Gå til innhold

Bake med spelt. Gode oppskrifter?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Har dere gode oppskrifter på bakevarer med speltmel?

Gjerne brød, rundstykker,hamburgerbrød, osv.

Fungerer det bare å bytte ut vanlig hvetemel i oppskrifter med speltmel, eller er det noe annet jeg må tenke på?

(får besøk i påska, og må forberede litt)

 

Anonymkode: 7add1...c17

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Må det være kun med spelt og ingen andre melsorter? 

AnonymBruker
Skrevet

Ja, desverre. Ingen andre meltyper.

Anonymkode: 7add1...c17

Skrevet

Da har jeg ikke noe sånn på sparket dessverre.. 😕

AnonymBruker
Skrevet
På 30.3.2019 den 17.56, AnonymBruker skrev:

Har dere gode oppskrifter på bakevarer med speltmel?

Gjerne brød, rundstykker,hamburgerbrød, osv.

Fungerer det bare å bytte ut vanlig hvetemel i oppskrifter med speltmel, eller er det noe annet jeg må tenke på?

(får besøk i påska, og må forberede litt)

 

Anonymkode: 7add1...c17

Du kan bruke spelt isteden for hvetemel i alle oppskrifter!:) Det eneste du må passe på er at speltmel tåler mindre elting enn hvetemel, så deigen bør ikke eltes mer enn 10-15 minutter på sakte fart. Ellers synes jeg at spelt gir bedre smak på brød og rundstykker:)

Anonymkode: e8bd2...bc9

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Speltmel kan du bruke nett som vanlig mel. 

Anonymkode: f6969...382

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker said:

Speltmel kan du bruke nett som vanlig mel. 

Anonymkode: f6969...382

Eller blande 50/50, for å beholde bakeegenskapene og glutenbindingene fra vanlig mel, samtidig som du hever smaken med spelt 👍

Tåler man speltmel, tåler man mel, så det er bare tull å si at man bare tåler speltmel. Speltmel er ikke magisk.

Anonymkode: d485b...c20

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Eller blande 50/50, for å beholde bakeegenskapene og glutenbindingene fra vanlig mel, samtidig som du hever smaken med spelt 👍

Tåler man speltmel, tåler man mel, så det er bare tull å si at man bare tåler speltmel. Speltmel er ikke magisk.

Anonymkode: d485b...c20

Akkurat det medfører ikke riktighet. Blant annet folk med IBS kan tåle speltmel, men ikke vanlig mel. 

Anonymkode: f6969...382

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
24 minutter siden, AnonymBruker said:

Akkurat det medfører ikke riktighet. Blant annet folk med IBS kan tåle speltmel, men ikke vanlig mel. 

Anonymkode: f6969...382

Man tåler kankje speltmel litt bedre, men tåler man ikke mel, så tåler man ikke mel...

Anonymkode: d485b...c20

AnonymBruker
Skrevet
3 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Man tåler kankje speltmel litt bedre, men tåler man ikke mel, så tåler man ikke mel...

Anonymkode: d485b...c20

Mel er ikke mel... Det er fullt mulig å tåle en type mel, men ikke en annen. Jeg har en søster som IKKE tåler vanlig hvetemel, men som tåler speltmel helt fint. Hun har IBS. Og det var en lege med spesialisering innen mage- og tarm som ba henne prøve spelt framfor vanlig hvetemel, for det var ganske mange med IBS som tålte dette selv om de ikke tålte vanlig hvetemel. 

Anonymkode: f6969...382

  • Liker 1
Skrevet
32 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Eller blande 50/50, for å beholde bakeegenskapene og glutenbindingene fra vanlig mel, samtidig som du hever smaken med spelt 👍

Tåler man speltmel, tåler man mel, så det er bare tull å si at man bare tåler speltmel. Speltmel er ikke magisk.

Anonymkode: d485b...c20

Og det du sier der er bare tull. Mange som får vondt i magen av hvetemel. Jeg har irritabel tarm, og spiser helt fint speltmel og andre meltyper, men hvetemel får jeg dessverre vondt i magen av. Men det er jo ikke som en allergi, og kan heller ikke sammenlignes med cøliaki, så klart. Har man cøliaki, skal man selvsagt holde seg unna spelt også, og så å si alle andre andre kornslag. 

Til ts, så baker jeg med spelt som om det skulle vært hvetemel, bruker ikke noen spesiell oppskrift. Men jeg syns speltmel kan gi litt tørrere bakverk enn hvetemel når man baker gjærdeig, hvertfall hvis jeg ikke får kjøpt speltmel fra Godt brød e.l. Men jeg kan veldig anbefale å bake etter metoden eltefritt brød. Jeg baker mye rundstykker med den metoden, og det krever lite innsats og gir veldig godt resultat. Da lager du deigen om kvelden og baker om morgenen f.eks.

 

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...