Gå til innhold

Dette med ribbe og sprø svor. Julen 2019 edition.


Anbefalte innlegg

Da er det advent igjen, og som ved hver jul kommer spørsmålet: Hvordan skal man få sprø svor på ribba?

Jeg pleier vanligvis å få det greit til, men det er heller ikke noe jeg føler meg helt trygg på. Av og til treffer jeg spot on og ribba blir både saftig og god hvor kjøttet både slipper bena og svoren blir sprø som potetgull. Andre ganger blir svoren rett og slett seig, har felter som er seige mens andre felt er i ferd med å bli brent. Er det rett og slett nok steketid som er oppskriften for å få saftig ribbe? Mens for svorens del gjelder det å salte godt?

Har selve råvaren mye å si, som om den har vært fryst? First price sin billige ribbe er jo pumpet med 9% vann i år. Har det en betydning?

Anonymkode: 61127...467

  • Liker 1

Fortsetter under...

Jeg bruker oppskriften fra matprat, og får alltid sprø svor. Bruk grillfunksjon mot slutten. Hvis svoren popper ujevnt kan du dekke den ferdige med aluminiumsfolie. Følg med hele tiden, det går fort fra sprø til svidd svor. 

  • Liker 2

Tallerken eller baller av alu folie under så ribba er jevn, gni inn med salt 1-2 dager før, saltet tørker ut svoren og får den mye lettere sprø. Pass på at det dampes godt når du damper og at den er tett.

Anonymkode: 308de...7d5

  • Liker 1
2 minutter siden, Hanne67 skrev:

Det er lurt å legge en tallerken under, så ribba blir mest mulig jevn i overflaten. Jeg bruker grillfunksjonen på slutten, men da er det viktig å følge nøye med!

Signerer denne,.med grillfunksjonen kan du ikke snu deg vekk mer enn noen sekunder av gangen, når den slår inn går det fort!

Anonymkode: 308de...7d5

Annonse

Jeg kjøper kun juleribbe fra Stølsvidda/Fjellgris, det kjøttet der smaker helt nydelig, men greier likevel å føkke det opp enkelte ganger. I fjor ble svoren ufattelig flat og kjip. Det er dumt når man betaler så mye for en ribbe. Jeg må følge med i tråden her for tips. 

Anonymkode: 3e940...c50

  • Liker 2

Husk folkens for all del dette, om svoren popper nydelig opp på ene siden, men ikke andre, legg alufolie over den delen med poppa svor og stikk litt folieball under den delen av ribba som ikke har poppa svor sånn at den popper og andre sia ikke blir brent

Anonymkode: 308de...7d5

Hva er folks tanke om svor opp og svor ned? Mange pleier først å dampe eller ta deler av steketiden med svor ned, før den snus. Har det noe betydning?

Hva med varmluft? Bør man benytte det, eller er det over- og undervarme som fungerer best?

Anonymkode: 61127...467

3 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hva er folks tanke om svor opp og svor ned? Mange pleier først å dampe eller ta deler av steketiden med svor ned, før den snus. Har det noe betydning?

Hva med varmluft? Bør man benytte det, eller er det over- og undervarme som fungerer best?

Anonymkode: 61127...467

Jeg pleier å dampe ribba, dvs. ha i vann med aluminiumsfolie over. Jeg har prøvd både å legge ribba med svoren ned, og opp på rist, og begge deler fungerer. 

Etter ca én time tar jeg av folien og steker videre på rist med svoren opp. Legger under en tallerken, så fettet renner av og ribba er jevn på overflaten, jfr. svaret mitt over.

Gjør omtrent som dette: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/ribbe/

Jeg bruker varmluft. Først steker jeg ribba på 150 grader i 4 timer, så skrur jeg ned til 100 grader og lar den stå i 2 timer. Hvis svoren da ikke er sprø (noe som kun har skjedd en gang), skrur jeg opp til 200 grader i 10-15 minutter. Hvis man vil, kan man strø en blanding av salt, pepper og brunt sukker på svoren før man skrur opp temperaturen de siste minuttene. Og forresten, jeg har svoren opp hele tiden, ikke noe vann eller folie.

