Puffin Skrevet 10. desember 2018 #1 Skrevet 10. desember 2018 Vi både bruker alt for mye penger på mat og kaster alt for mye.. så nå har vi satt i gang et lite "prosjekt" for å planlegge bedre. Formålet er å spise sunn og god mat, men på en økonomisk måte. Hvordan gjør dere andre det planleggingsmessig? Alle slags tips er velkommen, alt fra restemat-retter, partikjøp, planlegging av råvarer som skal i flere retter, oppbevaringstips, osv. Hvordan sparer du penger på mat?
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #2 Skrevet 11. desember 2018 Spiser som regel det jeg har lyst på, god mat mange ganger i uken fordi jeg handler i datovarehylla og fryser ned. Det er mitt beste tips. Anonymkode: a8d83...5d1
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #3 Skrevet 11. desember 2018 Last ned mattilbud appen, kjøp store parti og frys ned, kjøp sesong varer, unngå person pakkingen og se på kilogram prisen! Skivet ost er til dømes fryktelig dyrt i forhold til enn 1kg ost blokk.. Anonymkode: ef6a8...c96
Gjest UncommonSense Skrevet 11. desember 2018 #4 Skrevet 11. desember 2018 (endret) 59 minutter siden, Puffin skrev: Vi både bruker alt for mye penger på mat og kaster alt for mye.. så nå har vi satt i gang et lite "prosjekt" for å planlegge bedre. Formålet er å spise sunn og god mat, men på en økonomisk måte. Hvordan gjør dere andre det planleggingsmessig? Alle slags tips er velkommen, alt fra restemat-retter, partikjøp, planlegging av råvarer som skal i flere retter, oppbevaringstips, osv. Hvordan sparer du penger på mat? Når du kaster mat kaster du ikke bare pengene dine rett i søpla, men alle ressursene som har gått med til produksjonen er totalt bortkastet, fra næringsstoffene i jorda til dyrs liv, bondens arbeid og belastningen på miljøet. Bare Slutt å kaste mat, det er vel ikke så vanskelig å spise opp det du har før du kjøper nytt?! Har du ikke lyst på det du har er du ikke sulten nok. Det er virkelig ikke rakettforskning! https://forskning.no/miljovern-forbruk/2016/01/bedre-slose-mindre-enn-gjenvinne-mat Endret 11. desember 2018 av UncommonSense link
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #5 Skrevet 11. desember 2018 Bønner, linser og erter og hermetisk tomat, løk, purre, paprika, gulrot, kålrot, potet og hodekål er mine tips. Med litt buljong og krydder til kan du lage en uendelig mengde ulike billige supper, stuinger og gryteretter eller ekstremt billig tilbehør til andre ting. Anonymkode: 2d830...022 3
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #6 Skrevet 11. desember 2018 Kikerter er del gyldne gral for oss som ønsker å være økonomiske. Kan ha det oppi pastasalater, indiske retter, lage hummus, ristes i stekovnen for snacks, og rett og slett utrolig mange bruksområder Anonymkode: cbfc6...82b 3
kariussen Skrevet 11. desember 2018 #7 Skrevet 11. desember 2018 (endret) Anbefaler ukesmeny, der man legger opp til å bruke restene. Eksempel (mat for en uke basert på denne menyen for 2 voksne vil ligge på omtrent 750 kr) Mandag: Koteletter med potetmos Tirsdag: Stekt laks med grønnsaksform Onsdag: Grønnsakssuppe med kjøtt fra kotelettrestene Torsdag: Fiskesuppe men laks fra tirsdag samt annen fisk Fredag: Taco med bønner og kjøttdeig/kylling Lørdag: Tacopai/tomatsuppe/nachos/enchilladas. Noe basert på restene fra dagen før der man sper på med bønner, hakkede tomater og grønnsaker Søndag: Torsk med spekeskinke og ovnsbakte poteter (kjøpe store forpakninger med saltvannsfryst torsk, så tar man bare og