ikke sant? Øker vi den med 1000% er den fortsatt neglisjerbar (0,007%).

Om du velger å drikke melk eller ei må derfor basere seg (per 2019) på tre ting:

1. Du tåler melk (dersom du blir uggen i magen er det masse andre ting en kan drikke - melk har tross alt ingen bevist verdi som mat)

2. Du liker melk (ingen grunn til å drikke den om du synes den smaker vondt)

3. Du synes kuhold til melkeproduksjon er etisk ok (noe en kan tenke seg at de fleste kanskje svarer et "nei" på etter et besøk på en gård)

Anonymkode: 3f5ff...dd6

  • 1 år senere...
Skrevet

stoler ikke på svenske forskere 🤣

Anonymkode: 25a13...f98

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...