3 timer siden, AnonymBruker skrev:

Husk folkens for all del dette, om svoren popper nydelig opp på ene siden, men ikke andre, legg alufolie over den delen med poppa svor og stikk litt folieball under den delen av ribba som ikke har poppa svor sånn at den popper og andre sia ikke blir brent

Anonymkode: 308de...7d5

Den folien blåser jo bare av 😖

Annonse

9 minutter siden, Fjugur skrev:

Den folien blåser jo bare av 😖

Jeg bruker ikke varmluft så det vet jeg ikke noe om, du kan brette folien litt rundt den deken av ribba kanskje?

Anonymkode: 308de...7d5

På 3.12.2018 den 15.29, AnonymBruker skrev:

Da er det advent igjen, og som ved hver jul kommer spørsmålet: Hvordan skal man få sprø svor på ribba?

Jeg pleier vanligvis å få det greit til, men det er heller ikke noe jeg føler meg helt trygg på. Av og til treffer jeg spot on og ribba blir både saftig og god hvor kjøttet både slipper bena og svoren blir sprø som potetgull. Andre ganger blir svoren rett og slett seig, har felter som er seige mens andre felt er i ferd med å bli brent. Er det rett og slett nok steketid som er oppskriften for å få saftig ribbe? Mens for svorens del gjelder det å salte godt?

Har selve råvaren mye å si, som om den har vært fryst? First price sin billige ribbe er jo pumpet med 9% vann i år. Har det en betydning?

Anonymkode: 61127...467

Skal vi ikke gjøre oss ferdig med julen 2 0 1 8 før vi begynner på julen 2 0 1 9 ? 

Anonymkode: da220...51e

Annonse
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Skal vi ikke gjøre oss ferdig med julen 2 0 1 8 før vi begynner på julen 2 0 1 9 ? 

Anonymkode: da220...51e

Jo, les neste innlegg.

Anonymkode: 61127...467

Jeg forstår ikke hvorfor man skal gjøre ribbe så komplisert jeg :P Har laget det kanskje 5 ganger, perfekt resultat hver gang! Gnir svoren inn med salt og legger med svorsiden ned i en form og lar den ligge over natten. Så, varmluft 100 grader i 5 timer. Og så ca en time på 230 varmluft. Hvis ikke den blir sprø da, bittelitt grillelement på slutten. Resultatet er en nydelig saftig ribbe med sprø svor!

https://helleskitchen.org/step-by-step-perfekt-langtidsstekt-ribbe-spro-svor/

  • Liker 1

Jeg lager også sjelden ribbe og som regel med bra resultat. Jeg er oppvokst med pinnekjøtt så ribbe er ny lærdom for meg etter at vi fikk barn. 

Og vi hadde forsmak på julen med ribbe fra first price på søndag som ble helt ålreit. 

Det jeg gjør er å krydre minst et døgn før og gnir litt inn med flytende smør eller solsikkeolje. Når vi står opp, legger jeg ribba med svoren ned i vann, så svoren får trekke godt med fukt. 

Så legger jeg med svoren opp og bruker tallerk og litt folie for å både jevne overflaten og heve den litt fra bunnen på panna. Har litt vann i panna og dekker panna med folie for å dampe den, og kjører i ca en time, kanskje halvannen time på ca 220 grader. Bruker over/undervarme. Synes varmluft kan tørke litt ut når målet er å dampe. 

Så tas folien av, tar av litt sjy til saus og vi lar den stå i minst 45 min til. Helt på slutten flytter vi ribba opp i ovnen og bruker grillelement mens vi følger med på at svoren popper. Dette går veldig fort. 

Saftig, lettvint og alltid sprø svor! Men ikke langstekt og sånt som er veldig "in" :)

Anonymkode: 496c6...ed8

På 3.12.2018 den 20.01, cleangal skrev:

i 4 timer, så skrur jeg ned til 100 grader og lar den stå i 2 timer.

Jeg ønsker også å langtidssteke, men kan en ha pause i stekeprosessen? Skal i kirken 12.30-14.30, kan jeg skru av ovnen da, å skru på ovnen når jeg kommer hjem? Eller ødelegger jeg kjøttet da.

Skal følge med denne tråden, ribbe er vanskelig

Anonymkode: 21d5c...936

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...