tiner de mengdene man trenger) Slike menyer basert på store forpakninger og rimelige grønnsaker som brokkoli, blomkål, løk, gulerøtter, erter osv gjorde at vi som studerer levde på mellom 3-3500 for 2 i noen år. Handlet inn for en uke av gangen og brukte restene til nye middagen eventuelt restemiddag en dag i uken. Erstatt deler av dyre råvarer med billigere ingredienser, bønner istedenfor kjøttdeig, seiblokk i suppe fremfor torsk osv. Og kjøp datovarer og frys ned, samt se på kilopris og bruk fryseren smart. Endret 11. desember 2018 av kariussen Skrivefeil og kom på flere råd 2
Kardinal Skrevet 11. desember 2018 #8 Skrevet 11. desember 2018 Jeg har tidligere skrevet middagsplan hver søndag, samt handleliste. Ulempen er at plutselig skal du/dere bort en dag eller noen blir syke etc, da faller det vekk middager/råvarer. Jeg har nå rett og slett blitt mer kreativ med oppskrifter, mat og handlings. Jeg går i butikken og storhandeler. Frossen fisk, brød (fryser ned), kjøper ferske grønnsaker som er billig den uka. Noen uker er gulerøtter dyre (25 kr pk) mens andre uker koster de 10 kr pk. Så handlekorga varierer, denne uka ble det: blomkål, brokkoli, agurk og gulerøtter. Så lager jeg middager ut av det jeg har. F.eks hjemmelaget blomkål suppe, en form med ferske grønnsaker og kyllingfilet, laks med ovnsbakte grønnsaker. Følger med på holdbarheten og tar det eldste først. Visst det er mye salat som det er på tide å bruke opp så lager jeg middag med salat. Melk som er utgått; grøt, pannekaker. Fløte som er gått ut: supper, form med fløte i. Synes det er veldig deilig å sleppe å tenke den middagen mandag, den tirsdag, den onsdag, men heller bruke det en har og se hva det blir ut av. Det slår sjeldent feil😊 Og viktig å ha kontroll i tørrvareskuffen og fryseren om hva som kan brukes opp. Har alltid kjøttdeig, kjøtt, torsk, laks, kyllingvinger/lår/filet liggende i fryseren. 2
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #9 Skrevet 11. desember 2018 Bor sentralt og har flere butikkjeder i gåavstand. Tar rundturer og handler mye tilbud og i nedsatt-/utgåttdato-hyllene. Større pk kylling, fisk, kjøtt fordeles i fryseren. Samme med litt dvaske grønnsaker i kjøleskapet, osterester, enkelte pålegg hamstret på tilbud. Lager mye supper, gryter og former på rester og utgåtte varer. Planlegger løst en dynamisk ukemeny med minst holdbare råvare eller forrige dags middag som utgpkt. Lager gjerne større porsjoner som også brukes som medbrakt lunsj. Anonymkode: 3073b...ba7
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #10 Skrevet 11. desember 2018 Jeg kaster aldri rester eller gamle grønnsaker, til tross for lite planlegging, og slik har vi klart å holde matkostnadene lave. Løk og rotgrønnsaker holder seg gjerne noen uker i kjøleskap. De er i tillegg billige, og står derfor for det meste av vårt grønnsakskonsum. Derfor har vi alltid løk, hvitløk og gulrot i kjøleskapet, i tillegg til f.eks kålrot eller kål når det er billig. Vi sper på med frosne grønnsaker om vinteren, for da er andre grønne grønnsaker dyrere og mindre næringsrike. Når det er priskrig på surkål kjøper vi mye, for det er godt å ha utover våren når røtgrønnsakene blir dvaske. Dyre grønnsaker med kort holdbarhet kjøper vi bare når vi har en plan for hvordan vi skal bruke dem opp. De er ikke en del av vårt daglige kosthold, men heller en ekstra luksus. Vi har begynt å dyrke en del grønnsaker selv, og har funnet ut at poteter, neper, beter og gulrot gir gode avlinger som holder seg utover høsten og vinteren. Det er selvfølgelig ikke for alle siden man må ha jord og lagringsplass. Et par ganger i uken har vi suppe, gryte, pai eller noe annet hvor man kan bruke rester, slappe grønnsaker etc. Vi varierer om vi har kjøtt, fisk, linser eller bønner i, men vi forsøker alltid å få tømt restehylla i kjøleskapet. Jeg har ingen bestemte oppskrifter for disse rettene, men jeg har et repertoar med basisoppskrifter jeg siden kan tilsette alt mulig til. Det hjelper selvfølgelig at jeg har litt erfaring med hva som passer sammen, men denne erfaringa kommer av mange år med prøving og feiling. Vi har en restehylle i kjøleskapet, hvor vi setter rester og andre ting som må brukes raskt. Den står i øyehøyde, og er derfor det første vi ser når vi åpner døra. Det er ikke lov å sette andre ting i restehylla, for da kan ting fort havne bakom og bli glemt. Kjøtt kjøper vi kun fra datohylla eller på tilbud, og vi begrenser mengden. Det vi ikke spiser med en gang fryser vi ned, selvfølgelig i godt lukkede og merkede pakker. Brød er enkelt å bake selv, og blir da både billigere og mer mettende. Anonymkode: 225e5...8bb
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #11 Skrevet 11. desember 2018 Jeg kjøper 2kgs poser med bønner og linser. Bløtlegger bønnene, koker de og fryser de i posjonspakninger. Har mye frosne grønnsaker. Disse to matvaregruppene er vel det jeg spiser mye av og som er noe av det billigste. Hver dag når jeg skal lage mat ser jeg alltid i kjøleskapet etter hva som blir dårlig raskest. Så lager jeg mat rundt disse ingridiensene. Anonymkode: 92f9e...5e6
HaIIing Skrevet 11. desember 2018 #12 Skrevet 11. desember 2018 Jeg handler en gang i uken. Dyrker noe grønnsaker og frukt selv. Handler på tilbud. Handler på innvandrerbutikker.
Ild Skrevet 11. desember 2018 #13 Skrevet 11. desember 2018 (endret) Handle en gang i uken er veldig lurt! Jeg legger inn 1-2 middager som enkelt kan skyves på til neste uke dersom noe uforutsett skulle dukke opp (som feks en rett fom er lett å skyve på til uka etter: fiskesuppe, frossen fisk, frosne erter og gulrøtter). Og jeg bruker en god del linser, bønner, kikerter i mange retter. Sundt, godt, billig, raskt. Og ha nok gode og sunne valg slik at dere ikke faller for fristelsen å kjøpe inn noe ekstra. Og spis opp all mat dere lager, rester er topp! Er det for lite til alle, så lag en suppe eller salat i tillegg. Endret 11. desember 2018 av Ild
sophiaM Skrevet 11. desember 2018 #14 Skrevet 11. desember 2018 Vi handler også en gang i uken, om ikke mindre. Vi spiser alltid opp det meste i kjøleskapet før vi tar en ny handletur, og jeg er ganske så kreativ i matveien og liker å prøve meg frem når det gjelder hvilke matvarer som passer sammen slik at vi får kombinert det vi har handlet inn. Utenom det har vi ingen spesifikk plan når det kommer til hva vi handler og hvilken dag vi skal spise hva, men vi har et par faste ingredienser som vi handler hver uke, feks fersk fisk, frossen kylling, diverse grønnsaker vi kan bruke i ulike matretter, og vi passer på at vi alltid har nok av tørrvarer som ris, pasta, samt hermetikk som linser og bønner og hakkede tomater.
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2018 #15 Skrevet 11. desember 2018 Sparer masse penger på dumpsterdiving Anonymkode: f8ee2...726
Puffin Skrevet 13. desember 2018 Forfatter #16 Skrevet 13. desember 2018 Tusen takk for mange gode tips! Tar gjerne i mot flere også!
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå